Jidu Jidu komentáře u knih

Osudné rozhodnutí Osudné rozhodnutí Jilliane Hoffman

Tak tohle bylo zajímavé. Čekala jsem klasický thriller, ale byla to spíš detektivka s prvky thrilleru, která mě od prvních stránek zaujala, ale pak nastalo to "ALE".

I když má kniha jen 384 stran, tak je psaná stylem Kinga. Nová kapitola je odstrčena jen pár řádky a jede se dál. Takže ve výsledku se dostáváme třeba k 450.+ stranám klasického stylu psaní.

Takže se stalo to, co se asi dalo čekat. Máme zde dost pasáží, kde se to natahuje, opakuje a napíná až hrůza.

Stále jsme si říkala, že se to snad rozjede, že autorka odhadne, kdy to rozbalit.
Bohužel. Konec je otevřený, nic neříkající a ukvapený. Nejedná se o sérii, takže pokračování nebude, což mě dost zklamalo, jelikož když se začne dít něco zajímavého, tak BUM! The end.

Oceňuji námět, líbí se mi, že zde figuruje i dětská mysl atd., ale není to dotažené. Je to veliká škoda, protože kniha měla veliký potenciál a většina děje mě bavila, ale to opakování a konec nemůžu odpustit.

Celkově hodnotím na 70% a je škoda, že autorka neodhadla ten rozjezd příběhu. Jinak by to byla pecka.

05.01.2024 3 z 5

Je to jinak, mami Je to jinak, mami Tamara Tainová

Tak kde začít. Prvně poděkováním, že autorka toto téma otevřela a napsala o něm knihu. Sama mám opravdu dost kamarádů homosexuálu a vím, co zažívali, když měli přiznat svoji orientaci svým blízkým. Takže jsem čekala návod, podporu, psychologické vysvětlení. Jenže..

Celá kniha je spíše o vztazích, které jsou extrémní, toxické, promiskuitní a nevím co vše možné. Ano, jako je promiskuita u hetero, tak je i u homosexuálů, ale opravdu to tak nepraktikuje každý, a to v této knize bylo dost za hranou. Takový styl "každý s každým".

Na to, že kniha dle DK nemá štítek v erotice, tak zde bylo dost detailně popsaných milostných scén a to, co jsem si myslela, že kniha bude obsahovat, tak zde bylo jen okrajově - psychologie.

Máme tu kamarádku hlavní postavy, vystudovanou psycholožku, která nám sem tam něco nastíní, ale pocity Borise, obavy, strach, to tu není úplně dobře popsáno. Ve výsledku to prostě "vybalí" a je to.

No a finále knihy mohlo být asi maličko méně přeplácané, více logické. Tohle bylo čistě pro šokování, ale reálně by se to nestalo.

Celkově má kniha originální a rozhodně pomocný námět, ale maličko se z toho stal erotický román s prvky psychologie, a to jsem úplně nečekala a nechtěla. Proto hodnotím na 60%

05.01.2024 3 z 5

Království v kameni Království v kameni Nela Mičková

Přiznám se, že když jsem viděla knihu a zjistila jsem, že autorce je 18 let, tak jsem se malinko lekla. Nepodceňuji mladé lidi, ale od mých osmnáctin to už nějaký pátek je, a já se bála, aby to nebylo opravdu hodně YA, spíš až dětské.
No a autorka mi totálně vytřela zrak! Nádherně vykreslený svět, s ničím se tady nikdo nemaže, krve až až! Zkrátka wow.

Morgane jsem moc fandila, nebyla to žádná tupá princeznička, ale pořádná bojovnice! A bavilo mě postupně odkývat tajemství jejího krutého otce a celkově jeho příběh.

Svět magie byl také úžasný, napínavý, čekala jsem, co na Morgane ještě odkud vyskočí..no, nechtěla bych být v její kůži.

Romantická linka samozřejmě nesmí chybět, ale zde je jen maličko, je úplně přirozená a budete jim držet palce, to zaručuji.

Jednu hvězdičku ubírám za občas maličko ploché dialogy a sem tam hluchá místa, ale na prvotinu?! ÚŽASNÝ!

Knihu vřele doporučuji a moc se těším na další díl.

08.12.2023 4 z 5

Vampýrská akademie: filmové vydání Vampýrská akademie: filmové vydání Richelle Mead

Musím říct, že po filmu je tato kniha maličko zklamání. Je tak nějak zvláštně psaná, opravdu zvláštní styl.

Nicméně akce je tu habaděj. Tohle byl návrat do mé puberty, kde jsem hltala absolutně vše s upíry a musela jsem přečíst vše, co vyšlo.

Zakázaná láska, zakázané přátelství, škola, jo, to vše tato kniha má. Klišé? Možná, ale mně to nevadilo.

Opravdu, kdyby to nemělo tak zvláštní styl psaní, tak jsem moc spokojená. Takhle hodnotím akci, milostné scény, vytvořený svět apod. vysoko, ale zkrátka a dobře - film je o mnoho lepší.

Možná je chyba, že jsem prvně viděla zfilmovanou verzi, nevím. Nebo je to zkrátka pro teen, což už bohužel nejsem, ale takto hodnotím knihu jako lehký nadprůměr, dobrý, ale z gatí mě nevystřelila.

08.12.2023 3 z 5

Drahá ženo Drahá ženo Kimberly Belle

Achjo! Tohle se mi u thrillerů stává poslední dobou poměrně často. Námět je super, ale provedení ne.

Autorka absolutně neodhadla dobu, kdy vyrukovat s odhalením, takže dobře půlka (spíš víc) knihy byla nudná a zdlouhavá, na čemž jsme se s holkama ve štafetě shodly.

Já už také vím, co hledat, jelikož tento žánr je můj top, takže konec mě extrémně zklamal a překvapením nebyl.

Vlastně furt čekáte akci, kdy se něco stane, ale ve výsledku téměř nepřijde.
Myslím, že se opět dostáváme k tomu, že tohle je pro ty, kteří chtějí žánr zkusit, zjistit, jestli je to pro ně to pravé ořechové. Já to číst jako svůj první thriller, tak jsem nadšená.

Bohužel ale - kdo ví, co hledat, kdo toto čte pořád...na 90% to objeví a příběh pro něj ztratí smysl.

Oceňuji námět, ten byl fajn. Taková příručka pro úprk před manželem, ale bohužel jinak nic moc. Některé pasáže jsem měla chuť až přeskočit a i přes malý rozsah jsem knihu četla 5 dnů, takže asi tolik k záživnosti.

08.12.2023 1 z 5

Matčina panenka Matčina panenka Abby Davies

Tak tohle byl další super thriller. Matka, která je totálně mišuge a dělá si ze své dcery živou panenku. Líčí ji, obléká ji, zkrátka vše. A taky je nepříčetná z toho, že panenka roste.

Mirabelle ale není už žádná malá holčička a začne zkoumat prostředí a situace, v kterém žije.

Jo, jasný, je to totálně přehnané, matka nesmrtelná a Mirabelle neskutečně zručná a zorientovaná, na to, co se jí stalo, ale mně to vůbec nevadilo.

Nehledám knihy, kde by příběh měl být reálný, naopak, chci únik od reality, a to tato kniha splnila na 100%.

Konec byl překvapivý, nečekaný a originální.

Půl hvězdičky beru za trochu nudnou první část, kdy už jsem čekala na akci, ale nakonec se to parádně rozjelo a já jsem spokojená.

08.11.2023 4 z 5

Justina a Julietta Justina a Julietta Donatien Alphonse François de Sade

No, jestli tohle poznamenalo vývoj světové literatury, to úplně nevím, ale moji duši to poznamenalo 100%.
Fuj, co jsem to zase četla! Justina ještě dobrý, to mělo aspoň příběh a celkově to tak nějak dávalo hlavu a patu. Konec povedený.
Nojo, ale co Julietta? To už bylo zase jen o odpornostech, příběh nikde, zase žrali vše možné i nemožné, znásilňovali na všechny způsoby. Co si z tohohle mám asi tak vzít, kromě toho, že Sade byl fakt čuně?
Vůbec se nedivím, že podle tohohle pána vznikl pojem sadismus, protože tohle opravdu sadistické bylo. Kromě 120 dnů Sodomy jsem nečetla větší hnus, a doufám, že už se ke mně nikdy žádná podobná kniha nedostane.
Hodnotím o hvězdičku lépe, než 120 dnů Sodomy, protože tady aspoň první část opravdu měla příběh (woow!)
Celkově knihu rozhodně nedoporučuji slabším povahám, ale kdo chce náhlednou do mysli extrémního sadisty - směle do toho. Na tuty budete překvapeni.

30.09.2023 3 z 5

Kráva a kretén Kráva a kretén Jana Slaninová

Musím říct, že tenhle prcek mě velmi překvapil. Čekala jsem jen vtipný román, ale já si na konci poplakala!!
Co dokáže jedna srážka krávy a kreténa? No to byste koukali! Opravdu mnohé.
Prví část knihy jsem se smála vtipným přirovnání, že mě bolelo břicho a měla jsem škytavku, a druhou část knihy jsem měla těžké srdíčko a slzy na krajíčku.
Jana nám opravdu bravurně ukazuje životní cesty, osudy a nespravedlnosti, které se zkrátka a bohužel dějí.
Jediná má výtka je, že kniha měla dost stylistických chyb. Pravé stránky byly mnohdy o řádek až dva kratší úplně beze smyslu, a taky mě štvalo oslovení "Klárko". Hlavní hrdinka byla třicetiletá žena, ne žádný puberťák, a toto mnohdy nepůsobilo dobře.
Celkově knihu doporučuji a moc se mi líbila! A obrovská výhoda je, že ji slupnete jako nic!

29.09.2023 4 z 5

Horší než smrt Horší než smrt Susan Walter

Myslím si, že tato kniha je to pravé ořechové pro ty, co chtějí objevit žánr thriller.
Nechybí zde napětí, mrazení, takové ty otázky "Co se stalo? Proč se děje toto?" apod.
Námět je opravdu originální, úplně jsem ho ještě v žádné knize neviděla.
ALE! Máme tu pár nelogických věcí. Zvláštní, nepochopitelné chování dcery, a i všech kolem. To mi zkrátka dost vadí. Je pravda, že thriller je můj hlavní žánr a už mám načtené opravdu perfektní, tak jsem asi hnidopich, ale něco bylo fakt moc.
Celkově je kniha zajímavá, hodnotím na 70% a opravdu - kdo chcete tento žánr objevit a nechcete mít na konci víc otázek než na začátku? To je kniha pro vás.

29.09.2023 4 z 5

Dívky, které slyšely plakat moře Dívky, které slyšely plakat moře Elizabeth Blackwell

Titanic je téma a historická událost, která mě neskutečně zajímá a děsí zároveň, takže tento historický román byla jasná volba pro start v novém žánru.

Bylo neskutečně zajímavé ocitnout se na lodi, tentokrát z jiného úhlu pohledu, než jaký známe z našeho slavného filmu. Tři ženy, každá s jiným osudem, nás provází příběhem, kde se ve vyprávění střídají každou kapitolu. To mě bavilo moc, mám tyto různé úhly pohledu na danou situaci moc ráda.

Přiznám se, že první část, kde byly na Titanicu a seznamovali jsme se s jejich životem, mě bavila o maličko víc. Setkání po dvaceti letech maličko pokulhávalo, ale celkově hodnotím velmi vysoko.

Co víc dodat, kdo chce zkusit tento žánr a má obavu z rozsáhlých děl, které to většinou skýtá, tak zkuste toto. Na méně než 300 stránkách mnoho okecávek není a je to zase něco jiného.

Celkově knihu doporučuji, moc se mi líbila a milovníci tohoto žánru budou určitě nadšeni. Začátečníky to třeba naláká k dalším podobným knihám, tak jako mě.

17.08.2023 4 z 5

Vyhazovač Vyhazovač David Gordon

Jejich revírem je dálnice, jejich tempo je vražedné....vzpomínáte si na Kobru 11? No, tak vítejte v její knižní a méně povedené podobě.

Auta lítají vzduchem jak balonky nafouknuté héliem, kulky sviští kolem všeho, ale záhadně nezasáhnou cíl, a když už ano!? Tak pohoda, jedeme dál!

Popravdě si z této knihy moc neodnáším. Nebavila mě ani trochu, nechápu řazení do detektivky. Je to čistokrevný předramatizovaný akčňák.

Z postav mi utkvěla v hlavě jen Donna, protože občas pronesla něco vtipného, ale to je opravdu vše.

Kdybych tuto knihu nečetla, nic se nestane, ale kdo si chce přečíst psanou Kobru 11 - tady je. Jenže furt chybí ty úžasné hlavní postavy.

Víc asi nemám co dodat. Jsou určitě lepší knihy na toto téma a upřímně ji nedoporučuji.

24.07.2023 1 z 5

Hranice zvrhlosti Hranice zvrhlosti Jan Urban

Na tuto detektivku jsem se opravdu těšila a musím říct, že na autorovu prvotinu v tom žánru nebyla špatná.

Morbidity zde jsou, ale já už jsem na tohle dost zvyklá, takže jsem čekala o dost detailnější popisy. Nicméně si myslím, že kdo nevyhledává absolutně brutální knihy jako já, tak bude spokojený.

Na začátku jsem se maličko nudila, ale pak se tam objevila jedna postava, díky které jsem knihu dočetla na jeden zátah.

Bohužel příběhu musím vytknout opakování dvou věcí neustále dokola. Stačilo to tam dát párkrát, pak už to bylo zkrátka moc. A druhá věc, která mě zklamala - konec. Čekala jsem něco jiného. Být jiný, tak s klidem dám 4*, takto to hodnotím jako slabší nadprůměr.

Knihu doporučuji lidem, kteří si chtějí přečíst jinou detektivku s vtipnou hlavní postavou. Ta byla fakt boží a několikrát jsem se nasmála. A také mě bavilo, že se děj odehrával často v Praze a jednotlivá místa jsem poznávala, protože kolem nich chodím. To bylo příjemné ozvláštnění a více mě to vtáhlo do děje.

Myslím, že jako prvotina autora je toto celkem povedená kniha, která má pár much, ale stále stojí za přečtení.

21.07.2023 3 z 5

Ozvěny minulosti Ozvěny minulosti Gregg Olsen

Tak tohle mě bavilo! Vůbec to není klasická detektivka. Jde daleko více o život hlavní vyšetřovatelky, která má teda hodně komplikovanou minulost a její odhalování mě bavilo.

Maličko mě zklamal začátek. Byla to lehce nuda a jedna postava se chovala nelogicky, ale ono se vše dál krásně vysvětlilo.

Jedná se o začátek série, takže na konci vám bude zaručeně líto, že ještě není další díl. Skončí to lehce otevřeně. Případ se uzavře, ale to nejzajímavější, a to je právě život hlavní postavy, zůstane ještě do určité míry skrytý. Takže šup sem s pokračováním!
Neskutečně mě nadchla jedna velmi originální věc v příběhu, která byla extrémně zvrácená a odporná, ale knihu ozvláštnila a udělala z ní opravdu originální dílo.

No, nebudu spoilerovat. Tohle je další kniha, kterou musíte mít. Moc povedené a Olsen začíná patřit k mým velmi oblíbeným autorům.

Celkově knihu určitě doporučuji. Vydržte začátek a čeká vás parádní jízda.

15.07.2023 4 z 5

Ďáblovo dílo Ďáblovo dílo Lotte Petri

(SPOILER) Od knihy jsem očekávala klasickou detektivku, kde teda bude vyšetřovatel předpokládat, že je vrah třeba posednutý. Jaké bylo mé překvapení, že je zde opravdu vymítání! Tahle kniha by měla být jednoznačně řazena do hororu.

Samotné vyšetřování bylo celkem nudné, žádné hlubokomyslné úvahy, a vrah mě též nepřekvapil.

Vymítání mi zde přišlo zbytečné, pro příběh s nulovým přínosem. Joo, kdyby se na to autorka zaměřila více, tak to by byla parádní hororová detektivka! Takhle mě namlsala a skutek utek.

Kniha má neskutečný potenciál, opravdu zajímavý nápad, ale celé je to takové nedokončené. Od všeho trochu, ale ve výsledku to moc nedává smysl. Je to vše spíš pro wow efekt.

Celkově musím knihu hodnotit jako lehký podprůměr a moc ji nedoporučuji. Škoda!

01.07.2023 2 z 5

Buď hodná Buď hodná Irena Piloušková

K této knize mohu říct snad jen to, že méně je někdy více. Na 440 stranách pozorujeme příběhy žen z různých generací, které měly těžký osud.
Bohužel je kniha plná detailních popisů různých zbytečností a dobrých 250 stran se vlastně nic neděje. Když už to vypadá, že se to rozjede, tak autorka uskočí k jiné postavě a celý proces začne znovu. To mi opravdu hodně vadilo a přiznám se, že jsem se prostě nudila.
Když se příběh konečně rozjel, tak musím uznat, že z psychologického hlediska byly situace popsány opravdu bravurně. Ukázka toho, jak dokáže jeden člověk totálně změnit charakter jiné osobě. Hlavní postavy mi bylo neskutečně líto, tohle si nezaslouží nikdo.
Co se ovšem povedlo, tak to je konec. Ten knihu opravdu zachránil a byl velmi dojemný.
Celkově musím říct, že jsem od knihy čekala daleko víc. Škoda! Kdyby byla více zaměřená na psychologii a myšlení hlavních postav a byla o 200 stran kratší, tak by to byla paráda. Takto bohužel...Velké zklamání!

30.05.2023 2 z 5

Hádka Hádka Victoria Jenkins

První půlka knihy je celkem nuda. Victoria se snaží vykreslit prostředí a vytvořit atmosféru, ale lehce neodhadla dobu, kdy to tajemství odhalit a lupla to na poslední třetinu knihy v rychlém sledu.
Oceňuji námět, který je originální, i když za mě lehce předvídatelný. Zpracování je zajímavé, příběh vypráví Hannah a Olivia, které se střídají po jednotlivých kapitolách.
Celkově knihu doporučuji lidem, kteří by tento žánr chtěli zkusit a nechtějí jít hned do extrémů. Já tento žánr čtu stále a už mi to přišlo moc prvoplánové a jednoduché.

19.05.2023 3 z 5