Kamiliana Kamiliana komentáře u knih

Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků Robert Lyndon

Takhle nějak si představuji "červenou knihovnu" pro chlapy. Spousta napětí a adrenalinu :o) Je vidět, že autor skutečně zúročil své zájmy (vodu, ptáky, hory), ale v technických popisech jsem se naprosto ztrácela (souboje, stavění či oprava lodí atd.). Vadilo mi, že žádná z mužských postav neměla zápornou vlastnost (kromě Raula a jeho chlastání) a že všechny ženské postavy byly neuvěřitelně ploché (ať už Syth, lady Margaret či Caitlin, jejíž nejčastější věta byla: miluji tě). Zavádějící je rovněž podtitul: kniha, na kterou nelze zapomenout. Myslím, že na každou knihu, která má 600stran a vy ji dočtete až do konce, nelze zapomenout (ať už v dobrém či ve zlém :o) a další podtitul: kniha, která vám změní život... no, vor si asi postavit nepůjdu a Dněpr taky sjíždět nebudu. Nicméně jelikož jsem knihu dočítala na porodním sále a poté na novorozeneckém odd., tak na ni udu vždy trochu nostalgicky vzpomínat, ačkoli pokračování bych asi nijak zvlášť nevyhledávala. Co se podobného námětu týče, více mě zaujal příběh Avrama z Modrého kamene spisovatelky B. Wood.

07.09.2014 3 z 5

Zimní královna Zimní královna Zora Beráková

Kniha mě celkem zklamala, neboť její anotace je zavádějící. Ve skutečnosti se jedná o mix kroniky, deníku, románu... což působí velice nesourodě. O samotné zimní královně se však mnoho nedočtete.
l

20.07.2014 3 z 5

Hodina Benátčana Hodina Benátčana Marie Cristen (p)

Autorka dokáže tak dobře vylíčit prostředí, že jsem se hned v mysli přenesla do mého oblíbeného města Bruggy. Cením si jejího citu pro detail a postřehy. Posvatební vystřízlivění Aimée patří k silným momentům, stejně jako objevení vášně u uzavřeného Domenica.

20.07.2014 5 z 5

Flanderská pečeť Flanderská pečeť Marie Cristen (p)

Autorce se velice dobře daří vykreslit prostředí, ve kterém se hlavní postavy ocitají. Ať už se jedná o "zamořenou" lodní palubu, špinavý Londýn či pronajatou cimru v hostinci. Řešena i závažná otázka rozdílnosti víry, která se táhne celou historií až dodnes.

20.07.2014 4 z 5

Dámský mír Dámský mír Marie Cristen (p)

Velice poutavé zakončení vyprávění o obchodnické dynastii. Historická fakta zahrnuta do příběhu nenásilnou formou, takže si čtivou formou osvojíte spoustu informací. Inu, dobrý román pro ženy bez velké romantiky.

Trapasy po francouzsku Trapasy po francouzsku Tanja Kuchenbecker

Knihu jsem také nepřečetla najednou a dost mi vadilo velké množství chyb. Nicméně bych nikdy nevěřila, že mi budou připadat sympatičtější Nemci než Francouzi, neboť jejich zvyklosti jsou opravdu místy zarážející (posedlost štíhlou postavou... nechat jídlo vystydnout, takže vám nebude chutnat, takže ho nedojíte, takže jste štíhlé. Děti zásadně nekojit, abyste nepřišla o zpevněná prsa. Parkovat dle poslechu - nárazů do okolo stojících aut - skutečně v Paříži viděno. Celý den v práci přestírat, že něco děláte, abyste nemuseli dělat nic atd.) Místy komedie, místy tragedie, celkově ale velice poučné.

Nečekaná láska Nečekaná láska Julia Quinn

Opravdové plus této knihy je v silném příběhu, který vybočuje ze streotypu červené knihovny, je totiž smutný! Takže konečně trochu ze života :-) A navíc jazykově na celkem vysoké úrovni. Já ocenila vykreslení obou hlavních postav, slovní hříčky i styl.

Před svatbou Před svatbou Julia Quinn

Začátek celkem vtipný a napínavý, prostředek úsměvný a dobře rozepsaný, ale závěr je překombinovaný.

20.07.2014 3 z 5

Nevěsta Borgiů Nevěsta Borgiů Jeanne Kalogridis

Jelikož se jedná o román a autorka v něm uvádí, že Sancha se pouze opírá o postavu reálnou (nic víc), mně její fabulace nevadí. Naopak. Přečteno za dvě noci, příběh nenasytného a zvráceného klanu Borgiů napsán velice čtivě. Ocenila jsem, že na kontroverzní postavu Lukrecie je nahlíženo jak z pohledu oběti tak zrůdy. Jak přesně zemřel papež, se neví dodnes, takže autorčina představa odvážné Sanchi mě nepobouřila.

Králova milenka Králova milenka Candace Robb

Zvolená ich forma mi přišla velice čtivá a výstižná, dobře vykresleje první šťastné měsíce po svatbě, zármutek po zmizení manžela či komplikovaný vztah s králem. Za pozitivní považuji fakt, že historie může nabídnout aktivní ženy vybočující ze streotypu vnímání žen té doby, byly totiž schopné postarat se o svůj majetek a dobře investovat, ať už se jedná o Alici nebo např. Bess z Cheswicku. Jelikož se o historii Anglie zajímám, já jsem popisy náplně dne či jednotlivých složek oblečení uvítala, stejně jako popis poměrů na dvoře Edwarda III. A nad postavou Janyna dlouho truchlila :-)

20.07.2014 5 z 5

Kurtizána: Příběh ženy, která okouzlila krále Kurtizána: Příběh ženy, která okouzlila krále Gillian Bagwell

Nelekejte se téměř 500stran, kniha se čte velice dobře. Až na pár událostí je založena na skutečném příběhu, což ji přidává na poutavosti (zejména pro ty, kteří se zajímají o dějiny Anglie a hlavně Londýna). Také si uvědomíte, jak lehké bylo zemřít v 17.století a během pár let přijít o všechny přátele, neboť se umíralo v mnohem nižším věku než nyní.

16.01.2014 5 z 5

Kořist Kořist Julie Garwood

Líbilo se mi příjemné napětí mezi hlavní dvojicí, ostatně soužití dvou lidí není nikdy úplně jednoduché :-) Nejedná se o nijak náročnou četbu, ani děj není příliš vykonstruován, ale svůj účel oddechové četby splní.

16.01.2014 4 z 5

Sušené květiny Sušené květiny Anna Marie Schwarzbach

Doufala jsem, že tato kniha můj neobdivující postoj k sušeným květinám změní, ale bohužel. Aranžmá mi přišla smutná, nekreativní a zejména mi vadilo, že postup byl nafocen a ukazován na jiných aranžmá, než která zobrazovala konečný výsledek.

05.01.2014 2 z 5

Králova milenka Králova milenka Julie Garwood

Psáno čtivě, nekomplikovaně, vtipně (jen prvních 50stran ne). Osvěžující mi přišly scény, ve kterých vystupuje Gillian a Brigid pospolu, výstižně zachycují, že i sebeurozenější lady je někdy prostě pouhou puberťačkou.

Skladatelka voňavého prádla Skladatelka voňavého prádla Martina Formanová

Psáno elegatně a s nadhledem, ale americká část mi přijde mnohem lepší a čtivější, neboť se v ní konečně něco děje (je totiž o práci:-) a nejen o vyhlížení pana božského z okna, večírcích, tápání, lítosti... Nejpůsobivější je úplný závěr, neboť je naplněním smyslu života mateřství (stala jsem se chlebem a mlékem pro mé děti).

05.01.2014 3 z 5

Největší kniha nápadů od 0 do 3 let Největší kniha nápadů od 0 do 3 let kolektiv autorů

Postupy jsou zachyceny bodově s detailním rozpisem, uvedena je i časová a finanční náročnost a potřebná zručnost. Nicméně je znát, že kniha není původně česká, a to zejména u písniček a říkanek, které prostě nedávají smysl. Nebo dávají, ale rozhodně existuje spousta lepších původních, které byste svému dítěti říkali. Zrovna tak i nápady českých autorek mi připadají povedenější a ve finále praktičtější.

Magie papíru Magie papíru Diane Vogel Maurer-Mathison

Kniha pro náročnější představuje techniky typu embosing, bargello, slepotisk. Postupy jsou popsané vyprávěním (ne bodově) a nejsou určeny úplným začátečníkům. Trochu mi vadí, že postupy jsou ukázány na jiných výrobcích než, které jsou na výsledném fotu.

05.01.2014 3 z 5

Tvoříme z obrázků našich dětí Tvoříme z obrázků našich dětí Valerie Van Arsdale Shrader

Chválihodný je přesný popis postupu a názorné ukázky. Nicméně do kopírování obrázků na keramiku, plátno či kobereček bych se ani tak nepustila.

05.01.2014 4 z 5

Cesty dětí do staletí aneb Jak Běla s Kubou poznávali naši minulost Cesty dětí do staletí aneb Jak Běla s Kubou poznávali naši minulost Kateřina Schwabiková

Zajímává kniha, která poučí nejen dětské čtenáře. Psaná poutavě, ilustraovaná názorně. Jen mi místy připadají nešťastné formulace typu: "židé do společnosti řádných křesťanů nepatřili" nebo "z Českého království se podařilo učinit zemi výhradně katolickou. Pokud si knihu budou číst děti samy, tyto věty a jim podobné budou velice velice zavádějící.

Dupík a vajíčko Dupík a vajíčko Walt Disney

Příběh je spíše pro nejmenší, většinu stran zabírají ilustrace (ač krásné), samotný děj je velice jednoduchý a rychlý.