Karcoolka2210 Karcoolka2210 komentáře u knih

Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Pokračovanie trilógie Shadow and Bone bolo podobné ako prvá časť, keďže je to YA fantasy, tak tak sa to aj číta. Neohúri, ale nie je to úplne zlé, taký priemer.

02.06.2024 3 z 5

V každé chvíli jste mi vzorem V každé chvíli jste mi vzorem Jiří Halda

Podobne ako v knihe Maličkosti, aj v tejto knihe sa Halda venuje problémov vo výchove, v rodine, v škôlke/škole. Vychádza zo svojeje praxe a ponúka relevantné rady a skúsenosti. Pre niektorých rodičov môže byť draáždivý, lebo je na nich prísny, ale myslím, že je to v dnešnej dobe veľmi potrebné. Dala by som to ako povinné čítanie. Určite odporúčam, nie len pre rodičov, ale aj učiteľov.

01.06.2024 5 z 5

Screentime Screentime Noel Janis-Nortonová

"Keď vyčítate svojim deťom, že sú fixované na elektroniku, spomeňte si na časy, keď ste už ako rozumní dospelí vysedávali pred televízorom neskoro do noci- a úplne proti zdravému rozumu- sledovali čosi úplne bezvýznmamné. Alebo na časy, keď vás zvábilo pozrieť "už len jednu vec" na Facebooku alebo video na Youtibe. Ak sa my, zrelí dospelí, akými sme, dáme tak ľahko upútať svetom obrazoviek, len si predstavte o čo vábivejšie to môže byť pre naše deti a tínedžerov."

"Existujú však dva veľmi zásadné dôvody, prečo netreba dovoliť deťom prístup k hrám 18+. Dokonca ani 14- či 15-roční nie sú ešte emocionálne pripravení hrať počítačové hry 18+ najmä preto, lebo súčasná grafika je taká realistická. Napríklad, strekanie krvi z rán vyzerá veľmi realisticky. A práve táto realistickosť stiera emocionálne hranice medzi fantáziou a realitou. Návyky a hodnoty tínedžera sú ešte v pohybe, nie sú ustálené, takže jo možno ľahko ovplyvniť. A je tu ďalšia vec, ktorú treba zvlášť zvážiť. Keď deti vidia, že rodičia ignorujú vekové usmernenia a dovolia im hrať hru pre 18+, je to pre ne veľmi zlý vzor. Vedie ich k tomu, že ano ony nebudú rešpektovať zákon a stratia aj úctu voči rodičom, ktorí sa nechali presvedčiť, aby ignorovali zákon."

"Sociálne média propagujú jav FOMO. Ide o akronym z anglického výrazu "fear of missing out" (strach z toho, že zostanem mimoskupiny). Práve on je v mnohom príčinou, prečo sú mladí ľudia doslova prilepení k mobilom. Naliehavé zvonenie, bzučanie, pípanie a chvenie vytvára dojem, že prichádzajúca správa je súrnejšia ako to, čo sa deje okolo nich práve teraz a dôležitejšia, ako osoba stojaca pri nich. Strach mladého človeka z toho, že soztane mimo toho, čo sa deje s priateľmi či známymi, často vedie k javu, ktorý sa nazýva "over-sharing", prehnanému zdieľaniu a neskôr potom k pocitu straty súkromia."

Je mnoho ďalších skvelých citátov, ktoré by som tu mohla vypichnúť, ale postačia aj tieto tri. Noel Janis-Norton vypracovala výbornú knihu, ktorú by som odporúčala nie len rodičom, ale aj starým rodičom, učiteľom, ... Trefne pomenúva problémy, ponúka konkrétne riešenia a uvádza aj spätnú väzbu od rodičov, ktorí jej metódy vyskúšali a uspeli. Veľmi odporúčam, lebo pri stupni závislosti, nie len mladých ľudí, na telefónoch sa rútime veľmi zlým smerom ...

30.05.2024 5 z 5

S ockom sa nebojím S ockom sa nebojím Soosh

Za mňa je to prekrásna kniha s nádhernými ilustráciami a potrebným posolstvom. Otcovia sú nezastupiteľní vo svojej úlohe a kiežby by si to viac uvedomovali a naplno užívali tento dar.

22.05.2024 5 z 5

Život na tekutých pieskoch Život na tekutých pieskoch Ján Štrasser

"Po tridsiatich rokoch životných skúseností si to v knihe rozhovorov Jsme jako oni zhrnul do štyroch slov: "Být umírněným nacionalistou nelze." Bol slovenský nacionalizmus deväťdesiatych rokov niečím špecifický?"
"Nacionalizmus ako taký je zlo. Počas štyridsiatich rokov našej totality bolo toto zlo nahradené komunistickým zlom, no nestratilo sa, len sa prikrčilo. Sloboda a demokracia ho politicky aj občiansky legitimizovali a vyniesli ho do verejného priestoru. Špecifikum slovenského nacionalozmu je v tom, že v dvadsiatom storočí bol vždy antidemokratický. Rôznym spôsobom podrýval demokraciu prvej Československej republiky, počas druhej svetovej vojny sa bratal s Hitlerom a zahubil sedemdesiattisíc našich židovských spoluobčanov, po roku 1948 bol
utlmený internacionalizmom, no potichu žil aj v slovenských komunistoch. Gustáv Husák nebol buržoázny nacionalista, len nacionalista."

"Dá sa klimatická kríza riešiť aj inak než len na úkor rastu životnej úrovne?"
"Technologickí optimisti veria, že ľudstvo nájde spôsob, ako znížiť emisie skleníkových plynov v atmosfére a zastaviť globálne otepľovanie. Zrušiť fosílne palivá, prejsť na obnoviteľné zdroje energie. To všetko je výborné, no schodnejšia je tá druhá cesta aj za cenu zníženia životnej úrovne. Pozor, to neznamená žiť v biede, ale vrátiť sa do bodu, keď sme to s konzumom začali preháňať."

"Prečo je v sociálnych médiách toľko agresivity a nenávisti?"
"Lebo človek disponuje aj schopnosťou nenávidieť a ubližovať. A najlepšie sa ubližuje v skupine a anonymite. Vtedy za svoje zlo nenesieš nijaké následky, nijaký trest. A aj toto je závažné: keď napíšeš niečo negatívne až nenávistné, dostaneš oveľa viac lajkov, než keby si niečo pochválil. A v mozgu sa ti ozvú dopamíny, vybudia v tebe pocit šťastia, že ťa iní vnímajú a súhlasia s tebou. Navyše tým potláčaš vlastnú neistotu a úzkosť."

"A čím sú pre toľkých ľudí príťažlivé?"
"Presne to vyjadrila Anne Applebaumová v knihe Súmrak demokracie: "Emocionálna príťažlivosť konšpiračnej teórie spočíva v jej prostote. Vysvetľuje komplexný fenomén, poradí si s náhodou a nehodou, veriacemu ponúka upokojujúci pocit špeciálneho, privilegovaného prístupu k pravde." Ľudia, ktorí veria konšpiračným príbehom, sú presvedčení, že patria do skupiny vyvolených, ktorým bolo odhalené nejaké závažné tajomstvo a oni už teraz vedia, ako to naozaj je. Konšpiračná teória im dáva pocit istory, že rozumejú svetu. A z vďaky za to sú ochotní bojovať proti tým, ktorých im konšpirátori označia ako nepriateľov."

Vynikajúca kniha rozhovorov so Šimečkom, ktorá približuje jeho detstvo, dospelosť, osobný život, aktívny život vo VPN, ako aj jeho novinársku a spisovateľskú kariéru, vyjadruje sa k našej histórii, ale aj nedávnej minulosti, teda po október 2023. Odporúčam.

18.05.2024 5 z 5

Pablo Picasso Pablo Picasso Maria Isabel Sánchez Vegara

Skvelé zhrnutie života Pabla Picassa pre deti. U nás v škôlke máme takmer všetky knihy aj v slovenčine aj angličtine a je to nie len super spracovaná séria o životoch dôležitých ľudí.

03.05.2024 5 z 5

O času a vodě O času a vodě Andri Snær Magnason

"Vzhľadom na súčasný stav svet speje do takej obrovskej skazy, že generácia, čo vtedy bude nažive, našu existenciu odsúdi ako smiešnu a hlúpu. Budú nás považovať za primitívnych a nechápavých, tak ako Jorundova generácia nerozumela slovu sloboda a nechala sa vykorisťovať malou, neozbrojenou skupinou kupcov s monopolom. Ideová kapitulácia sa stane ďalším symbolom nášho neovládateľného egoizmu. A tak ako umenie v područí diktátorov, aj naše dielo bude súdené podľa skazy, vedome spôsobenej naším životným štýlom. Krása koralových útesov a dažďových pralesov, majestátnosť vyhynutých živočíšnych druhov sa bude porovnávať s odpadom, po ktorom sme túžili a chvíľu ho používali, než skončil na skládke. Koraly mozgovité sa budú porovnávať s vrakmi aút, oblečením, ktorého sme denne vyhadzovali celé kontajnery, potravinami, ktorými sme plytvali, plechovkami, čo sme vyhodili, s ropou, čo sme spaľovali pre zábavu. Ak nič neurobíme, staneme sa generáciou, ktorá dostala do rúk raj a zničila ho. Lebo sme sa nedokázali vymaniť z pazúrov vlastných záujmov a chamtivosti. Všetky naše činy budú na zaplakanie, pretože nič, čo vyrobíme, sa ani spolovice nevyrovná oceánom, nič ani zďaleka nie je také veľkolepé ako ľadovcová pokrývka, nič také tajomné ako dažďový prales uprostred noci. Nič, čo urobíme, sa nebude považovať za významné, ak sme pri tom zatvorili oči pred vedou a zahodili život a šťastie budúcich generácií."

Absynt opäť nesklamal a ponúkol svedectvo niekoľkých generácií rodiny tohto autora-novinára, ktorý veľmi pútavo, efektívne a faktologicky ponúka informácie o stave našich ľadovcov, oceánov, našej úžasnej planéty. Ťažké čítanie, potrebné čítanie. Odporúčam!

30.04.2024 5 z 5

Knižnica pána Losa Knižnica pána Losa Inga Moore

Krásna kniha s krásnymi ilustráciami a navyše aj krásnym posolstvom. Knihy a príbehy v nich sú naozaj jedným z toho najkrajšieho, čo v tomto svete máme a je dôležité túto lásku k príbehom odovzdávať ďalej. Táto kniha motivuje aj malého čitateľa, aby siahal viac a viac po knihách. Odporúčam :)

19.03.2024 5 z 5

Kubko upratuje Kubko upratuje Christian Tielmann

Kniha zo série o Terke a Kubkovi pokračuje ďalej. Táto hovorí deťom o tom, že je dôležité mať vo veciach poriadok a upratať si po sebe je naozaj dôležité. Veľmi dobre napísané pre malé deti s peknými ilustráciami, ktoré môžu pomôcť rodičom aj deťom.

31.01.2024 3 z 5

Muž, ktorý predával vzduch v Svätej zemi Muž, ktorý predával vzduch v Svätej zemi Omer Friedlander

11 silných príbehov zo života vo Svätej zemi. Určite sa oplatí prečítať. Samotný autor k tejto knihe povedal:
"Keď som ich písal, nepredpokladal som, že ich bude niekto čítať. A práve to mi dalo určitú slobodu písať o hlbokých a citlivých veciach."

31.01.2024 5 z 5

Eliška miluje zimu Eliška miluje zimu Anna Wlodarkiewicz

Milá kniha o tom, čo všetko so sebou prináša zima ako ročné obdobie. Ilustrácie sú veľmi pekné a rodinka malej Elišky zobrazujé mnohé rodiny dnes, čiže je ľahké sa pre deti stotožniť sa s Eliškou.

16.01.2024 4 z 5

Královnina msta Královnina msta Jean Plaidy (p)

16. storočie v britskej monarchii je jedno z najzaujímavejších a osud Márie Stuartovej je naozaj jeden z tych menej ľahších. Smutný príbeh, ale zároveň fascinujúci. Toto obdobie si v historických románoch vždy užívam a ani táto kniha nie je výnimka. AJ

15.01.2024 4 z 5

Zober ma so sebou Zober ma so sebou Catherine Ryan Hyde

Skvelý príbeh, ktorý sa ku mne dostal len v rámci knižnej výzvy od inej čitateľky. Autorku som nepoznala, aj keď teda film podľa jej knihy Pošli to ďalej som videla. Tento príbeh o učiteľovi prírodných vied Augustovi a jeho letnom neplánovanom dobrodružstve, ktoré zmení život nie len jemu, je naozaj krásny, dojemný. Autorka sa však dotkla ťažšej témy, a to alkoholizmu a jeho vplyvu na rodinné vzťahy a život ako taký. Veľmi príjemné prekvapenie je táto kniha, odporúčam.

06.01.2024 5 z 5

Prepáč mi Prepáč mi Isabella Paglia

Krásna kniha, útla, ale plná jednoduchých a zároveň hlbokých myšlienok. Krásne ilustrácie, určite odporúčam.

02.01.2024 5 z 5

Kubkove zimné radovánky Kubkove zimné radovánky Christian Tielmann

Ďalšia kniha zo série o Kubkovi, tentoraz o zime a radostiach, ktoré toto ročné obdobie prináša. Ako vždy, je to milé čítanie.

21.12.2023 3 z 5

Vianočný strom, čo si z lesa objednal pán Hron Vianočný strom, čo si z lesa objednal pán Hron Robert Barry

Krásna rozprávka o jednom vianočnom stromčeku, ktorý priniesol radosť do mnohých domovov :) Ilustrácie sú nádherné, no a preklad a prebásnenie Ľubomíra Feldeka nesklamali. Naozaj úžasné!

21.12.2023 5 z 5

Sára a vianočný medveď Sára a vianočný medveď Holly Webb

Pekný vianočný príbeh s malou dávkou fantastična. Určený od 7+, ja som ale knihu čítala 4-5 ročným deťom a páčila sa im.

20.12.2023 4 z 5

Oči zasypané pieskom Oči zasypané pieskom Paweł Smoleński

Oplatí sa siahnuť po tejto knihe, aby sa čitateľ priblížil a trochu viac sa zorientoval v tejto téme, na základe osobných skúseností nielen samotného autora, ale aj ľudí, s ktorými sa rozprával. Pre niekoho je riešenie tohto dlhoročného konfliktu veľmi jednoduché a jednostranné, no ono to vôbec nie je jednoduché a Pawel Smolenski podáva informácie z oboch strán, čo veľmi oceňujem. Určite odporúčam.

02.12.2023 5 z 5

Koala, ktorá môže Koala, ktorá môže Rachel Bright

Krásny, jednoduchý príbeh o tom, že sa netreba báť vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, lebo život okolo nás je krásny a plný možností. Plus je táto kniha nádherne ilustrovaná.

16.11.2023 5 z 5

Zatúlaná Máša Zatúlaná Máša Svetlana Ružićová- Kurćubićová

Táto kniha je o Máši, prapraprababičke Máše a Medveda, aspoň tak to tvrdí autorka :) Príbeh je jednoduchý, Máša neposlúchne starých rodičov a stratí sa v lese, no vo svojej šikovnosti dokáže prekonať prekážky pred sebou. Kniha má menej textu a veľké, pekné ilustrácie. Deťom v škôlke (4-5 rokov) sa veľmi páčila.

19.10.2023 3 z 5