jirka9453 jirka9453 komentáře u knih

Spisy 7: Projevy a jiné texty z let 1992–1999 Spisy 7: Projevy a jiné texty z let 1992–1999 Václav Havel

Prezidentovy úvahy, projevy a eseje ve funkci z dob, kterou už si pamatuji, patří pro mě z celé řady k těm nejzajímavějším. Děkuji za vhled do dění, které ovlivnilo stát, ve kterém žiju, v době mého dětství, i za celé vydané dílo všem těm, kdo odkaz osobnosti pana Havla respektují a ví, jak důležitou roli tento muž hrál v naší historii.

01.05.2021 4 z 5

Spisy 6: Projevy z let 1990–1992 / Letní přemítání Spisy 6: Projevy z let 1990–1992 / Letní přemítání Václav Havel

Sebrané spisy komentující dění v přelomových letech pro Československo, sledující změny systému a pomáhající pochopit historický vývoj z více vnitřního úhlu, než nabízí učebnice dějepisu, a k tomu skvostná divadelní hra. Pro mě povinnost i vzhledem k tomu, že jde o léta, kdy jsem se narodil, další skvostná sestava z řady sebraných spisů pana Havla.

Prosím stručně Prosím stručně Václav Havel

Volné pokračování Dálkového výslechu, rozhovorová forma o období pana Havla jako prezidenta. Rozhodně stojí za přečtení těm, kdo se o něm jako o člověku chtějí dozvědět více, i těm, kteří ho označují za neschopnou loutku. Ne, pan Havel opravdu byl výjimečný člověk a velká osobnost, kterou dnes už v dnešní politice hledáme marně (a jak by byla potřeba....)
Přijde mi smutné, že nemalá část lidí z vlastního národa nedokáže ocenit člověka, jehož význam nezpochybňuje celý zbytek světa. LIDÉ, ČTĚTE!

01.05.2021 4 z 5

Spisy 4: Eseje a jiné texty z let 1970–1989 Spisy 4: Eseje a jiné texty z let 1970–1989 Václav Havel

Další svazek sebraných spisů, pokračuje přímo tam, kde předchozí končil, obsahuje mnoho velmi zajímavých textů a úvah plus rozhovorový Dálkový výslech. Jsem rád, že jsem četl, i když nejde o četbu běžnou a už vůbec ne oddychovou, můj postoj k panu Havlovi se nemění.

01.05.2021 4 z 5

Spisy 3: Eseje a jiné texty z let 1953–1969 Spisy 3: Eseje a jiné texty z let 1953–1969 Václav Havel

Edice sebraných spisů v tomto svazku nabízí pestrou škálu textů, ve kterých je možné skvěle sledovat odraz tehdejší doby, ale i tvůrčího génia pana Havla. Spisy (které jsem sehnal) jsem si pořídil po smrti pana Havla a velice mě překvapila jeho všestrannost. Rozhodně velká osobnost jak naší novodobé historie, tak naší literatury, ať už na něho jsou názory ostatních jakékoliv.

01.05.2021 5 z 5

Deník knihkupce Deník knihkupce Shaun Bythell

Na knížku jsem se i těšil, protože jako knihkupec pracuji, a tak, když přišla, jsem neodolal a něco jsem si přečetl.... a zděsil jsem se, protože pokud by někdo bral tohohle knihkupce jako šablonu, tak jsme všichni nerudní a zapšklí a otrávení. A to tedy já rozhodně nejsem... takže jsem bohužel dostal spíše opak toho, co bych čekal, a to ještě soudím i jen z kusých úryvků Nepatří zrovna k těm, které bychom doporučovali...

26.04.2021 2 z 5

Spisy 1: Básně / Antikódy Spisy 1: Básně / Antikódy Václav Havel

První svazek sebraných spisů pana dramatika. Děkujeme, pane prezidente.

Starověký Egypt Starověký Egypt kolektiv autorů

Velmi pěkně zpracovaná kniha o fascinujícím starém Egyptě, určitě alespoň pro mládež a děti.

26.04.2021 4 z 5

Povídky lázeňské Povídky lázeňské Dagmar Grymová

Oddechové čtení, které neurazí.

Gejša Gejša Arthur Golden

Dnes už klasická kniha z prostředí gejš, kterou navíc podpořil nádherný film. Krásně květnatý jazyk plný příměrů a vět, které dotvořují poetičnost světa kolem gejš, linky plné oddanosti, píle, ale i krutosti, to vše propletené dobrotou a silnou láskou. Krásný román, který mě přivedl k zájmu o svět gejš jinak, než jen jako krásného symbolu Japonska. Jediné, co mě zabolelo, bylo to, jak si autor pohrál s Mineko Iwasaki, která mu své paměti vyprávěla a z nichž čerpal, a jí pak dostal do špatného světla tím, že nedodržel svůj slib a uvedl její jméno... ale to ona krásu knihy vliv nemá a mě coby čtenáře se to netýká, takže tak. Světu dívky s očima jako déšť jsem propadl :-)

Gestapo Mars Gestapo Mars Victor Gischler

Nevím, jestli je to žánrem, který obecně moc nemusím, nebo knihou, ale snad poprvé nevím, jak jí hodnotit. Přišla mi jako sci-fi válečný ping-pong, který se snaží něco vyprávět, ale vlastně se příběh sám v sobě motá. Nedostat knížku k nákupu zdarma a koupit si jí, asi bych si říkal, že ty finance na ní mohly jít jinam.

26.04.2021 2 z 5

Atlantida Atlantida David Gibbins

Při sháněná Atlantidy u mě vítězily dva faktory: ten mýtus (tedy kdoví, ale...) mě fascinuje odmala, a navíc jsem fanoušek páně Browna, na kterého se kniha svými kvalitami odvolává. Výsledek? Dostal jsem celkem zajímavou knihu a do budoucna si dokoupím všechny ostatní díly, které česky vyšly, číst se dá a má něco do sebe i zajímavé momenty. Ale mohlo to být lepší. Na druhé straně i horší.

A irituje mě nepřekládaná série, to je škoda a vůči čtenáři i autorovi určitá malá neúcta. Ale Loomis je na tom stejně.... ach jo.

26.04.2021 4 z 5

Bulvár slunce Bulvár slunce Adam Georgiev

Čekal jsem víc. Ve stwejném duchu jako Planeta samých chlapců. Přečteno, odloženo. Asi jsem si myslel, že autor svou plochost dokáže dalším dílem rozvinout a to, o co seč kniha pokouší, tedy být vhledem do duše LGBT lidí, pojme opravdověji. Díky, ale znovu už nejspíš ne...

Planeta samých chlapců Planeta samých chlapců Adam Georgiev

Rádobyšokuící "sonda" do světa LGBT. No dobrá, přečíst se to dalo, ale nejspíš jsem čekal něco jiného. Neříkám, že špatná kniha, ale k tématu jsou určitě i jiné a lépe napsané knížky s méně rádoby syrovým pohledem na věc, který mi ale přitom přišel jednostranný, černobílý a plochý.

26.04.2021 3 z 5

Gejša - Jedinečný svět tradice, elegance a umění Gejša - Jedinečný svět tradice, elegance a umění John Gallagher

Nádherně zpracovaná kniha plná obrázků, informací a zajímavostí z uzavřeného a lákavého exotického světa živoucích umělkyň.

Vesnický závod Vesnický závod Full.of

Opravdu si má tohlel tendenci říkat román?
Já bych to nazval spíš pornem pospojovaným rádoby příběhem, ale ještě k tomu pornem omílaným tak dokola a stejně, že zažít to takhle v posteli, asi kontroluju strop, jestli ho místo tohohle nebude smysluplnější znovu přetřít, aby byl bílý. Nedávám tohle hodnocení, už vůbec ne rád, ale pokud budou vycházet takové knihy a budou reprezentovat LGBT na trhu čtiva, nikdy nenastane změna úhlu pohledu na poměrnou část menšiny ostatními. Tohle by měly cenzurovat i startovače, znám mnoho daleko ambicióznějších projektů, které kampaní neprošly, a pak vyjde tohle...

26.04.2021

Hrabě Monte Cristo III (třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo III (třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Přečíst by měl každý.

26.04.2021 5 z 5

Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Klasika a povinná součást každé knihovničky.

Gejša Gejša Lesley Downer

jedna z knih o kultuře gejš, kterou jsem četl mezi prvními a patří mezi ty nejlepší, které v knihovně mám, spolu s Dalbyovou. Pamatuji si, že jsem si jí vypůjčil v knihovně po dočtení Goldenovy Gejši a pak jsem jí slouho, dlouho sháněl, a dodnes vím, jakou obrovskou radost mi udělalo, když se podařilo. Má u mě čestné místo .-)

Poslední konkubína Poslední konkubína Lesley Downer

Nádherně napsaný historický román o feudálním Japonsku a převratu. Povedená čtivá knížka, kterou mám rád a už jsem se k ní vrátil víckrát.