Kapis komentáře u knih
Je až s podivem, jak dokáže původně nevinně neutrální a žádné zvláštní emoce nebudící slovo "odvézt" zkazit dojem ze čtení, když je blasfemicky zkurveno do odpudivého patvaru "vodvýzt". Von ten překlad první povejdky vobzvlášť je celej takovej vošklivě vodpornej a voslizlej, voči mám vykutálený z toho, houkavej vauťák mě vodvezl několikrát, vasi si půjdu vuvařit rejži do vejtahu hele! Tfuuuj! No nic, na co používat pěknou češtinu, přijatelně řízlou obecnou, když se to dá přeložit komplet celé jak nám zobák narost no ni? U těch incestních buranů, žijících opuštěně v takových krajích by se to dalo pochopit, ale proč tak mluví všichni? Doporučuji Lovecrafta, mluví tam snad někdo i v těch nejzapadlejších prokletých krajích takhle? NE! Buduje kvalitní jazyk sám o sobě atmosféru? ANO!
Tak dojem zkažen sice, ale ne zas tolik, abych si to neužil, Corbenova kresba a hutný bradavičnatý Mignolův scénář dokázaly namixovat napjatou a hrůznou atmosféru, jakou jsem u Hellboye dlouho nezažil, opravdu dokonalé. Další jednohubky byly také zajímavé a tak široký kresební rozptyl kupodivu knize taky neublížil, ba naopak. Je dobře, že je zde i výtvarná práce samotného Mignoly. Bylo to hned jako pěst na oko v dobrém slova smyslu. To je ten prapůvodní temný, s jasnými hranami, hříšnými zákoutími, pekelnými výrazy, zuby a pokřivenými těly, vycizelovaný Hellboy. Bravo, Fegredo to pak pěkně ukončil, dle mého je to on, ten pravý následovník Mistra.
Tak hele ty kráso, vuvažuju vo tom, jak moc mě vosrala ta tak vokatá vobecná čeština v každý větě, ale vo moc míň než devadesát vočividně dát nemohu. Zlatej překlad Ragemooru! A už ať je tu pokračování toho, čeho jsem byl svědkem na konci Divokého honu, tyhle povídky super, ale jak bude pokračovat hlavní linie mě rajcuje přece jen kapku více.
Šaman a Mníšek naprosto úžasná alegorická podobenství. Sice by se mohlo zdát, že takový Šaman, kritika socialistického zřízení v ČSSR už není aktuální, ale opak je pravdou, Bondy kritizuje establishment jako takový. Mocní a bohatí tohoto světa , kteří ztratili kontakt s realitou a normálními lidmi, byli Bondym vždycky vystaveni kritice. Navíc se mu velice povedlo spojení pravěku s Stb a celou tou dobou minulou. Mníšek je velice brutální kritika církve, napsáno velmi naturalisticky a poučně. Za tyto dvě novely neváhám vypálit z místa 5 hvězd. Novým věkem jsem se musel doslova protrápit a počítal jsem stránky do konce, kdy už to utrpení skončí, takže celkově jsem někde na 3,5 - dávám zaokrouhlené 4, protože Zbyněk Fišer mi byl vždy sympatický, čest jeho památce.
Dokonalé pokračování, retrospektivní prolínání časových rovin a pomalé odhalování krvavé opony špinavého a brutálního pódia za ní. Temná a neuhlazená kresba, bezcharakterní, všehoschopné bílé či rudé postavy i zbytky indiánské moudrosti, kterou se chamtivým bělochům nepovedlo nikdy úplně vyhladit. Zoufalství a bezútěšnost rezervace v kousku mrtvé prérie - koncentráku, kde byli nahnány decimované zbytky kdysi hrdých a svobodných Oglalů. To je dokonale namíchaný koktejl, znepokojující výbušná směs, která nemůže nechat nikoho klidným.
P.S.: dovolím si tipnout, že ten mladý Dino to posere.
95%
Vždycky jsem se zajímal o genocidu původního obyvatelstva Ameriky Evropany a později těmi pravými Američany. Bohužel o této genocidě, stejně jako třeba o té Turecké na Arménech či té Belgické v Kongu a mnoha, mnoha jiným nevychází téměř nic. Furt se řeší a připomíná hromadami ne vždy kvalitních knih a filmů jen ta jedna - a je to už kapku únavné. Proto jsem byl hodně zvědavý na tento komiks z indiánské rezervace.
Komiks není primárně o tom, je to krvavě drsná, psychologická noirovka, ze které ale čiší to, co se ze zbytků kdysi hrdé civilizace stalo. Tam, kde nestačilo olovo, přivezl běloch nemoci a chlast. Je prokázáno, že původnímu americkému obyvatelstvu – nejmarkantnější je tu u Inuitů - chybí jistý enzym, který pomáhá rozkládat alkohol. Alkohol je pak pro ně zcela devastující. Ano, tento komiks není ani zdaleka primárně o genocidě Indiánů, ale jsem rád, že to, co s nimi nenasytná krvelačná evropská civilizace, v čele s milosrdnou církví chudoby, pokory a lásky k bližnímu, provedla, zní vzadu v příběhu jako basový podtext u dobré muziky. Jsem rád, že z toho sálá ta křivda a bezmoc, kterou musí zažívat v těch neúrodných kouscích jejich původní země, kde je Američani pozavírali. Tento záměr se autorům jednoznačně vyvedl.
Surová a neuhlazená kresba s přímo filmovým střihem dává komiksu ještě větší dynamiku brutálním postavám a neutěšené bezvýchodnosti lidí v koncentráku. Sem tam mi Kopřivův překlad zaskřípal v uších, stejně jak u Criminalu, třeba takovým slůvkem “hajzlík“, “řídkým/hustým/ průjmem“, či jiným prasomrdským výrazem, který mi k dané situaci nesedl. Stejně jako třeba takové nadužívání Ježíše zkurveného Krista, které kdysi v malých dávkách bývalo vtipné, ale rozhodně se jedná o jeden z nejzajímavějších počinů, co u nás vychází. Konec dává tušit, že prvních pět sešitů byl pouhý rozjezd a je se na co těšit. A navíc je to ukončené, a u Crwe mám tak nějak jistotu, že to dovydají do konce, Velký duch je provázej a ochraňuj!
95%
Tak to bylo něco! Beze spěchu s patřičným vychutnáváním jsem si v této nádherné knize liboval celý týden. Když týden před tím jsem věnoval repeté Criminalu 1, abych věděl kdo je kdo. Dokonce jsem si nakreslil schéma. Syrové, kruté a jak pilník osmička drsné či sekáček na led ostré příběhy, kde se nic neodpouští a nezapomíná, kde je každá chyba potrestána a postavy jsou tak uvěřitelné, že jeden má pak po večerníčku, jak se zhasne, i strach. Vše podtrženo geniální kresbou, takový Risso se mi líbí asi kapku více, ale Sean je jednoznačně světová extratřída. No, musím říct, že to byl zážitek, který ještě vydýchávám a o komiksu roku 2015 mám už teď zcela jasno.
Co mě ale kurefsky sere, je že se mi na několika místech dostalo lepidlo přes vazbu a mám některé stránky slepené 1-2 cm - na normální stránce to tak neva, ale většinou to mám na těch celobarevných dvoustránkových panelech a tam to teda vadí fakt moc. KURVA!
Zcela nekompromisních 120%, 6 hvězd z pěti!
Ten scénář je opravdu hloupočkonaivňoučký, ale má to celé takou starou patinu a je zajímavé se podívat, jak ty želvy vlastně celé vznikly. Dostal jsem krapet více než jsem očekával, takže za mně 3,5*, tentokrát zaokrouhluji dolů.
Těšil jsem se na Teorii moc a jsem velmi spokojen! Bilal to nakreslil vskutku parádně, přímo pocitově, obrázky jsou emocemi nasáklé. Pocity postav jsou dobře čitelné z tváří. V první části to jsou převážně odtažité, mrtvolné a vyžilé tváře, které nejsou až zas tak úplně přesvědčeny o tom, co dělají, v druhé části jsou postavy krapet živější, ale upadání východního bloku nezamaskují. Moc se mi líbilo použití žluté barvy u retrospektiv a rudé při vraždění. Tak jako tak, s žádnými postavami z této knihy se nedá plně ztotožnit a myslím, že to měl i autor v plánu a je to dost povedené. Na konec, Neff nezapomene neviditelně postrašit strašlivým krvavým ptákem z východu, to přece nesmí chybět! Ale jinak je jeho doslov věcný a zajímavý. A ještě dvě drobnosti k vydání: prohozeni autor s výtvarníkem, chápu, že taková věc se stane, kdy přes les už člověk nevidí stromy, co už. A v tiráži je pak uvedeno datum vydání v originále 2006 - nemohlo tam být ještě napsáno, kdy vyšly alba samostatně poprvé? Nechtělo se mi věřit, že tento komiks vyšel v roce 2006, tak jsem si to zjistil, ale tato informace mi v knize chyběla. Jinak jedna velká spokojenost, ostatně jako s celým MDEK-em.
Ani nevím co napsat, abych tu akorát nechrlil samé superlativy. Tato série má prostě úroveň. Jsem dost natěšený, jak to celé dopadne.
To byl zas brutal !!! Jsem rád, že Kirkman tu rozjetou mašinu nezastavuje, ba naopak. A navíc se nijak zvlášť neopakuje ani nevykrádá. Rychle další dávku!
Nebylo to jednoduché čtení skrz to středověké smýšlení a vyjadřování, ale nakonec jsem toto veledílo zdolal. Před Ecem se dá pouze smeknout a s pokorou obdivovat jeho hluboké znalosti v mnoha oblastech. Kniha působí pak velmi autenticky. Čelem ke spletitosti celého děje, je pak ten motiv ohledně škodlivosti smíchu hlavního “záporáka“ až nicotný, aspoň tedy z dnešního pohledu. Obzvlášť mě zaujaly dvě pasáže, které jsem si musel zaznamenat, když se řešila zcela zásadní otázka, zda-li se Ježíš Kristus smál a Vilém řekne úžasnou větu:
“Podle mě se nesmál, protože byl jako Syn boží vševědoucí a věděl tudíž, co my křesťané budeme jednou provádět.“
Kniha obsahuje spoustu mouder, asi by se toho dalo vypsat několik stránek, ale tak abych si to napsal mě zaujala hodně ještě tato:
“Moudrost našich otců volila za nás: je-li smích kratochvíli nízkého lidu, pak je třeba jeho volnost brzdit a pokořovat a pomocí přísnosti mu nahnat bázeň.“
Myslím, že se do té dogmatické slepoty pustil docela dobře a to obligátní “Milý Adsone“
Ták, jelikož jsem strávil tři náročné týdny ve své cele nad Jménem Růže a nakonec se mi povedlo ho zdolat, potřeboval jsem nějaký výplach. A Vendulce se to opět povedlo! Smradlavá piča a chceš mrdat dědku mě odrovnalo na dlouhé minuty. Perfektně jsem se pobavil. Super, bomba!!
Velice silný a dojemný příběh. A přes to temno a marnost, z toho radost ze života přímo cáká. Jinak nemám co dodat. Snad jen, více takových!!
Další laskvé pohlazení po duši. Nejlepší novou postavou je rozhodně Alexandr Skafandr. A další příjemnou zprávou je, že se Meandr chystá vydat díly 8-10, tedy s 8-kou se to už i povedlo.
G-E-N-I-Á-L-N-Í
Obálky dohromady dílů 3 a 4 (jednou to na comicsdb nebo na Crwi někdo postoval vedle sebe) jsou v kontextu perfektní.
Obálka posledního dílu je pak asi ta nejúžasnější, kterou jsem kdy na komiksu viděl. Fantazie, furt na to hledím.
99%
Zajímavá věcička tohleto. Velmi citlivě a neotřele zpracované, ale úplně na prdel jsem si z toho nesedl. K této komunitě lidě jsem měl vždycky pozitivní vztah, na nějakých squatech jsem sem tam i přespal a tyhle lidi mám prostě rád. Dneska jsem to dočetl, přemýšlím nad tím, rezonuje to a co nevidím, fízli právě vyváději squattery z Cibulky. Zmrdi! Holt nezávisle uvažující mladí lidé, v tomto zkurveném systému, kde největšími modlami jsou zisk a nedotknutelné osobní vlastnictví, nejsou žádáni.
Geniální, úžasné, božské. Kdo, jak a za jakým účelem instaloval do Ruska Lenina s Trockým a spol., aby to tam "rozjeli", není podstatou knihy a nepatří to ani sem. Kniha je o důsledcích, které to mělo pro jednoho oportunistického požitkáře, který se to snažil všechno přežít. A že s ním štěstí smýkalo nahoru dolů. Kresba, tedy malba je fantastická, dynamická, emotivní, dokonale schopná vystihnout děj i nálady, bez toho, aby někdo musel něco říkat. Zjistil jsem, že mám dokonce kresbičku na předsádce přímo od Rabatého z Komiksfestu 2011, což jsem jaksi zapomněl. Potěšilo mě to, sbírání knih "do zásoby" má jednoduše význam.
Celkově tedy musím říct, že to byl fantastický zážitek, do kterého jsem se zcela ponořil, který mě uhranul a asi dlouho zůstane nepřekonán. Jednoznačný vrchol a zcela nekompromisních 100%.
P.S.: Škoda, že Mot od té doby nic nevydal. Obrovská škoda Motu. Vstaňte ještě z popela prosím!!!
Tak jsem to po nadšených ovacích na www.comicsdb.cz otevřel po ránu v pondělí v buse do práce a těšil jsem se jak se budu válet po špinavých schodech a nezastavitelně se řehtat na z nechápavosti nepřátelsky tvářící se lidi. A nestalo se, existenciální depresivněji laděné povídky způsobily, že jsem se jen pousmíval, ale nálada se tak jako tak zlepšila, vždyť mám proti Rudovi tak spokojený život! Přišlo to až odpoledne, když jsem čekal u holiče a dostal se k příběhu o smyslu života mužských bradavek. To jsem měl fakt co dělat. Chytlo mě to tak, že jsem si musel jít sednout s Rudem na tři piva a ještě večer to, nevnímajíc poslední díl 4. série Boardwalk Empire, dočíst. Musím říct jedním slovem BOMBA! Inteligentní, až se moje kulturní povědomí choulilo nervózně v koutku, vtipné až na vypreparovanou bránici, sarkastické až na ohlodanou kost a přímo superčtivé. Kdyby bylo možno se k Rudovi někdy stavit podívat se na ten kanál, který vysílá jen pravdu, tak jdu hned! Mohli by ho vysílat aspoň jednou týdně povinně všem, myslím, že bychom se moc divili. K vypíchnutí je ale určitě mnohem více okamžiků, třeba náboženská klišé se dost povedla, ale to bych nedělal nic jiného. Dlouho jsem nečetl něco takového, za mně hodnocení také téměř nejvyšší, 99% a ani o promili méně! A chci více Ruda!!! Ještě! Ještě!!!!
Asi to trochu trpí překladem, ale stejně jako u prvního dílu dostáváme velkou porci brutálního černého cynismu a pošlapání veškerých našich civilizačních hodnot. Kdo není uťáplý přizdisráčovský bigotní páprda, musí se u Kyanidu a Štěstí vždy dobře bavit.