jopp jopp komentáře u knih

Velká samota Velká samota Kristin Hannah

Divoká příroda Aljašky musí být nádherná, po přečtení knihy jsem dostala chuť se tam vypravit, ovšem jen na pár týdnů jako turista. Dlouhé a kruté zimy bych nezvládla.
Příběh na mě zapůsobil. Bylo mi hrozně líto Leni, je strašné být jako dítě uprostřed toxických vztahů, protože nemáte kam utéct. Chování otce je samozřejmě otřesné a je na těžkou psychiatrickou diagnózu, ale nechápu ani, jak může nějaká matka své dítě tomuto vystavit. Žádnému dítěti by se nemělo stávat, že oba jeho rodiče selžou!
Vývoj byl napínavý a z konce jsem měla radost. Jen bych si představovala trochu hlubší analýzu postav. Nicméně knihu můžu doporučit k přečtení, hned tak na ni nezapomenu.

26.03.2023 4 z 5

Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Přiznávám, že mě v posledních letech několikrát napadlo, že bych chtěla být nezávislá na obchodech, mít vlastní hospodářství a zajišťovat si vše (nebo téměř vše) vlastníma rukama. Vím jistě, že je to naivní představa a jsem přesvědčená, že po pár týdnech takového hospodaření bych zatoužila po svém současném relativně pohodlném životě. Tato moje romantická představa o životě v souladu s přírodou vychází z mého rozčarování z toho, že lidé v současné tzv. vyspělé společnosti vykonávají ve své podstatě nesmyslné činnosti, komplikují si své životy nesmyslnými pravidly, požadavky, omezeními a stávají se otroky technologií. Namísto toho, aby lidem technologie umožnily lepší život, tak je vzdalují od podstaty našeho bytí, vzdalují nás od sebe navzájem. Hm, to jsem asi trochu odbočila :)
Hlavní postavy, dvě ženy, nezapadají do společnosti. Jsou jiné. Starší z nich se nedokáže oprostit od své dramatické minulostí, mladší se nedokáže smířit s nalajnovanou přítomností a budoucností. Potřebují prostor, potřebují jedna druhou a k nastolení vnitřního klidu jim pomáhá - mnou výše opěvované - těsné spojení člověka s přírodou, kdy náplní života je obdělávání půdy, chov zvířat, pěstování plodin, to vše pěkně vlastníma rukama, vlastní dřinou, žádné lelkování a otupující čučení do mobilu. Vidět okamžité hmatatelné výsledky své práce je velmi uspokojující pocit a myslím, že spoustě lidí by taková pracovní terapie pomohla získat nadhled a poznání, co je opravdu důležité. Tyto myšlenky se mi bezprostředně po přečtení knihy honí hlavou... myslím si, že kniha stojí na přečtení a že si v ní každý něco najde.

28.11.2022 4 z 5

Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Struktura všech tří dílů je velmi podobná - inteligentní hlavní hrdina, výjimečná hlavní hrdinka, nešťastná láska, boje o moc v církvi a státě. Ale je to opravdu čtivé a zábavné. A každý díl mě tak nějak utvrzuje v odporu proti církvím, které v historii nadělaly dle mého názoru víc škody než užitku. Společnost nemůže nikdy dobře fungovat bez striktního oddělení státu a církve.

20.07.2021 4 z 5

Vypravěč Vypravěč Anna Bolavá (p)

Opravdu originální kniha. První třetina pro mě byla náročnější, pořád jsem si říkala, co to sakra je?? Pak jsem do děje naprosto zapadla a byla zvědavá, co z toho vyleze:) Vylezl ne příliš roztomilý zahradní mazlíček a s ním spousta špatného svědomí, výčitek, bolestivých vzpomínek... ale taky pevných pout, odhodlání a nekonečného množství fantazie.
Specifický magický realismus cinknutý fantasy.

16.08.2024 4 z 5

Lučištník Lučištník Bernard Cornwell

Velmi dobrý historický román, Cornwell píše dobře, poutavě a pro mě bylo velkým benefitem, že jsem knihu četla na dovolené v Bretani! :-) Při čtení mi připadalo neuvěřitelné, že tento nádherný - a nyní poklidný - kraj byl v minulosti dějištěm takových ukrutností, které autor bez příkras popisuje. Moc se mi líbí, že děj knihy je zasazen do reálných historických událostí a člověk si díky autorovi dokáže velmi dobře představit, jak se tehdy žilo, bojovalo, umíralo... brr :-)

01.08.2023 4 z 5

Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Jestli nás tohle čeká, tak se máme na co "těšit".
Naše přetechnizovaná společnost je velmi zranitelná, žijeme odtržení od přirozeného řádu věcí - většina z nás ztratila znalosti o tom, jak si vypěstovat potravu, jak chovat domácí zvířata, jak si sám vyrobit základní věci, jak léčit zdravotní problémy vlastními silami, jak se orientovat bez navigace atd. Všechno si koupíme, vygooglíme. Generace dnešních dětí je už natolik
svázaná s internetem, že většina z nich není schopna samostatně něco vytvořit a vymyslet, když ve všem pomůže Google. Planeta je v důsledku technického pokroku přelidněná a je jen otázka času, kdy a za jakých okolností dojde k redukci lidí - pandemie, válka vedená útokem EMP či jinak. Počty lidí nemůžou narůstat do nekonečna.
Tohle všechno mě napadalo při čtení této knihy, která je z mého pohledu děsivě realistická. Když vypadne natrvalo proud a zásobování potravinami a léky, jsme ztraceni. Nejdřív zemřou ti nejslabší - lidé závislí na lécích, lékařských přístrojích a nemocní, zbytek se popere o přežití. Chování lidí popsané v knize si v takové situaci umím představit. Obzvlášť ve velkých městech by to bylo (bude?) do několika dnů nepředstavitelné peklo a útěk lidi z velkoměst by spolehlivě dorazil i ta odolnější maloměsta a vesnice.
Kniha na mě udělala dojem, jen škoda, že se autorovi nepodařilo lépe pracovat s postavami, těžko jsem si k nim tvořila nějaký vztah.
Po přečtení knihy ale nevím, co si počít s tím katastrofickým scénářem, který se mi usadil v hlavě :-)

14.05.2021 4 z 5

Zápisky mladého lékaře Zápisky mladého lékaře Michail Bulgakov

Moc se mi líbila atmosféra hlavně v té první části knihy, kdy byl doktor hned po škole přidělen do zapadakova kdesi v Rusku, aby dělal, co může. Klasika - zima, tma, jednoduší vesničané, nikdy nekončící práce... Znám ten pocit, když vám někdo přidělí větší zodpovědnost, než na kterou máte a vy pak děláte možné i nemožné, abyste nedostatek zkušenosti aspoň částečně vyvážili odhodláním to dokázat.
Knihu určitě doporučuji.

10.05.2020 5 z 5

Osm hor Osm hor Paolo Cognetti

Krásný až poetický příběh, v jehož ústředí jsou hory, které osobně zbožňuju. Ze začátku mi kniha moc neseděla, nějak mě rozčiloval přístup otce - jak k horám, tak k lidem. Kniha mě chytla prakticky po jeho smrti. Nejvíc mě fascinoval vývoj Pietra, od dětství až po dospělost, jak se měnil jeho vztah k otci a vůbec k životu.

31.10.2024 4.5 z 5

Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

O této knize a autorovi jsem nevěděla nic, jenom to, že kniha získala nějaké ocenění - musím říct, že právem.
Román je o citlivém, inteligentním a hodném klukovi, který měl smůlu na rodiče a místo a dobu, kam se narodil. V průběhu čtení jsem si pořád říkala, že je to napsané tak dobře a tak přesvědčivě, že to autor musel prožít. Po přečtení jeho životopisu jsem pochopila. Když budete knihu číst, musíte soucítit nejen se Shuggiem, ale vlastně i s jeho matkou a jeho sourozenci a vůbec se všemi okolo. Nic není černobílé. Je to román z opravdového života napsaný talentovaným autorem.
Škoda jenom, že kniha nepokračovala dále, jsem přesvědčená, že malý Shuggie by si potom vedl určitě dobře stejně jako autor!
PS: Alkohol je metla lidstva. Kolik zničených lidí má na svědomí? Kolik dětí se dokáže vyhrabat z toho šíleného vzoru svých rodičů a vést potom normální život?

22.03.2024 5 z 5

Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek

Tomáš Šebek neumí psát, ale to mu ráda odpouštím, a navíc některé hlášky má náhodou dost povedené! "Do your best and fuck the rest" si zapamatuju pro vlastní budoucí použití, až se budu mít tendenci z něčeho v práci hroutit :)
Styl psaní ale není samozřejmě u této knihy to hlavní; tím je předání zážitků z mise MSF. Takže ano, předáno řádně a dojem udělán - dojem nejen z toho afrického (nám tolik vzdáleného) světa, ale i z toho, jak se s námi autor podělil o svém vnitřním přesvědčení, nastavení, hodnotách... takže díky a respekt. A smekám i před manželkou, já v manželském životě preferuji asi trochu víc té nudy :))

04.03.2024 4 z 5

Konec světa & Hard-boiled Wonderland Konec světa & Hard-boiled Wonderland Haruki Murakami

Komentář přede mnou od lukaskmn1 naprosto vystihuje můj pohled na tuto výjimečnou knihu. Murakami má všechny knihy povedené, ale tato je pro mě top. Velmi zajímavý příběh s neskutečným množstvím myšlenek, paralel a s nádhernými stylistickými obraty dokládajícími kvalitu autora. Murakami dokáže perfektně vykreslit situaci a zachytit její atmosféru tak, že se mi některé obrazy vybavují i po letech. Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.

22.10.2022 5 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Námět knihy - alternativní životy - se mi líbil. Bohužel zpracování mi přišlo poněkud amatérské. Vzpomněla jsem si na svoje slohové práce na střední škole, ve kterých jsem se upnula k jedné zajímavé myšlence, ale celkově to vyznělo jako klišé, jako pouhé omílání naučených frází... Tímto samozřejmě nenaznačuji, že moje slohovky ze střední byly na stejné úrovni jako tento román :)
Osobně bych v knize ubrala na evidentní snaze autora o jakýsi motivační rozměr románu, naopak bych ocenila, kdyby poučení pro čtenáře vyplynulo tak nějak nenásilně a jakoby mimochodem z příběhu. V tom podle mého spočívá umění napsat kvalitní beletrii - příběhem přinutit čtenáře k zamyšlení, ne mu naservírovat "moudra" přímo pod nos.
Upřímně řečeno mě mrzí, že se tohoto tématu nechopil nějaký zkušenější autor, mohla to být pecka!

21.09.2022 3 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Pěkná oddechovka jako dělaná na prázdniny, sice trochu přitažená za vlasy, ale četlo se to dobře :-) Mikael je sympaťák. Přečtu i další díl.

14.07.2022 4 z 5

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Ze všech tří dílů se mi tento líbil nejmíň. Přišlo mi to nějaké překombinované, nesrozumitelné a hodně bezútěšné. Všichni v podstatě dopadli blbě a moc jsem nepochopila, k čemu všechny ty oběti byly dobré (to bude možná v dalším dílu?). Kniha na mě působí tak, že autorka nemá jasno, kam se má děj ubírat a vymýšlí jeho pokračování za pochodu. Škoda, že neudržela laťku prvních dvou dílů.

18.03.2022 3 z 5

Historie včel Historie včel Maja Lunde

Kniha o lidech a včelách. O tom, jak se lidstvo bez včel prakticky neobejde (za to opačně to neplatí), o nenaplněných očekáváních lidí, o vztazích mezi rodiči a dětmi. Myslím, že kniha dokáže zapůsobit na ekologické cítění mnohem víc, než nějaké hysterické projevy jisté Grety.
Střídání tří dějových linek mi nevadilo, postav nebylo mnoho, tak se nepletly.
Podobné knihy ve mně zanechávají nepříjemný dojem, že lidstvo situaci kolem zachování svého životního prostředí nemá vůbec pod kontrolou a současný zdánlivě stabilní stav je jenom ticho před bouří...

18.01.2022 4 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Tato kniha se musí líbit všem milovníkům krásné literatury. Pěkná práce s jazykem, neotřelý příběh, nečekané rozuzlení. Paráda.

27.08.2021 4 z 5

Na věky věků Na věky věků Ken Follett

Follett je výborný vypravěč. I tento druhý díl série byl zábavný a čtivý. Není to kniha, kterou bych četla znovu, ale strávila jsem v její společnosti poměrně hodně příjemných večerů, což se cení :) Určitě se vrhnu i na třetí díl.

23.06.2021 4 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Tento žánr (romantika) moc nevyhledávám, proto jen tři hvězdy. Chtěla jsem nějakou oddechovku, svůj účel to splnilo. Knihu jsem přečetla za dva večery, měla poutavý příběh, četlo se to opravdu samo. Jen jsem si místy připadala oproti hlavní hrdince trochu méněcenná, že mám na starosti jen dvě děti, dům a práci a jsem z toho občas dost utahaná :-D Lidi vydrží hodně, některé ženy zvlášť. Anny mi bylo skoro celou dobu líto a říkala jsem si, že některé ženy dostávají od života opradu dost naloženo. Sice vím, že to byla fikce, ale je mi jasné, že tohle mohl být v dané době klidně skutečný příběh. Jsem ráda za dobu, ve které žiju.

07.01.2021 3 z 5

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Fajn scifárna. Líbil se mi námět, který je zajímavý a nadčasový. Trochu ale pokulhává provedení - zdá se mi, že kniha je "šitá horkou jehlou", přijde mi škoda, že tak zajímavé téma není rozpracovano víc do hloubky a pečlivěji. V úvodu ale sám autor říká, že píše živelně, hodně rychle a nemá tendenci o textu hloubat. Takže to odpovídá :-)

03.10.2020 4 z 5

Netrpělivost srdce Netrpělivost srdce Stefan Zweig

Moje druhá kniha od Zweiga. Jde o psychologický román. Zapůsobila na mě vnímavost autora a jeho spisovatelský um, který mi imponoval už v první knize. Nevím přesně proč, ale trochu mi připomněl knihy Dostojevského, asi kvůli těm psychicky vypjatým situacím a stavům, které zažívá mladý muž v rámci hledání morálně správného řešení nejednoduchych životních situací. Už jsem ve věku, kdy mi toto tápání mladých není zas tak blízké, ale tím u mě kniha neztrácí na hodnotě.

13.07.2020 5 z 5