JitulHa JitulHa komentáře u knih

Bronzový klíč Bronzový klíč Holly Black

Třetí pokračování Magisteria jsem si pořídila téměř hned po jeho vydání, nicméně až teď jsem se konečně dostala k tomu, abych si ho také přečetla. Příběh jsem zhltla během jednoho dne, a jenom si říkám, na co jsem tak dlouho čekala? Děj doslova překypuje napětím, napadají vás různé scénáře a viníci, ale stejně vás potom konec naprosto odrovná - jak to ostatně autorky této série už mívají ve zvyku.

02.06.2019 4 z 5

Příběhy z devíti světů Příběhy z devíti světů Rick Riordan

Ve chvíli, kdy vám začne chybět Riordanův osobitý, s nadsázkou si pohrávající styl psaní, je tahle kniha tou pravou jednohubkou na zasycení. Obsahuje děvět nedlouhých povídek, které jednak příjemně zkrátí pomalu ubíhající odpoledne, a jednak opět připomenou, že tenhle autor prostě ví, co dělá!

25.05.2019 5 z 5

Barva půlnoci Barva půlnoci L. J. Shen

Tenhle příběh dává na vědomí, že rockoví bohové často kromě hudby ujíždí na alkoholu, drogách nebo ženách. Když je něco štve nejdou pro ránu daleko a mluví jako dlaždiči. Ale víte, co? Většinou jsou i zatraceně sexy, což je samozřejmě nijak neomlouvá, přesto jim propadnete stejně snadno jako zdejší hrdinka. Abych to shrnula, autorka nám tady nepředstavila drsňáka, kterého by se posléze snažila vecpat do nějakého romantického hávu, ne. Ukázala svého hrdinu pěkně se vším všudy, se všemi jeho strastmi, depkami, závislostmi, návály vzteku a také s pořádnou dávkou vášně. Zkrátka si knížka celou dobu na nic nehrála, působila opravdově, a za to jí patří palec nahoru!

22.04.2019 4 z 5

Město ze skla Město ze skla Cassandra Clare (p)

Je to tady, dočetla jsem třetí díl Nástrojů strojů smrti, kde se to celé tak nějak uzavřelo, a nebýt toho, že se autorka rozhodla dopsat ještě tři další pokračování byl by to vlastně závěr úplný. Takže jak to celé shrnout? Už v předešlých vyjádřeních ohledně této série, jsem psala, že mě svět lovců stínů naprosto uchvátil - všechny ty runy, stély, různé nadpřirozené bytosti, skvělé postavy a kapka temnoty navíc - to všechno tvořilo dohromady výborný mix. Na druhou stranu tu byl autorčin styl psaní, který je hodně výpravný a řekla bych až přehnaně květnatý, což se sem možná hodilo, protože v tomto světě bylo opravdu co líčit. Nicméně, za mě by příběhu prospěl takový ten moderní, více svěží a určitě méně popisný jazyk, ve kterém by se dostaly do popředí dialogy všech postav, zdejším charakterům nebylo totiž absolutně co vytknout. I přes zmíněné výtky, je to však autorka, která stojí za přečtení, těším se co dalšího přinesou osudy hrdinů v následujících dílech.

16.03.2019 4 z 5

Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Jméno Cassandra Clare je v literárním světě hodně zvučné, no není se co divit protože hned první díl ze série Nástroje smrti byl nabitý akcí, tajemstvím a takovou tou temnou atmosférou. Nechyběly tady ani skvělé postavy a hlášky, které celému příběhu dodaly ten správný šmrnc i spád. Prostě po dlouhé době zase série, která mě opravdu nadchla a vtáhla do děje. Určitě to tedy není poslední kniha od autorky, do které jsem se pustila. Doporučuji všem!

24.10.2018 5 z 5

Loď mrtvých Loď mrtvých Rick Riordan

Nevím, jak to ten autor dělá, ale zkrátka píše naprosto skvěle! Jeho knihám proto nechybí styl, humor, hromada dobrodružství a především neotřelý nápad okořeněný kapkou mytologie. Myslím, že to již mohu posoudit, jelikož mám od něj přečteno neuvěřitelných 15 knížek a všechny byly prostě boží! Co se týká série Magnuse Chase, platí to všechno dvojnásob. Pokud bych se tedy někdy náhodou dostala do Valhaly, tak jedině 19. patro prosím!

10.09.2018 5 z 5

Stříbrná labuť Stříbrná labuť Amo Jones

Tohle bylo nevím vlastně co - v jednu chvíli se to jevilo jako příběh o znuděných majetných puberťácích, kteří si hrají na pány tvorstva a v další jako nedotažená gangsterka. K tomu všemu se to v průběhu stihlo překlopit ve směs prapodivných seancí, cejchů, následnictví atd. Prostě si příběh celou dobu na něco hraje, jenom vy nevíte, co si vybrat, tak stále čekáte, co se z toho vyvrbí, aby jste v závěru stáli zase na začátku, protože nevíte nic, možná jste jen o trochu zmatenější, než tomu bylo po přečtení pár řádek. Třeba je tohle ten typ série, jejíž smysl lze pochopit až po přečtení posledního dílu, nebo taky ne...

28.07.2018 3 z 5

Hrej vabank Hrej vabank Emma Hart

Hrej vabank coby závěr celé série mě překvapivě zaujal z celé série nejméně. Role se tentokrát obrátily, protože hlavní hrdinka byla tou, která měla vztahy a vůbec všechno ostatní na háku. Nápad to byl určitě dobrý, nicméně mi nesedl. Právě Roxy mě šíleně rozčilovala vším co dělala nebo říkala, divím se že s ní měl Kyle takovou trpělivost, nejspíše z úcty k jejímu bratrovi a kamarádovi Cameronovi. Právě toho jsem si v knize oblíbila ze všech nejvíce, i když zde byl přítomen pouze prostřednictvím vzpomínek. Za mě tedy námět působivý, ale provedení nic moc.

21.04.2018 3 z 5

Nový měsíc Nový měsíc Stephenie Meyer

Nový měsíc, je druhou částí ságy, ve kterém se dostává do popředí postava mladého Jacoba Blacka, který také není úplně obyčejný a Bella, pro kterou je právě Jake nejlepším přítelem, a možná jedinou oporou v těžkých časech, které pro ni nastaly, se opět ve svém životě ocitne tváří v tvář nadpřirozenu. I když, jsem si nebyla jistá, jestli mi Jacob vadí nebo ne (přece jen jaksi nabourává harmonii ústředního páru), navíc v tomto díle se s ním setkáváme takřka na každé stránce, je dvojka napínavější než první díl.

07.04.2018 5 z 5

Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

Opravdu jsem zpočátku nevěděla, co mám od knihy čekat. Už ten název vyzníval poněkud zvláštně, přiznám se, že jsem přemýšlela, jestli se nejedná zase o nějakou z autorových metafor, ale ne, John to myslel přesně tak, jak to napsal, protože těch Kateřin se v knize vyskytovalo skutečně mnoho. A aby toho nebylo málo všechny tyhle jmenovkyně, daly hlavnímu hrdinovi, jinak geniálnímu mladíkovi Colinovi košem. V příběhu je proto spousta matematiky, přesmyček a nebyl by to snad Green, aby tu Colinovu pověstnou genialitu a bezbřehou inteligenci nějakým povedeným způsobem ještě více nepřiblížil. Tudíž je v knize pěkný kopec poznámek pod čarou, které jsou dosti vypečené, poučné a neskutečně mě bavily. Zkrátka parádně trhlá knížka!

18.03.2018 4 z 5

Jak nepřežít vlastní smrt Jak nepřežít vlastní smrt Matt Beaumont

Tato kniha mě nejprve zaujala svým paradoxním názvem, poté zápletkou, kdy se vlivem souhry událostí život hlavního hrdiny proměnil ze dne na den v obrovské adrenalinové dobrodružství, byla jsem proto nesmírně zvědavá, jak příběh bude pokračovat dál a jak vlastně skončí. Čtení toho příběhu bylo přímo parádní - sarkasmem opředený humor, osobitý hlavní protagonista, barvité prokreslení jednotlivých drastických a zároveň komických situací, bylo jednoduše bezchybné. S knihou jsem tedy neměla nejmenší problém, četla se skvěle i rychle, až mě na konci vážně mrzelo, že už je konec, protože jsem se chtěla smát nad dalšími povedenými zápletkami a situacemi.

02.03.2018 5 z 5

Petr Pan (adaptace) Petr Pan (adaptace) Pavel Šrut

Někdy je prostě ten správný čas sáhnout po nějaké klasice, a proč by tou klasikou nemohl být třeba takový kouzelný pohádkový příběh. Příběh, o kterém jste už mnohokrát slyšeli, možná i viděli a dost možná i četli. Sáhla jsem tedy po Petru Panovi, kterého jsem četla před pár lety. Bylo to příjemné odpoledne strávené v Panově magickém světě, jenž mě ani po těch letech nepřestává udivovat. Tenhle ješitný vejtaha, který se rozhodl, že za žádnou cenu nevyroste, totiž patří mezi mé oblíbené hrdiny k nimž se ráda vracím. Vždyť komu by se nelíbilo hodit všechny ty všední dospělé problémy za hlavu a rozhodnout se, že zkrátka zůstane malý, bude mít svůj ostrov, svou Zemi Nezemi. Či utkat se s ničemnými piráty, mít za kamarádku vílu a umět létat v oblacích, přesně tohle Petr nabízí, a je to skvělé! Autor tímhle příběhem říká něco víc, že i když člověk dospěje, pořád hluboko v sobě zůstává dítětem, ze kterého dávno vyrostl. Stále má totiž nějaké své pošetilé naděje a sny, byť už je nedává tolik najevo, jednoduše proto, že být dospělý už tolik prostoru ke snění nenechává. A právě tohle všechno autor ztělesňuje v Petru Panovi, věčném dítěti, kterým je v podstatě každý člověk. Samozřejmě, kromě toho, je tento příběh také vyprávěním pro děti.

28.02.2018 5 z 5

Kráska a zvíře – Nejkrásnější příběh Kráska a zvíře – Nejkrásnější příběh Walt Disney

Poté co jsem zhlédla film a zjistila, že vychází kniha, ve které najdu snímky z něj, musela jsem ji ihned mít, jelikož příběh i film mě naprosto okouzlil. K samotné knize řeknu asi tolik, je nádherná to bezpochyby. Nicméně je pravdou, že by mohla být obsáhlejší co se právě snímků týče. Vím i tak je jich tam poměrně dost, ale já bych jich uvítala mnohem více, zejména pokud jde o scénu, kde se Kráska a Zvíře procházejí v zimní zahradě. Navíc některé ty snímky jsou bohužel hodně nevyostřené, což mě mrzí. Ale kniha je to stejně krásná, nebudu si stěžovat.

27.02.2018 4 z 5

Nový kluk Nový kluk Sarina Bowen

Nová hokejová MM romance od Sariny Bowen, samozřejmě nemohla uniknout mé pozornosti! Oba mužské charaktery jsou poměrně zajímavé, neboť Hudson překvapivě není žádný top sportovec, o kterého by se praly všechny hokejové kluby, ba naopak. Je to někdo, kdo neustále mění města, práci, zkrátka celý svůj život. Navíc, po předešlých zkušenostech drží své soukromí přísně pod pokličkou. Na druhé straně, Gavin. Ten, se zničehonic stal svobodným otcem, který snaží zajistit pro dcerku nový domov a bezpečnou stabilitu. Jak ale do jeho plánů zapadá právě Hudson, který neposkytuje vůbec žádné jistoty? Bude nakonec ochoten zariskovat, podobně jako na ledě, a dát všanc vše, čemu dosud věřil? Netradiční příběh ze zákulisí sportu, plný osobních dilemat, vnitřních bojů a hříšných tužeb... Jsem zvědavá, co přinesou následující pokračování a především další hrdinové v hokejové výstroji!!

09.02.2025 4 z 5

Osudové pouto Osudové pouto Elizabeth Briggs

Pokračování Vlků zvěrokruhu bylo opět skvělé! Kromě pikantní romance, nebyla nouze ani o napětí, akci a nečekaná odhalení. Děj nebyl zbytečně zdlouhavý, měl spád, pořád se vlastně něco dělo. Byla to taková, atmosférou, trošku nostalgie toho, co se psalo dříve. Jde také o poměrně návykovou záležitost pro všechny milovníky magických příběhů. Jinými slovy, povedená fantasy - romantická klasika.

31.01.2025 4 z 5

Jizvy ve hvězdách Jizvy ve hvězdách Iveta Klierová

Ačkoliv, je pro mě název knihy naprosto nezapamatovatelný a pořád mám tendenci jej nějak komolit, jedná se o působivý debut české autorky. Podařilo se jí krásně vykreslit syrovou atmosféru i charaktery postav, k čemuž také seděl nevybíravý styl psaní. Příběh nebyl malován na růžovo, na nic si nehrál a byl zkrátka svůj. Přesto, se mi zdá, že některé věci byly až moc na sílu, snad aby ve čtenáři děj zanechal větší stopu... Nevím, oba hrdinové byli přece jen už dospělí lidé, mohli se tudíž rozhodovat sami za sebe... Přišlo mi, že některá vyústění, byla proto zbytečně přehnaná... Jinak, ale zajímavé čtení, které stojí za povšimnutí.

07.12.2024 4 z 5

Šestnáct duší Šestnáct duší Rosie Talbot

Pokud hledáte něco s ponurou atmosférou do nelichotivého počasí, mohlo by právě Šestnáct duší být tou pravou knihou. Tohle totiž určitě není sluníčkový příběh, hlavní hrdina se zde musí vyrovnávat nejen se svým traumatem a jeho důsledky, ale také s nechtěnou schopností - a sice vidět či mluvit s duchy. Až teprve, když se tyto duše začnou ztrácet, vezme Charlie vše do svých rukou a vydá se pátrat po spletitých stopách... Rozluštit tajemná zmizení, není nic jednoduchého, ale možná, že na to nebude tak úplně sám... Dobrodružství, temné uličky, úlomky z minulosti, to vše s příchutí vážných témat. Je to váš šálek čaje? Pak se vrhněte do čtení.

30.09.2024 4 z 5

Některé holky ano Některé holky ano Jennifer Dugan

Někdo chce změnit svět, jiný touží jen po tom, aby ho okolí nechalo na pokoji. A co se stane, jakmile se tahle dvě srdce střetnou? Budou si vzájemnou oporou či se společně zničí? Je možný nějaký kompromis? Nebyl to špatný příběh, i když je pravdou, že ten konec byl vyřešený poměrně dost rychle. Některé věci se mohly ještě více dotáhnout, ale vzhledem k počtu stran, si autorka poradila skutečně dobře, a nechala děj zkrátka plynout... Řádky ubíhaly a příběh se nevlekl, tudíž jako čtivo pro dlouhá odpoledne, určitě dobrá volba!

10.05.2024 4 z 5

Zlomky nekonečna Zlomky nekonečna Adéla Rosípalová

Autorka se zřejmě snažila napsat cituplný příběh, který se měl alespoň přiblížit zahraničním autorům daného žánru, bohužel jí tato snaha příliš nevyšla. Největším kamenem úrazu je fiktivní nemoc (nepleťme si to s originalitou), místo toho, aby jí to ulehčilo práci na knize (což je asi jediný důvod, proč by někdo něco takového dělal) si to tím zatraceně zkomplikovala, celá ta diagnóza doslova neměla hlavu ani patu! Přitom zákeřných chorob je naneštěstí dlouhá řada. Dále místo děje, to je ten samý příběh - působilo vyloženě česky, ale podle všeho jsme byli někde docela jinde za hranicemi?? A jsou tu i další věci, nad kterými by se dalo polemizovat... Spousta situací rovněž zůstala pouze nakousnutá a nedokončená... Je otázkou, zda tohle dílko vůbec prošlo rukou nějakého nezávislého beta čtenáře, jenž by autorce mohl poskytnout reflexi jejího textu ještě před vydáním a mohla se tedy jednoduše vyvarovat podobným nonsensům. Někteří autoři ale stále zapomínají, že čtenáři jsou skutečně vnímaví tvorové a jen tak se před nimi něco nezašmelí! Škoda, protože Zlomky nebyly úplně špatné, ale měly ležet ještě chvíli v šuplíku, aby mohly řádně dozrát. Autorka by měla pro příště raději zůstat nohama na zemi a nevymýšlet jakési chiméry...

08.04.2024 3 z 5

Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

Příběh to byl vskutku originální - a to nejen dějem, pojetím magie, ale i pro postavy samotné - ač se pohybovaly ve světě, ve kterém existují kouzla či čáry, svým počínáním byly naprosto roztomile lidské. Hrdinové měli touhu někam patřit, zkrátka potřebovali kotvu, nějaké pouto, které by jim připomnělo, že na světě nejsou docela sami i se všemi jejich radostmi, strastmi a úzkostmi... To je něco, co je pro člověka jaksi typické, a nemusí být zrovna nadaný mág, ale prostě jenom obyčejně svůj. Otázka, zda kniha samotná nepodlehla nějakému Okouzlení je na místě, jelikož příběh svižně ubíhal, neobjevily se v něm žádné mezery ani zbytečné protahování děje, ba naopak. Tudíž, tady "kouzlo rozhodně (ne)uklouzlo." Hodnocení 4,5*

31.03.2024 4 z 5