jarynek komentáře u knih
Nejedná se pouze o autorův náhled na trénování (zde především maratónských tratí), ale spíše o celkový přístup k běhání, tréninku a vlastně celkovému způsobu života. Myslím, že každý čtenář si z knihy alespoň nějakou inspiraci určitě vezme.
Série mě hodně bavila, užíval jsem si příběh i kresbu, spousty originálních běsů, zajímavých a dostatečně odporných záporáků, hlavní hrdinky, které jsem opravdu fandil, emocí jednotlivých postav. Určitě se k tomu někdy rád vrátím, a jelikož již nebudu tak dychtivý po ději, budu mít více času se kochat jednotlivými obrázky. Pokud jde o tento závěrečný díl, tak finální vyústění mne nějak nepřesvědčilo a k celkovému vyznění série se tak nějak nehodilo, a to přestože mne nenapadá, jak jinak bych to sám ukončil:). Za celou sérii tedy 5 *, ale za poslední díl jen 4. Těším se na případně vydané spin-offy.
Mohla by to být jen další variace krvavé cesty za pomstou ala Kill Bill, nebýt Abercrombieho práce s postavami. Ačkoliv asi žádná osoba v příběhu nemůže být brána za čistě kladnou a v této knize jsem ani neměl žádnou postavu, kterou bych si zcela oblíbil tak, jak se mi stalo u předchozích knih z prostředí Prvního zákona (možná Šenkt s Dobrákem, ale ani oni se nemohou ani chvíli poměřovat s Gloktou, Westem, Loganem), tak přesto se jedná o tak barvité a dobře napsané charaktery, že je radost s nimi prožívat všechna ta dobrodružství. První půlka knihy byla i napěchovaná vtipnými hláškami a situacemi, ve druhé postavy ztrácely optimismus a důvěru ve své okolí a nastoupily boje a řezničina. Ke konci už mi to přišlo trochu protahované (což se mi nestalo u tohoto autora poprvé) a ztrácel jsme o osud hrdinů zájem. Kvůli tomu nakonec jen 4 hvězdy.
Povedený závěr této krátké série. Napínavý děj odehrávající se na obou stranách hranice. Kladně hodnotím i osobní příběhy obou hlavních hrdinů dotvářející stísněnou atmosféru tehdejší doby. Díky tomu, že tentokráte se vše točí kolem dvou postav, tak jsme neměl porblém jako v minulých dílech s rozpoznáváním jednotlivých postav.
Líbilo se mi více než první díl. Děj byl plynulejší a akčnější, k tomu celkem dobře budované napětí. Šrouby v republice se utahují a StB je čím dál více na koni. Je dobré si připomínat tyto časy i v dnešní době. Černobílá kresba mi k tomuto vyprávění přijde příhodná. Těším se na závěrečný díl.
Tento díl mi přišel trochu nastavovaný a protahující čekání na závěr. Tak jak první půlka nastavila vysokou laťku, tak se druhé části nedaří k tomuto limitu ani přiblížit. Možná mám zbytečě velká ořekávání, ale za mne asi nejslabší díl jinak hodně kvalitní série.
První povídka se mi hodně líbila (dobrý nápad, rychlý spád plný akce, zajímavá monstra a především nápaditý originální humor), takže mne to hodně navnadilo na další čtení. Avšak bohužel to upadlo do hrozného stereotypu, kdy jednotlivé příběhy mají hodně podobnou kostru vyprávění a kdy bohužel ani humor hlavního hrdiny už tak nezabírá a naopak spíše ke konci mne Tuf začal se svou jedinou pravdou a opakovanými hláškami protivit. Škoda, potenciál byl zpočátku veliký.
Začátek mne hodně nadchnul, ale ke konci děj trochu stagnoval a po dočtení ve mne zůstal pocit trochu promarněného potenciálu hororově westernového příběhu. Rozhodně Ennis umí vyprávění lépe vygradovat. Naštěstí alespoň kresba zůstala po celou dobu nadstandardní a za ní palec hodně nahoru.
Ne, že by to bylo úplně špatné, ale jsem teď namlsaný z Aaronova runu, kde mne Punisher hodně baví a oproti tomu jsou tři příběhy, které jsou v této knize obsažené, prostě o level slabší. Nic originálního, spíše klasické pojetí Punishera jako bojovníka s mafií, zabalené do vánočního hávu, resp. oblečené do Santa klausovského obleku. Na druhou stranu, kdo má Punishera rád, tak určitě četbou této knihy neudělá chybu a rád si s Frankem připomene časy vánoční i v předletním období.
Tak tohle mne bavilo nad očekávání. Samotných X-menů tam není zas až tak moc, ale na druhou stranu právě proto měl autor větší prostor si s postavami pohrát a dát jim větší propracovanost, emoce, vzájemnou interakci (a to někdy i zápornou) a nemálo povedených hlášek. Ne zcela mne bavil hlavní záporák, ale o něj v této knize nakonec úplně nešlo. Těším se na pokračování.
Toto není jeden šťavnatý steak v podobě dlouhého příběhu, jako v případě dalších jiných Sin City knih ale "pouze" kupa malých delikates, které se dají konzumovat i samostatně, ale mnohé vyniknout o něco více právě spolu se steakem. Jasně, že se tam najdou i slabší kousky, ale pořád je to vše na vysoké úrovni s výbornými pointami. A kresba mi přijde kniha od knihy lepší (a ženy kniha od knihy krásnější).
Zpočátku mne kniha moc neoslovila. Poměrně surrealistické, aniž bych se chytal, jaký je smysl vyprávění. Ale postupně se příběh stával ucelenějším a čtivějším, takže se celkem těším na pokračování (tedy až nám otevřou knihovnu:)).
Tak tahle noirová komiksová klasika se neomrzí. A v tomto případě nejen kniha, ale i film, který je hodně doslovnou adaptací příběhu, takže při čtení před očima vyskakuje neohrožený Marv v podání skvělého Mikeyho Rourka celý polepený náplastmi, mající zálibu v kabátech a dychtící po pomstě za smrt Goldie, která se za jedinou noc stala jeho životní ženou. Z celého Sin City je Drsné sbohem jedno z nejlepších, takže vedle Marva se nedá zapomenout ani na tichého Kevina, který nehlesne ani při brutálním konci, který mu přichystá Marv.
Tak toto mne moc neoslovilo. Užívání na přeskáčku časových rovin mi přišlo zbytečné - nemělo to žádnou přidanou hodnotu a o nějakém tom zapadnutí všech koleček do super hodinového stroje se mi může jen zdát. Jak ž jsem psal u první půlky - základní nápad s nesmrtelnými rozhádanými bratry, kteří se mohou převtělovat, má velký potenciál. Ten však bohužel z mého pohledu nebyl dostatečně využit. Chtělo to časově lineární děj s méně různými místy, kde se příběh vypráví a větší důraz na popis vztahu obou bratrů. Neurazilo, ale ani nijak závratně nepobavilo. Alespoň, že kresba byla fajn.
Příběh by sám o sobě nebyl zas až tak špatný, ale ta kresba byla pro mne tak rušivá, že jsem si těžko budoval nějaký vztah k jednotlivým postavám a bez toho se vývoj děje hůře prožívá. Ze zvědavosti dám i pokračování, ale i při sebelepším druhém díle při stejné kresbě z toho pro mne bude těžko větší čtenářský zážitek.
Tak toto mne zklamalo. Přesunutí z temné viktoriánské Anglie do westernového prostředí se úplně nepovedlo. Sevřené kulisy Londýna vyprávění svědčily více než rozlehlé pláně Divokého západu a především samotný příběh hodně pokulhával bez napětí, překvapení a pomáhal si málo uvěřitelným náhlým zjevením postav. Ani kresba nepomohla, sice není špatná, ale k Mignolově stylu se podle mne nehodí.
Poslední sešit, kde Spider-man vede dlouhý dialog s Jonahem jamesonem, stojí za to, ten byl hodně dobrý, ale jinak to až na občasné vtipné hlášky bylo spíše nudně ukecané.
Druhé legendy se mi líbily více než první. Na rozdíl od prvních, které se snažily navázat především na hrdinskou nótu Myších hlídek, což v krátkém rozsahu jednotlivých příběhů úplně nefungovalo, tak zde mají povídky více pohádkový a hravý nádech. Zapomeňte tedy raději na Myší hlídku a ponořte se do myších dobrodružství, přičemž u některých se vám může dostat i hlubší myšlenky.
Výborný začátek, slabší střední část (kromě Hlav) a to nejlepší nakonec. Raději mám u Hellboye ty delší kousky, což se projevilo i v této knize, kde skutečným vrcholem je závěrečná Skříňka. O kresbě nemá cenu se moc rozepisovat - klasicky u Mignoly bezkonkurenční, vytvářející skvělou ponurou atmosféru. Oproti předchozím knihám mi tato přišla především díky prostřední části o něco slabší, ale stále je četba Hellboye potěšení.
Propadák to nebyl,ale ani nějaká bomba. Čekal jsem příběh více realistický z prostředí okupované Prahy a vlastně i nesuperhrdinský. Takto to sklouzlo do varaice na Indianu Jonese stříknutého Spidermanem. A ani samotný Pérák nedokázal získat nějak velké sympatie. Nejoblíbenější postavou tak byl jednoznačně Žiletkář, který ke konci dokonce překvapil maxivariací na své zbraně. Kresba byla jako vždy u Petra Kopla fajn.
Každopádně Péráka nezatracuji a těším se na pokračování.