Kate3003 komentáře u knih
Slovanská mytologie je námět, který se v knihách až zas tak často něobjevuje, což je docela škoda. Toto pojetí příběhu Vesny a Morany jsem si užila.
Více jsem si oblíbila Maranu, protože Vesna mi většinu příběhu přišla jako naivní puberťačka, která si neváží věcí kolem sebe a její největší starost je vypadat hezky. Takhle bych si moc bohyni jara a života moc nepředstavovala, ale v příběhu to byl skvělý protipól k Moraně, která je spíš sarkastická a pragmatická.
Bavili mě i vedlejší postavy, které se objevovali v jednotlivých částech příběhu. Občas mě trošku mátlo přeskakování mezi časovými osami příběhu, protože pokud jsem si nevšimla změny roku, chvilku mi trvalo než jsem si uvědomila co se vlastně děje a proč děj najednou úplně nenavazuje.
Děj sám o sobě byl chvílemi velmi napínavý, ale objevili se i části, které mě až tak nezaujali a trochu mi přišlo že se opakují. Autorka má ovšem velmi čtivý styl takže se i tyto méně zajímavé části příběhu dobře četli. Líbilo se mi rozuzlení celého příběhu, ale úplný závěr bych si možná představovala trošičku jinak.
Přestože mám Mass docela ráda a její knihy mě baví tohle pro mě bylo maličko utrpení. Celkově mám problém s začátky jejích knih a první třetina pro mě bývá těžká na čtení a většinou mě moc nebaví. No a díky povídkám jsem vlastně zašínala neustále. Než se příběh stačil trošku rozjet tak už byl konec a začínal další.
Druhý problém bude ten, že jsem knihu četla jako druhou v sérii kdy ještě hlavní hrdinku moc neznám a její činy mi tak nedávají úplně ten pravý smysl. Rozhodně doporučuji ji číst až později. Celkově asi nejvíc mě bavila poslední povídka, která byla trošku více rozjetá. Hlavní hrdinka je vcelku sympatická i když její posedlost oblečením mě někdy trochu zaráží. Knihu bych si asi díky stylu psaní Massové užila víc jako celý příběh, ale i tak to bylo celkem fajn a jsem zvědavá na zbytek příběhu Celaeny Sardothien.
Kniha má velmi pěknou obálku, kterou mě zaujala. Před přečtením jsem nečetla anotaci, takže jsem nevěděla co přesně od příběhu čekat. Myslím, že ani přečtení anotace by mě nepřipravilo na to, co jsem v knize dostala.
Takovou divno knihu už jsem opravdu dlouho nečetla. Většina příběhu vůbec nedávala smysl, děj byl docela nezáživný a nenašla jsem si cestu ani k jedné z postav. Celkově byl dost problém se do knihy začíst a kdyby se nejednalo o štafetu nejspíše bych ji odložila.
Námět jako takový byl zajímavý, ale to zpracování prostě nebylo úplně povedené.
Po přečtení anotace jsem čekala docela jiný příběh, než jaký jsem nakonec od autorky dostala. Sice byl zajímavý, ale anotace je v tomto případě opravdu trošku jinde.
S knihou to bylo trošku jako na houpačce, některé části se četli krásně a u jiných jsem měla pocit že je to nekonečně, protože autorka určité momenty používala víckrát takže jsem měla pocit, že se točím v začarovaném kruhu. Vzhledem k tématu knihy to možná byl autorčin záměr, ale já osobně bych se bez toho obešla. Autorka má zvláštní, ovšem příjemný styl psaní, který to trochu vyvažoval.
Líbil se mi vývoj hlavních postav a i to, že se autorka nesnažila napsat je jako superdokonalé osoby. Každá s postav měla i své špatné vlastnosti na které bylo v příběhu poukázáno. Příběh byl celkově hodně zaměřený na to jak se k sobě lidé chovají a ukazoval ty lepší i horší stránky interakce mezi lidmi.
Pořád úplně nevím co si o knize myslet, protože i když se jednalo o jedno velké klišé tak vlastně byl příběh zvláštně zajímavý.
Podle názvu knihy jsem od obsahu čekala trošičku něco jiného, ale to vůbec neznamená, že bych byla z knihy zklamaná.
Velmi mě potešila zmínka o projektu Scuk a jeho krátké představení, protože i já sama zde velmi ráda nakupuji. Celý ten projekt mi přijde skvělý a v dnešní době je takové online farmářské tržiště, kde můžete nakoupit kvalitní potraviny a podpořit lokální farmáře rozhodně výhra.
Kniha je rozdělena po jednotlivých měsících a v kazdém z nich je kromě několika receptů ze sezóních potravin i několik tipů jak si v daný měsíc počínat na zahradě, nebo co v přírodě se v danou dobu dá ještě zpracovat. Přestože se autorka zaměřuje hlavně na lokální potraviny tak je zpracovává netradičními způsoby. Nečekejte tedy takovéty babičkovské recepty typu jak sešlapat zelí aby déle vydrželo.
Celkově je zde spíše inspirace cizí kuchyní. potraviny použité v receptech jsou ovšem velmi snadno dostupné a většinu z nich najdete na zahrádce nebo v okolní přírodě. Já některé využívané potraviny v kuchařce úplně nejím, takže pro mě nebudou všechny recepty zcela využitelné, ale rozhodně jsem si našla pár favoritů, které musím vyzkoušet.
Za poskytnutí knihy velmi děkuji Albatrosmedia
Tenhle komiks mě opravdu bavil. Spojuje v sobě silná témata a trhlou roztomilost a i když to dohromady zní zvláštně, tak tady se to krásně spojilo do příběhu.
Navíc jako bonus se velká část příběhu odehrává u sporáku, takže pro mě velký bonus protože jídlo a vaření miluji.
Přestože se to tak může na první pohled jevit tak se komiks nezaměřuje pouze na romantickou linku, ale i na řešení budoucnosti a celkově toho jak se postavit k životu, když zjistíte, že vás baví i něco jiného než k čemu jste byli celý život vedeni.
Myslím, že s většinou témat zmíněných v komiksu se spousta z nás setkala. Ať už jako čerství absolvent při hledání práce, nebo při plnění očekávání svého okolí. O to sympatičtější mi celé čtení bylo a dokázala jsem se vcítit do jednotlivých postav.
Díky šílenému šéfovi a gurmánskému prasátku nebyla nouze ani o vtipné scény, které příjemně doplnili celý příběh.
Kresba se mi velmi líbila a celkový dojem z kombinace příběhu a kresby byl skvělý.
Moc se mi líbil i bonus, který je na konci komiksu. Jen je škoda, že tam nejsou uvedeny všechny recepty, které byli v komiksu zmíněny, protože ten dezert bych si opravdu s chutí dala.
Za poskytnutí knihy k recenzi velmi děkuji albatrosmedia.
O tom jak hodnotit tuhle knihu jsem dlouho uvažovala, protože po dočtení jsem si nebyla úplně jistá jaký mám z knihy pocit. Né, že by se mi vyloženě nelíbila, ale v některých pasážích jsem měla trošičku potíž se začíst a hlavní hrdinka mi také k srdci úplně nepřirostla.
Začátek byl skvělý a příběh se dobře rozjel a byla jsem zvědavá co bude dál, ale po hezkém rozjezdu mě čekala část kde se vlastně nic moc nedělo a hlavní hrdinka Annuvia na mě začala působit spíše jakoby všechno vzdala a celkově se chovala dost ublíženě. Chápu, že jí bylo ukřivděno, ale prostě dalo by se reagovat i jinak.
Když se objevil na scéně její manžel tak se mi naopak zamlouval vpodstatě ihned. Líbilo se mi jak byla jeho postava vykreslena a jak se snažil zvrátit osud, který mu ostatní přisoudili jen proto kým je.
Děj knihy byl trošku jako na houpačce některé části byli skvělé a četly se skvěle, ale u jiných se děj trošku táhnul a nemohla jsem se do nich začíst. Co musím ale ocenit bylo vystavění světa a popis prostředí to autorka zvládla skvěle. Stejně tak mě velmi zaujal námět knihy a některé zvraty byli opravdu nečekané.
Za možnost si knihu přečíst ve štafetě děkuji nakladatelstvi BRK.
Máte rádi klišé knihy o upírech ve stylu Stmívání? Jestli ano, tak Touha je kniha, kterou si prostě musíte přečíst. Sice je to jakoby jste četli Stmívání znovu jen si dosadíme nová jména za team Jacob a Edward, ale bude vás to bavit.
"Jsou věci mezi nebesy a peklem, o nichž se filozofům ani nesní."
Na jednu stranu je to vlastně hrozně hloupý příběh, který obsahuje naprostý klišé příběh o přetahovaní se o velmi naivní slečnu, která nemá tušení, že se ocitla ve světě nadpřirozena. Na druhou stranu je to skvělé čtení na ty chvíle, kdy chcete vypnout a prostě si užít trochu té romantiky s tajemným upírem.
Jestli jste četli Stmívání a Bella vám přišla naivní tak Grace jí hravě překoná. Jakože ta holka víc jak poloviny knihy netuší co se kolem děje, ale vlastně mě to na ní bavilo.
Romantická linka byla trošku instalove zapálená rychlostí blesku, ale s tím se u téhle knihy vlastně počítalo. Mě osobně Jaxon až tak neuchvátil a dala bych přednost přísunu rozpečených marshmallow. Cliffhanger na konci si autorka mohla ušetřit, ale chápu že je to první díl série takže konec musel trochu navnadit na čtení dalších dílů.
Celkově jsem si čtení užila, byl to takový návrat právě do doby kdy jsem četla Stmívání. Spoustu scén mě pobavilo a i když to vlastně bylo dost hloupý tak to bylo skvělý a jsem zvědavá na další díl.
Za knihu na recenzi velmi děkuji albatrosmedia.
Moc často se nestává, že bych psala recenzi ihned po dočtení, ale tady jsem prostě tak plná dojmů, že jsem je musela ihned někde vyventilovat. Protože tohle byla opravdu jízda a u posledních cca 50 stran jsem asi zapomínala i dýchat jak jsem napjatě čekala co se stane dál a jak se vlastně všechno vyvine.
Ale vezmeme to hezky od začátku. K příběhu se vracíme v podstatě tam kde jsme ho v předchozím dílu opustili. Začátek je na rozjezd trošku pomalejší a spíše se zde řeší intriky a politika, ale nenechte se mílit i ta je v tomhle světě dost drsná a krutá. Opravdu klobouk dolů nad tím, že autorka zvládla z Ymiry udělat takového mistra lstí a že se sama nezapletla do sítě jejích intrik. Přestože královna divoženek může působit jako naprostý šílenec má všechny svoje tahy promyšlené do naprostého detailu a svým způsobem je spíš šíleně geniální. Člověk neví jestli má její postavu milovat proto jak je energická a nepředvídatelná a nebo nenávidět, za to jaké rozhodnutí činí.
Ostatní postavy jsou taky skvěle zpracované a jednotlivé charaktery jsem si užívala. Samozřejmně postava Isarell je skvělá a hrozně se mi líbí celkový vývoj té postavy, který mě i ostatní postavy v knize dost překvapuje. Nesmím opomenout ani Bastiena, kterého bych označila za toho pravého rytíře. Přesně někoho takového si představím, když někdo vyprávý o rytířích u kulatého stolu a tak podobně. Jeho povaha je protipólem všem těm intrikářům, kteří jeho a Isarell obklopují.
Promyšlenost celého toho světa ve kterém se příběh odehrává a jednotlivých ras, které se zde nachází je naprosto neuvěřitelný a opravdu do detailů propracovaný což si neuvěřitelně užívám. Přestože je ten svět opravdu krutý a drsný zároveň je na něm něco úžasného co vás naprosto uchvátí.
No a zakončení příběhu bylo naprosto fenomenální. Opravdu jsem jen bez dechu čekala jakým směrem se děj otočí a co bude následovat.
Strašně moc bych chtěla poděkovat autorce za možnost si tuto knihu přečíst, protože tohle bylo ještě lepší než první díl.
Takže pokud už máte dost uhlazených vílých fantasy a máte náladu na něco trochu drsnějšího, nepředvídatelného a živějšího rozhodně doporučuju si knihu přečíst.
Já si vlastně pořád nejsem úplně jistá co si o knize myslet. Nemůžu říct, že by se mi nelíbila, ale po dočtení jsem měla poměrně rozporuplné pocity.
Kniha má velmi zajímavý a řekla bych, že i poměrně originální nápad. Celý svět je poměrně zajímavě vymyšlený, ale možná by stálo za to ho trochu lépe představit. Jsme trošku hozeni do světa o kterém vlastně nic nevíme a postupně autor přidá pár střípků, ale za mě teda né úplně dost.
Je tu rozehráno více linek, které se postupně více či méně propojí, ale dost věcí je i po přečtení za mě trochu neuzavřená a nedokončená. Na jednu stranu je to pochopitelné, protože kniha byla plánována jako začátek série. Takže předpokládám, že rozehrané linky by si propojili v dalším díle a došlo by k dořešení všech událostí.
Hlavní postavy byli v celku sympatické, ale díky tomu že příběh svým způsobem jel na více frontách úplně jsem si k nim nevytvořila vztah. Děj byl trošku jako na houpačce, některé části mě nudili, ale u jiných jsem příběh hltala. Konec byl možná trochu unáhlený po tom všem co se v příběhu stalo.
U této knihy mi trošku vadila velikost písma. Protože díky tomu i přesto, že má kniha relatině pár stran působila dost zdlouhavě a kapitoly působily takovým nekonečným dojmem. I přesto vše bych si nejspíše další díl přečetla pokud by vyšel.
Tento díl mě nebavil úplně tolik jako ty předchozí, ale i tak jsem si čtení užila. Ocenila bych možná trochu více částí z událostí, které se staly na akademii, protože většinu času byli poměrně nesourodé útržky. Lisa si pořád udržuje status největšího sobce série i když tentokrát i Rose měla své chvilky. I přes podstatně dost nových informací ze světa Morojů a Dhampýrů, které se díky cestě Rose dozvídáme mi v knize něco chybělo. Nedokážu přesně popsat co, ale prostě neměla tu samou energii jako předchozí díly. Mezi postavami nefungovala chemie tak dobře jako v předchozích dílech. Ve výsledku jsem si asi nejvíce užila pasáže s Adrianem, kterých tam ovšem moc nebylo. Konec byl ovšem znovu překvapivý a jsem zvědavá na další díly.
Tahle kniha pro mě byla velmi příjemným překvapením. Nečekala jsem že se kniha bude až tak dobře číst. Našlo se sice pár hluchých míst, která nebyla až tak zajímavá, ale celkově bylo fajn. Autorka má velmi příjemný a čtivý styl psaní a děj velmi hezky plynul. Přestože mě některé chvilky bavili o trochu méně u knihy jsem se nenudila.
Začátek je trochu pozvolnější, ale postupně příběh nabírá na obrátkách a u konce jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Většinu knihy jsem si nebyla úplně jistá na čí stranu se postavit a proč se některé věci dějí, ale rozuzlení na konci bylo velmi zajímavé.
Velmi se mi líbila myšlenka která byla v knize ukryta, že naše rozhodnutí tvoří to kým jsme. Hlavní postavy byli sympatické a líbil se mi vývoj Seren i Owena v průběhu příběhu. Já si čtení užila takže za mě určitě doporučuji přečíst.
Ze začátku jsem měla poměrně problém se začíst, přestože kniha měla celkem zajimavý námět tak děj jako takový se moc neposouval. Oceňuji zpracování charakterů jednotlivých postav, které byli hezky vykreslené. Za mě, ale byl příběh trochu monotoní a až na pár okamžiků se udržoval stále ve stejné poměrně předvídatelné linii. Druhá polovina už se četla podstatně lépe a stránky mizeli poměrně rychle. Nemůžu říct že by se mi kniha vůbec nelíbila, to rozhodně ne. Našla jsem několik momentů, které mě opravdu pobavily a celkově ve mě zanechala takový milý dojem. Zároveň to, ale není kniha ke které bych se potřebovala vracet. Sama jsem neviděla ani film tak uvidím, jestli ho zkusím :)
Hlavu vzhuru. Prijdou o veskerou moc, jakmile jim prestanes prikladat dulezitost.
Kniha je velmi ctiva i pres svuj pomalejsi zacatek, kde se toho zas tolik nedeje stranky mizi rychle diky tomu, ze ma autorka velmi prijemny styl psani. Jedna se o prvni dil duologie, takze se nas autorka snazi seznamit se svetem, ktery vytvorila a jednotlivymi postavami. Nebylo by od veci se vice dozvedet o magii, ktera se zde objevuje, ale treba se vice dozvime v dalsim dile.
Hlavni hrdinka Jenna neni tak uplne typicka princezna. Namisto aby se venovala svuj cas vyberu obleceni a plesum tak prochazi vycvikem v boji a radsi nez saty nosi kalhoty. Vetsina lidi ji proto ma za trochu vystredni. Me diky tomu byla dost sympaticka. I ostatni postavy jsou fajn. V pribehu se naslo par zajimavych zvratu, ale nic co bylo nejak vice prekvapive.
Jedna se o takovou typickou YA oddechovku s nadechem fantasy u ktere se pobavite, dobre se cte, ale nijak zavazne neprekvapi. Presto bych rekla, ze na prvotinu velmi dobre napsano a u cteni se nudit nebudete. Pokud vyjde dalsi dil tak si ho rada prectu.
Knihu jsem v ramci #spoluprace dostala od @albatrosmedia za coz dekuji.
Pro mě již druhé setkání s touto autorkou a bohužel ani tady se to nesetkalo s takovým úspěchem jako u ostatních, ale kniha se mi četla mnohem lépe než Addie LaRue u které jsem se já osobně dost nudila. Město duchů byla alespoň taková poměrně příjemná jednohubka.
Při čtení je znát, že je kniha určena pro mladší čtenáře a i přesto, že je děj poměrně svižný nečekejte mnoho mrazivých či děsivých scén. Jedná se o první díl ze série takže jak už to tak bývá je hodně o seznamování se s prostředím a jednotlivými postavami. Já osobně bych ocenila, kdyby bylo více rozvedeno jaké má Cassidy vlastně schopnosti nebo něco blíže k fungování světa za závojem.
Oceňuji prostředí Edinburghu, které je velmi hezky popsáno a také popkulturní narážky na superhrdiny a Harryho Pottera. Celkový nápad série je zajímavý, ale zasloužil by si trošku více pozornosti a neškodilo by přidat více strašidelnou atmosférů. Přestože je to příběh pro děti tak se dá jistě popsat nápaditěji. Nevím zda si přečtu další díly, i když by mě zajímalo co se stane s hlavními postavami a zda se někam posunou příběh mě nedokázal úplně vtáhnout do děje.
Tahle kniha je takový milý příběh na odreagování. Pokud máte rádi knihy které si přečtete s úsměvem na tváři a říkáte si, že hlavní hrdinové jsou někdy opravdu troubové tak tohle je rozhodně něco pro vás. Jako bonus navíc je to celé zasazeno do fantasy. Takže nechybí příšery, kouzla, elfové, hrady a bály.
Hlavní hrdina Arek je milý kluk, který se díky proroctví vydal na výpravu při které měl dát dohromady družinu a zachránit království Ere a vrátit ho právoplatným vládcům. Jenže něco tak úplně nevyjde. Vlastně spíš vůbec nic nevyjde podle plánu a tím začíná poměrně humorná série přešlapů u kterých se čtenář opravdu pobaví.
Nečekejte nějaký velký děj i když se jedná o fantasy, tak pořád je to hlavně feel-good takže není nouze o vtipné momenty a spoustu nedorozumnění vyplývajících z předčasných závěrů ohledně citů druhých. Kniha je navíc velmi čtivá a hlavní postavy poměrně sympatické i když jsem si asi tak 50x řekla že Arek nebo Matt je pěkný trouba. Hezky zpracované je i prostředí do kterého je příběh zasazen a působí tak hezky pohádkově což je možná jeden z důvodů proč se kniha velmi dobře čte.
Za mě jako takovou milou jednohubku mohu jen doporučit a děkuji albatrosmedia za poskytnutí Reading copy.
Po přečtení Vládců popela jsem se i na tuto autorovu knihu velmi těšila, ale nakonec mě až tolik nezaujala. Autor má velmi čtivý styl psaní o tom jsem se přesvědčila už u Vládců popela, ale i přesto jsem se v některých částech trošku nudila. Příběh mi velmi připomíná knihu Endrerova hra, která probíhala dost podobně.
Nejsimpatičtějšími postavami celého příběhu byli Kaya a Bilál. S hlavním hrdinou Emmetem jsem to měla spíš tak na houpačce jednou mi přišel fajn, ale podruhé už mě spíše rozčiloval. Autor si mohl odpustit tu bleskovou instalove v druhé polovině příběhu, ale ok jedná se o YA knihu takže se to možná dalo očekávat. Celkově bych brala trochu lepší seznámení se světem, protože se svým způsobem točíme v kruhu různých úkolů, ale s prostředím jsme seznámeni pouze dost povrchně.
O přečtení dalších dílů budu uvažovat, protože mě zajímá jestli se dočkáme nějakého propracovanějšího světa a jak se bude příběh dále vyvíjet.
Čtení této knihy jsem velmi dloho odkládala i přesto, nebo možná právě proto že jsem viděla filmové zpracování, které se mi líbilo a nechtěla jsem si pokazit dojem z jednoho nebo druhého. Naštěstí se tak nestalo a film mi nijak nepokazil zážitek z knihy a nestalo se ani to, že bych odsoudila fim. Filmy jsou velmi povedené a oceňuji jak věrně se drží své předlohy, ale kniha dává některým věcem jiný a mnohem hlubší rozměr.
Autorka má velmi čtivý styl psaní a líbilo se mi jak nechala čtenáře nahlížet do myšlenek postav. Díky tomu dostaneme mnohem přesnější pohled na to jak se jednotlivé postavy vyrovnávají s tím co se děje. Hlavní hrdinka Katniss není úplně typická YA hrdinka a občas člověku dokáže lést trochu na nervy a být trochu protivná. Přesto je, ale svým způsobem obdivuhodné jak se s některými věcmi vyrovná. Rozhodně i na některé scény ve filmu se budu po přečtení dívat jinak, protože teď znám lépe pozadí činů jednotlivých postav. Peeta je za mě také velmi sympatická postava (Jo přiznávám jsem prostě tým Peeta) a v knize je rozhodně zajímavější než ve filmu.
Musím ocenit i prostředí, které autorka vytvořila. Vše je velmi dobře promyšleno a hraje to spolu skvěle dohromady. Líbí se mi rozdíli mezi jednotlivými kraji a to jak s nimi autorka pracuje. Tohle je prostě jedna z těch knih, kdy si říkám že je opravdu škoda, že jsem na ně nenarazila už dávno. Za mě tahle série rozhodně stojí za přečtení.
Toto čtení pro mě byl re-reading po cca 15 letech a dost mě překvapilo jak moc jinak na knihu najednou koukám. Tak jako tehdy, jsem tímto dílem začínala, protože u Narnie je to trochu jako u Star wars a autor začal od půlky namísto od začátku :D. Přesto, že tento díl je trošku slabší než ty ostatní i tak jsem si ho svým způsobem užila. Narnie a celý příběh o dětech a zázračném lvu Aslanovi je velmi hezky vystavěn a přestože má velmi silný náboženský podtext, kterého jsem si kdysi až tolik nevšímala je to krásný příběh. A vznik celé Narnie je velmi hezky popsán. Za mě tato série rozhodně stojí za přečtení.
Další skvělý díl ze série o dračích jezdcích. Příběh o Eragonovi a Safiře je také takovou menší nostalgií, protože první dva díly série jsem četla již před lety, když u nás vyšli poprvé. Třetí díl jsem tehdy, ale nezačala což je škoda. Je vidět, posun ve stylu psaní autora. Příběh jako takový už se nezaměřuje jen na Eragona, ale i na další postavy, které známe z předchozích příběhů. Přestože některé části mě nebavily až tolik, celkově jsem si knihu užila. V příběhu ani tentokrát nechybělo napětí a zajímavé zvraty.
I přesto, že kniha má dost stran tak příběh plynul tak rychle, že člověk skoro ani nepostřehl, že už je konec. Jsem zvědavá na konečnou bitvu Eragona z Galbatorixem.