jindrich7442

Ačkoliv nejsem fanoušek námořních příběhů stejně jako Cato, palec nahoru za odvedení pozornosti od nezáživných dlouhých plaveb díky nečekaným zvratům a iniciativám Vitelia.

Jediné co by se dalo příběhu i přes nestálý děj vytknout, je začínající "uniformita" příběhu. Ta však s tímto dílem končí, neboť naši hrdinové již opustí prostředí deštivé Británie.

Příběhy Macrona a Catona jsou plné napětí, poprvé jsem zaregistroval zapojení intimních citů. K mému překvapení náhlý a tragický konec, který čtenáře nenechává v klidu ani mezi jednotlivými díly série.

Opět mohu jen doporučit, příběh dostal trochu na rychlosti, díky tomu, že jeden z hrdinu se v novém životě trochu otrkává, nicméně zachováno bylo i napětí a humorné okamžiky.

Ani tento díl mě nezklamal. Přečteno takřka jedním dechem a opět jsem se utvrdil v autorovu nadání uchovat napětí, přes četné bitky nepohřbít tisíce nepřátel, dopřát hlavním postavám nějaká zranění. Již teď, když beru do ruky třetí díl, mě mrzí, že je tento příběh pouze trilogií.

Hodnocení za celou sérii:
Jednoduchý a čtiví způsob s jakým autor svůj příběh píše přiláká i nenáročné čtenáře a pro náročnější vytvoří skvělé okamžiky k odpočinku. Jednoduché přiblížení života Vikingských válečníků, které nabízí autorovi možnost "se vyřádit" v nejrůznějších zákoutích tehdejšího známého světa. Jedinou výtkou by z mého hlediska mohlo být jen - poněkud přitažené za vlasy - propojení "okultismu a čarodějnictví". K uspokojení těchto znalostí doporučuji mnohem realističtější a detajlnější příběh Thorgilse ze série Vikingové autora Tima Severina. V tomto však nehledejte neutichající napětí z bojů, řinčení mečů a seker o štíty nepřátel.

Mám rád mytologii a miluju severskou mytologii. Toto je krásný způsob jak příběhy, které mě celý život fascinují předat a přiblížit i mému 5ti letému synovi.

Čtenářská výzva - autor a 22 let starší. Skutečně bych v životě nesáhl po této knize na polici v knihovně, natož na pultu knihkupectví... jak ohromná škoda by to byla! Do čtení jsem se dal... "téma? nooo.... to nějak překoušu, je to výzva..." Jenže po pár stránkách... bezvadné! Skutečně jsem se bavil... nekonečné příměry a použití kultyvovaného jazyka protkaného jadrnými výrazy tvoří perfektní složitý sloh s čtivým moderním pojetím... Za mě A1!

knihu jsem dostal jako "bonus" za nějaký větší nákup v knihikupectví. Ležela mi tu dlouho a nějak jsem se k ní neměl. Padla mi do oka náhodou, když jsem si uvědomil. že název neobsahuje "a" - motivace byla na světě.(čtenářská výzva 2022) :-D
Mysteriozně romantický začátek se celkem rychle překlopil v napínavý sled událostí obléhané Vídně. závěrečná část už byla de facto ryzí romantika. Výzva splněna cestou vlakem do Prahy a zpět... :)

Kniha psaná k tehdy aktuálnímu tématu. pravděpodobně bych spoustu věcí vnímal jinak a víc emocionálně. Jelikož jsem ale na knihu zapomněl a četl jí až s odstupem nějakého času, tak to prožívání nebylo tak emoční. Nicméně v zásadě v knize neshledávám, žádné "extrémistické" myšlenky ani nic nekorektního. Já sám jsem "stará konzerva", takže pro mě osobně:
1) osvěžení některých myšlenek, které jsem z přednášek psychologie a sociologie už zapomněl.
2) Zajímavé kombinace historických udáostí a možná i paralel, které mnohdy člověku sami od sebe nenaskočí.
Teď zpět do víru beletrie, kde není třeba tolik myslet :-D

Nechci si stěžovat, věděl jsem do čeho jdu... :-D ale tolik historických fópá je snad i na tento druh románu příliš... čteno kvůli výzvě...

Kniha mě naprosto uchvátila. Úžasný literární styl, kde může pracovat čtenářova fantazie. Ačkoliv často rozmýšlím o době christanizace a střetu náboženství, které připouští pustit uzdu fantazii, musím ubrat jednu hvězdu za historickou nepřesnost - byť o životech Bořivoje a Ludmily toho nevíme mnoho, ale minimálně jejich stáří a stáří jejich dětí umíme od Antropologického zkoumání Emanuelem Vlčkem zařadit celkem jasně. Dokonce i Fuldská kronika je nám známa poměrně dlouho, takže i v době psaní knihy, byla jistá míra christanizace na českém území nezpochybnitelná. (viz křest 14 českých knížat v Řezně roku 845 - dokonce Bořivojův i Ludmilin křest je doložen do let, kdy se příběh knihy odehrává.

Knihu jsem otevřel na doporučení tchána, který mi ji půjčil. Po hrozně dlouhé době je to kniha s tématem 2. sv. války a moc se mi do toho nechtělo. První stránky působili nesouvisle a nevábně, nicméně záhy Vás kniha vtáhne a nejde přestat. Odpoutání nastává až po 2-3 hodináklch, kdy dojdete na poslední stránku. Velice jednoduše a věcně, bez zbytečných detajlů a pitvání popsané zákulisní události obsazení Rakouska.

Na knihu jsem se dlouho těšil. Marii Kubátovou jsem považoval za dobrou volbu. Četl jsem od ní nějaké -především pohádkové- knihy synovi před spaním. Tady jsem se však velice těžko prokousával textem a čekal, kdy se "do toho dostanu". Nepodařilo se mi to. Myšlenka úžasná, bohužel zpracování není pro mě...

Musím tentokrát jednu hvězdu ubrat. Ačkoliv mě čtení bavilo a knihu jsem odkládal jen s přemáháním, něco mi tu chybělo. Možná, že bohužel pro p. Vondrušku, že jsem po knize sáhl mezi čtenou sérií od pí Vaňkové. Což je trochu jiný druh románu, kde člověk těžko hledá autorovu fantazii, oproti lehké oddychovce, na které se soustředí p. Vondružka.

Jak jsem již předsevzal u prvního dílu této série. Je úžasné vnímání řady souvislostí a dějových linií. Tento skvost však jde ruku v ruce s náročností četby, kdy se našinec jen těžko orientuje ve spletitých poměrech, když ne francouzských a anglických jmen ve Svaté zemi, tak dobivačných mongolů jejichž hordy plenili četná východní knížectví a prohnaly se i Moravou.

Po dlouhé době a s celkem dlouhými přestávkami jsem se dopracoval k závěru knihy. Téma mě zaujali ihned jak jsem knihu uviděl v polici knihkupectví. Bohužel moje nadšení postupně opadalo. Né že by mě téma přestalo bavit, nebo zajímat. Ani jsem nezjístil, že první dojem a očekávání se rozchází se skutečným obsahem. Ale kniha obsahuje obrovské množství dat, i poměrně podrobných, ve velmi skromném množství textu. Naopak některé zásadní informace jsem postrádal. Ke knize jsem si vzal k ruce i Encyklopedii šlechtických rodů a v mnohém mi byl nápomocný i google. Abych však jen nehanil, v jistém ohledu je kniha inspirativní. Bohužel se podle mě nedá číst, ale pomalu studovat.

Velice netradiční pohádková kniha pro děti. Ze začátku jsem se bál, že se v tom budu ztrácet já sám, natož 3leté dítě. Ale k mému milému překvapení jsme si čtení užívali oba.

Za mě katastrofa, šel jsem po jistotě po knize od p. Kahouna, ale tohle je skutečně šlápnutí naprosto mimo mísu. Možná jsem si měl přečíst pár komentářů zde. Po několika stránkách jsem si řekl, že to není četba před spaním pro 3 leté dítě, ale silně pochybuju, že bych ho s touto knihou chtěl seznámit následujících 7 let... 2 hvězdičky pouze za nápad a téma na moderní pohádku...

Úžasne čtení, příběh má neustálý spád. Dokonce ani všeho schopný a neomylný dominikán projevuje slabosti lidské. Samozřejmě nelze nechat hlavní postavu usnout spánkem věčným, ale líbí se mi patálie, do kterých se také umí dostat a že všechno nejde tak lehce. Naprosto doporučuju a těším se na závěrečný dvojdíl.