jaroslav2822 komentáře u knih
Takže to moje počáteční nadšení z toho, že se na trhu objevila kniha o tradičním feng shui bylo vystřídáno zklamáním z kvality informací. Bohužel laik se v tom bude těžko orientovat, ale jen v oddíle o 8 domech (BaZhai) je tolik nepřesností, a z pohledu praxe hodně nesmyslů, že se tato kniha nedá doporučit. Psát o tom že je lepší mít ložnici v prvním patře protože přízemí je moc jinové, je nepochopení jinu a jangu a já nevím zda za to muže autor nebo překladatlka. A takovýchto věcí je zde spousta. Bohužel.
Tato kniha je pro zájemce o tradiční učení Feng Shui důležitá. Pozor, nejedná se o učebnici, ale přesto je zde pro nováčka několik zajímavých metod které můžete vyzkoušet v prostoru svého bytu a domu. Kartar je žačkou Mistra Larryho Sanga, zakladatele Amerického institutu Feng Shui. Kartar nám v této knize ukazuje důležité aspekty tradičního Feng Shui jako vztah k čínské astrologii a ke kompasu, zároveň zde vyvrací několik i u nás dost vžitých pověr, jako je třeba tzv metoda Pa Kua a podobně. Pokud Vás Feng Shui zajímá, určitě si ji sežeňte.
www.CernaZelva.cz
Tato kniha nám ukazuje základní aspekty tradičního Feng Shui, které pochopí i úplný začátečník. Mistr Kwok v knize ukazuje nejen aspekty astrologie a Knihy proměn (I ťing), ale díky přiloženému kompasu (luopan) si můžete zahrát na praktika. Pozor TOHLE NENÍ UČEBNICE, i když to tak vypadá a tak si nedělejte přehnané závěry po přečtení. Jinak doporučuji i další knihy tohoto autora. V češtině mu vyšla zajímavá kniha o čínské astrologii. Sám vlastní ještě jeho anglický titul Kompletní čínský horoskop, kde rozebírá více metody ZiWeiDouShu.
Tohle byla pro mne velmi důležitá kniha pro náhled na aspekty čínského myšlení, ale doporučuji si nejdříve přečíst předmluvu, které čtenáře dobře uvede do symboliky použité v knize.
Objevil jsme tuhle knihu v Levných knihách za pár šupů, ale její hodnota pro mne je velká. Na smysluplných příkladech popisuje autor čínský myšlenkový přístup k životu, ukazuje jak pomocí ritualizovaného chování obstát v proměnlivém světě. Pokud Vás zajímá čínský filozofie a metafyzika tohle je další kniha kterou byste měli přečíst.
špatné a velmi špatné... nemá s tradičním pojetím Feng Shui nic společného
www.CernaZelva.cz
Tahle kniha určitě ne. Tahle kniha je vlastně základem toho nesmyslného ezo Feng šuj, které nemá s tradičním učením Feng Shui co společného. Je to kniha z pera člověka který se učil tyto věci od sekty černých klobouků, což je novodobá tantrická skupina která marketingovým způsobem zneužila neznalost lidí a vytvořila novodobé NEW_AGE šuj.
Pokud se chcete seriozně zabývat Knihou proměn, je právě tento překlad tím, který byste si měli pořídit a studovat. Není snadný, nebudete mu nejspíš rozumět ale najděte si někoho kdo vám pomůže a pokud požádáte strážce knihy aby vám ji odemkli a ukázali vám její tajemství, odmění vás vás mnoha poklady poznání. Pokud existuje nějaké knižní jablko ze stromu poznání, je to tohle.
Toto není učebnice astrologie, to zaprvé. Ale přesto ji mohu s klidným srdcem doporučit, protože autorka je znalá problematiky a přesto že je spíš praktik ZiWeiDouShu než BaZi, najdete zde dost zajimavých informací, která vám mohou pootevřít dveře k poznání tradiční čínské astrologie.
Klasické texty filozofického a náboženského taoismu. Vřele doporučuji všem zájemcům o tento myšlenkový směr. Tyto texty ale nejsou vhodné pro začátečníky, protože i pro středně znalého bez dodatečného výkladu nejsou plně srozumitelné.
Klasický text taoismu, který formou příběhu přibližuje základy filozofického i náboženského taoismu. Za mne osobně dost užitečné a přínosné.
Knihu jsem objevil "náhodou" ve výloze Academie a hned mne zaujala. Mám rád tento formát a edici. Už jsem si pořídil asi 7 titulů a zatím jsem nebyl zklamán. I zde je téma probráno z různých úhlů a čtenář se dodatečně může pustit do hlubšího prozkoumání té které oblasti. Do přečtení jsem neměl ani tušení kolik různorodých systémů se v rámci země dá sledovat a jakými různými sítěmi je matka Země protkána.
Moje první Murakamiho kniha a hned mne vzala. Téma je specifické, mysteriózní a určitě pokud srovnám s dalšími jeho knihami, které jsme zatím četl, velký myšlenkový potenciál. Ale určitě ne pro každého. Tohle si musí člověk fyzicky osahat stejně jako si hlavní hrdina osahává svou studnu....
Tato kniha malá svým rozsahem je, ale velká svým přínosem k chápání a porozumění tradičního Feng Shui. Tuhle knihu bych určitě doporučil všem zájemcům o Feng Shui protože v ní najdou základní teze a pohled na exteriér i interiér. Najdou zde základní pohled na taoistickou kosmologii i více o věcech jinde opomíjených.
Přesto že téma a obálka se jeví obskurní, není tomu tak zcela. Shelly Wu je představitelem astrologů praktikujících formu Zi Wei Dou Shu. V knize je několik zajímavých pasáží a kapitol které odkazují i na taoistické umění Nefritového Draka a Bílé Tygřice. Zájemcům o Taoistické ložnicové umění a tradiční čínskou astrologii můžu doporučit. Stojí za přečtení.
www.cernazelva.cz
Snaha knihy uvést čtenáře do astrologie 4 pilířů, tedy původní tradiční čínské astrologie, se zde úplně nezdařila. Problém vidím hlavně v neucelené technice základního rozboru a metodu obecně pojmenovanou jako 10 Bohů zde autor popisuje dost vágně. Termíny a jejich překlady se od obecně užívaných termínů ve světě liší a to mnohdy zásadně a tak navázat na tuto knihu nějakou cizojazyčnou knihou je pro laika skoro nadlidský úkol. Přesto je to první vlaštovka, což je hvězda navíc. Pro zájemce o tradiční čínskou astrologii doporučím SkolaCinskeAstrologie.cz
Přečetl jsme to opět jedním dechem. Vlastimil Vondruška se stal mým oblíbeným autorem. Popis doby, motivů a příběhů mne strhl. Nehodlám hodnotit silné a slabé stránky, to ať každý posoudí po svém ale za mne doporučuji k přečtení. .
Toto byla jedna z prvních knih, které jsem na toto téma četl a ve své době pro mne byla zásadní. Autor v ní používá techniku 8 sídel, ale bohužel obsahuje chyby vzniklé nejspíš při korektuře. Jako úvod do problematiky je dobrá, nicméně to není učebnice a tak je potřeba k ní přistupovat. Za mne jedna z mála na našem trhu, která stojí za to se na ní podívat.