Kerolka_P. komentáře u knih
Taková příjemná blbina :) letní čtení. Moc se mi líbí Backmanova víra v dobrého člověka. Neubráním se srovnání, u Oveho a Brit Marie jsem se řehtala nahlas, opakovaně, tady ne. Ale to není ode mě fér. Jinak se mi nelíbil závěr, připadal mi trochu kýčovitý a zbytečně rozvleklý. Nicméně Backmanův styl psaní mi sedí, takže tři hvězdy.
Mám to tak půl napůl. Četlo se to dobře. V knize je řada velmi silných momentů k zamyšlení, to se nedá upřít. I hlavní myšlenka je dobrá - nejsme tu jen sami pro sebe, každý tady máme nějaký úkol. Jonathan je sympaťák, i když místy mi jeho počínání připadá příliš na sílu. Ale co, dělá, co umí a co v tu chvíli vnímá jako správné. Fandila jsem mu. Postava tetičky Margie na mě působila ambivalentně - na jednu stranu z ní padají velká moudra, na stranu druhou dojmem uspořádaného života a vyrovnané osoby na mě příliš nepůsobí. Hlavní zápletka s cikánkou, kterážto se na konci knihy rozuzlí a kterou nechci prozradit, mi připadala vysloveně pitomá a dosti ubrala na dojmu z celé knihy. Některé postavy z knihy bych vynechala úplně, některé pasáže působily jako navíc a téměř až jako z úplně jiné knihy. Co mi tam ale chybí úplně, je nějaký přesah - jsem zkrátka přesvědčená, že pokud je život založen jen na naší snaze, byt sebelepší - že to jaksi k naplněnému životu nestačí.
Poctivé detektivky :) obě napínavé, čtou se samy. Vyzdvihla bych zejména první z nich, která hovoří o méně známém seznámení nerozlučné dvojky Holmes a Watson.
Nemůžu zase jinak než pět hvězd. Nicméně nejsem objektivní, spíše jsem pro svou slabost pro E. A. Poe-a velmi nekritická. Hltám každý jeho kus!
Já se s Poe-m tak strašně ráda bojím! :) Jedno léto mě chytl tak, že jsem od něj přečetla snad všechno. Baví mě to. Fest.
Já jsem nadšená :) Konečně kniha, kde je jasně rozlišené dobro a zlo. Často se v novodobých knihách setkávám s "hrdiny", kteří mají vlastně velmi pokřivený charakter a mírně řečno dosti ambivalentní roli. Eva Hudečková svým typickým nádherným a košatým jazykem popisuje, jak důležitá jsou naše každodenní rozhodnutí pro dobro či zlo. Současně jasně poukazuje na následky těchto rozhodnutí, které mají často dopad nejen na člověka samotného, ale i na jeho okolí (a jeho nejbližší). Oceňuji netradiční pohádkovou formu vyprávění dospělému adresátovi. Vřele doporučuji a těším se na další knihu autorky.
Štval mě název, který nápadně připomíná moderní severské knihy. Ale dala jsem tomu šanci, lákalo mě prostředí slovenské vesnice. Začátek byl poměrně slibný, vlastně i ústřední téma bylo zajímavé, ale jako celek tedy ne e. Plácání Lojky mi v knize přišlo skoro zbytečné, zkrátila bych ho ani ne na třetinu. Chyběl mi zde vtip. Konec zaváněl kýčem. Skoro si říkám, že jsem ten čas mohla strávit jinak.
Skvělé téma, nicméně četlo se mi to nedobře.
Velmi silné téma. Čtivé, napínavé. Oželela bych však lovestory, která z mého pohledu ubírá knize na kvalitě.
Po přečtení vás zaleje vlna vděčnosti, že máte střechu nad hlavou.
Kdo tíhne k pražské německé (židovské) literatuře, ten bude nadšeně nasávat každý list této knihy. Lenka Reinerová nám dá pocit, že jsme s těmito literáty popíjeli kávičku ve stověžaté matičce.
Naprostá srdcovka. Přečteno poprvé ve třinácti letech. A také první kniha, u které jsem brečela jako želva :) Nedám na ni dopustit. Líbila se i manželovi. Top!
Betty Mac Donaldová ve své knize "Kdokoli může dělat cokoli" přisuzuje tento výrok právě své sestře Mary. Ta ho nejen vyřkla, ale také zrealizovala. A myslím, že obstojně; toto dílo je vtipnou, odpočinkovou literaturou. Srovnávat ji s Betty mi nepřijde fér, tak jen povím, že Mary se to povedlo. Ideální letní čtení.
Komu "voní" východní křesťanství, tomu bude vonět tato jedinečná kniha. A to nejen papírem! :) Poutník umí takovým způsobem nadchnout pro modlitbu Ježíšovu, že s ní pak nemůžete přestat :) Stejně jako se čtením této knihy. Neznám druhou takovou.
(A jen podotýkám, že Dobrotoljubije vyšla v r. 2019 pod názvem Filokalie také v češtině - zatím první díl, v plánu jsou tuším ještě další čtyři. Už ji mám doma - hotový poklad!)
Jistojistě jedna z nejlepších a nejkvalitnějších knih křesťanské literatury. Nemohla jsem se odtrhnout a jen jsem žasla.
Brilantně a precizně sepsaná kniha, která vás naladí na Vánoce (i na ty příští :) ). A nejen to, naučí vás lépe porozumět tradicím a zvykům s Vánoci spojenými.
Vydržela jsem jen jedno patro a odkládám; knihám tohoto typu nechci věnovat drahocenný čas.
Morální základ do života pro každého. Nádherně napsáno, Eva Hudečková opět nezklamala.