JankoStirbey
![Džungľa Džungľa](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347184/dzungla-kMg-347184.jpg?v=1498047966)
Mimoriadne depresívne dielo. Čo z toho je propaganda a čo je pravda tu posudzovať nebudem. Kniha však zanecháva vo mne silný dojem, hlavne prvé dve tretiny. Posledná, v podobe nájdenia svetla v živote, je však už dosť nudná a rozpačitá. Knihu však určite odporúčam, či už ste robotník alebo majiteľ.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Biedni ľudia Biedni ľudia](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367069/biedni-ludia-64U-367069.jpg?v=1515429320)
Trebárs korešpondencia ma až tak neočarila, veľmi výstižné však bolo stvárnenie nadriadeného medzi "poddanými". Titul klasik si však jednoznačne zaslúži.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bojovali za vlasť Bojovali za vlasť](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344662/bojovali-za-vlast-NjA-344662.jpg?v=1495617805)
Pre mňa priemer. Dojem z knihy snáď skazilo aj pozretie filmu pred prečítaním. Film mi však zas pomohol dokresliť niektoré výjavy z knihy - hlavne chlapca mávajúceho odchádzajúcim vojakom, pre mňa už nezabudnuteľný obrázok. Myslím si však, že autor dobre vystihol atmosféru a "strasti" vojenského života, hlavne Lopachinov finálny boj s ženou-sochou.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Šťastný Jim Šťastný Jim](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431993/stastny-jim-HGB-431993.jpg?v=1580075017)
Po dlhej dobe zas nejaký klenot, ktorý mi mimoriadne zlepšil náladu. Možno autorov humor každému nesadne, no ja som mal problém svoj "híkajúci" smiech udržať vo vlaku na uzde. "Trapák" Jim v hlavnej úlohe mi z celého zoskupenia postáv pripadal najkompletnejší. Na nezaplatenie bola aj postava Atkinsa a jeho pomocná ruka. Opis postáv z pohľadu Jima a beh myšlienok v jeho hlave boli predzvesťou skvelého čítania. Ale až weekend bol skutočným začiatkom celej komédie. Úprimne si nepamätám, že by ma iná kniha alebo nejaký film pobavili podobne.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tri vrecia pšenice Tri vrecia pšenice](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492577/tri-vrecia-psenice-6KP-492577.png?v=1647799900)
Krátka knižka o živote v zázemí počas vojnových rokov. Nie ani tak o živote ako o zásobovaní frontu a žmýkania zdrojov - materiálnych aj ľudských. Fascinujúci bol pre mňa hlavne zápas povinnosti a ľudskosti, malého Stalina a veľkého Campanellu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Prví ľudia na Mesiaci Prví ľudia na Mesiaci](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316705/prvi-ludia-na-mesiaci-muf-316705.jpg?v=1476663947)
Sci-fi nepatrí medzi môj okruh záľub v literatúre a čím staršie, tým horšie. Dúfal som, že kniha sa bude niesť v podobnom duchu ako iná z tvorby autora no zmýlil som sa. Výber však neľutujem, pretože som v knihe našiel pár zamyslení nad ľudskou rasou. Knihu som síce zhltol, no nebavila ma tak ako iné knihy, ktoré si cením vysoko.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Príbeh pána Pollyho Príbeh pána Pollyho](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112021/pribeh-pana-pollyho-112021.jpg?v=1330117013)
Pri čítaní mi pomohol autorov štýl písania, je mi mimoriadne sympatický a je to hlavný dôvod môjho hodnotenia (inak by bolo slabšie). Kniha je však o obyčajnom životnom príbehu jedného človeka, ktorý sa vďaka nedostatku odhodlania ocitol tam kde sa ocitol a dostal tam kam sa dostal. Pobavil ma duel so strýkom Jimom.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kreutzerova sonáta a iné novely Kreutzerova sonáta a iné novely](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162857/kreutzerova-sonata-a-ine-novely-sLk-162857.jpg?v=1475070988)
Myslím, že ruskí realisti predbehli svoju dobu a vlastne akúkoľvek dobu, a svojou tvorbou deklasovali väčšinu spisovateľov. K zbierke som sa dostal skrz odporúčanie diela Otec Sergij. Bez ďalšieho mučenia sa však priznám, že som som zhltol celý výber, z ktorého mi najviac imponuje práve Kreutzerova sonáta. Náhľady v nej rozvedené ma nechali po dočítaní dlho v úvahách.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Podnikový výlet Podnikový výlet](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115474/podnikovy-vylet.jpg?v=1735681417)
Prvá časť knihy o podnikovom výlete bola skôr komédiou, no dosť príkrou, hlavne keď som si začal uvedomovať životné osudy hrdiniek a prenášať ich do reality (tým nemám na mysli udalosti po náhlom zvrate). Trúfam si však povedať, že druhá časť, Krajčírka, ma zaujala viac. Dej je síce nulový, no o to silnejšia je sociálna stránka. A to nehovorím o zaujímavom konci diela, mimoriadne nečakanom.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vábna Nedžma Vábna Nedžma](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233228/vabna-nedzma-OUM-233228.jpg?v=1419073106)
Ak by som hodnotil knihu podľa schopností autora a tvorby jeho krajanov, tak by som asi doposiaľ žiadnu knihu neohodnotil. Aj keby som chcel vychádzať z doslovu, ktorý čiastočne vysvetľuje zmiešanosť dojmov z tohto diela, tak by som nemohol správne zhodnotiť dielo. Na mňa kniha miestami pôsobila ako slohová práca zo ZŠ, inde boli zas použité strohé dialógy pre mňa nedostatočné a niektoré narážky či obrazy s mojimi znalosťami danej kultúry nepochopiteľné. Nehovorím, že dielo je slabé alebo nudné, len jeho čítanie ma proste nenapĺňalo.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Výber z poviedok Výber z poviedok](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420775/vyber-z-poviedok-O1s-420775.jpg?v=1568485842)
Zbierka zaujímavých príbehov. Čítanie príjemné, no spätne nevnímam žiadny príbeh výraznejšie. Pre mňa priemer.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Forsytovská sága Forsytovská sága](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133537/forsytovska-saga-133537.jpg?v=1346091325)
Rozsiahlosť diela a priložený rodokmeň ma pôvodne odrádzali, no po prvých desiatkach strán to už išlo hladko a rýchlo. Stále neviem na koho stranu sa staviam, Soames alebo Irena? Je pravdou, že stranu som držal viac Irene, no v duchu tuším, že opak je správny. Druhou otázkou pre mňa ostalo Jonove rozhodnutie. To sú pre mňa asi najpodstatnejšie zážitky z tohto fascinujúceho diela, ktoré pre mňa zhŕňajú všetko.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Výklad snů Výklad snů](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483329/vyklad-snu-m2C-483329.jpg?v=1635534559)
Najviac ma zaujala samotná metodika výkladu snov a autorov pohľad na pôvod snov, dôvody ich vznikania. Inak však zisťujem, že môj záujem o ľudskú dušu sa týmto smerom asi uberať nebude.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Moja pieseň Moja pieseň](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303584/moja-piesen-baY-303584.jpg?v=1501357540)
Mal som inú predstavu o básňach v tejto zbierke. Bohužiaľ, slovenčina týchto básní mi nesedí. Použité výrazy asi lepšie podtrhli tému, no mne spôsobovali skôr nechuť k ďalšiemu čítaniu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Emoční inteligence Emoční inteligence](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211439/emocni-inteligence-kch-211439.png?v=1405191399)
Kniha plná zaujímavých faktov, výsledkov výskumov, štatistických údajov a príbehov z praxe, ktoré tak vhodne dopĺňajú teoretické poznatky z oblasti. Na knihu som sa dlho tešil, preto chvíľu čakala v poličke kým som sa k nej dostal. Neprečítal som ju síce za jedno poobedie no nadchla ma. Čo si z nej odnášam? Hlavne potvrdenie svojho predpokladu, že zajtrajšok tvoria síce deti, no tvoríme ho aj my už dnes ich správnou výchovou, ktorej často venujeme málo pozornosti, času a citu. Sám si však po dočítaní kladiem otázku ako sa zachovám, keď sa zas ocitnem v jednej z tých kritických životných situácií, kedy sa do popredia dostávajú emócie a rozum sa dostaví až neskôr.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Biblické "pravdy" a veda Biblické "pravdy" a veda](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514103/biblicke-pravdy-a-veda-bQ0-514103.jpg?v=1680356852)
A stvoril človek Boha na svoj obraz, na ľudský obraz ho stvoril..
Nemám dôvod tejto knihe neveriť, keď niekto môže veriť tej druhej.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Abajova cesta Abajova cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73201/abajova-cesta-Oyh-73201.jpg?v=1414014412)
Boj za pravdu, spravodlivosť a rozum je nekonečný. Príkladná cesta.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Století československé námořní plavby Století československé námořní plavby](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474756/stoleti-ceskoslovenske-namorni-plav-ujN-474756.jpg?v=1623429575)
Z hľadiska mapovania histórie ČNP ide o jedinečné a nesmierne hodnotné dielo. Neoceniteľné sú sprievodné fotografie. Slabou stránkou však je mimoriadna stručnosť u popisu lodí, tabuľky bez ďalších vysvetliviek veličín používaných v námorníctve a značná orientácia na ekonomickú stránku veci. Viac štatistických údajov potom ponúka web namorniplavba.cz v archíve na internete. Zaujal ma zákon o delení majetku ČSR, išlo o tuposť Slovákov alebo vypočítavosť Čechov? (Bolo by zaujímavé vedieť, ktorá strana z toho vytrieskala viac.) V knihe síce toho nie je toľko ako na spomenutej web-stránke, no aj tak som si ju prečítal. Možno by nezaškodilo pri ďalšom vydaní zmeniť formát a pridať viac informácií o našich lodiach. Celkovo však hodnotím knihu veľmi kladne.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stratégia a taktika života Stratégia a taktika života](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208929/strategia-a-taktika-zivota-9rD-208929.jpeg?v=1485345659)
Netvrdím, že je to zastaraná kniha, asi je v nej stále dosť užitočných rád a pravdivých tvrdení, no od knihy som čakal niečo iné. Autor skôr ukazuje na problémy a hovorí, že sa dajú riešiť, poskytuje aj pár návodov no niečo hmatateľnejšie je nutné hľadať niekde inde.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pani Bovaryová Pani Bovaryová](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292155/pani-bovaryova-RJ8-292155.jpg?v=1566032682)
Prečo nemôžeme byť spokojní s tým čo máme? Mám pocit, že nemá zmysel snažiť sa pochopiť alebo rozumieť určitému konaniu. Kniha vo mne nechala veľa pochybností, mám však pocit, a doslov to vlastne potvrdzuje, že autor čerpal zo svojej skúsenosti, a tak dúfam, že toto dielo nie je definíciou žien.