jarynek jarynek komentáře u knih

Maratonské hledání pravdy Maratonské hledání pravdy Pavel Novák

Nejedná se pouze o autorův náhled na trénování (zde především maratónských tratí), ale spíše o celkový přístup k běhání, tréninku a vlastně celkovému způsobu života. Myslím, že každý čtenář si z knihy alespoň nějakou inspiraci určitě vezme.

22.02.2022 4 z 5

Nenávratno Nenávratno Cullen Bunn

Série mě hodně bavila, užíval jsem si příběh i kresbu, spousty originálních běsů, zajímavých a dostatečně odporných záporáků, hlavní hrdinky, které jsem opravdu fandil, emocí jednotlivých postav. Určitě se k tomu někdy rád vrátím, a jelikož již nebudu tak dychtivý po ději, budu mít více času se kochat jednotlivými obrázky. Pokud jde o tento závěrečný díl, tak finální vyústění mne nějak nepřesvědčilo a k celkovému vyznění série se tak nějak nehodilo, a to přestože mne nenapadá, jak jinak bych to sám ukončil:). Za celou sérii tedy 5 *, ale za poslední díl jen 4. Těším se na případně vydané spin-offy.

26.01.2022 4 z 5

Nejlépe chutná za studena Nejlépe chutná za studena Joe Abercrombie

Mohla by to být jen další variace krvavé cesty za pomstou ala Kill Bill, nebýt Abercrombieho práce s postavami. Ačkoliv asi žádná osoba v příběhu nemůže být brána za čistě kladnou a v této knize jsem ani neměl žádnou postavu, kterou bych si zcela oblíbil tak, jak se mi stalo u předchozích knih z prostředí Prvního zákona (možná Šenkt s Dobrákem, ale ani oni se nemohou ani chvíli poměřovat s Gloktou, Westem, Loganem), tak přesto se jedná o tak barvité a dobře napsané charaktery, že je radost s nimi prožívat všechna ta dobrodružství. První půlka knihy byla i napěchovaná vtipnými hláškami a situacemi, ve druhé postavy ztrácely optimismus a důvěru ve své okolí a nastoupily boje a řezničina. Ke konci už mi to přišlo trochu protahované (což se mi nestalo u tohoto autora poprvé) a ztrácel jsme o osud hrdinů zájem. Kvůli tomu nakonec jen 4 hvězdy.

18.11.2021 4 z 5

Opona se zatahuje Opona se zatahuje Vojtěch Mašek

Povedený závěr této krátké série. Napínavý děj odehrávající se na obou stranách hranice. Kladně hodnotím i osobní příběhy obou hlavních hrdinů dotvářející stísněnou atmosféru tehdejší doby. Díky tomu, že tentokráte se vše točí kolem dvou postav, tak jsme neměl porblém jako v minulých dílech s rozpoznáváním jednotlivých postav.

18.10.2021 4 z 5

Agent-chodec Agent-chodec Vojtěch Mašek

Líbilo se mi více než první díl. Děj byl plynulejší a akčnější, k tomu celkem dobře budované napětí. Šrouby v republice se utahují a StB je čím dál více na koni. Je dobré si připomínat tyto časy i v dnešní době. Černobílá kresba mi k tomuto vyprávění přijde příhodná. Těším se na závěrečný díl.

03.10.2021 4 z 5

Prázdné hroby Prázdné hroby Mike Mignola

Tento díl mi přišel trochu nastavovaný a protahující čekání na závěr. Tak jak první půlka nastavila vysokou laťku, tak se druhé části nedaří k tomuto limitu ani přiblížit. Možná mám zbytečě velká ořekávání, ale za mne asi nejslabší díl jinak hodně kvalitní série.

19.09.2021 3 z 5

Tufova dobrodružství (8 povídek) Tufova dobrodružství (8 povídek) George R. R. Martin

První povídka se mi hodně líbila (dobrý nápad, rychlý spád plný akce, zajímavá monstra a především nápaditý originální humor), takže mne to hodně navnadilo na další čtení. Avšak bohužel to upadlo do hrozného stereotypu, kdy jednotlivé příběhy mají hodně podobnou kostru vyprávění a kdy bohužel ani humor hlavního hrdiny už tak nezabírá a naopak spíše ke konci mne Tuf začal se svou jedinou pravdou a opakovanými hláškami protivit. Škoda, potenciál byl zpočátku veliký.

11.07.2020 3 z 5

Ghost Rider - Cesta slz Ghost Rider - Cesta slz Garth Ennis

Začátek mne hodně nadchnul, ale ke konci děj trochu stagnoval a po dočtení ve mne zůstal pocit trochu promarněného potenciálu hororově westernového příběhu. Rozhodně Ennis umí vyprávění lépe vygradovat. Naštěstí alespoň kresba zůstala po celou dobu nadstandardní a za ní palec hodně nahoru.

04.07.2020 4 z 5

Punisher MAX: Vánoce na odstřel Punisher MAX: Vánoce na odstřel Jimmy Palmiotti (p)

Ne, že by to bylo úplně špatné, ale jsem teď namlsaný z Aaronova runu, kde mne Punisher hodně baví a oproti tomu jsou tři příběhy, které jsou v této knize obsažené, prostě o level slabší. Nic originálního, spíše klasické pojetí Punishera jako bojovníka s mafií, zabalené do vánočního hávu, resp. oblečené do Santa klausovského obleku. Na druhou stranu, kdo má Punishera rád, tak určitě četbou této knihy neudělá chybu a rád si s Frankem připomene časy vánoční i v předletním období.

12.06.2020 3 z 5

Astonishing X-Men: Nadaní Astonishing X-Men: Nadaní Joss Whedon

Tak tohle mne bavilo nad očekávání. Samotných X-menů tam není zas až tak moc, ale na druhou stranu právě proto měl autor větší prostor si s postavami pohrát a dát jim větší propracovanost, emoce, vzájemnou interakci (a to někdy i zápornou) a nemálo povedených hlášek. Ne zcela mne bavil hlavní záporák, ale o něj v této knize nakonec úplně nešlo. Těším se na pokračování.

10.05.2020 5 z 5

Chlast, děvky a bouchačky Chlast, děvky a bouchačky Frank Miller

Toto není jeden šťavnatý steak v podobě dlouhého příběhu, jako v případě dalších jiných Sin City knih ale "pouze" kupa malých delikates, které se dají konzumovat i samostatně, ale mnohé vyniknout o něco více právě spolu se steakem. Jasně, že se tam najdou i slabší kousky, ale pořád je to vše na vysoké úrovni s výbornými pointami. A kresba mi přijde kniha od knihy lepší (a ženy kniha od knihy krásnější).

10.04.2020 5 z 5

130: Odysea 130: Odysea Nikkarin (p)

Zpočátku mne kniha moc neoslovila. Poměrně surrealistické, aniž bych se chytal, jaký je smysl vyprávění. Ale postupně se příběh stával ucelenějším a čtivějším, takže se celkem těším na pokračování (tedy až nám otevřou knihovnu:)).

22.03.2020 3 z 5

Drsný sbohem Drsný sbohem Frank Miller

Tak tahle noirová komiksová klasika se neomrzí. A v tomto případě nejen kniha, ale i film, který je hodně doslovnou adaptací příběhu, takže při čtení před očima vyskakuje neohrožený Marv v podání skvělého Mikeyho Rourka celý polepený náplastmi, mající zálibu v kabátech a dychtící po pomstě za smrt Goldie, která se za jedinou noc stala jeho životní ženou. Z celého Sin City je Drsné sbohem jedno z nejlepších, takže vedle Marva se nedá zapomenout ani na tichého Kevina, který nehlesne ani při brutálním konci, který mu přichystá Marv.

17.03.2020 5 z 5

Kroniky Legie 3 a 4 Kroniky Legie 3 a 4 Fabien Nury

Tak toto mne moc neoslovilo. Užívání na přeskáčku časových rovin mi přišlo zbytečné - nemělo to žádnou přidanou hodnotu a o nějakém tom zapadnutí všech koleček do super hodinového stroje se mi může jen zdát. Jak ž jsem psal u první půlky - základní nápad s nesmrtelnými rozhádanými bratry, kteří se mohou převtělovat, má velký potenciál. Ten však bohužel z mého pohledu nebyl dostatečně využit. Chtělo to časově lineární děj s méně různými místy, kde se příběh vypráví a větší důraz na popis vztahu obou bratrů. Neurazilo, ale ani nijak závratně nepobavilo. Alespoň, že kresba byla fajn.

13.02.2020 3 z 5

Vei - kniha 1 Vei - kniha 1 Sara Bergmark Elfgren

Příběh by sám o sobě nebyl zas až tak špatný, ale ta kresba byla pro mne tak rušivá, že jsem si těžko budoval nějaký vztah k jednotlivým postavám a bez toho se vývoj děje hůře prožívá. Ze zvědavosti dám i pokračování, ale i při sebelepším druhém díle při stejné kresbě z toho pro mne bude těžko větší čtenářský zážitek.

17.01.2020 3 z 5

Zatracen navěky Zatracen navěky Mike Mignola

Tak toto mne zklamalo. Přesunutí z temné viktoriánské Anglie do westernového prostředí se úplně nepovedlo. Sevřené kulisy Londýna vyprávění svědčily více než rozlehlé pláně Divokého západu a především samotný příběh hodně pokulhával bez napětí, překvapení a pomáhal si málo uvěřitelným náhlým zjevením postav. Ani kresba nepomohla, sice není špatná, ale k Mignolově stylu se podle mne nehodí.

30.12.2019 2 z 5

Do soumraku Do soumraku Chip Zdarsky

Poslední sešit, kde Spider-man vede dlouhý dialog s Jonahem jamesonem, stojí za to, ten byl hodně dobrý, ale jinak to až na občasné vtipné hlášky bylo spíše nudně ukecané.

26.11.2019 3 z 5

Legendy o Myší hlídce: Kniha druhá Legendy o Myší hlídce: Kniha druhá David Petersen

Druhé legendy se mi líbily více než první. Na rozdíl od prvních, které se snažily navázat především na hrdinskou nótu Myších hlídek, což v krátkém rozsahu jednotlivých příběhů úplně nefungovalo, tak zde mají povídky více pohádkový a hravý nádech. Zapomeňte tedy raději na Myší hlídku a ponořte se do myších dobrodružství, přičemž u některých se vám může dostat i hlubší myšlenky.

13.10.2019 4 z 5

Pravá ruka zkázy Pravá ruka zkázy Mike Mignola

Výborný začátek, slabší střední část (kromě Hlav) a to nejlepší nakonec. Raději mám u Hellboye ty delší kousky, což se projevilo i v této knize, kde skutečným vrcholem je závěrečná Skříňka. O kresbě nemá cenu se moc rozepisovat - klasicky u Mignoly bezkonkurenční, vytvářející skvělou ponurou atmosféru. Oproti předchozím knihám mi tato přišla především díky prostřední části o něco slabší, ale stále je četba Hellboye potěšení.

02.09.2019 5 z 5

Pérák: Oko budoucnosti Pérák: Oko budoucnosti Petr Macek

Propadák to nebyl,ale ani nějaká bomba. Čekal jsem příběh více realistický z prostředí okupované Prahy a vlastně i nesuperhrdinský. Takto to sklouzlo do varaice na Indianu Jonese stříknutého Spidermanem. A ani samotný Pérák nedokázal získat nějak velké sympatie. Nejoblíbenější postavou tak byl jednoznačně Žiletkář, který ke konci dokonce překvapil maxivariací na své zbraně. Kresba byla jako vždy u Petra Kopla fajn.
Každopádně Péráka nezatracuji a těším se na pokračování.

29.08.2019 3 z 5