Kapis Kapis komentáře u knih

Šíbr Šíbr Joe Sacco

Celkem zajímavý zprostředkovaný příběh, na kterém jde vidět, že v tomto konfliktu měly máslo na hlavě, nebo spíš krev na rukách, každý z Balkánských národů a nikdo není bez viny.

24.05.2016 4 z 5

Medvídek Lup a jeho kamarádi Medvídek Lup a jeho kamarádi Klára Smolíková

Koupeno pro malou k 4. narozeninám. Vypadá to moc pěkně a jako abonentka Sluníčka to určitě ocení:) Mezi příběhy, které jsou řazeny podle ročních období jsou i různé úkoly a děti si knihu moc užijí. Velmi povedené!

17.05.2016 4 z 5

Goon #5: Zvrhlé choutky Goon #5: Zvrhlé choutky Eric Powell

Baví mě to, líbí se mi to, zajímá mě co bude dál, ale nemohu si pomoct, že tentokráte jsem za své peníze nedostal plnou porci. Nevím, jestli je to záměr, ale mám pocit, že Eric Powell začal trochu flákat pozadí, už nejsou tak pečlivě a zajímavě vykreslená, panely jsou větší a na tři stránky roztáhnout přestřelku s obyčejnými gangstry je trestuhodné. No a ten poslední sešit je až moc mimo - a teda že Franky zabije mimino, to je dost podivné...
Takže rozhodně nepřestanu kupovat a podpořím i další díl, ale snad nebudu zklamán.

16.05.2016 4 z 5

Komiks v Brně Komiks v Brně Tomáš Prokůpek

Zadání bylo jasné, provedení už slabší. Možná kdybych byl Brňák, nějakou hvězdu bych přisolil. Nicméně činorodost této provařené Brněnské dvojice se musí jen a jen kvitovat.

06.05.2016 2 z 5

Alfa a omega Alfa a omega Joe Hill (p)

Jedinou malinkou nevýhodou této knihy bylo, že se dalo očekávat, co se bude dít - ne sice do detailů a bez konce, ale přece jenom bylo jasné, že velké finále se udá v Jeskyni utopenců a některé věci jsem tušil i pár stránek dopředu. To se mi u předešlých dílů nestávalo. Ale to nijak četbě nevadilo. Ten prolog to tak pěkně happyendovsky završil a já musím říct, že celá tato série byl jeden obrovský napínavý zážitek, výtvarná extáze, obdivuju promyšlenost děje od prvního panelu, a.. a.. no zkrátka po všech stránkách BOMBA. Zámek a Klíč jistojistě patří k nejlepším sériím, které kdy u nás vyšly.

P.S.: Na edici "Na přání" od CC jsem už uvykl a vyhovuje mi. Jestli to byla jediná cesta, aby todlenctoto u nás vyšlo, tak s tím nemám žádný problém. Když to člověk nestihne, je to horší, smůla, ale 399 za knihu v takovém zpracování vysolím kdykoli znova. A i předem.

06.05.2016 5 z 5

Časohrátky Časohrátky Joe Hill (p)

Ai Ai Nig Shiburath!! Fiktivní městečko Lovecraft v Massachusetts - v Nové Anglii, kde velký mistr stejného jména žil a stvořil svůj úžasný svět a jemuž je tato série jistě poctou - vydává další dávná tajemství! A není to nic příjemného. Finta, Kulišák, či Démon zpoza Černých dveří se s tím nepáral(a) v žádné době a systematicky, bezohledně a krutě si jde pořád za svým cílem. Spousta věcí se dovysvětlilo a samotný popis prvních klíčů od Benjamina Zámka teď dotváří první příběh knihy z občanské války - což jsem zjistil zcela náhodou, když jsem si nakonec listoval seznamem klíčů. Je to stále psáno a kresleno ve velkém stylu a odpoutat se od toho rektorvoucího čtení jde jen s velkým sebezapřením, napětí se dá krájet a stránky jsem otáčel se zatajeným dechem, pln nervozity. Hluboce smekám a nedalo mi, abych včera před spaním už nenačal poslední díl! O čem se mi tak asi zdálo....uffff.

05.05.2016 5 z 5

Klíče království Klíče království Joe Hill (p)

Ufff....tak ke konci jsem už ani nedýchal a četl jsem i za chůze! Dlouho se mi nestalo, že bych tak prožíval osudy postav v knize a v duchu se modlil, ať udělají to či ono a toho zasraného Zacka odhalí. A každý drobný detail nahrával jen jemu. Je až úchvatné, jak to má autor všechno promyšlené dopředu a jak dokáže stupňovat napětí. K tomu zcela dokonalá kresba a máme tu jednu z nejlepších sérií, co u nás kdy vycházela. Díl s poctou Calvinu a Hobbsovi (tedy Wattersonovi) s měnící se kresbou mezi realitou a Bóďovými fantaziemi byl vskutku originální. Díl Únor, kde to šlo všechno tak trochu zkratkou a každý (víkendový) den na smrt bojovali s jiným projevem Démona, vypadal jako nějaká parodie nebo sen, ale nebyla. Tak teď to chce zpátky Rufuse, ať rozlouskne, kdo vlastně okupuje Bóďu. Nebo to bude jinak;)?

04.05.2016 5 z 5

Koruna stínů Koruna stínů Joe Hill (p)

Tak mladý King opravdu nespadl daleko z Kopce;) a tento mysteriózní krvavý thrillerohorror mě zcela dostal a pohltil. K tomu ta dokonalá precizní kresba, jež mate svou na první pohled dětskostí, tvoří zcela geniální zážitek. Všechny postavy a jejich chování jsou zcela uvěřitelné a autor nám historii i současnost jen po kouscích dávkuje, jak metadon vytřepanému chudákovi, který křečovitě a nervózně otáčí stránku za stránkou. Zavřít tuto knihu, dokud se nedostanu na poslední stranu, je téměř nemožné. Pořád spousta nápadů a napětí i zlo je při čtení přímo citelné. Opravdu PARÁDIČKA!!!

02.05.2016 5 z 5

Hlavohrátky Hlavohrátky Joe Hill (p)

Uchchch... jsem zcela pohlcen! Jak směšným zlem byl prostý Sam! Nebo sehraje roli Gluma? Uch uch jsem natěšený jak malý Rajda a jdu z igelitu rozervat další díl. To je pecka!

30.04.2016 5 z 5

Vítejte v Lovecraftu Vítejte v Lovecraftu Joe Hill (p)

Vzpomínám, že tohle, jak vyšlo, bylo koncipováno snad rovnou do Levných knih a hned to tam taky leželo. Díval jsem se podezřívavě, ale koupil jsem to radši v pevné, přečetl a některé šokující úchylné pekelné scény jsem si pamatoval i po těch letech. Tehdá mě to plně nezaujalo asi jen proto, že jsem nevěřil v pokračování, ale když mám doma celou sérku a načal to znova, vidím to jinak. Ta snaha šokovat je možná až moc silná, aby nalákala čtenáře, ale funguje to skvěle. Krev a rádoby tupá brutalita, jež není tím, čím se zdá zkraje býti, jen pomalu rozhaluje krvavé vnitřnosti a komlikovaně provázaný příběh, lehké náznaky a vodítka nejsou složitě skryty, ale pozornost je držet třeba a zkrátka hltá se to samo. Já to tedy zhltal. Nebo jsem byl zhltán? Rozžvýkán a vyplivnut? Asi tak něco. Kresba precizní a jak on ten Rodriguez umí panečku kreslit stromy!! A kolik musel mít práce s tím furt kreslit ten barák ze všech stran. Okamžitě otvírám další díl.

29.04.2016 5 z 5

Černý plamen Černý plamen Mike Mignola

Velkolepé finále v Lovecraftovských kulisách prastarého děsu. Postavy jsou zranitelné jak fyzicky tak psychicky, dělají těžká rozhodnutí a celkově to není úplně tuctová šestáková vykrádačka. Velice dobře jsem se bavil a jelikož jsem to četl rychle za sebou, aji jsem zaznamenal ten na první pohled bezvýznamný dzyndzyk, co Roger našel a na něž šel jednou ještě záběr v jeho pokoji a který to všechno rozhodl. Za mne tentokrát 90%, jen tak dál!

14.04.2016 5 z 5

Smrt Smrt Mike Mignola

Nový scénárista přinesl svěží vítr do plachet a celá série se pořádně rozhýbala. Začaly se se budovat pořádně charaktery jednotlivých postav, jejich soukromých problémů a vztahů mezi nimi. Celkově je to zajímavé a napínavé čtení, které i když nesrší totální originalitou, jen tak nevyšumí. Dobře jsem se u toho bavil. No a k pověstné pečlivosti CC - kniha samosebou na vysoké úrovni, ale asi je honil čas, protože při těch hromadných akcích mají členové týmu na zádech BPRD, místo přeloženého ÚVPO.

13.04.2016 4 z 5

Žabí mor Žabí mor Mike Mignola

Dlouhý příběh - který je evidentně teprve začátkem rozsáhlých událostí - bavil více než epizodní duchařské příhody. Z celého toho žabího průseru, čpí Lovecraft na míle - ta pasáž, kdy zázračný "flaňďák - černoprdelník" popisuje Abemu co se bude dít dál, jak si vzpomenou na písně, které nezněly milióny let a prastaří povstanou, byla tudíž také z nejzajímavějších. Musím se přiznat, že to s tím původem Abeho mi došlo až při listování skicářem. Kniha měla atmosféru, bylo to celkem napínavé, jediné, co brání napálit tomu 5 hvězd je kresba. Guy Davis nekreslí špatně, ale není to zkrátka Mignola ani žádný z jeho kopírovačů, což by knize dalo určitě hutnější kulisy. Ale už se těším, co se bude dít dál, není nad to mít najednou v ruce 5 knih a nečekat na další díly dlouhé měsíce, během kterých se spolehlivě vše vykuří z hlavy.

08.04.2016 4 z 5

Duše Benátek a další povídky Duše Benátek a další povídky Mike Mignola

Ach má drahá Kloakino!!

Scénáristicky to není vůbec špatné, ale chybí tomu ta atmosférická kresba, která toto univerzum odlišovala od jiných a která dělala z první knihy zajímavější a temnější počteníčko.

08.04.2016 3 z 5

Goon #4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí Goon #4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí Eric Powell

Sice ty části se Slitinou a jeho roboty jsou obecně slabší, ale Goon si mě už kompletně získal. Svět, který se povedlo Powellovi stvořit je tak zábavný a božsky nakreslený, že se od něj nedá odtrhnout a po dočtení přichází těžký absťák.

05.04.2016 4 z 5

Dutozem a další povídky Dutozem a další povídky Mike Mignola

Jelikož jsem si na Černý pátek dokoupil zbytek série + později Černý Plamen, řekl jsem si, že dozrál čas si přečíst všech pět dílů v kuse a je třeba si dat repeté prvního dílu. A jsem stále spokojen, první tři povídky jsou kresleny fantasticky a jako seznámení se to docela dobře funguje. Bavilo mne to, zůstávám na původním hodnocení. Tak a jdeme na Duši Benátek.

05.04.2016 4 z 5

Silent Hill: V nitru hynoucí Silent Hill: V nitru hynoucí Scott Ciencin

Ben Templesmith nemá chybu a taky jen kvůli jeho výtvarným orgiím dvě hvězdy, jinak jsem tomu ale vůbec, ale ani co by se kapka za nehet vlezla, nerozumněl. Ono asi číst komiksy podle her, které jsem nikdy nehrál, je pěkná kokotina. A asi i vydávat. 99 z LK tuším to pak tolik nebolí (čtenáře, ne vydavatele). Už vím proč obskurní debilita Vampirella i s tímhle tak dlouho ležely nezdolány a instinktivně nepovšimnuty.

29.03.2016 2 z 5

Vampirella Vampirella John Smith

Uff, to byla pýýýýčooovííínáááá, nezlobte se prosím na mne za tu u mne neobvyklou blasfemickou mluvu, za kterou jistojistě skončím skučíc v katolickém pekle, ale čiřejší utrpení a ztrátu času jsem dlouho nezažil, kurva fujtajxl! Na jednu hvězdu to dosáhlo přes tu vysokou hradbu odporné kýčovitosti pouze díky dvěma skoro vtipným momentům. Nejvíc šokován a zděšen jsem byl, když se to knize celou dobu nemělo šanci povést, z posledního okýnka, kdy prý jsme "ho neviděli naposled". Naštěstí nevím koho, ale uchráněn této informace budu nejspokojenější. Cena 400Kč, psána v antikvariátu tužkou, a která zdobí stehno na prvním obrázku uplakané a hodné sexy renegátské upírky je kurvárensky přestřelena, ani 150 jsem za to neměl dávat! Ale nechám si to jako ukázku hloupé, sterilní a prvoplánové kokotiny, kterou by nezachránila ani Dáda Patrasová, než začla chlastat, v hlavní roli. Fujtajxl!

29.03.2016 1 z 5

30 dní dlouhá noc 30 dní dlouhá noc Steve Niles

Musím se přiznat, že k jedněm z mých oblíbených činností patří chodit před knihovnou - a ani u toho nemusím být nutně nahatý, či v kožených tangách - prohlížet si hřbety knih, hrabat se, přerovnávat, uspořádávat, rozšiřovat, kompletovat a rozmýšlet co si vyberu ke čtení. A tak jsem si teď tak hrál se sv..ou knihovnou, přenášel, srovnával, uskupoval rozházené série a krom zjištění, že mé skladovací kapacity jsou opět skoro naplněny, jsem vyhrabal tři starší věci od Comics centra, které nepovšimnuty škemraly o mou pozornost už dlouhé roky. A proč ne, řekl jsem si a otevřel jsem hned první z nich, jíž povedenou adaptaci jsem kdysi shlédl. Začetl jsem se do 30 dní dlouhé noci, protože Ben Templesmith mě uhranul už dávno.

Na předsádce tužkou vyryto 380 Kč z antiku, takže cena OK, je to přece jenom malá knížečka a původních 659,- je přestřel.

K Aljašce mám citový vztah, zažil jsem tam největší dobrodružství svého života, proto mne udivila ignorance amerického scénáristy, který byl tak líný, že se ani neobtěžoval zjistit, kudy “Alaska Pipeline“, tedy ropovod, který upíři v knize rozbijí a zapálí, vede. Ten totiž nevede do Barrow, ale do Prudhoe Bay (kde se dá dostat autem a kam jsme se bohužel na konci léta přes sníh a led už nedostali). Scénáristicky je to vůbec poslabší, i když dobrou původní myšlenku nelze Stevu Nilesovi upřít. Co tuto knihu však dělá extra zážitkem je výtvarné zpracování Bena Templesmithe. Zbytečností jest k němu psát více, je prostě specifické, dynamické, naprosto excelentní a plně mne uchvátilo.

Takže za brilantního Templesmithe a moji milovanou Aljašku, kterážto kombinace vdechla této knize neopakovatelnou atmosféru, nemohu jít pod pět.

23.03.2016 5 z 5

Eymerikův hněv Eymerikův hněv Valerio Evangelisti

Kresba přehledná - možná až moc, příběh zasazen do "temnoty" Evropy, zmítané inkvizicí - velice zajímavé, nikdy jsem nic podobného v comicsu nečetl. Neřekl bych, že hrdinou může být inkvizitor, ale Nicolas je charismatický a neohrožený chlap pevných zásad, který se nebojí ve jménu boha jít přes mrtvoly a s kterým se čtenář snadno ztotožní. Bohužel, ač to je celkem napínavé, všechno jde hlavnímu hrdinovi samo, na všechno hned přijde, dveře se mu "samy" otvírají, každý úsudek je správný. Ale v komplexu to není špatné a rozhodně originální.

22.03.2016 4 z 5