Kekik Kekik komentáře u knih

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Zmizela v mlze je právě tou knihou, která mě k autorce přivedla. Tenkrát mě zaujala anotace a já si koupila prvních pět dílů najednou. Sérii čtu samozřejmě od prvního dílu. Na tento jsem si ale počkala. Předchozí díl s názvem Ostrov šedých mnichů jsem četla na začátku srpna roku 2020. Samotnou mě překvapilo, kolik času uběhlo.

Poměrně dlouho trvalo, než mě příběh zaujal. Nějak mě nebavilo číst až moc popisný styl psaní. Chtěla jsem akci, vyšetřování. Toho jsem se nakonec dočkala, ale bylo ho pomálu. Postavy měly zajímavé životy, v tom problém nebyl. Jen se děj zbytečně vlekl.
Dějová linka s Ann-Solveig mě vůbec nepřekvapila. To jsem tušila od začátku. Tip na vraha jsem měla špatný.
Doma mám ještě jeden díl, ale zdali si koupím i další, zatím nevím. V tuto chvíli spíše ne. Ovšem nevylučuji, že až si přečtu Sněžný měsíc, názor změním, a budu v sérii pokračovat.

Čtenářská výzva 2024: Téma 1. Kniha, jejíž hlavní postava je milovníkem koček.

24.08.2024 3 z 5

Retro ČS Retro ČS Michal Petrov

Vraťte mi Eskymo a limonádu Lift, prosím!

Jsem ročník 1991, ale čím jsem starší, tím více tíhnu k době před rokem mého narození. Ovšem ne z politického hlediska. O politiku se vůbec nezajímám. A proto jsem ráda, že kniha Retro není na politiku zaměřena. Ano, občas se autor o politice zmínit musel, ale je to v přijatelné míře.
Nejraději se dívám na tuzemské i zahraniční filmy a seriály z dob minulých. Popřípadě natočených již v této době, ale děj je situovaný do minulosti. Sleduji, jaké byly výrobky, vybavení bytu, oblečení, a jiné. Tím pádem kniha Retro je opravdový skvost pro mě. Publikace obsahuje mnoho dobových fotografií. Mnoho informací o výrobcích. Až mě překvapilo, kolik značek je na trhu dodnes. Velikou chválu si zaslouží i styl psaní. V jiném případě bych názvy firem a data jen tak přelétla očima, zde jsem četla vše poctivě. Autor napsal knihu poutavě a já každou sekci četla s nadšením.

Eskymo ( ne na tyčce, ale kostka kokosového krému celá v čokoládě) je mlsota, na kterou často vzpomínám. Tu kdyby vrátili do výroby, s původní recepturou, tak se zblázním radostí. Dnešní Eskymo na tyčce se nedá vůbec srovnávat. Dále limonády Lift, které jsme pili po litrech, šuměnky (jsou dodnes a ráda si je kupuji). Tang jsem si sice nedávno také koupila na internetu, ale už není tak chutný jako dříve. Na tom jsme se v rodině shodli. Sifonové láhve a bombičky, ty si také pamatuji. A co teprve stavebnice Seva? S tou jsem strávila hodiny a hodiny. Magická tabulka uchvacovala. A mnoho a mnoho jiného.
Určitě si pořídím i další dva díly. Druhý díl se zabývá odíváním, nábytkem, elektronikou a jiné. Třetí díl je o dovolené. Sice téma dovolená mi není tak blízká, ovšem i přesto se těším na čtení. A na fotografie.
Čtení publikace Retro ČS doporučuji.

20.08.2024 5 z 5

Smrtící terapie Smrtící terapie Sarah Pekkanen

Smrtící terapie je sice rozsáhlejší knihou, ale já se nenudila ani u jedné stránky.
Poměrně i dlouho jsem tápala, kde je ukrytý padouch. Nakonec už to začalo být jasné. A je také pravda, že mě konec lehce zklamal. Trochu moc kombinované a tentokrát se mi to k příběhu nehodilo.

Přesto hodnotím velmi kladně a těším se na další počin.

18.08.2024 4 z 5

Poklesky maloměsta Poklesky maloměsta Ken Jaworowski

Děkuji @zanicenyknihkupec, který mě ke knize přivedl. Tisíceré díky. Společně se Smaženými rajčaty je to již podruhé, co mě knižní tipy od Oldy dostaly do kolen.

Kniha mě nejprve zaujala svojí obálkou. Celkově je kniha designově úžasná.

Hned první kapitolou si mě kniha získala. Četla jsem v každé volné chvilce.
Všechny tři příběhy, které v sobě ukrývá, mě zajímaly. Všechny tři příběhy jsou tak skvěle vymyšlené, že jsem se nestačila divit.
Nejprve jsem byla nejvíce zvědavá na příběh Callie. Záhy si mě však získali i Nathan s Andym. U všech třech jsem v některých chvílích zamačkávala slzy, a stejně tak jsem se i několikrát rozesmála. Ironický humor mám ráda.
Autor sepsal knihu, na kterou jen tak nezapomenu. Doufám, se dočkáme dalších autorových knih.
Čtení doporučuji !

13.08.2024 5 z 5

Nespoutaná Aljaška Nespoutaná Aljaška Kathleen A. Tucker

Za názvem Nespoutaná Aljaška se skrývá velmi krásný, romantický, dojemný příběh, který mě dokázal několikrát rozesmát, ale i rozbrečet. Aljašku jsem si oblíbila již v knize Velká samota od Kristin Hannah. Někdy bych se tam ráda podívala, ale tento sen je pro mě nesplnitelný. Tak alespoň díky knihám můžu poznávat krásy divoké aljašské přírody. Na druhý díl se těším.
Od autorky mám doma sérii Deset malých nadechnutí, na kterou se teprve chystám.

Čtenářská výzva 2024: Téma 7. Kniha poprvé vydaná v ČR/SR v posledním čtvrtletí 2023.

12.08.2024

Rituály vody Rituály vody Eva García Sáenz de Urturi

Druhý díl z trilogie mě pohltil úplně stejně jako první. I když je zde hodně historie a popisů tradic, já to hltám. Baví mě číst o Viktorii a jejím okolí.
Tentokrát jsem vraha odhalila později než v předešlém díle, ale přeci jenom dříve než Kraken s Estíbalis. Celkově mi některé souvislosti přišly na mysl rychleji než hlavním vyšetřovatelům.
Stále platí, že bych raději viděla Krakena s Esti. Alba mi prostě nesedí již od začátku série. Rozhovor Esti s Albou o Krakenovi mě dojal. Tedy hlavně tím, co pronesla Esti.
Těším se na (zřejmě) závěrečný díl.

Čtenářská výzva 2024: Téma 6. Kniha s citátem na začátku.

09.08.2024 5 z 5

Slavnosti sněženek Slavnosti sněženek Bohumil Hrabal

Děkuji celému filmovému štábu filmu Slavnosti sněženek, že z ničeho dokázali stvořit něco tak úžasného. U filmu se člověk baví téměř po celou dobu. Číst knižní předlohu pro mě bylo ztrátou času. A mnohdy také utrpením.

Čtenářská výzva 2024: Téma 18. Kniha od držitele Ceny Jaroslava Seiferta.

03.08.2024

Uteč, dokud můžeš Uteč, dokud můžeš Rebecca Zanetti

Výborný začátek detektivní série. Když se odhalila totožnost vraha, málem mi spadla brada.
Milostná linka není na škodu, i když na erotické scény v tomto žánru moc zvyklá nejsem.
Kdo je Abigail mně bylo jasné hned.
Jsem zvědavá, jak to s rodinou Laurel bude dále. Rozehrané to má autorka moc zajímavě.

31.07.2024 5 z 5

Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Opět jsem se moc ráda vrátila do Österlenu. Škoda, že se zřejmě jedná o poslední návštěvu. Dva díly jsou málo. Kéž by přibyly další.
Příběh je velmi zajímavý, s mnoha zvraty. Jelikož jsem podezřívala téměř všechny, nakonec jsem vlastně vraha uhodla. Ale je pravda, že poslední tip na vraha, u kterého jsem zůstala až do konec, byl špatný. Zato Pluto zabojoval. Tedy, Vinstone, ten tě dostal.
Krásná obálka knihy.

29.07.2024 5 z 5

Český ráj Český ráj Ivo Paulík

Krásná publikace, kde jsem našla pár zajímavých tipů na výlet. Nejlepší byl výlet na Plakánek (u hradu Kost), kde jsme byli již několikrát. Do Českého ráje jezdíme pravidelně. Je to naše srdeční záležitost.

19.07.2024 5 z 5

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

Shari Lapena opět nezklamala. Všude samí lháři nejsou úplně napínavým thrillerem, ale to vyvažuje skvělý styl psaní. Líbí se mi, když je příběh vyprávěn z více úhlů. Mám pocit, že tak jsme u všeho a u všech.
Těším se na další autorčinu knihu.

18.07.2024 5 z 5

Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Fannie Flagg (p)

Ke knize mě přivedl @zanicenyknihkupec a já bych chtěla moc moc moc poděkovat. Děkuji, že jste mně přivedl do cesty jednu z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla. A to jsem dlouho odolávala, než jsem si knihu koupila, a stejně tak dlouho odolávala, než jsem si vzala knihu ke čtení.

Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe je rozhodně kniha s nejpodivnějším názvem, jakou jsem kdy četla. Také je to ale jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla. Již první stránkou jsem byla lapena úžasným příběhem, který mě zajímal až do poslední tečky. Jak se blížil konec, cítila jsem v srdci smutek z toho, že za několik okamžiků budu muset opustit postavy, které se staly mou druhou rodinou. Knihu jsem četla při každé volné chvilce. A když jsem neměla čas, v myšlenkách jsem byla v kavárně, a čekala na smažená rajčata.
Úžasný styl psaní, kdy mě autorka dokázala jak rozplakat smutkem, tak rozchechtat až nahlas. Skákání v čase vůbec nevadilo. Vždy jsem se zorientovala.
Tajemství kolem Železničního Billa jsem rozlouskla celé. A co se odehrálo v soudní síni, na to nezapomenu. Také velmi chválím, že po dočtení nezbyla žádná otázka. Autorka nám nezůstala nic dlužná. Děkuji paní Fannie Flagg za nádherný zážitek. Nezapomenu.
Pochvalu si zaslouží i grafické ztvárnění knihy. Bravo.
Těším se na filmové zpracování.
Čtení DOPORUČUJI !!!

14.07.2024 5 z 5

Host Host B. A. Paris (p)

Před čtením jsem na IG sdílela, že mě B.A. Paris ještě nikdy nezklamala, a že se moc těším na čtení. Z nikdy se stalo poprvé. Ano, poprvé mě autorka zklamala.
Čtení mě příliš nebavilo. Poměrně dlouho trvalo, než jsem se začetla. A i pak to nebyla velká sláva. Bylo mně poměrně jedno, co se v knize odehrává. Zvlášť když se právě skoro nic nedělo.
Číst dvakrát za sebou stejnou scénu bylo únavné. Příklad: Odehrál se dialog mezi dvěma postavami. Následně jedna postava odešla, přišla jiná, a ta první té druhé povyprávěla, o čem se bavili. A to doslova celý dialog. Zcela zbytečné.
Příběh se skoro vůbec nevyvíjel. Takové unylé. A pak přišel epilog, který vůbec nešokoval. Tentokrát ne.
Nakladatelství Motto si také nezaslouží pochvalu. Příliš mnoho chyb. Nejčastěji chyběla slova. Za to ale autorka nemůže.
Na B.A.Paris nezanevřu. Naopak. Na další knihu se těším.

12.07.2024 2 z 5

Anděl smrti Anděl smrti Robert Bryndza

Skvělý díl s Ericou Foster. To čekání za to stálo.
Příběh je zajímavý. Není tak napínavý jako ostatní případy, ovšem čtení mě velmi bavilo.
Konec rozhodně navnadil na další díl. Jsem zvědavá, jak se bude děj dále odvíjet.

07.07.2024 5 z 5

Uloupené dívky Uloupené dívky Angela Marsons

Další díl s Kim za mnou. Opět nastává čekání na další díl, na který se neskutečně těším.
Když jsem se v anotaci dočetla o Alex, nebyla jsem nadšená, ale přeci jenom jsem si na konci řekla- Tak fajn, co předvedeš příště?
Skvělá kniha, skvělý díl, velmi povedená obálka. U této série jsem ještě nenašla jedinou chybu.
Čtení doporučuji.

27.06.2024 5 z 5

Vražedná čísla Vražedná čísla J. D. Kirk (p)

Vynikající díl s Jackem Loganem a jeho týmem. Škoda jen, že na konci autor neprodloužil napětí při hledání poslední oběti.
Již u předešlého dílu jsem litovala Tylera za to, jak mu nakládají. Zde to bylo již o něco lepší. Nevím, proč zrovna u něho mi tohle kolegovské popichování tak vadí. Možná to bude tím, že je to moje nejoblíbenější postava ze série. Vážně nevím, proč je mi ho tolik líto.
Konec pořádně navnadil na další díl. Tak kdepak ho máme ?

25.06.2024 5 z 5

Poslední hřebík Poslední hřebík Stefan Ahnhem

(SPOILER) Pozor, možný spoiler!
Při čtení závěrečného dílu s Fabianem Riskem jsem měla v hlavě připraveno tolik výčitek, co napíšu do komentáře, až jsem si říkala, že to snad není možné, aby mě poslední díl tolik zklamal. Jenže pak přišel konec a ten vymazal vše. Ano, je tam pár nezodpovězených otázek, ale to vůbec nevadí. Fabianova rodina mně k srdci nepřirostla, takže je mi úplně fuk, jaký konec je čekal. Je to kruté, ale autor mně nedal šanci si je oblíbit. Zato Sleizner se autorovi velmi povedl. Z takového padoucha mně bylo až fyzicky zle.
Určitě se pustím do knihy s Malin Rehnbergovou s názvem Jizvy plné beznaděje, a třeba se zde zmíní i o ostatních postavách z této série. Nakonec nechávám plné hodnocení. Tato série stojí za přečtení.

18.06.2024 5 z 5

Čokoládovna Čokoládovna Maria Nikolai

Čokoládovna je podmanivý, zajímavý příběh rodinné ságy a navrch k tomu provoněný čokoládou.
Hned první díl si mě získal. Čekala jsem trochu naivní příběh z červené knihovny. O to větší bylo překvapení, že tomu tak není. Je tedy pravda, že konec je až moc velký happy end, ale ke knize naprosto sedí. Moc chválím epilog. Věřím, že v dalších dílech mě čeká napínavý osud čokoládovny, jejich majitelů a rodin. Těším se na pokračování.

Čtenářská výzva 2024: Téma 3. Kniha s jednoslovným názvem o minimálně 4 slabikách.

11.06.2024 5 z 5

Ticho ve sněžném městě Ticho ve sněžném městě Eva García Sáenz de Urturi

Velice zajímavý příběh, kdy již od počátku víme, co potká vyšetřovatele, známého pod přezdívkou Kraken, ale mně osobně to nevadí. Právě naopak mě to pohánělo číst dále.
Příběh je zajímavý, zápletka skvěle vymyšlená. Historie města mě bavila, stejně tak jejich svátky.
Kde je vrah, respektive s kým tráví nejvíce času, to jsem věděla, ale když padlo jméno, to jsem nečekala.
Rozhodně si přečtu i další dva díly. Jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet osobní život Krakena a Estíbaliz. Jak ráda bych viděla ty dva spolu.

Čtenářská výzva 2024: Téma 19. Kniha, která má na obálce hodiny.

08.06.2024 5 z 5

Smrtící kolotoč Smrtící kolotoč Alexander Gordon Smith

Opět vynikající díl se sympatickým Kettem a jeho týmem.
Jen pár chvil předtím, než záhadu rozluštil Robbie Kett, jsem též případ rozluštila. Ale to vůbec ničemu nevadí.
Líbí se mi autorův smysl pro humor, kterým odlehčuje závažné téma knihy. Hned na začátku, kdy byl Kett poprvé v kanceláři Clareho, jsem téměř brečela smíchy.
Těším se na další díl.

27.05.2024 5 z 5