jprst Online jprst komentáře u knih

Dívky od svaté Magdalény Dívky od svaté Magdalény V. S. Alexander

Zajímavý námět, silný příběh, který se ale autorovi podaří "úspěšně" zkazit překombinovaným a poněkud sladkobolným závěrem, majícím do uvěřitelnosti dost daleko.

08.10.2023 3 z 5

Radikální řez Radikální řez Josef Klíma

Jedna z dobrých a čtivých českých detektivek, takových v době jejího prvního vydání až tak moc nevycházelo.

15.06.2023 4 z 5

Drsné pobřeží Drsné pobřeží Peter Temple

Dobrý thriller z australského prostředí, občas sice děj ztrácí spád, ale plusem je slušně vystižená atmosféra policejního vyšetřování, vyhrocené vztahy mezi domorodci a bílými přistěhovalci a lidsky vykreslené postavy s obvyklými kladnými i zápornými vlastnostmi, těžko se mezi nimi hledá vyložený "klaďas nebo záporák", prostě vydařený příběh.

15.06.2023 4 z 5

Červená lucerna Červená lucerna Graham Masterton

Třetí díl s komisařkou Maguirovou obsahuje opět pořádnou dávku brutalita, ale samozřejmě i napětí, což je dobré a přispívá to čtivosti. Naopak ke škodě je skutečnost, že hlavní hrdinka se nijak nevyvíjí, neposouvá a pro čtenáře je dosti obtížné vytvořit si k ní jakýkoliv vztah.

11.05.2023 4 z 5

Bílá velryba Bílá velryba Herman Melville

Tuto knihu jsem četl poprvé jako kluk a nijak mě neupoutala, ve výrazně pozdějším věku jsem to zkusil znovu a můj názor se hodně změnil v tom smyslu, že jde o jednu z knih, ke kterým musí čtenář prostě dospět a pak její obsah teprve dokáže patřičně ocenit.

26.12.2022 4 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Dost dlouho jsem se s tím pral, není to zrovna ten druh příběhů, které bych příliš vyhledával. Ale nalákalo mě slušné hodnocení na DK a také doporučování ženské části naší rodiny. Vyloženě zklamaný jsem nebyl, jde o docela poutavý příběh se slušnou řádkou reálií ze Španělska té doby, ale ten závěr ve stylu červené knihovny to tak nějak zabil. Takže mé hodnocení: Jednou a stačilo.

08.02.2022 3 z 5

Do vody Do vody Paula Hawkins

Zbytečně šponovaný a komplikovaný děj ale napětí se téměř vytratilo, takže místo avizovaného bestselleru jsem četl hodně nepovedený propadák. Ale dobře mi tak, už po přečtení Dívky ve vlaku jsem se měl další knize této autorky vyhnout.

01.10.2021 1 z 5

Poldové Poldové Ed McBain

Detektivky z 87. revíru čtu opakovaně a rád už dlouhou řadu let a je velice pravděpodobné, že mé hodnocení není objektivní. Ale i tuto hodnotím jako jednu z hodně povedených, ale i když se doporučování spíše vyhýbám, tahle za přečtení stojí.

27.01.2021 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Klasická anglická detektivka, bohužel ale se spoustou zbytečné výplně, odboček a popisů, zkrátka zbytečně moc slov, které způsobují, že se to táhne bez spádu, chybí tomu více švihu a napětí. Kladem je postava sympatického hlavního hrdiny,tady předvedla autorka slušný díl spisovatelské "řemeslné" obratnosti, ale jinak celkově jen šedivý průměr.

11.10.2020 3 z 5

Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Moje první kniha této autorky a hned naprostá spokojenost. Dobře vystavěný příběh, gradující napětí, žádná hluchá místa, to přímo svádí k četbě na jeden zátah. A pro mě ještě další plus, našel jsem autorku, od které si určitě v nejbližší době ještě něco přečtu.

17.06.2020 5 z 5

Egypťan Sinuhet - Patnáct knih ze života lékaře Sinuheta I. díl Egypťan Sinuhet - Patnáct knih ze života lékaře Sinuheta I. díl Mika Waltari

Možná, že jsem se dopustil chyby v čtenářské výzvě, protože tuto knihu jsem před mnoha ( a dodal bych vzhledem ke svému věku ještě jednou "mnoha") věky přečetl. Nicméně jsem si alespoň tuto poutavou knihu zopakoval, takže to až tak velká chyba nebyla a docela jsem si to užil.

27.02.2020 5 z 5

Devatero pohádek a ještě jedna jako přívažek od Josefa Čapka Devatero pohádek a ještě jedna jako přívažek od Josefa Čapka Karel Čapek

Jedna z knih naší rodinné knihovny. Trochu mě trápí skutečnost, že pro mé děti byla četba těchto pohádek poutavým zážitkem, ale u mých vnoučat je to nadšení viditelně menší.

09.01.2020 5 z 5

Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Nejsem žádným velkým přítelem historických románů, takže si jejich četbu dávkuji velice opatrně, ale tento román jsem si vybral dobře a jeho četbu jsem si skutečně užil, prostě výborné.

15.12.2019 5 z 5

Patnáctiletý kapitán Patnáctiletý kapitán Jules Verne

Tudy vede cesta k četbě verneovek. Příběh o mladém hrdinovi dob minulých, ale ne až tak přehnaný, by mohl přitáhnout tu správnou věkovou kategorii čtenářů. V mém dětství to pro nás hrdina byl.

07.11.2011 4 z 5

Mlžná tvrz Mlžná tvrz Dana Rusková

Nic mimořádného, co by mě dokázalo u knihy udržet a přečíst ji v jednom tahu. Prostě průměr, který je celkem čtivý a neotráví, výborně se hodí, když není po ruce ke čtení něco poutavějšího,

10.10.2023 3 z 5

Bankéř Bankéř Stephen W. Frey

Příběh ukazuje, že když se jedná o peníze, jdou veškeré skrupule a morální zásady stranou.

07.08.2023 3 z 5

Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Asi nejslabší věc, kterou jsem od Browna četl, pro mě tedy docela zklamání a dost nuda. Nicméně připouštím, že toto téma nepatří mezi mé až tak oblíbené, takže mé hodnocení je asi dost subjektivní, ale tohle dílo jsem si mohl klidně odpustit.

15.06.2023 3 z 5

Slečnám to nevadí Slečnám to nevadí Peter Cheyney

Slušný průměr, agent FBI Caution řeší případ, ve které není nouze o zvraty a překvapivé momenty, ale přece jen to není kniha, ke které bych měl v úmyslu se někdy vrátit.

15.03.2023 3 z 5

Gravitace Gravitace Tess Gerritsen

Autorka se pustila do poněkud jiného žánru a prostředí, ale její schopnost zaujmout čtenáře a vtáhnout ho do děje se projevilo i u tohoto příběhu.

20.01.2023 4 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Existují knihy, jejichž četbu si čtenář prostě užije a nemusí jít zrovna o dílo s hlubokou myšlenkou. A tato je jedna z nich, patřičné a stupňující se napětí, žádné zbytečné odbočky, prostě tahle autorská dvojka to umí.

22.12.2022 5 z 5