Kapis Kapis komentáře u knih

Střední Asie Střední Asie Tom Masters

Tak přečteno to, co jsem potřeboval vědět před cestou. Ohodnotím, až ho použiju v praxi na místě;)

EDIT: ale jo, posloužil výborně, má toto cestování podle Lonely planet ale přece jen jednu nevýhodu - člověk na určitých místech potkává ty stejné zástupy;) A nechce se mi věřit, že nedostávají od nich žádné peníze - mít svůj hostel někde na prvním místě v takovém průvodci, tak to může být zlatý důl. Hlavně v zemi jako Kyrgyzstán - mimochodem ve velmi nádherné zemi;)

27.04.2015 5 z 5

Španělsko - průvodce po horách Španělsko - průvodce po horách Libor Novák

Bohužel jsem ji četl jen teoreticky, k výstupum na kontinentu jsem se zatím nedostal, i kdy jsem byl pod Pyrenejema, Nevadou a mířil i na Picos de Europa. El Teide, kopce na La Gomeře a na La Palmě jsme vyběhli i bez této knihy s jinými průvodci.

21.04.2015 4 z 5

Kanárské ostrovy Kanárské ostrovy Piotr Paszkiewicz

Docela pěkný obrázkový průvodce. Je s sebou ale dobré mít pro větší cestování ještě něco podrobnějšího.

21.04.2015 3 z 5

Španělsko Španělsko John Ardagh

Ne špatný průvodce plný obrázků, ale na větší cestování radši vzít něco podrobnějšího.

20.04.2015 3 z 5

Toskánsko Toskánsko Birgit Müller

Docela dobrý průvodce.

20.04.2015 4 z 5

Španělsko Španělsko John Fisher

Velice podrobný a přesný průvodce.

Kanárské ostrovy Kanárské ostrovy Sarah Andrews

No, člověk se dozví něco, dá se i podle toho cestovat - ale ta paní - Sarah Andrews - která to sesmolila dohromady evidentně není moc na chození. Detailně má popsána jen místa, kde se dá dostat autem, pokud se muselo chodit, tak končí. Takže ty popisy treků, které tam dává, jsou popsány na základě její fantazie. Stačí menší chození a pro ní to je nepřekonatelný problém. Na El Teide se dá dostat pochopitelně jenom lanovkou. Nevím, jak ta druhá ženská, protože každá má část ostrovů. My byli na Tennerife, La Gomeře a La Palmě a to psala jen ta Sarah. Takže tak, ale Kanáry jsou úžasné a krásné místo, stačí se vyhnout všem těm megaturistickým centrům, trochu umět i chodit, nejezdit jen autem a je to božská paráda.

Samostatnou kapitolou je překlad, u kterého jsme se velice nasmáli, největšími perličkami asi byla restaurace pro masorády a sporý pes s velkou hlavou:)

20.04.2015 3 z 5

Aljaška Aljaška Jim DuFresne

Nemám přesně tohle vydání, ale přímo na Aljašce koupené, trochu starší v angličtině. A byl to dobrý a užitečný průvodce. A samozřejmě největší dobrosružství mého života v nejšílenější přírodě, ale taky dva měsíce makání v rybárně, abych si to mohl celé dovolit. BOMBA!!

Trekking v Nepálu Trekking v Nepálu Stan Armington

Kvalitní, užitečný průvodce po této úžasné zemi. Trekking v Himaláji patří k jedinečným zážitkům.

Pradávná historie Pradávná historie Garth Ennis

Ale jo, příjemné zakončení a doplnění celého eposu. Zabiják a Kluci z jihu rozhodně vedou a ani nevadilo, že jsem je už četl. Je docela vtipné jak se to jmenuje "Pradávná" historie, když to je jen něco málo přes sto let. Zase americká historie, než vyvraždili téměř veškeré původní obyvatelstvo, vskutku není o moc delší. Stejné věci jsem si všiml u četby H.P.Lovecrafta, který "Prastarými" nazýval jak nekonečně dlouho žijící entity z počátků chaosu, tak dvě stě let staré domy Nové Anglie. Změna kreslířů prospěla, Cassidyho speciál je pak nejslabší nejen Dillonovou plochou kresbou. Ennis totiž asi nedával moc dobrý pozor v hodinách matematiky. Kdyby ten nabubřelý upír "honibrk" vysál stovky lidí za těch jeho deset let působení, tak by jednoduchou matematickou řadou musel dojít k tomu, že by se po New Orleans neproducíroval nikdo krom upírů. Ale tak, je to oddechové čtení, budiž odpuštěno, já si tuhle zvrácenou, dekadentní, úchylnou a krvavou jízdu skrz deset knih parádně užíval a dobře se bavil. Takže díky všem kteří to napsali, nakreslili a vydali, bylo to super!

20.04.2015 4 z 5

Alamo Alamo Garth Ennis

A zazvonil kurva zvonec a zpičené pohádky je konec
a jestli zrovna nezdechli, jebou se tam mrdky dodnes.

10.04.2015 5 z 5

A pak vypukne peklo A pak vypukne peklo Garth Ennis

Až u tohoto dílu jsem si všiml, že barvy dělala PAMELA RAMBO, to je teprf kura divočina, která pe Preacherovi parádně sedne! Retrospektivní způsob vyprávění dává Ennisovi velké možnosti si hrát se skutečnou minulostí jednotlivých postav. Je to furt sice kapku ukecanější, ale na zábavností to vůbec neubírá. A nevadí ani neuvěřitelná míra náhod, ty postavičky, které Jesse bere ze začátku na stopa, to byla prostě paráda.

"Tato země je tak úžasná, to se Vám může stát jen v Americe, JŮŮŮEESÉÉJ!!" ;)

A Her Starr, ten jednoduše nemá jedinou chybu, to je borec a jeho návratívší se podřízený z pláže tomu dal korunu. Někdo mi tvrdil, že je to strašně natahované, ale mě to tak nepřipadá, Ennis zkrátka vystavěl monumentální román. Dneska se vrhám na Alamo, to jsem zvědav, co se všechno semele.

09.04.2015 4 z 5

Spása Spása Garth Ennis

Mě to bavilo, i když to bylo ukecané kapku moc. Navíc Preacher, zamilovaný do baby, co se tahá s jeho kámošem a kterou rok neviděl, nežně nepomiluje ani nadrženou zástupkyni, i když je krásná jako hvězdy na obloze a roztáhla by mu i na kapotě auta, ani neomrdá nadrženou nacistickou dominu, která nechce nic jiného. To je blbec! Tak to aspoň zakončil pořádným halucinogenem. Jeho kritizování války ve Vietnamu je sympatické, ale kapku jsem doufal, že překročí jako jeden z prvních ten pomylsný práh. Nestalo se tak. Práh, kdy se kritizuje vláda a chudáci jsou pouze "naši kluci". To je sice hezké, oni chudáci rozhodně byli, ale obyvatelé Vietnamu, Kambodže a Laosu, kterých tam při Americké agresi bylo zmasakrováno cca 4 miliony, jsou i pro Ennise stále jen žlutí zkurvení rákosníci. Z toho množství chemických látek, které tam vysypali se stále rodí znetvořené děti. Před deseti lety na konferenci v Yale přední výzkumníci prohlásili, že Spojené státy ve Vietnamu vedly největší chemickou válku v dějinách, Vietnamským civilním obětem nikdy nebyla nabídnuta žádná kompenzace. No, tolik k nepopulárním faktům. Škoda fakt, čekal jsem každou stránkou, že to Ennis aspoň naznačí, ale nic, chudáci jsou prostě jen a pouze "naši kluci". Možná tento práh ani v Americe vydávaném komiksu překročit nelze. Škoda, ale jak říkám, stále mně to baví a už se blížím ke konci tohoto brutálního výplachu mozku.

07.04.2015 4 z 5

Válka na slunci Válka na slunci Garth Ennis

Ať už jste plukovník americké armády, smradlavý potrat sourozenců downových, prezident, kanibalský mutant z bažin, uklízečka, šéfanděl serafů, šerif, výčepní, vysoce postavený agent tajné služby nebo děvka, tak vždycky budete v tomto překladu mluvit stejně. Takže pozejtří vás čeká takovej vobrovskej prďáckej vejbuch, že se z toho vojebete hele. Od hostujícího kreslíře by se mohl Dilon něco přiučit. Jinak nemám námitek, perfektně jsem se bavil celou dobu, několikrát jsem se dokonce hlasitě zasmál - Starrova romantická replika u večeře:

„Domnívám se, že zde došlo k jistému nedorozumění, fräulein Weissová. Já jsem tu kvůli mrdání.“

je jedním z těch okamžiků.

02.04.2015 5 z 5

Konec iluzí Konec iluzí Garth Ennis

Tak trochu moc Beverly Hills na mně! Tak trochu moc onanie nad úžasností New Yorku a potažmo Ameriky, i když tohle dokázal Ennis šikovně zabalit do dialogů tak, že to postavy místy "nevědomky" samy parodují. Ten jeden tlusťoch vypadá úplně stejně jako ten makarónský mafián bez čuráka a úplně stejně jako masový vrah Si z předešlých dílů. O různorodosti ksichtů a drsně pokřivených úst obecně, nemluvě. No, ale tak jako tak mě to furt bavilo a zhltl jsem to během jednoho dne. Už čtu další díl.

01.04.2015 4 z 5

Helikonie – Zima Helikonie – Zima Brian Wilson Aldiss

To, co chybělo předchozím dvěma dílům, jsem plnohodnotně dostal v tomto posledním. Oligarchie, v podstatě fašismus, vojenská diktatura, krutá zima, oceány krve, zrada, láska, otroctví. Spousta věcí se dovysvětlí, jde vidět, jak to má Aldiss pěkně promyšlené. Např. vůbec mi nedošlo v předchozím letním díle, že v podstatě nad rovníkem se obejvovala polární záře - díky síle přibližujícího se Freyru - tady už je zase jen vysoko na severu (a určitě i na jihu, ale tam nás vyprávění nezavede). Nebo třeba jak ke konci na Zemi v roce cca 7000 ukazuje jedna z postav na Antares, který je už výrazným rudým bodem na obloze, mnohem jasnějším než dnes. Fiktivní budoucnost Země je také autorovým varováním a celá trilogie nám jako lidstvu nastavuje zrcadlo. Asi ale marně. To, co se stalo na Avernu je taky docela divočina, to bych teprv chtěl vidět zfilmované, obrovské běhající pohlavní orgány. Vysvětlivky na konci to pak dobře doplňují. Je to trilogie, ke které se už vracet asi nebudu, ale za přečtení rozhodně stála.

30.03.2015 5 z 5

Když mě brali za vojáčka Když mě brali za vojáčka Dušan Janiš

Celkem sympatická brožurka,kterou mi z muzea ve Vsetíně poslali obratem i s poštovným za 56 Kč během tří dnů. Měli bychom si pamatovat historii, co byl (je) nacismus za strašně zvrácenou ideologii a neměli bychom dovolit nikdy vzestup tohoto hnutí zpátky na scénu, tak jak tomu Evropa tleskala na Ukrajině!

18.03.2015 3 z 5

Skleněný dům Skleněný dům Paul Tobin

Jelikož jsem loni podruhé přečetl celou Zaklínačovu ságu s vytisklou mapu v jedné a s pérem v druhé ruce, povídky i Bouřkovou sezónu, považuju se samozřejmě za velikého znalce;) Nechápu proto, proč má Geralt jizvu přes oko, o tom jsem se nikde nedočetl, ale došli jsme doma se ženou k tomu, že to musí být z těch her o něm. Hraní RPG-ček je super, ale když člověk opustí brány škol, většinou na tohle už nemá čas. A je mi jasné, že americké publikum se k Zaklínači dostalo pravděpodobněji přes hry než složité a únavné čtení, proto asi komiksová podoba Geralta vypadá tak jak vypadá. OK, proč vlastně ne. Na to, že předlohu nečetlo tolik lidí asi i autor spoléhá, jak už tu psali kolegové pode mnou, Geralt se nechová ve všech situacích úplně tak jak by to psal Sapkowski. Ale není to nic strašného, humor by byl určitě drsnější, údernější a vycházející ze situace, nejsem si vědom, že by slovutný Geralt z Rivie někdy vykládal vtipy. Pilo by se spíš pivo než víno atd... Ale celkově to je v kontextu, má to hlavu a patu a vše vyvyažuje naprosto excelentní kresba. Ta je opravdu úžasná, temná, krutá. Jo, za mě spokojenost a další díly si určitě koupím.

A tu marketingovou vyždímavačku, tu "výpravnou publikaci Zaklínač a jeho svět" to bude taky vydávat Crew?

11.03.2015 4 z 5

Zero: Krize Zero: Krize Aleš Kot

Velké překvápko, bavilo od začátku do konce a jsem zvědav, co to teda vypustili na ten svět. Potenciál dalšího pokračování je obrovský, i když mi kresba vždy neúplně seděla, je to svižné, svěží, svlažilo to mou mysl. Když jsem slyšel i podcast s A. Kotem, tak jsem si všechno trochu více spojil...no, vytvořil si ten náš Ostravák pěkného hrdinu. Bravo, tleskám, další díl vyhlížím netrpělivě!!

09.03.2015 5 z 5

Těžká cesta zpět Těžká cesta zpět Robert Kirkman

Mě to celkem dost bavilo, dobře namíchaná porce hromadného kecání a brutální akce. Akorát teda komunita, kde se přifařili, rychle opouští své pozice. Ale trochu vycpávkové to přece jen je. Myslím, že dlouho tam naši hrdinové nevydrží schovaní a zalezlí. Těším se na pokračování, docela mi tato série přirostla k tlejícímu srdci.

09.03.2015 4 z 5