kanitsuj kanitsuj komentáře u knih

Děsy Leigh Harkerové Děsy Leigh Harkerové Darcy Coates

Souhlasím se všemi, kterým zprvu přišel příběh nudný (bohužel se jednalo o přibližně 120 stran). Měla jsem problém se začíst a vůbec jsem nevěděla, co si o počínání hrdinky myslet. Už už jsem se chystala knihu strhat a označit ji za nejhorší z řady strašidelných domů, ale pak se vše obrátilo a to doslova. Z převrácené perspektivy to zase tak špatné nebylo. Pohled z druhé strany totiž dost překvapil, a tak knížku hodnotím čtyřmi hvězdičkami a řadím ji k těm lepším, ne-li nejlepším dílům série. Autorka dle mého i zapracovala na líčení atmosféry a napsala poprvé psychologický horor se vším všudy (vyjma úplného závěru, za který ubírám onu jednu hvězdičku):-)

24.05.2023 4 z 5

Dvě klikaté cesty Dvě klikaté cesty Tom Franklin

Na základě kladných recenzí jsem měla velká očekávání a ta se mi z velké části splnila. Příběh zakázaného přátelství, kterému na dlouhá léta zasadí ránu tragická událost a série nespravedlivých obvinění, dokáže čtenáře vtáhnout svou lehce syrovou atmosférou i krásnými popisy mississippské přírody.

28.03.2023 5 z 5

Tajemství pramenů Tajemství pramenů Jennifer McMahon

Zasloužený plný počet hvězdiček a dosud nejlepší autorčina knížka! Tajemství pramenů je po velmi dlouhé době titul, který si zaslouží pozornost každého milovníka mysteriózní literatury. Přitažlivé prostředí, sympatické postavy a především děj, který není tuctový, nadsazený ani laciný a očekávaně předvídatelný. Tajemství pramenů si po celou dobu četby ponechávají svá tajemství a ta budou zřejmě i důvodem, proč si knížku zapamatuji a třeba se k ní i jednou vrátím. Voda je živel, nic naplat a člověk by k němu měl přistupovat s notnou dávkou respektu!

30.05.2022 5 z 5

Nevlastní sestra Nevlastní sestra Sandie Jones

Pro mne překombinované a zcela zapomenutelné. Zprvu jsem vůbec nechápala motivace matky a sester, poté se děj trochu rozvinul, ale pointa se dala docela dlouhou dobu tušit. Žádné překvapení v závěru se bohužel nekonalo. Matčina hra byla určitě o něco lepším zážitkem.

04.08.2021 3 z 5

Chůva Chůva Gilly Macmillan

Příběh se mi moc líbil, zaujala mne zápletka i prostředí, ve kterém se odehrával. Řekla bych, že autorka trefila žánr, který nejlépe sedne milovníkům detektivek i společenských (trochu strašidelných) románů z viktoriánského aristokratického prostředí. Spálené obloze se po jazykové stránce autorka nevyrovnala, ale obsahem naprosto předčila mé očekávání. I přes trochu překotnější a méně pravděpodobnější závěr musím ohodnotit plným počtem hvězdiček. Bavila jsem se od začátku do konce a to jde především:-)

30.07.2021 5 z 5

Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

(SPOILER) Bohužel musím souhlasit, že toto je nejméně zajímavý díl série. V podstatě se v něm nic moc neděje - týraná žena se nastěhuje do domu, kde straší duch ženy s podobným příběhem a vše dobře dopadne. To je v kostce vše.
Spousta otázek zůstala nedořešených, například ty kosti domácích mazlíčků pod stromem v zahradě mi stále vrtají hlavou:-) Jediné, co mne zaujalo, byla pasáž, v níž se obyvatelé okolních domů dostali pod vliv kletby. V tomto bodě získal děj nečekané grády, ale o tři stránky dál je zase ztratil. Pro milovníky této série je to jistě příjemné čtení, ale mnoho od něj nečekejte.

07.06.2021 2 z 5

Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Zajímavý příběh na pomezí společenského románu a thrilleru. Po přečtení mám zvláštní pocit, jako bych četla viktoriánský román z prvky hororu namísto detektivního příběhu ze současnosti. Zprvu jsem měla trochu problém s orientací v čase a s perspektivou vyprávění, ale jakmile jsem se zorientovala, četbu jsem si užila. Zápletka je v celku originální, ale trochu neuvěřitelná a čekala jsem asi jiný závěr - nějaký šok, pro který si budu knížku pamatovat, ale bohužel mne zakončení spíše zklamalo. Také mne trochu zamrzelo, jak se v příběhu vraždí o sto šest a všechny zúčastněné to nechává chladnými a bez následků - duševních, fyzických i sociálních.

07.06.2021 3 z 5

Rituál Rituál Adam Nevill

(SPOILER) Musím souhlasit s tím, co bylo již řečeno - první polovina knihy je velmi vydařená, řekla bych, že co se tématu týká, asi nejlepší, co jsem zatím četla. Putování po nehostinném lese je líčeno velmi sugestivně, soucítila jsem s postavami, doslova jsem cítila mokré kapky za krkem i hrůzu, kterou prožívali. Příběh se dobře četl, ale přesně v polovině mne trochu znejistělo, o čem bude zbývající část, protože se zdá, že všechno musí být brzy vyřešeno, neboť hrdina knihy je již zcela na pokraji svých sil. Příběh bohužel pokračuje...zprvu ještě dokáže zaujmout, ale pak už je velmi vleklý, neuvěřitelný a bohužel místy i vyloženě odpudivý.

23.04.2021 3 z 5

Mám tě ráda, nemám tě ráda Mám tě ráda, nemám tě ráda Jo Watson

Knížku jsem si přečetla na základě zdejších komentářů a musím souhlasit, že v rámci žánru romantické literatury jsem se již dlouho tak nepobavila. Byl by to skvělý námět pro film ve stylu Deníku Bridget Jonesové. Hrdinčiny eskapády byly celkem v rámci zdravého rozumu, což nebývá v podobných knížkách obvyklé, jen poslední třetina příběhu mne trošičku zklamala, protože komentář telenovely a dějový zvrat před úplným závěrem mi přišly nudné a zbytečné. Jako by postava Poppy ztratila v závěru svoji bezprostřednost a potrhlost, kterou čtenáře i Ryana tolik zaujala.

25.01.2021 4 z 5

S pozdravem Carter S pozdravem Carter Whitney G. (p)

První část mne zaujala méně než druhá a chvíli mi trvalo, než jsem se začetla. Děj byl samozřejmě předvídatelný, jak obvykle bývá, občas bych ubrala vulgarit, ale konec, ten si ty čtyři hvězdička zaslouží - už dlouho jsem nečetla takové romantické vyznání!

06.01.2021 4 z 5

Vermontské psycho Vermontské psycho Jennifer McMahon

Jak už zde bylo řečeno, příběh musí být vnímán jako pohádka, protože teprve potom je možné si čas strávený jeho četbou užít a také ho objektivně zhodnotit. Měla jsem trochu problém se začíst a pochopit, kdo je kdo, několikrát jsem si pro lepší orientaci přečetla i krátkou anotaci na obálce:-) Chátrající motel ukrývající děsivé tajemství ovlivňující několik generací žen jedné rodiny je skvělým námětem a jak už to v hororu bývá, došlo i na monstra, ale řekla bych, že tak nějak decentně a nadpřirozeno ve většině situací spíše probouzelo představivost ve spojení s duševní poruchou hrdinů. Zakomponování korespondence s Alfredem Hitchcockem byl geniální nápad a v poslední dopis jsem si velmi užila - ano, byl by to vhodný námět pro strašidelný film:-) Za trošku zběsilý závěr, nedostatečné vytěžení námětu a tragické korektury bohužel nemohu dát plný počet hvězdiček.

03.11.2020 4 z 5

Teorie podivnosti Teorie podivnosti Pavla Horáková

Autorčin román je podle mého něco jako Viewegh pro hipstery:-) Jde o čtivě psaný příběh, který čtenáři místy rozšíří znalosti o pražských reáliích, místy pobaví (především humanitně vzdělané čtenáře pracující v akademické sféře, protože ačkoli je to velmi smutné, realita je skutečně taková, jak ji autorka líčí) a který nezapomíná ani na filosofickou rovinu - zvláštní, snovou, podivnou. Nemohu říci, že jsem vše pochopila, některé pasáže mne i vyloženě nudily (šumperské aktuality), ale za přečtení to rozhodně stálo.

15.04.2020 4 z 5

Temná zahrada Temná zahrada Tana French

Patřím k oddaným fanouškům psychologických thrillerů Tany Frenchové, ale k tomuto titulu jsem kritická - příběh je neuvěřitelně natahovaný (čtenář za těch několik set stran úplně zapomene, v jaké situaci se nacházel hlavní hrdina na začátku vyprávění). Když opominu skutečnost, že jen málokterá z postav se zrovna nenachází na tripu (dospělí zde hulí, co to dá), je dost obtížné vyznat se v tom, co je v danou chvíli příhodné sledovat s ohledem na rozuzlení zápletky. Nad reálností provedení vražedného činu se raději nezamýšlím. Nápad je to zajímavý, ale myslím, že provedení by s ohledem na věk pachatelů trochu skřípalo. Čtení této knihy nelituji, ale jsem přesvědčená o tom, že to mohlo být lepší.

17.01.2020 3 z 5

Matčina hra Matčina hra Sandie Jones

Do 100% hodnocení mi bohužel něco chybělo. Knížka je opravdu velmi čtivá, až se jí čtenáři nechce odložit, ale konec byl pro mne v mnoha ohledech nevěrohodný. Nerozuměla jsem úplně motivacím všech zúčastněných a vlastně mne v knize pořádně překvapila jen jedna situace. Nechtělo se mi věřit, že po tolika peripetiích a proměnách chování hlavního hrdiny s ním jeho snoubenka stále touží žít. Také u postavy Jamese mne překvapilo, jak rychle se změnily jeho city. Když happy end, tak se vším všudy:-)

18.11.2019 4 z 5

Nejskrytější přání Nejskrytější přání Marybeth Mayhew Whalen

Nebýt té americké koncovky, dala bych plný počet hvězdiček. Příjemné čtení ve stylu Liane Moriarty (ta je ovšem o mnoho lepší) potěší příznivce sousedských příběhů s tajemstvím. Na své si přijdou i romanticky založení čtenáři - scéna u Lance na gauči patří k těm nejvydařenějším:-)

20.08.2019 4 z 5

Strážce nádrže Strážce nádrže Zdeněk Svěrák

Domnívám se, že pan Svěrák má na víc a omlouvám se všem jeho obdivovatelům, že uděluji této jeho knížce průměrné hodnocení. Vyprávění formou dopisů bylo zprvu zábavné, ale brzy se vyčerpalo, typická "svěrákovská" hra se slovy také jako by ztrácela na originalitě - co mělo být myšleno vtipně, vyznělo pro mne spíše rozpačitě a místy až trapně. Snad jedině návštěva cimrmanovského představení a "nahoře bez" v sobě nesla náznak toho, jaké by to mohlo být, ale bohužel není. Celkový dojem je pro mne velmi rozpačitý - bilancování nešvarů, které přináší stáří propojené s oslavou výročí republiky (putování historickými mezníky vloženými mezi řádky) na mne působilo bezradně a pointa toto mé přesvědčení bohužel potvrdila.

27.12.2018 3 z 5

Sama sebou Sama sebou Jojo Moyes

Dávám právem plný počet hvězdiček! Třetí díl je mnohem lepší než druhý, krásně se čte, místy dojme, místy rozesměje, těžko se s příběhem loučí. Knížka asi není pro všechny, je třeba se naladit na Moyesovskou notu a užít si to!:-) /Podotýkám, že nejsem skalní autorčin fanoušek, některé její romány jsou slabší a některé mne nelákají vůbec./ Příjemným zpestřením pro mne bylo zařazení dopisů a e-mailové korespondence a zaujala mne i mistrná práce s dějem a jeho gradací - ve dvou třetinách knihy stále nebylo jasné, jak to celé skončí a zda je to opravdu konec? Doufám, že ne, protože další osud Louisy by mne opravdu zajímal, je pro mne stále otevřený jako tomu je ve skutečném životě. Člověk prostě předem neví, co mu přinese budoucnost:-) Přála bych si, aby mi přinesla i čtenářský zážitek s dalším dílem tohoto románu!:-))

29.11.2018 5 z 5

Plovárna Plovárna Libby Page

Příběh plovárny je především o lásce a silném vztahu k místu, které je pro někoho jedinečné a pro jiného zaměnitelné. Každý má taková místa ve svých očích a ve svém srdci, hýčká si je a nedokáže si svůj život bez nich představit. Nejedná se o žádnou lacinou love story, ale vkusně a citlivě odvyprávěný příběh, který se zabývá velmi aktuálním tématem. Pro někoho je to možná trochu nudné a příliš sentimentální čtení, ale já jsem si chvíle "na plovárně" užila a že nezůstalo jedno oko suché, za to se vůbec nestydím, autorka zkrátka umí chytit za srdce! Dokáži si představit i krásnou filmovou adaptaci!

15.11.2018 4 z 5

Les sebevrahů Les sebevrahů Jeremy Bates

Nejraději bych hodnotila 2,5, protože výsledný čtenářský zážitek je takový polovičatý. Námět je velmi zajímavý a přitažlivý a ani zpracování není špatné. Autorovi se daří udržovat napětí /i přes neustálé flashbacky, které jsou trochu zdržující a kniha jimi podstatně nabobtnala/ a co je velmi zdařilé je i originální a smysluplné zakončení, kdyby ovšem nebylo dalších sto stran, které všechno poslaly takříkajíc do háje. Jakýkoli jiný závěr by snad byl lepší než to, co si autor připravil. Akční souboje super hrdinů navzdory všemu a všem posunulo předchozí dění do béčkové a dost možná i céčkové kategorie docela jiného žánru. A posledních několik stránek...čtenář už není vůbec na nic zvědavý a oproštěn od všech pocitů se jen modlí, aby již byl konec tomuto čtenářskému utrpení. Je mi to moc líto, ale Aokigahara promarnila vše, co se jí nabízelo.

23.10.2018 3 z 5

Veselí Veselí Radka Třeštíková

Veselí je ironické, laskavé a nejlepší, když je smutné. Ačkoli nepatřím ke skalním příznivcům paní Třeštíkové, Veselí si mne získalo sympatickým retro-folklórním přebalem, vtipným názvem a avizovaným tématem. Obsah už byl bohužel poněkud problematičtější. Zprvu jsem i uvěřila, že autorka zvolila trochu jiný styl než v předešlých románech, ale v momentě kdy hlavní hrdinka dorazila domů do Veselí, okouzlení zmizelo a přišlo na řadu lehké zklamání - nepříliš sympatické postavy, hrdinka, která absolutně neví, co chce, nezbytná nevěra na každém kroku, nelogické zvraty v chování postav, nesmyslné situace atd... Také použití nářečí postrádá odůvodnění. Postavy by i bez něj byly hloupé a pokud mělo být zdrojem vtipu, vůbec tak nefunguje. Místy se autorce podařilo zařadit trochu humoru, ale ten se postupně vytrácí - kurz vaření je o mnoho zábavnější než situace se stanem, která už je zoufale trapná. Naopak nejlépe si vedla v pasážích vážných a vlastně i pointu vnímám v tomto případě jako zdařilou. Pokud má být kniha nikdy nevyřčeným láskyplným vyznáním rodičům, pak svůj účel splnila, ale jestli obsahovala i něco navíc, alespoň pro mne to zůstalo důmyslně skryto. Hodnotím čtyřmi hvězdičkami v rámci autorčiny tvorby, ale ve srovnání s jinými romány by bylo hodnocení určitě nižší.

16.10.2018 4 z 5