Jenda18 Jenda18 komentáře u knih

☰ menu

Geraldova hra Geraldova hra Stephen King

Docela banální námět nehody při sexuálních hrátkách je ve skutečnosti velice nepříjemnou sondou do lidského podvědomí a potlačených traumat z minulosti. Děsivé popisy dětských "zážitků" občas přinutí knihu odložit. Když King popisuje osvobození, člověka napadne, že to snad musel sám zažít, jak je vše naturalisticky popsáno a bolest je skutečná.

11.08.2024 4 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Tato kniha se v mnoha žebříčcích Stephena Kinga vyskytuje na prvním místě a nadchla i mě. Příběh o cestování v čase promíchaný s životem učitele na malém městě je skvělý. I přes větší délku nemá hluchá místa, postavy jsou propracované a uvěřitelné, vlastně nejméně mě zaujala linka s atentátníkem, přecejen je to Čechovi trochu vzdálená látka. Jinak super, správný "kingovský" konec to dělá ještě více uvěřitelným.

16.07.2024 5 z 5


Nejhorší obavy Nejhorší obavy Tom Clancy

Kniha super, z Ryanova vesmíru jedna z mých nejoblíbenějších. Mírně proškrtat by jí určitě pomohlo, ale i tak se čte dobře a člověk to zhltne. Po zhruba dvaceti letech od prvního přečtení mi ale vadí extrémní koncentrace rozumných lidí - především politiků. Představa, že se světoví státní a náboženští vůdci shodnou na ideálním mirotvornem řešení mi dnes připadne jako totalni sci-fi. V dalších dílech, jak Jack Ryan postupuje potravinovým žebříčkem vzhuru, je to ještě patrnější. Nicméně, když se od toho oprostite, je kniha super a další díly ještě lepší. Akorát vydání z roku 99, které ma tak deset kilo, se neda vůbec číst

16.07.2024 5 z 5


Profesionální válečník Profesionální válečník Richard Marcinko

Velmi čtivé vzpomínky bývalého příslušníka SEALS. Těžko říct, jak moc si autor vymýšlel, ale rozhodně jsem mu to žral i s navijákem. Zajímavý vhled do fungování amerického námořnictva a speciálních sil. Marcinko se s ničím nemaže a kromě nepřátel v boji si jich spoustu nadělá i v zázemí. Další knihy už se trochu opakují, ale tahle první je z nich nejlepší.

06.07.2024 5 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Docela jednoduchá napínavá příhoda se vzteklým psem, ale obohacená o mnoho propracovaných postav s vlastními mikropříběhy. Čte se to jedním dechem, má to jen něco přes 200 stran. Úsměvný je překlad, myslel jsem, že v roce 2009 by pan Němeček mohl vědět, co je Saturday night live, nebo že nikdo neříká popcornu pražená kukuřice:)

05.07.2024


Bourneova totožnost Bourneova totožnost Robert Ludlum

Knihu jsem četl jako fanda filmové série a to nebyla dobrá volba. Je poznat, že je kniha skoro čtyřicet let stará, tempo je pomalé a v příběhu se více mluví, než děje. Závěrečná "past" je už pro svou prekombinovanost vyloženě úmorná. Také náhoda, že Bourne vždy narazí na přesně ty lidi, které náhodou potřebuje (finanční expertka, chirurg se znalostmi o amnézii etc.) působí celkem neuvěřitelně. Nebylo to špatné, ale znovu už bych to nečetl:)

23.06.2024 3 z 5


Americký zabiják Americký zabiják Vince Flynn

Totální oddechovka, základní premisa superzabijaka, který předčí vycvičené vojáky a po krátké instruktáži je z něj mistr špion a atentátník, je trochu přitažená za vlasy, ale děj ubíhá celkem zábavně, i když poněkud zapomenutelně. Třeba ve srovnání s Tomem Clancym působí postavy i svět dost plytce a zasloužily by si propracovat víc do hloubky.

31.05.2024 3 z 5


Ohnivý muž Ohnivý muž Joe Hill (p)

Kniha rychle vtáhne do děje, celkem uvěřitelně popisuje rozpad společnosti při pandemii, která nemilosrdně likviduje populaci. Stejně tak obrácení se k novému "náboženství" v totálně beznadějné situaci působí realisticky. V prostřední části tomu trochu spadne řetěz a děj se docela vleče. Závěrečná cesta už ubíhá svižně a konec je možná oproti zbytku trochu zbrklý. Celkově fajn, kdyby se to trochu proskrtalo, tak bez chyby.

31.05.2024 4 z 5