jprst jprst komentáře u knih

Mraky táhnou nad Savojskem Mraky táhnou nad Savojskem Zdeněk Pluhař

Román, poprvé vydaný v roce 1949, autor v roce 1959 přepracoval (ostatně jako některé své další romány). Že by důvodem byl postupný vývoj vládnoucí ideologie ?

03.02.2012 2 z 5

Modré údolí Modré údolí Zdeněk Pluhař

Přepracování románu rozhodně prospělo, ale proč to trvalo téměř dvacet let ?

03.02.2012 3 z 5

Modré údolí Modré údolí Zdeněk Pluhař

Názorný příklad budovatelského románu v počátcích socialistického realismu určitě sloužil jako vzor pro další spisovatele. A jak se změnily požadavky doby, tak ho autor v roce 1972 přepracoval, nutno přiznat, že k lepšímu.

03.02.2012

Kříže rostou k Pacifiku Kříže rostou k Pacifiku Zdeněk Pluhař

Vydání z roku 1958 autor poprvé přepracoval na rozdíl od vydání z roku 1947, podruhé tak učinil u vydání z roku 1966, důvod se mi nepodařilo zjistit.

02.02.2012

Cesta do Gandolfa Cesta do Gandolfa Robert Ludlum

Souhlasím s tím, že námět je originální, ale to zpracování?Jako groteska dost slabé, jako parodie na thriller také žádný zázrak. Kdybych začínal číst Ludlumovy knihy od této, tak už bych si další asi odpustil.

02.02.2012 1 z 5

Ať hodí kamenem Ať hodí kamenem Zdeněk Pluhař

Poutavý román až na ten závěr, ve skutečném životě to má tato skupina mládeže daleko horší.

01.02.2012 4 z 5

Měšťanský dům Měšťanský dům Zdeněk Pluhař

Pro tento román autor využil své vzpomínky a prožitky z dvacátých a třicátých let minulého století

01.02.2012 2 z 5

Ostrůvek Ostrůvek Pierre Boulle

Od tohoto autora poněkud překvapivé téma, ale kniha je to příjemná především pro chvíle pohody.

31.01.2012 2 z 5

Malajská kariéra Malajská kariéra Pierre Boulle

Autor v tomto románu využil zkušeností ze svého pobytu v Malajsii.

31.01.2012 3 z 5

Dokonalý robot a jiné povídky Dokonalý robot a jiné povídky Pierre Boulle

Nenašel jsem zde jedinou povídku, která by mě vyloženě upoutala a zaujala.

31.01.2012 2 z 5

Tvář Tvář Pierre Boulle

Ani funkce prokurátora není zárukou čestnosti, poctivosti a pravdomluvnosti, lidská povaha je prostě složitá.

31.01.2012 3 z 5

Život, který jsme milovali Život, který jsme milovali Věra Adlová

Knihu autorka vydala ještě pod svým dívčím jménem Věra Studená.
Hrdinské činy, vykonané komunisty za druhé světové války, jim nikdo neupírá. Jen je smutné, že o hrdinských činech, které vykonali ostatní obyvatelé se dlouhá léta po válce mluvilo jen opatrně a nebo vůbec ne.

30.01.2012 1 z 5

Safari styl Safari styl Věra Adlová

Kniha má podtitulek " aneb v honbě za láskou " a mí potomci ji označili za dost naivní.

30.01.2012 2 z 5

Vyprávění o veliké zemi Vyprávění o veliké zemi Věra Adlová

Oblíbená odměna pro vítěze tehdejších dětských vědomostních soutěží o SSSR. A názorný příklad, co museli tvořit spisovatelé, pokud chtěli být vydáváni a nebo, že by to napsali z přesvědčení ?

29.01.2012

Vyprávění o veliké zemi Vyprávění o veliké zemi Věra Adlová

Obsah knihy je poplatný době jejího sepsání a vydávání, době, kdy všechno to dobré, úspěšné a nepřekonatelné bylo jen na východě od naší země. Dnes je to kniha k ničemu, maximálně k posouzení, co všechno se do tehdejších dětí cpalo.

29.01.2012 1 z 5

Rozprávanie o veľkej krajine Rozprávanie o veľkej krajine Věra Adlová

Kniha z dob, kdy SSSR byl náš přítel a vzor, ať jsme chtěli nebo nechtěli.

29.01.2012

Proměny lásky Proměny lásky Věra Adlová

Takto převyprávěné Ovidiovy Proměny doplněné o úryvky původních veršů (v překladu I. Bureše) jsou dobře stravitelné pro čtenáře, kteří se jinak o antickou literaturu moc nezajímají.

29.01.2012 4 z 5

O zmrzlé elektřině O zmrzlé elektřině Věra Adlová

Ilustrace v této knížce patří mezi nejstarší ilustrace Zdeňka Milera, autora Krtečka.

29.01.2012 2 z 5

Na shledanou, Mořský vlku Na shledanou, Mořský vlku Věra Adlová

Když už v té době nezabíral Timur a jeho parta nebo jiné sovětské vzory, tak pomohla soudružka Adlová.

29.01.2012 1 z 5

Jenny Jenny Věra Adlová

Této knize bych se vyhnul obloukem už jenom kvůli tomu boji za spravedlivý svět, jak je uvedeno v anotaci.

27.01.2012