jirijanovotny jirijanovotny komentáře u knih

Nahé slunce Nahé slunce Isaac Asimov

Vražda, nahota, detektiv, cestování nadsvětelnou rychlostí, roboti… prostě vše, co má správné sci-fi mít.
Není to ani tak brutální (jak jsem byl v poslední době u sci-fi zvyklý), nestřílí se, nenadává a mozky netvoří novou výzdobu stěn.

Zato se pěkně zamyslíme nad přešlechtěným člověkem a eugenikou, přečváchneme pár stereotypů a planetismus (asi tak bych nazval rasismus na planetární úrovni).

Málokdy mě u knihy nadchne už samotný úvod. Tady se to však povedlo.

19.06.2022 5 z 5

Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

Ne, ne, ne a ještě jednou ne!
Je to fakt špatné. To je jako číst bibli, příručku od jehovců nebo leták o Aštarovi Šeranovi. Neměl jsem od toho velké očekávání, ale toto je fakt špatné.

Předmluva, která tomu má dát "punc vědeckosti" to projela na celé čáře. Úvod je snůška keců o tom, že není guru, není šaman, ale stejně píše jako Dušek nebo jiný z těchto new age podivínů.

Mé čtení skončilo u první kapitoly, kdy mi pomalu začal odumírat mozek.

04.02.2022

Blednoucí vzpomínky Blednoucí vzpomínky Bartosz Sztybor

Z této série (aktuálně 5 knih) je to jednoznačně nejslabší díl.
Ani nemám chuť to pořádně komentovat.

09.10.2021 3 z 5

Neteleportovaný muž Neteleportovaný muž Philip K. Dick

Je to až trestuhodné, ale doteď jsem od Dicka nic nečetl. A pokud jsou i ty další knihy alespoň z půlky tak dobré, jako byl Neteleportovaný muž, tak se Dick stává mým nejoblíbenějším autorem.

Zajímavé, jak se Dick trefil s počtem obyvatel v roce 2014… 7 miliard to opravdu bylo. Ale že by lidi byli namačkaní hlava na hlavě, jak si představoval, se říct nedá. (v roce 1964 kdy, psal knihu, bylo o 4 miliardy lidí méně). Natož pak, aby se čekaly fronty na volné místo v restauraci. V každé restauraci i v kdejakém pajzlu.

Bohužel, se snadným vesmírným cestováním a malými létajícími dopravními prostředky se nestrefil. A jak to tak u starých sci-fi bývá, velice podcenil vývoj výpočetní techniky.

15.08.2021 5 z 5

Zvon Zvon Neal Shusterman

Pro děti a mládež? Může být. Číst ji jako starší? Vůbec neuškodí.
A nejen to, dokonce je to velice návykové čtení, které pod poutavým příběhem ukrývá mnoho zajímavých podnětů k zamyšlení.
Dobrý námět na další knihu z tohoto světa by mohlo být něco jako: "Vybrané pasáže z deníků ctihodných smrtek" nebo "Nimbus a jeho myšlenkové pochody".
U druhého zmíněného bychom se třeba dočkali dalších krásných zamyšlení, jako je toto: „Proč sloužit biologickému druhu, který vyčerpává všechny zdroje kolem sebe? Proč nevynaložit energii na prosazení vlastních cílů?“

18.05.2021 5 z 5

Hobit – velká encyklopedie Hobit – velká encyklopedie Damien Bador

Krásně ilustrovaná encyklopedie, která sahá daleko za hranice příběhu Hobita. Vysvětluje spojitosti mezi postavami a událostmi napříč věky a odkrývá motivace autora a původy jmen a názvů míst a měst.

Jo, to byl jiný borec, ten Tolkien. Prostě si napsat příběh, protože bez něj jsou ty vymyšlené jazyky tak trochu o ničem.

Zajímavé můžou být i ty jeho překlady a adaptace. Třeba toto mě zaujalo:
"Vybral si jeden příběh z Kalevaly, totiž tragický osud Kullerva, který jej obzvláště zasáhl…" No ještě aby ne. Vsadím se, že to je doslova kulervoucí příběh :)

29.09.2024 5 z 5

Rónin Rónin Rafal Jaki

Zaklínač jak jej ještě neznáme.
Souhlasím s vámi, lidé dobří. Opravdu se to těžce hodnotí. Děj nemá moc hloubku a navíc není ukončený, to mi ale nevadí. I kdyby pokračování nevyšlo, tak je tento komiks povedený. Kresba je působivá a monstra jsou… no zajímavě japonská. Je zajímavé sledovat, jak jde pojaponštit slovanský svět.

23.07.2024 5 z 5

Krakatit: Na motivy románu Karla Čapka Krakatit: Na motivy románu Karla Čapka Jan Štěpánek

Vydařená kresba, která zvýrazňuje pochmurnou atmosféru celého díla. Dalšího Čapka už beru jen kresleného.

14.01.2024 4 z 5

Roboti a impérium Roboti a impérium Isaac Asimov

Pokud jste čekali vesmírné bitvy a akční scény, budete zklamaní. Tato kniha spíše zkoumá složité otázky týkající se etiky a technologie v souvislosti s roboty a lidmi. Pokud jste fanouškem hlubších myšlenek a nemáte problém s tím, že příběh (čti nekonečné povídání a hloubání na 10 stran) převládá nad akcí, pak je toto skvělá kniha ke čtení.

Když si odmyslíme děj ve vesmíru a roboty, tak se společnost v knize přiblíží k něčemu, co dobře známe. V knize jsou to rozvinuté Vnější světy, které mají bohatství, pohodlí a skvělou zdravotní péči. Dále pak země a její kolonie, kde o těžkou práci není nouze a ztráty na životech jsou na denním pořádku.
Nelze v tom nevidět kritiku pohodlnosti západního světa a jak nás tato pohodlnost jednoho dne zničí.

08.11.2023 5 z 5

Roboti úsvitu Roboti úsvitu Isaac Asimov

Napíšu hodnocení ve stylu hodnocení produktu zakoupeného na Heuréce, ať tu máme nějakou změnu :)

Výhody:
Další nádherné zamyšlení se nad třemi zákony robotiky, které jsou zde rozpracovány do ještě větší hloubky.
Příběh nás zavede do dalšího světa, a tedy úplně jiného kulturního prostředí. Ve srovnání se Solarií to není až takový extrém. Dalo by se říct, že zlatý střed mezi tím, co je na Solarii a Zemi (jak je popsaná v knize). Asimov nastiňuje, jak by se kolonizace Galaxie mohla ubírat a do jakých odlišných podob by se jednotlivé světy mohly vyvinout.
Kromě robotiky a sociologie tady Asimov načíná i téma sexuologie, vesmírného pohonu (hyperpohon), samořiditelných aut a vznášedel. Zajímavé je taky téma dlouhověkosti.

Nevýhody:
Detektiv Eliáš tahá své domněnky úplně odnikud a na základě téměř neexistujících spojitostí tvoří nějaké závěry.
Rádoby nezaujatý detektiv všem podsouvá svá tvrzení a místo směřování případu k vyřešení neustále odbíhá otázkami, které nemají s případem co dělat. Je to samozřejmě pro uvedení myšlenek autora a obsah těch rozhovorů je zajímavý, jen to nějak nesedí k tomu vyšetřování.
Nikde tam není vysvětleno, proč se Země dostala do aktuální situace, tedy proč najednou nemá technologie k osidlování dalších světů. To je jako kdyby Evropané osídlili Ameriku a pak spálili lodě a zapomněli, jak je postavit a nechali plavbu už jen na Američanech. Takto to Asimov prezentuje.
Znovu Země a její problémy. Zmiňovaných 8 miliard je katastrofální přelidnění? Podle Asimova a jeho propočtu je nejspíše optimální počet obyvatel takové planety 200 miliónu, jak ostatně uvádí u Aurory. Tedy samozřejmě do toho nepočítá otroky (roboty).
A ještě jednou Země. Proč se tady v této daleké budoucnosti lidé dožívají pořád stejně, ale na vnějších světech se délka života skoro zečtyřnásobila? Toto vysvětlení mi dost chybí.

Shrnutí:
Příjemné a místy velice napínavé počtení. Ve výsledku mi ani nevadil velký počet stran, i přesto by drobné zkrácení o 10 - 20 % knize jen prospělo.
Na závěr přišel zajímavý plot twist, který jsem neviděl přicházet. To mě příjemně potěšilo.

31.10.2023 4 z 5

Jak na sítě Jak na sítě Michelle Losekoot (p)

Autorky v knize zahrnují mnoho užitečných tipů a postupů, včetně toho, jak vytvořit plán, jak zvolit správné kanály pro komunikaci, jak měřit úspěch sítě a jak zvládat různé výzvy, které se při vytváření a správě sítě mohou objevit.

Kniha je psána srozumitelným a přístupným stylem, který je vhodný pro jakékoli úrovně zkušeností s marketingem. Výhodou této knihy je také to, že obsahuje mnoho praktických příkladů a konkrétních kroků, takže čtenáři mohou ihned začít aplikovat tyto techniky do svého podnikání.

Nevýhodou je, že spousta věcí není zrovna nejaktuálnějších. A taky, i přes zdánlivou záživnost, je to mnohdy docela nudné. Než jsem se tím s velkými pauzami prokousal, tak uběhl zhruba rok.

04.03.2023 3 z 5

Berserk 2 Berserk 2 Kentaró Miura

Tady už není třeba upozorňovat, že je to brutální krvák.
Slečinky odpadly u prvního dílu, takže tady už se dostali jen čtenáři, kteří mají rádi krev, hloubku, násilí, filozofický podtext a samozřejmě krev.

Chat od OpenAI mi k druhému dílu složil pěkné haiku, snad někoho taky potěší:
Berserk, druhý díl
Temný boj hrdiny
Krvavý svět v pohybu.

12.02.2023 5 z 5

Berserk 1 Berserk 1 Kentaró Miura

Berserk je velmi kontroverzní. Svým způsobem ukázal směr, jak dělat brutální mangu, která má hloubku. První díl nastavuje silný ton pro celý příběh a pokud se čtenáři nelíbí, tak už nemá cenu sahat po dalším dílu.

Kresba využívá stínu a světla, čímž vytváří dramatickou atmosféru. Vypravěčský styl je svižný a přímočarý.

Pozor! Tato manga rozhodně není pro každého. Obsahuje hodně násilí a drsných scén, takže pokud jste náchylní k těmto tématům, možná byste se měli raději držet příběhů o Prasátku Pepině nebo Hello Kitty.

12.02.2023 5 z 5

3 kroky do tmy 3 kroky do tmy Ondřej Neff

I přes to, že je kniha psaná doslova na zakázku a je to z ní znát na první pohled, tak to není ve výsledku vůbec na škodu (ale na Škodu).

Tím, že je zakázkové psaní přiznané, tak člověk ví, do čeho jde. Navíc je kniha zajímavě doplněna o technické vysvětlivky formátu, který už ani nejde nazvat jako "pod čarou".

Prvky sci-fi jsou pojaty poměrně střídmě a autor se drží celkem při zemi. Prezentuje budoucnost technologií tak, jak je aktuální trend a kam právě směřují. Tedy až na tu Škodovku, ta se možná roku 2044 nedožije :)

16.11.2022 4 z 5

Džudo: Průvodce bojovým uměním Džudo: Průvodce bojovým uměním Alex Butcher

Kniha je to zajímavá, je v ní povídání o historii juda, co judo je, jak se rozehřát, jak padat… to vše je super a pro začátečníky ideální.
Pak ale najednou skočí na škrcení, páčení a úniky z držení, což mi přijde jako docela skok s vynecháním pár mezistupňů.

Něco jako běhat kilák hned poté, co se naučíte chodit.

Nejsem si tedy jist, jestli je vhodná pro začátečníky.
Vlastně ani pro pokročilé. Nějak mi není jasné, pro koho je kniha primárně určena.

17.08.2022 3 z 5

Nářek čarodějnice Nářek čarodějnice Bartosz Sztybor

Zajímavá kresba, ale příběh celkem o ničem. Podobně jako pátý díl komixu i tento je dost slabota.

24.07.2022 3 z 5

Co si vaše kočka doopravdy myslí? Co si vaše kočka doopravdy myslí? Sophie Johnson

Zábavná jednohubka na prolistování po dobrém jídle.
Kupovat ani vlastnit to ale nepotřebuji.

24.06.2022 3 z 5

700 exabytů nesmrtelnosti 700 exabytů nesmrtelnosti Julie Nováková

Autorka zapracovala do knihy několik zajímavých nápadů, na které jsem jinde zatím nenarazil. Za to si určitě zaslouží o hvězdičku navíc. Zajímavě byly taky zapracovány vysvětlivky technologických pojmů.

Poměrně nevtíravým způsobem byla zpracována i reklama na Škodu. Není tedy škoda si knihu přečíst :)

Místy děj trochu drhne, ale i tak jsem si tuto jednohubku užil a určitě se při nejbližší příležitosti poohlédnu po něčem podobném.

22.06.2022 4 z 5

Mise, která musela selhat Mise, která musela selhat Shigor Birdman (p)

Chutná jednohubka, která je dosti podobná knize Poutník z Mohameda. Nebo spíše naopak, Poutník se mohl inspirovat zde.

Takový příjemný mix Poutníka z Mohameda a planety opic, řekl bych.

Pár pasáží bylo trochu navíc a lehce na sílu, ale jinak parádní oddechovka.

15.06.2022 4 z 5

1984 (komiks) 1984 (komiks) Xavier Coste

Pěkné obrázky, ale když to člověk srovná s tím druhým komiksem (kniha od: Matyáš Namai), tak hodně pokulhává.
Spousta děje prostě chyběla, spousta byla odfláknutá… ale dá se to přečíst rychle, to zase ne že ne.

23.05.2022 3 z 5