JitkaJak Online JitkaJak komentáře u knih

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

S odstupem upravuji hodnocení, protože se kniha mezi mé nej nezařadila a už vůbec se mi nechce jít na film, zvlášť když vidím ty upoutávky. 4 hvězdičky za čtivost a opravdu dobrý pocit po dočtení, tedy pokud jsem si odmyslela některé podivně šroubované obraty, o nichž už jsem se tu zmiňovala. Ale za 5 to fakt není.

30.01.2014 4 z 5

Čtvrtá ruka Čtvrtá ruka John Irving

Trochu mi to trvalo, než jsem si knížku oblíbila. Ale ještě kousek před půlkou to přišlo a nakonec naprostá paráda! Perfektní erotický román s nádherným poselstvím. Ačkoliv třeba Pravidla moštárny či Rok vdovou považuji za čtivější, hlavní myšlenka téhle knihy je mi bližší a nakonec knihu musím zařadit mezi své TOP.

26.10.2013 5 z 5

Hranice Hranice Cormac McCarthy

Mě nadchla ta část s vlčicí, ale dál už se mi to četlo čím dál hůř. Celkový dojem bohužel nic moc.

20.09.2013 3 z 5

Kukly Kukly John Wyndham (p)

Tak tohle je moc pěkné. Po trpkém zklamání "Žítkovskými bohyněmi" jsem si hodně spravila chuť. Tohle mi připadá skoro tak dobré jako "1984". Podobně perfektní konstrukce. Tak to má být!

09.06.2013 5 z 5

To To Stephen King

Kniha mě sice chvílemi dokázala zaujmout, proto aspoň ty dvě hvězdičky, ale dočíst ji jsem schopná nebyla. A nejspíš se o to už ani nebudu pokoušet.

30.04.2013 2 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Tak na 5 hvězdiček to u mě sice je, ale trochu mi vadil ten přespříliš šroubovaný jazyk. Při prvních výrocích typu "z úst mu utekl plátek hlasu" nebo třeba "prostrčila škvírou zašeptání" jsem autora obdivovala a přála si umět taky tak psát, ale čeho je moc... Možná kdyby půlku toho autor na konci seškrtal a nahradil úplně normálním projevem, bylo by to lepší. Alespoň pro mě určitě.

16.03.2013 4 z 5

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Paráda, velké nadšení, kniha podle mého gusta. Tak nějak... - plynoucí pořád nejméně 1000 metrů nad zemí.

23.02.2013 5 z 5

Běhání s Keňany: Tajemství nejrychlejších běžců světa Běhání s Keňany: Tajemství nejrychlejších běžců světa Adharanand Finn

Je to moc pěkný cestopis, lépe řečeno běhopis. Pochybuji, že by kniha mohla zaujmout čtenáře, kteří nemají s během nic společného, ale pro běžce a jejich fanoušky je určitě moc zajímavá. Pěkné nahlédnutí do zákulisí černých antilop, co zdobí čela městských maratónů po celém světě.

17.11.2012 4 z 5

Ultramaratonec Ultramaratonec Charlie Engle

Knížka má jednu velkou nevýhodu. Je tak čtivá, zajímavá a v audio podobě tak úžasně namluvená, že se mi vůbec nepodařilo si ji nechat jen na běhání, ale zhltla jsem ji prostě nejrychleji, jak to šlo.

22.05.2019 5 z 5

Moje Pacifická hřebenovka Moje Pacifická hřebenovka Monika Benešová

Kniha mě bavila, zhltla jsem ji a po dočtení jsem byla tak spokojená, že jsem jí udělila 4 hvězdičky. S odstupem času už na mě ale tak dobře nepůsobí, zkratkovitost jí ublížila, popisu dlouhatánského treku by slušelo rozvláčnější podání. A poetičtější. Moniku ale moc a moc obdivuji, pustit se do léčby neduhů tímhle způsobem je úžasné a inspirativní.

09.05.2019 3 z 5

Macocha Macocha Petra Hůlová

Super čtivo, jen ta obálka mi nesedí, nemám pocit, že by ke knize právě taková patřila.

15.12.2018 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Úžasná kniha. Po zklamání ze "Slepé mapy" tohle, prostě úžasné.

07.09.2018 5 z 5

Běhej, dokud můžeš Běhej, dokud můžeš René Kujan

Přečteno na jeden zátah, moc krásné. Jak já té knížce rozumím! Kéž by si ji přečetli ti všichni, co se z nějakých hloupých důvodů (bolest kolen, kotníků, zad, ramen a bůhvíčeho...) "nemůžou" hýbat! Třeba by se inspirovali a možná by byli šťastnější.

20.04.2017 5 z 5

Van Goghovo ucho Van Goghovo ucho Hans Kaufmann

Parádní čtení. Zajímavé je srovnání s jinou knížkou o Gauguinovi, "Urozený divoch", kterou jsem dočetla nedávno. Tam je malíř vyobrazen jako docela hodný člověk, který, chudáček, svou (jednodušší) ženu miluje, jen ji a 5 dětí kvůli umění není schopen materiálně zabezpečit. I úryvky z korespondence jsou vybrány tak, aby s pozitivním pohledem na Gauguina koresponovaly. "Van Goghovo ucho" působí úplně opačně. Tak, a kde je pravda? Zkusím ji najít v obrazech, třeba se mi to časem podaří.

18.07.2016 5 z 5

Himmlerova kuchařka Himmlerova kuchařka Franz-Olivier Giesbert

Staříka mi to nepřipomíná ani náhodou, na rozdíl od něho se to poslouchá moc pěkně. Nadsázka v podobě vražd a sexuálních excesů mi připadá vtipná, jen mi nešlo do hlavy, že by toto mohla napsat žena. No a taky že nenapsala :-).

27.03.2016 4 z 5

Picasso: Životopis Picasso: Životopis Patrick O'Brian

Tahle knížka se nedá normálně číst, je nutné u ní mít notebook a vyhledávat a vyhledávat a vyhledávat... Obrazy, jiné malíře a mnohé další informace. Je to opravdu hodně pracné, ale moc fajn.

10.03.2016 5 z 5

Neviditelná hranice Neviditelná hranice Kilian Jornet

Vadily mi některé špatně přeložené obraty a četnější přemoudřelé, za vlasy přitažené filozofické úvahy. Ale jinak opět fajn čtení, které mě po smolném roce 2015 pomohlo nakoupnout do dalších aktivit. Ač jsem o generaci starší a výkonostně úplně někde jinde než fenomenální Kilian, moc se těším do hor v novém roce!

12.12.2015 4 z 5

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Nesrovnatelně slabší než předchozí 2 romány. Některé výroky, věty, souvětí mi připadají vysloveně trapné, možná je to jen divně přeloženo. Nevyvážená a tak nějak podivně slátaná vyprávění o jednotlivých postavách. Konec jako z frašky.

04.02.2014 2 z 5

V náruči mužů V náruči mužů Camille Laurens

Náhodou je to dost fajn kniha. Poetická, upřímná.

16.08.2013 4 z 5

Písečná žena Písečná žena Kóbó Abe

Opět úžasné, zrovna tak dobré jako "Tvář toho druhého". Tyhle dvě knihy považuji za naprosté skvosty.

25.10.2012 5 z 5