JiříŠkorpík
![Umění zkratky: Jak lépe myslet Umění zkratky: Jak lépe myslet](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494773/umeni-zkratky-J6i-494773.png?v=1651761255)
Taková dobrá reklama na matematiku. Schovám pro syna až bude schopen takové věci pochopit a nadchnout se pro matematiku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kapitán fregaty Kapitán fregaty](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377591/kapitan-fregaty-f6Z-377591.jpg?v=1524161967)
Anotace odpovídá cca prvním 100 stranám. Kupodivu mě bavily i ty pasáže na pevnině (ty romantické i ty v admiralitě) a řekl bych, že tento díl patřil více Maturinovi. V poslední kapitole vstoupí Maturin na palubu lodi Indefatigable, která se vyskytuje i v románech o Hornblowerovi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Velitel šalupy Velitel šalupy](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59951/velitel-salupy-59951.jpg?v=1295301082)
Hornblower se mi četl ždibec líp, navíc mi kapitán Aubrey připadal více jako sólista než týmový hráč. Každopádně pořád stále kvalitní námořní dobrodružství.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Umění války Umění války](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30105/umeni-valky-dOB-30105.jpg?v=1527447112)
Nemyslím si, že lze většinu mouder z této knihy, jak je mnohdy publikováno, přenést i na jiné lidské činnosti v současné době. Největší přínos myšlenek vidím v tom, jakým způsobem, prakticky vědeckým, jsou složité postupy a zásady převedeny do jasných pouček. V té době byly takové vědecké popisy známé pouze v antickém Řecku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poručík Hornblower Poručík Hornblower](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490856/porucik-hornblower-4QP-490856.jpg?v=1645123797)
Sledování Hornblowera pohledem staršího poručíka umožnilo autorovi čtenářům více přiblížit povahu a strategie Hornblowera. Navíc není čtenář stále jen s Hornblowerem, takže se můžeme jen domnívat, kdo může za kapitánův pád.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zápisky z vůdcova hlavního stanu Zápisky z vůdcova hlavního stanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183137/zapisky-z-vudcova-hlavniho-stanu-uBr-183137.jpg?v=1518219079)
Kvituji veliký smysl pro detail, ale jde poznat, že to jsou pouze tajné zápisky, které až po válce měly být knihou. Knížka se mi velmi špatně četla. Záživnosti ubralo i to, že jména jsou smyšlená. Dozvíte se o chování lidí v okupované oblasti doupěte, a něco i o vojácích uvnitř, víc nic. Pokud někoho zajímá strategie hlavní štábu, způsob velení, tak v této knize to nenajde.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sirotci oblohy Sirotci oblohy](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12862/sirotci-oblohy-12862.jpg?v=1249079021)
Dřív jsem romány o generačních lodí četl co to jen šlo, ale až teď jsem vytáhnul z knihovny Sirotky. V anotaci jsme si přečetl, že se jedná o první románové zachycení tohoto tématu, ale i tak mi to přišlo lepší než některá z modernějších děl, možno proto, že technika má v tomto díle spíše menší roli.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Výstřel odnikud: Historie vojenských odstřelovačů Výstřel odnikud: Historie vojenských odstřelovačů](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179030/vystrel-odnikud-historie-vojenskych-L4Q-179030.jpg?v=1589832232)
Pokud máte nějaké romantické představy o odstřelovačích, pak vás těchto představ tato kniha zbaví. Představa, že na frontě je pravděpodobnost, že vás zabije kulka nepřítele cca 1:25 000, ale když se na vás zaměří odstřelovač, tak je to 1:1,3, mě děsí a dělá z odstřelovačů na frontě vrahy (pokud nejste sám odstřelovač). Kniha je nesmírně podrobná, asi je tam skutečně vše podstatné o vývoji ráží, munice i pušek, ale někdy jsem nechápal význam vět a musel jsem je číst několikrát - předpokládám, že je to překladem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Neobyčejné materiály: Podivuhodné příběhy látek, které vytvářejí náš svět Neobyčejné materiály: Podivuhodné příběhy látek, které vytvářejí náš svět](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296637/neobycejne-materialy-podivuhodne-pr-LCM-296637.jpg?v=1462968571)
Nezbývá než pogratulovat redakci za podařený výběr titulu pro české vydání. Knížka dává odpovědi na hodně otázek o struktuře různých látek čtivou formou. Nevzpomínám si, kdy naposled jsem si udělal takové množství poznámek.
Ke konci mě poněkud nudily autorovy "eseje" o materiálech kolem nás, ale na ty měl plné právo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Midway Midway](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56850/midway-LR4-56850.jpg?v=1551910209)
Tato kniha se četla sama, jelikož se o tuto tématiku zajímám a v dokumentárních filmech se vše soustředí jen na potopení letadlových lodí. V této knize je ale vše zařazeno do kontextu námořních operací JP a navíc o osudy autora v průběhu bitvy. Jedna autorova rada: nečekejte co nepřítel pravděpodobně udělá, ale to co by mohl udělat nebo je schopen udělat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stezkami hrdinů Stezkami hrdinů](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106589/stezkami-hrdinu-L4z-106589.jpg?v=1464807058)
Nádherné čtení o schopnostech původních obyvatel ruské sibiře. Těším se na další díl. Skoro se nedá věřit, že tato kniha vyšla v edici Svět sovětů. U této edice jsem zvyklý, že obsahuje spoustu propagandy – v této knize snad nenajdete ani slovo propagandy, dokonce na konci knihy je hlavní hrdina v sovětském městě okraden, přitom měl pocit, že v životě ho nikdo neokradl. Je to kniha, ke které se vrátím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Letecké katastrofy a jejich vyšetřování Letecké katastrofy a jejich vyšetřování](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393340/letecke-katastrofy-H2v-393340.jpg?v=1541159696)
Oceňuji autorovu snahu text doplňovat originálními obrázky, to se u českých knih už moc nevidím. Na druhou stranu, mi připadalo, že autor už moc zkracoval, aby se mu do knihy vešlo neuvěřitelných 40 případů.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vzpomínky na kapalné hélium Vzpomínky na kapalné hélium](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69118/vzpominky-na-kapalne-helium-kyj-69118.jpg?v=1620128199)
Už dlouho jsem si neudělal při četení tolik poznámek jako u této knihy. Určitě bych ji doporuči všem postgraduálním studentům. Je nejen o kapalném héliu, ale také o vědecké práci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Muži divočiny Muži divočiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47113/muzi-divociny-T5X-47113.jpg?v=1493480112)
Nádherný příběh, který dá člověku okusit jak je život pěkný i krutý. Sehnal jsem si další knihy od Ingstada.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajný závod o Měsíc Tajný závod o Měsíc](https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94487/tajny-zavod-o-mesic-0mf-94487.jpg?v=1509989344)
Četl jsem jak první tak druhé vydání. Při prvním pohledu na druhé vydání jsem byl nejprve zklamán, že tam není tolik fotografických příloh jako v prvním vydání, ale při čtení jsem změnil názor. ČB fotografie jsou totiž přímo v textu a čtení zpříjemňují. Druhé vydání tedy hodnotím lépe než to první.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čas je ta nejjednodušší věc Čas je ta nejjednodušší věc](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31821/cas-je-ta-nejjednodussi-vec-q4K-31821.jpg?v=1477939275)
Tentokrát jsem se Simakovým příběhem nesžil, i když jeho sonda do psychologie davu je velmi zajímavá.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61519/plachetnici-kolem-sv-61519.jpg?v=1324298087)
Kniha na jejichž konci je vám líto, že už jste ji dočetli. Pocity bych vyjádřil citací z knihy: "Procestoval jsem USA, Kanadu, Aljašku a mnoho zemí, ale nevím, jestli jsem šťastnější, než kdybych o tom jenom snil." Prostě kniha která pohltí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Noc nad oceánem Noc nad oceánem](https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/7094/noc-nad-oceanem-JZa-7094.jpg?v=1517761655)
Knížku jsem si pořídil hlavně kvůli Boeingu 314, který těsně před začátkem druhé světové války jako první přepravoval cestující nonstop letecky přes Atlantik. Autor celý popis pojal jako dobrodružný román s detaily takového letu, při kterém se na palubě schází příběhy jednotlivých cestujících vesměs prchajících před válkou. Popis se mu dokonale povedl a skutečně se při čtení cítíte na palubě luxusního velkoletadla s vlastní jídelnou a dokonce i svatební kajutou, a prožíváte komorní příběh uprostřed Atlantiku. Něco bych však autorovi vytkl, nemám nic proti milostným scénám a to klidně nechť jsou lehce pornografické, ale tady jich bylo až moc a některé vyloženě uměle vloženy do příběhu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příruční mluvnice češtiny Příruční mluvnice češtiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95604/prirucni-mluvnice-cestiny-95604.jpg?v=1321431535)
Docela obsáhlá kniha, ale za to jsem tam našel vše, co jsem hledal. K orientaci pomáhá i kvalitní rejstřík.
![Největší show pod Sluncem Největší show pod Sluncem](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77766/nejvetsi-show-pod-sluncem-xkq-77766.jpg?v=1397787613)
Ač příznivec evoluční teorie je to první kniha souhrnu argumentů této teorie v konfrontaci starého biblického zákona, kterou jsem četl. Nevím komu přesně byla kniha určena, ale čekal jsem spíše méně materiálních argumentů (které v takové konfrontaci nejsou až tak podstatné vzhledem k myšlení nositelů Biblické "pravdy") a více argumentů duchovních a především psychologických. Na druhou stranu je v knize spousta materiálních důkazů na podporu evoluce, ale to je spíše pro příznivce této teorie či studium a konfrontační tón mi v těchto případech někdy i vadil.