jankum jankum komentáře u knih

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Smutná antiutopie o společnosti, kde pro knihy není místo. Bradburyho cit pro vystihnutí pocitů hlavních postav je úchvatné. (a neméně úchvatný je Oscar Werner v roli Guy Montaga v Truffautově filmovém přepisu )

20.10.2024 5 z 5

Staré dluhy Staré dluhy Peter Temple

Ze začátku jsem se trochu ztrácel v jednotlivých postavách, ale postupně děj nabírá grády, až k úchvatnému finále. Těším se na další díl!

20.10.2024 3 z 5

Poldové Poldové Ed McBain

Také jako výborný film ze 70. let s Burtem Reynoldsem, Raquel Welchovou a Yul Brynnerem v roli vyděrače...

20.10.2024

Město Město Clifford D. Simak

Vida, jedna a táž kniha a "Pablo 70" a "Ence" tak zásadně odlišná hodnocení. Jako by snad naždý četl něco jiného! Mě (jako příznivce Sci-fi) uchvátila poetika, s níž Simak jednotlivé příběhy píše. A když jsem si dílo navíc nedávno poslechnul jakio audioknihu (a "psy" ve skvělém podání Zbyška Horáka), byl jsem nadšen. Včetně poslední kapitoly, která při českém vydání "Když ještě žili lidé" dosud nebyla napsána.

26.09.2024

Strážci času (4 povídky) Strážci času (4 povídky) Poul Anderson

Moje první setkání s knihami Poula Andersona. Už tehdy bylo fascinující, nepsalo se o tom, že celý "soubor povídek" (či spíše příběhů) je více než dvakrát tak dlouhý. A já si říkal, že je škoda, že nebylo schématu "strážců času" využito pro víde příběhů ve více obdobích. A ono bylo! Ale to jsem se dozvěděl (a dočetl) až roku 1997... P.S. Pajonek je ve svém odsudku moc příkrý, vždyť nebýt toho okleštěného vydání 1970, nebažili bychom (namlsaní) tolik po tom nezkráceném.

26.09.2024 4 z 5

Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Skoro devatenáctihodinová četba v podání Igora Bareše přidává tomuto poutavému příběhu Towlese na uměleckém zážitku.

Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Skvělý román, opět několikavrstevný zážitek- jako beletristicky ztvárněný pohnutý osud Gruzie a jako audiokniha jedinečně načtená Martinou Hudečkovou. Doporučuji každému, komu se líbí ságy a la Jih proti Severu

Hora v moři Hora v moři Ray Nayler

Krásný příběh, skvěle napsaný. Trochu deja vu s Merleho "Až delfín promluví". Obě knihy řadím do zlatého fondu Science fiction.

31.08.2024 4 z 5

Tři krvavé historie: Rudá žeň / Maltézský sokol / Hubený muž Tři krvavé historie: Rudá žeň / Maltézský sokol / Hubený muž Samuel Dashiell Hammett

Tři skvělé příběhy, vynikající překlad R. Nenadála. Co říci víc ?

Skleněný klíč Skleněný klíč Samuel Dashiell Hammett

Pro mě jeden z nejvíce fascinujících příběhů americké "drsné školy" a vedle Rudé žně nejlepší Hammetův román. Jako gymnazista jsem přečetl jedním dechem.

Vražda potřebuje reklamu Vražda potřebuje reklamu Dorothy L. Sayers

Výborně napsáno (i načteno Otakarem Brouskem ml.), ale reálile i prostředí líčené v detektivce (mimochodem s mistrným vykreslením charakterů jednotlivých postav) jsou dnes již "mimo mísu". Skoro bych to charakterizoval jako historický detektivní román...

31.08.2024 3 z 5

Netrpělivost srdce Netrpělivost srdce Stefan Zweig

Nevěděl jsem, že se jedná o jediný román S. Zweiga, i když jsem předtím znal jen jeho skvělé "Hvězdné hodiny lidstva". Poslechnuto jako audiokniha a nejprve smíšené pocity bezprostředně při "konzumaci" ustoupily do pozadí, nyní hodnotím jako pozoruhovou analýzu citového pohnutí hlavních hrdinů.

Největší z Pierotů Největší z Pierotů František Kožík

Opět jako audiokniha ve fantastickém podání Pavla Soukupa. Souhlasím s čtenáři, že na dnešek je to trochu těžkopádné čtení, ale právě v tom je audiokniha bonus, že umožňuje vnímat román ve více úrovních.

Americký sniper Americký sniper Jim DeFelice

"Dočetl" jsem jako audioknihu díky výbornému přednesu. Místy jako doku-román, zejména konec. Rozhodně zajímavé pro představu o životě profesionálního vojáka na frontě - s vkládanými postřehy a úvahami jeho manželky doma v USA.

31.08.2024 3 z 5

Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Dan Brown je mistrem napínavého thrilleru, což dokazuje ve všech dílech s profesorem Langdonem. I po jednadvaceti letech od prvního vydání knihu považuji za nejlepší z celé série

Pastýřův hlas Pastýřův hlas Upton Sinclair

Tak tento díl, který byl v USA vydán roku 1949, už pochopitelně v Československu vyjít nemohl. Plukovník Lanny Budd jako největší americký špion obléká uniformu a po boku generála Pattona se vydá do srdce nacistického Německa... Tato kniha uzavírá období konce druhé světové války a norimberských procesů.

Brána je dokořán Brána je dokořán Upton Sinclair

Vzkaz uživateli 12kája34 : přesně to je můj případ, rodiče mi vypůjčili v 80. letech od známého postupně všechny díly (s výjimkou těch, které po únoru 1948 již nemohly česky vyjít) a já to četl jako dějiny světa od roku 1900 napsané jako románové drama. Nyní dočítám postupně podruhé...

Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Fascinující román výborně načtený Pavlem Rimským. Sága americké rodiny z Kalifornie má všechno, co charakterizuje epické mezigenerační ságy a podává neutěšivý obraz těch temných stránek lidské duše. Doporučuji

16.08.2024 5 z 5

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Larssonovy a Keplerovy krimi romány jsou mým reprezentanem severské krimi, důstojnými pokračovate dvojise Sjövalová- Walhoo, na kterých jsme žili v 70. a 80. letech min. století

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Opět naposoucháno jako audiokniha, skvělý zážitek z románového podání pohnuté česko-polské historie v období vzniku samostatného Československa. Osudy hlavních hrdinů jsou plné utrpení, ale přesto dokážou mít radost ze života... Možná inspirace pro náš dnešní neklidný "český svět"