katerina3368
![Doručovatelky Doručovatelky](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484486/dorucovatelky-YhX-484486.jpg?v=1637601561)
Velmi sympatický detektiv s třemi cácorkami a božím humorem. Pozadí vyšetřování mě velmi bavilo, ta detektivní linka byla ale trošku slabší.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tisíc ďáblů Tisíc ďáblů](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484547/tisic-dablu-Mv2-484547.png?v=1637754225)
Opět super vykreslené prostředí poválečného Německa. Na Maxe jsem se těšila a nezklamal. Konec byl takový hodně pohádkový ale to já vlastně ráda.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kniha života Kniha života](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194580/kniha-zivota-kQr-194580.jpg?v=1446586406)
(SPOILER) Kniha s obrovským potenciálem, který se však autorce absolutně nepodaříl využít. Škoda. Nerozumím tomu, proč se teda museli ukrývat do minulosti, protože po nich šla kongregace ale když se vrátili, žili v domě jako by se nic nedělo a Matthew si vklidu stavěl plot. Gerbert, upír závislý na internetu, který svou vězenkyni propustí jen tak, jakoby se nic nedělo. No mělo to spoustu trhlin. Upřímně se těším na seriál, protože tam snad filmaři využiji potenciálu!
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166292/posledni-dopis-od-tve-lasky-vm9-166292.png?v=1626943448)
(SPOILER) Krásný a srdcervoucí příběh, který se dobře četl. Konec mi připadal ale trochu hodně na efekt a nebyl úplně uvěřitelný. Za prvé Anthonymu by už bylo v době kdy pracoval v archivu úctyhodných 74 a nevím jestli by těžká manuální práce nebyla už opravdu příliš náročná ale budiž. Co mi ale víc nesedí je, že by se nepokusil Jennifer kontaktovat ani po tom co jí zemřel manžel. Psal o něm článek a věřím, že by se do novin dostal i nekrolog. Věděl, že ho Jennifer miluje ale nemůže odejít kvůli dceři ale touto informací by se podmínky pro ně změnily. Štastné shledání po 40 letech mi prostě nepřijde úplně uvěřitelné i vzhledem k tomu, že žili ve stejném městě.
Co se mi ale na příběhu líbilo, byly různé úhly pohledu na nevěru. To bylo zajímavé.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468167/hajovna-hXF-468167.jpg?v=1635060824)
Knížku jsem dostala od babičky na poslední Vánoce, než zemřela. Má tedy pro mne speciální význam a čtení sem dlouho odkládala. Četla jsem ji na 2x, před letem jsem ji odložila s tím, že nechci číst nic vážného a teď se k vrátila. Nemohla jsem se však znova úplně začíst. 2 část mě příliš nebavila. Poslední část už byla jinčí kafe. Ocenila bych však, kdyby autorka šla více do hloubky a poslední část více rozepsala.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227249/maly-prazsky-erotikon-227249.jpg?v=1415132238)
Krásný příběh ze života, ve kterém obzvláště platí, že v lásce a ve válce je vše dovoleno.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jedenáct minut Jedenáct minut](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419/jedenact-minut-l5I-419.jpg?v=1586509520)
Stále nechápu jak muž může, takhle vystihnout duši ženy. Coelhovi se to však povedlo s naprostou lehkostí. Doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Případ mrtvého lorda Případ mrtvého lorda](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529806/pripad-mrtveho-lorda-65f15818e2d91.jpg?v=1710315545)
Také posloucháno jako audiokniha a celou sérii moc doporučuji! Klasická detektivka, která nezahrnuje potoky krve se zajímavou zápletkou.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Prokletý kraj Prokletý kraj](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476283/proklety-kraj-snk-476283.jpg?v=1625351584)
Knížka začala velmi slibně. Postavy byly realisticky vykresleny a mne velmi zajímalo jaké tajemství se skrývá v Jelení hoře. Konec však vyzněl tak do prázdna a žádné velké odhalení ze kterého by mi spadla brada se nekonalo, bohužel.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vinice ve Francii Vinice ve Francii](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518068/vinice-ve-francii-65689c0625169.jpg?v=1701354502)
Přidávám se také bohužel ke zklamaným čtenářům. Kdybych neposlouchala jako audioknihu, tak to snad ani nedočtu. Ano očekávám romantiku bez složitého děje ale co mi opravdu vadí, když dej nedává absolutně smysl a chování postav také ne. Určitě si každá svatební koordinátorka může dovolit plánovat jednu svatbu 2 měsíce, když se ve finále ani neuskuteční. Reakce postav nepůsobily vůbec reálným dojmem, chvílemi to vypadalo, že se asi všichni navštěvují meditační kruh a jsou totálně vyzenovaní, pak to zase přešlo do druhého extrému. Charaktery jednotlivých postav raději ani nekomentují, protože to by bylo rovněž na dlouho. Od Romantických útěku, raději utíkám.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Vějíř lady Windermerové Vějíř lady Windermerové](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220282/vejir-lady-windermerove-220282.jpg?v=1409685751)
Posloucháno jako audiokniha. Velmi svižný a příjemný poslech, určitě doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pařížská knihovna Pařížská knihovna](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468555/parizska-knihovna-PkG-468555.jpg?v=1621502332)
(SPOILER) Posloucháno jako audiokniha, která byla výborně načtená, takže se to krásné poslouchalo. Příběh byl dojemný, naučný i k zamyšlení. Co mi ale vadilo je ten konec, přišel mi nedomyšlený. Opravdu by po ní její otec či Paul nepátral? Myslím si, že by nebylo vůbec těžké ji najít když se vědělo, že vypomáhala v nemocnici. Stejně tak jsem nebyla spokojená s vývojem vztahu mezi Margret a Odile, lepší by se mi zdálo kdyby si k sobě opět našli cestu, protože Odile se ve finále jen prořekla, nechtěla ji ublížit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Malá lhářka Malá lhářka](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446883/mala-lharka-Tba-446883.jpg?v=1613515640)
Autorka přichází s poměrně tabuizovaným tématem sexuálního násilí a dokáže mistrovsky popsat prožívání všech zúčastněných osob a zvládla to brilantně! Byla sem napnutá a nejistá od začátku do konce. Akorát ten konec byl pro mě strašně rychlý a chtěla jsem vědět ještě co bude dál.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Strašák Strašák](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458299/strasak-NMm-458299.png?v=1606220014)
Nápad na takovou detektivku je parádní! Prostředí válečného Německa je vykresleno na výbornou a tohle mě na knize i dost bavilo, ten pohled z druhé strany. Bohužel však detektivní motiv zde byl odsunout dost stranou, což je škoda.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pod sněhem Pod sněhem](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233977/pod-snehem-YTV-233977.jpg?v=1462438532)
Příběh tři sester, které krom stejných rodičů nemají společného nic. Nastává tak spoustu zajímavých momentů, kdy si každá z nich myslí, že by situaci zvládla lépe. Pěkné rodinné drama ale jednou přečíst stačí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sloní paměť Sloní paměť](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498461/sloni-pamet-An2-498461.jpg?v=1682621718)
Po přečtení knihy, jsme zrovna vyrazily do zoo Zlín, kde jsou sloni. Velmi jsem přemýšlela jak se cítí jestli jim též chybí putování a široké pláně a nebo jsou spokojení. Úžasní tvorové, které je potřeba chránit. Hvězdu odebírám za styl psaní, který mi úplně nesedl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Samoživitelka Samoživitelka](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42125/samozivitelka-hrZ-42125.png?v=1644406058)
Uf tak to pro mne jako pro matku nebylo lehké a příjemné čtení. Nicméně dobře to odráží chladnou výchovu, kterou je poznamenán ne jeden z nás. Konec na mne příliš reslisticky už ale nepůsobil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Teorie lásky Teorie lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537675/teorie-lasky.jpg?v=1719899445)
Na novou knížku od Ali jsem se moc těšila a určitě nezklamala, jen mi přijde o proti předchozím knihám trošku slabší. Elsie mi přišla poněkud zvláštní a úplně sem se nedokázala do ní vcítit. Potěšilo mě však, že se v ději objevili postavy z předchozích knih.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zvuky probouzení Zvuky probouzení](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437803/zvuky-probouzeniSvyaXS-qXU-.jpg?v=1584974905)
Velmi syrové vyprávění ze kterého až mrazí. Bez příkras jsou v knize servírovany všechny pocity, které se u manželů Třešňákových objevují během života s Dorotkou. Jsem ráda, že kniha spatřila světlo světa a je mi obrovskou inspirací.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Malé zázraky: Příběhy zdravotních klaunů (25 příběhů) Malé zázraky: Příběhy zdravotních klaunů (25 příběhů)](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414519/male-zazraky-pribehy-zdravotnich-kl-2Sh-414519.png?v=1561669057)
Krásné i smutné příběhy, které vás dojmou. U čtení jsem se usmívala ale i plakala. Práce zdravotních klaunů je opravdu tězká, respekt a díky všem co je dělají!