jfialova komentáře u knih
S manželem jsme oprášili film Rok Ďábla a já na to konto vytáhla z knihovny tuto záležitost. Stálo to za to, protože i po několikerém přečtení vás tam pokaždé něco upoutá. Třeba aktuálně:
Vítr vane naším směrem,
snad se z toho neposerem...
Tak ať nám to vydrží :-)
Oceňuji to, že se autor do něčeho podobného vůbec pustil. A podle mě se to docela povedlo. Macbeth není zrovna jednoduchá záležitost, jeho převedení do současné doby tak, aby si příběh zachoval původní koncept i myšlenku a nepůsobilo to křečovitě, je zapeklité. Za sebe musím říct, že shakespearovský nádech zůstal patrný, příběh má těžkou originální atmosféru a dobře se čte.
Velmi dobrá kniha, od Simmela se mi po Láska je jen slovo líbila asi nejvíc. Jeho satiristická díla mě tolik neoslovila. Děj je poměrně jednoduchý, ale umělecké ztvárnění je výborné. Přijde mi, že v každá knize se Simmel zaměří na jedno téma, tady jsou to barvy. V kontextu vyprávění hlavního hrdiny, který strávil dlouhou dobu ve vězení za vraždu, mi příběh přijde opravdovější, uvěřitelnější. Postava hlavního hrdiny se vůbec podle mého názoru velmi povedla. Knihu určitě doporučuji.
Guru Jára v severském provedení. Sestava oddělení Q je opět ve formě. Příjemné počtení, i když patrně velmi brzy odhalíte, kdo je pachatelem starých i nových vražd.
Kniha příliš životopisná není, spíše zasazuje dětská léta autorky do historického pozadí tehdejších událostí. Přestože jde o události notoricky známé, našla jsem v knize řadu zajímavých úvah a postřehů, které mi rozšířily obzory a donutily se podívat na některá fakta z jiného úhlu. Doporučuji všem, kdo si chtějí zopakovat moderní československé dějiny a dozvědět se nové zajímavé detaily z naší historie.
Film jsem viděla už před dávnou dobou a jelikož se tehdy jednalo o poněkud masovou záležitost, četbu knihy jsem odkládala. Udělala jsem dobře, protože vzpomínky na film (mimochodem špatný není) mezitím vybledly a četbu jsem si mohla užít. Přestože jsem dějovou linku znala, četlo se to jedna báseň a autorův styl dodal příběhu další, lehce filozofický rozměr. Mimochodem, dle amerických statistik z roku 2016 vychází, že každý týden byly odhaleny průměrně tři justiční omyly-toto číslo se netýká pouze odsouzených na smrt, ale též neprávem uvězněných. Co myslíte vy, je to málo (když se kácí les, lítají třísky) nebo moc (lidský život a svoboda člověka jsou nedotknutelné)? Žijeme ve společnosti, kde dle průzkumů více než polovina Čechů je pro znovuzavedení trestu smrti, současný stav justice není zrovna uspokojivý a před několika desítkami let probíhaly politické procesy. To vše v kontextu s tímto příběhem nutí k zamyšlení.
Knihu mi doporučila kamarádka, jinak bych po ní, přiznám se, nesáhla. Byla ale perfektní. To, že je autor Polák, jí dává větší grády a malinko jiný úhel pohledu. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí.
No nevím, kniha obsahuje hezké momenty, ale na druhou stranu se snaží v dětech vyvolat jakýsi strach. Nezapomenu na popis toho, jak Bobešovi umřel malý bratříček a měl ještě v noze zaraženou třísku z drsné dřevěné podlahy. Jasně, děcka by měly vědět, že život není žádná sranda, že dřív fakt lidi byli mnohdy tak chudí, že neměli co jíst a že by si měli vážit toho, co mají. Ale co si budeme nalhávat, kniha byla poplatná době, ve které vznikala a patrně měla takto formovat děti už od útlého věku. A to se mi na ní nelíbí.
Moje první nesbovka. Dobré napínavé čtení. Nezapomenu na scénu s kadibudkou.
Klobouk dolů před panem Poem. Ještě dnes se to dá číst a jak horory, tak detektivky jsou napínavé.
Vynikající kniha, která vás vzdělá v dějinách lépe než kdejaký dějepisář.
Výborná kniha, skvělé filmové zpracování. Každý, kdo zachránil v té hrozné době byť jediný lidský život, byl hrdinou.
Kniha je na první pohled méně akční než první díl a některé čtenáře může odradit, což je škoda. Myšlenky zde obsažené dávají rámec celé sérii a posunují do úplně jiné dimenze.
Vzhledem k předchozím dílům mi tento přišel poněkud slabší, již dosti překombinovaný. Nebo mě již brownovský koncept přišel neoriginální, nevím. Vyloženě špatná kniha to určitě není, ale ten konec mi přišel už asi moc absurdní.
Zábavné a neotřelé čtení. Jak psal kolega, takový severský Forrest Gump.
To bylo něco. Opět geniální kingovka. Ta ženská mě dodnes straší ve snech.
Další napínavá detektivka/thriller od J. A-O. Hlavní padouch je znám od úplného začátku a s postupujícím vyšetřováním se o něm dozvídáme čím dál tím víc informací. Zajímavý konec-jsem zvědavá, jestli se k němu autor v dalších knihách ještě vrátí, protože jinak tak nějak nevím, jestli to dopadlo dobře nebo špatně. Takže vzhůru na další díl série!
Výborná detektivka, i když tak nějak jde od začátku vydedukovat, kdo to vše dělá. Podle mě to ale u knih J.A-O není stěžejní. Příběh má spád, je napínavý a oblíbila jsem si lehce ironický styl autora. Navíc Asad je můj favorit :-) Jedině prostředí dánské smetánky, do kterého je příběh zasazen, mi trochu nesedí, ale to už je můj osobní problém.
Soubor 4 delších povídek. Vykoupení je již těžce profláklé, hlavně díky podařenému filmovému zpracování, ale čte se dobře. Nadaný žák je výborná povídka, kdyby končila už po první kapitole (což jsem ve čtečce nejdřív tak pochopila). To, co se odehrává potom, není špatné, ale kdyby to tam nebylo, nic by se nestalo. Tělo se mi líbilo asi nejvíc. Moc obdivuji, jak King zvládá psát příběhy z prostředí dětí a teenagerů, vždycky mi to přijde uvěřitelné (jako např. v To), žádné trapné dialogy a zbytečné příkrasy. Poslední povídka, Dýchací metoda, mi přijde takové poeovská, ale proč nakonec ne :-)
Krásné příjemné čtení zasazené do francouzské Provence. Pohladí po duši.