kapllu kapllu komentáře u knih

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Vůbec na mě neudělala dojem. Film jsem neviděla, ale všichni na něj pěli chválu, tak jsem si říkala, že kniha bude určitě ještě lepší. Buď musí být film příšerný anebo se honosí tou velkou výjimkou, že film je lepší než kniha :)

15.07.2011 2 z 5

Reportáž psaná na oprátce Reportáž psaná na oprátce Julius Fučík

Tak. Přečteno jsem měla opravdu za chvíli a mnohokrát se mi vehnaly slzy do očí. Přitom tam např. násilí nebo mučení není ani moc popsáno, jak by člověk čekal. Vyzařuje z ní pozitivní energie věřícího člověka. Je přímo nabitá optimismem, sálá z ní hluboké přesvědčení v lepší budoucnost. Určitě si chci přečíst ještě nové vydání, abych měla srovnání. Jinak ke knížce - fašismus a komunismus, to je jako z bláta do louže. Jedno horší než druhé, i když komunismus by byl perfektní, bohužel, nikdy nebude reálný. Obojí používali stejné metody, mučení, věznění, popravy... Lidé po válce chtěli věřit něčemu dobrému, tak proč ne idee komunismu, vždyť je tak vznešená! A po přečtení Reportáže? Inu, proč ne, přesvědčivá je dost a dost.

01.05.2011

Jessie a Morgiana Jessie a Morgiana Alexandr Grin (p)

Vynikající knížka, zajímavý příběh a také charaktery postav. Ještě jsem nečetla nic tomu podobného. Velmi pěkně vykreslené povahy obou sester a přitom to autor nepopisoval nudně, ale velmi poutavě.

30.04.2011 4 z 5

Modrý dům Modrý dům Táňa Keleová-Vasilková

Nádherná odpočinková četba. Jako bych opravdu trávila krásné Vánoce u babičky :)

21.03.2011 4 z 5

Veliké theatrum Veliké theatrum Václav Kaplický

Jestli je v něčem Kaplický opravdu dobrý, tak to je líčení nepříjemných historických událostí - zde popravy pánů, v Kladivu zase mučení domnělých ďáblových spiklenců. Líbilo se mi, že celou knihou provází doktor Borbonius, bez jeho postavy a pohledu by to byla jen suchá historie. Opět se mi potvrdil názor na církev, která v zájmu spásy duše svých odpůrců je klidně ožebračí a přivede k záhubě.

14.10.2014 5 z 5

Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Zkuste číst každý pátý odstavec. Vidíte? O nic jste nepřišli. Připomíná mi to takové ty nekonečné seriály, člověk se stačí podívat na upoutávky na konci každého dílu a ví prakticky celý děj. Taky mi občas připadalo, že se autorka snažila trochu "šokovat" (nebo tak nějak zdrsnit chování) - užití sprostých slov - ale na mě to působilo spíše komicky. Téma knížky je fajn, jen to zpracování mi nesedlo, myslím, že to je spíše pro náctileté.

11.09.2014 1 z 5

Přede mnou poklekni Přede mnou poklekni Bohumil Říha

Kdyby kniha neobsahovala příběh Marka a Anděly, šlo by o hodně suché vyprávění historie. Kdyby zase neměla historické pozadí, šlo by o plytký romantický příběh. Naštěstí se obojí spojilo a vznikla krásná knížka nahlížející do české historie z pohledu neobyčejně obyčejného Marka. Bohumil Říha tu přesně vyvážil historii a romantiku.

21.03.2013 5 z 5

Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Po přečtení Třech kamarádů nechápu, proč jsem vůči Remarqovi měla předsudky a vůbec se mi do něj nechtělo. Knížka se mi četla parádně, nenapadají mě ani žádná negativa. Několikrát jsem se zastavila a pomyslela si, že by to byl perfektní citát. Jelikož jsem ale na takovéhle věci moc pohodlná, nezaznamenala jsem si je. A tak to vypadá, že si Kamarády jednou přečtu znovu :)

01.03.2013 5 z 5

Sbohem králi Sbohem králi Pierre Schoendoerffer

Dezertér, výrostek, kriminálník... najde svou svobodu v džungli Bornea. Zvolí ho králem, respektují ho, on je umí vést, je opravdovým vladařem. I když jeho království nemá kromě deště a větru "nic" nabídnout, i přesto mu ho chtějí ukrást, zničit. Proč, proč, proč? Proč jsou lidé tak závistiví, proč tak lpějí na principech a pravidlech, proč jim tak jde o kus země, z které stejně nebudou mít užitek??? I když je kniha na skutečných událostech založena jen velmi vzdáleně, tak vás vtáhne do děje, uvěříte každé větě, každému slovu. Rozhodně stojí za přečtení. Learoyd našel to nejbohatší království na zemi...

02.06.2012 5 z 5

Krížovka života Krížovka života Josef Jonáš

Hezky napsaná kniha o tom, jak všechno souvisí se vším. Každý si určitě najde něco, co ho zaujme a poučí. Samozřejmě že není cílem knihy donutit lidi žít přesně podle ní, ale každý si z ní může odnést něco přínosného. Ale číst by ji měli jen ti, kteří se o takový styl života alespoň trochu zajímají a nejsou zásadně proti všemu jen trochu jinému než na co jsou zvyklí.

02.05.2012

Došel jsem daleko... Došel jsem daleko... Ishmael Beah

Nehodí se pro ni obvyklé superlativy dobrých knížek. Nemá vám ukrátit volný čas a posloužit k pobavení. Má vám být špatně z nechutné krutosti lidí a z odporného egocentrismu při využívání dětí. Jsou to děti, mají být obklopeny láskou a láskou a láskou, místo toho se z nich stávají "dospělí" a zabíjejí ostatní. Nakonec jim to pak přijde i celkem normální. Oni za to ale nemůžou, to ti ohavní mocnáři toužící po ještě větším koláči...

08.01.2012 5 z 5

Narcis a Goldmund Narcis a Goldmund Hermann Hesse

Neuvěřitelně čtivá a zajímavá knížka. Narcis, myslitel, nebo Goldmund, umělec? Nebo snad něco mezi? Těžko říct, každý si asi musí najít tu svou rovnováhu a snažit se být v životě šťastný.

25.11.2011 5 z 5

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Skvělý nápad a příjemné provedení, ale přesto jsem trpěla pocitem, že jen tak pluji po povrchu. Jako kdyby mi ten příběh vyprávěl známý během čekání na autobus. Prostě mi nesedlo zpracování jako hra, tohle téma by vydalo na román. I tak doporučuji.

15.09.2011 3 z 5

Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Moc hezká četba. I když několikrát se motiv opakuje, nevadí to. Mezi řádky se vešel i vtip :) Vcelku odpočinková knížka slouží jako zrcadlo i po stovkách let a to už je co říct!

15.04.2011 4 z 5

Školák Kája Mařík 1. díl Školák Kája Mařík 1. díl Felix Háj (p)

Káju jsem přečetla před několika lety, ale vzpomínka na něj ani přes čas nevybledla. Pravda, už si nepamatuji, co přesně se ve kterém díle událo, ale když si na tyto knihy vzpomenu, hned se mi na tváři rozsvítí úsměv. Vřele doporučuji :)

15.04.2011 5 z 5

Milpardon, madam Milpardon, madam Vasilij Šukšin

Všechny povídky mají dobrou úroveň, ovšem nejlepší nakonec, že? Chuť do života u mě vede na plné čáře, hlavně za ten konec..

21.03.2011 5 z 5

Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

Nečetlo se mi to zdaleka tak dobře jako Huck Finn. Zápletka je sice zajímavá, ale je podaná tak nějak zdlouhavě.

21.03.2011 2 z 5

V zámku a v podzámčí V zámku a v podzámčí Božena Němcová

Jak ideálně vše skončí! Jak se paní Skočdopolová změnila! Já si jen přeji, aby se vyskytovalo více lidí jako pan Sýkora, doktor, Klárka a dalších... Svět by pak byl mnohem krásnější. Sama jsem také taková idealistka a věřím v šťastné konce. A doufám, že mi tento postoj zůstane.

17.03.2011 5 z 5

Ani ryba ani rak Ani ryba ani rak Jana Bryndová

Ani ryba, ani rak, ani nic extra.

15.10.2013 2 z 5

Všichni lidé bratry jsou Všichni lidé bratry jsou Johannes Mario Simmel

Parádní knížka, postupně se nám odkrývají motivy a činy jednotlivých postav... Líbí se mi, jak jsou postavy zajímavě a reálně vykresleny. Že majitel strip klubu nemusí být pasák, že striptérka nemusí být děvka... Každý člvoěk je velice ovlivněn svou minulostí, to řídí jeho současné činy. Samotný čin v přítomnosti nemusí dávat žádný smysl, až když známe motiv, můžeme soudit.
Další knížka, v které se mi potvrddilo, že krevní pouto sice nějaký význam má, ale přátelství může být mnohem opravdovější, silnější, pravdivější. A takových přátel je třeba si velmi vážit.

22.04.2013