Keram.mareK Keram.mareK komentáře u knih

Tajné dopisy mnicha, který prodal své ferrari Tajné dopisy mnicha, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Souhlasím s tím, že příběh je vcelku snadno předvídatelný a některé části jsou nudné. Kniha se mi však líbila tím, jak je napsaná (snad i přeložená). A nejen to. Čtenář většinu z mouder ukrytých v knize nejspíš zná, kniha však může působit jako zrcadlo, které ukazuje, jak se na rozdíl od příběhu daný člověk chová a jak změnit svůj přístup k okolí i sobě samému.

20.04.2018 5 z 5

Včerejší strach: Jaké to bylo mezi Čechy a Němci? A jaké to bude...? Včerejší strach: Jaké to bylo mezi Čechy a Němci? A jaké to bude...? Josef Škrábek

Výborná kniha pro pochopení česko-německých vztahů nejen během války.
Zaujaly mě především části o odsunu Němců a o kadaňském incidentu, ale také mnoho vzpomínek, které pomáhají pochopit souvislosti dané doby.

06.02.2018 5 z 5

Květen 1945 (ve Východočeském kraji) Květen 1945 (ve Východočeském kraji) Vlastimil Květenský

souhlasím s kopeceli ohledně uváděného pozitiva.
Hlavní nedostatek ale nejsou zvratky z dob minulého režimu, se kterými si čtenář musí poradit. Horší je seznam vyobrazení, který existoval, ale je jen vložen do knihy. Není tedy její integrální součástí a pak to dopadá odpadovým hodnocením. Pro ilustraci např. č.127 - Sovětští vojáci likvidují dne 9. května 1945 poslední odpor jednotky SS u Pražské brány ve Vysokém Mýtě.
Dávám tedy pár hvězd navíc, aby kniha úplně nezapadla.

07.09.2024 4 z 5

Vojsko a vojenské objekty Vojsko a vojenské objekty Zdeněk Míka

skvělá fotografická příloha.

09.12.2022 5 z 5

Před branou nenávratna: Příběhy obětí šoa Před branou nenávratna: Příběhy obětí šoa Adam Drda

Některé příběhy znám z knihy Zdálo se, že Bůh je lhostený. Vůbec mě však nevadí, že jsem je četl znovu. Jsou to důležitá svědectví, která bychom si měli připomínat.
V příběhu Nesmíš vydat ani hlásku mi ale nesedlo zkracování příjmení a jeho následné zkloňování. Potřebu anonymity chápu, ale "...rodinou H-ových, H-ovi podstoupili, paní H-ová..." bych raději s poznámkou upravil na příjmení jiné a používal ho nekrácené, takhle to zní krkolomně.

25.02.2022 5 z 5

Snídaně v poledne Snídaně v poledne Ivan Kraus

někdy veselé, jindy truchu smutné. Více čtivé i méně čtivé, ale kniha jako celek moc hezká. Moc se mi líbil televizní zajíc.

12.05.2021 4 z 5

Skryté poklady 01 Skryté poklady 01 Marek Budaj

Perfektní fotografie nálezů, zajímavé je také zapojení moderních technik výzkumu v oblasti. Velice zajímavá kniha, není co dodat.

05.04.2021 5 z 5

Generál Jan Reindl (1902-1981) Generál Jan Reindl (1902-1981) Milan Vyhlídal

zajímavá kniha. Hezky ozdrojované, což oceňuji. Na druhou stranu je to "odosobněné" právě tím, že je čerpáno především z archivů a dokumentů. Nesmí se to tedy brát jako vzpomínky generála.

22.02.2021 4 z 5

Rozhovory na přelomu tisíciletí Rozhovory na přelomu tisíciletí Karel Hvížďala

milé překvapení. Zde zatím ne příliš dobře hodnocená kniha, která ale má co říct. Je sice dvacet let stará, ale tím spíš je zajímavá pro srovnání s tím, kam jsme se od té doby posunuli jako společnost, nebo, chcete-li, národ. Stát.

15.02.2021 5 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Ke čtení knihy jsem se dostal díky dřívějšímu dárku v podobě trojboxu a letošní výzvě. Těžko říct, jestli by si ke mně kniha někdy našla cestu jinak.
Po již přečtených "40 dnech" musím opět zmínit Ziburův humor, který mi moc nesedl. Kniha mě také občas nudila, lépe se mi četl akorát začátek a posledních asi padesát stran.
Co se mi ale opravdu líbilo, byl doslov. A budu se opakovat, ale musím opět smeknout pomyslný klobouk před autorovou odvahou do toho jít. Je to inspirativní.
Možná se taky někdy rozhoupám k podobné cestě.
Nebo si časem alespoň přečtu, proč "Už nikdy pěšky po Arménii.."

20.06.2020 4 z 5

Peklo na letišti Peklo na letišti Sergej Lojko

Krym, strejda se zrzkem a letiště moc dobré. Ostatní už mi tolik nesedlo. Celkově jsem měl ale hokej mezi jmény, časem a místy, do toho realita x fiktivní místa a postavy. Trochu moc skoků sem a tam, jak už tu bylo zmíněno.

04.04.2020 3 z 5

Magická vlna Magická vlna Peter Sasín

Autor opravdu pracuje s tím, co už v sobě máte. Po přečtení tak záleží jen na čtenáři, jestli převede to, co kniha nabízí do každodenního života. Určitě něco zkusím.

09.02.2020 4 z 5

Bestii navzdory Bestii navzdory kolektiv autorů

Fotky předmětů a jejich popisů mnohdy nejsou na stejné straně, což člověka nutí vracet se tam a zpět.

19.11.2019 3 z 5

Rommelovo spiknutí Rommelovo spiknutí John Tarrant

místy opravdu strašný překlad, trochu jsem se ztrácel ve jménech. Jinak ale dobrá, čtivá kniha.

01.10.2019 4 z 5

Metody boje americké námořní pěchoty 1941-1945 Metody boje americké námořní pěchoty 1941-1945 J. Leo Dougherty

obsahově to není špatné, ale nestačí to na to, aby si kniha zasloužila místo v mé knihovně. Překlad oproti jiným knihám podobného tématu slušný.

28.01.2019 4 z 5

Speciální jednotky USA v Pacifiku za druhé světové války Speciální jednotky USA v Pacifiku za druhé světové války Gordon L. Rottman

kniha by potřebovala korekturu textu, jinak je ovšem zajímavá.

12.01.2019 3 z 5

Pro blaho národa Pro blaho národa Ivan Cankar

Žánrem naprosto mimo mé zájmy, ale jsem rád, že jsem tomu dal šanci. Zpočátku jsem měl trochu problém s postavami, zorientoval jsem se však vcelku brzy a nakonec jsem nerad přestával číst, protože jsem se pokaždé těšil na pokračování. Dílo je v mnoha ohledech opravdu aktuální.

31.03.2018 5 z 5

Arabsko-izraelský konflikt Arabsko-izraelský konflikt Kirsten E. Schulze

Přesto že to není žádná bichle, kniha dobře popisuje danou problematiku a pomohla mi zalepit mezery ve znalostech konfliktu.

07.01.2018 5 z 5

Příběhy nálezů Příběhy nálezů Josef Brix

knížku jsem přečetl během dvou dnů. V knize jsem našel dost pravopisných chyb, za což bych knize nejradši dal o hvězdu méně. Zachránily to však některé zajímavé podrobnosti o nálezech.

09.11.2017 4 z 5

Muži s lipovou ratolestí Muži s lipovou ratolestí Eduard Stehlík

opravdu malá knížka, která čtenáře stručně seznamuje s životopisy našich prvorepublikových generálů. Někteří jsou známí, většina jmen však dle mého názoru upadla v zapomnění.
Díky knize si také čtenář udělá obrázek, jak se po r. 1948 nový režim choval k osobnostem druhého odboje.

21.10.2017 5 z 5