kikies komentáře u knih
Tohle se mi fakt líbilo.... Tak trochu jiná detektivka, zřejmě je to tím Kingovským hororovým řízem. Čte se to velmi dobře, dobře to odsýpá, vrah má vše promyšlené a "detektiv" nakonec ještě promyšlenější. Líbili se mi Jerome a Holly, to byly fakt milé postavy.
A obavy o tom, že kniha (by) mohla inspirovat případné teroristy mě rozesmívají - kdyby tito lidé četli knihy - jakékoli, stačil by i ten jejich Korán, ale číst ho pořádně a trochu nad tím přemýšlet - něco jako terorismus by němělo tolik šancí. Lidé, kteří (doopravdy) čtou, nemají vygumované mozky a nemají čas na krávoviny ;-)
Tohle mě vážně oslovilo. Samozřejmě množství doočíbijících náhod a neustále se zhušťující propletenec postav je někdy trochu iritující, ale já tohle postupné propojování a navazování považuji opravdu za umění. Je fakt, že by se možná hodil nějaký "pavouk" třeba na přebalu knihy, protože ve jménech čtenář prostě trochu plave, ale líbí se mi to a doporučují především proto, jak těch 12 osudů dokázalo krásně pojmout téměř veškerá aktuální společenská témata a problémy, které se mohou dotýkat dnešních žen všech věkových kategorií. Ano, tohle se opravdu povedlo.
Jako nápad nebyl špatný.... vzít si z toho hlavní myšlenku a pracovat s ní, a samozřejmě klást důraz na finanční gramotnost - o tom žádná, ale nějak se tam vůbec nebere v potaz, že co stát, to jiné fungování trhu, jiná byrokracie a jiný daňový systém... a opravdu mi přijde velice naivní představa, že to je strašně jednoduché a může to dělat úplně každý. Není to pravda! Každý to může zkusit, to ano, ale na to, aby se člověk vrhl do investování, nakupování nemovitostí za peníze, které nemá, na to prostě musí mít člověk náturu, určité vlastnosti jsou nezbytné a ne každý to zvládne, každý jsme jiný a ne každý je skvělý obchodník... Knihu nejde brát jako návod, pouze jako inspiraci a podnět k dalšímu studiu... Připomíná mi to takový jakýsi "Americký sen" :-) Ale jak už jsem řekla, rozhodně fandím jakékoli snaze o zvýšení finanční gramotnosti a to už od útlého věku...
Občas jsem se zasmála, ale rozhodně to nebylo tak vtipné, jak napovídala citace Helen Fieldingové na obálce (na tyhle "upoutávky" už začínám být lehce alergická) a místy to bylo hrozně umělé až šíleně ujeté, ale bohužel ne v tom dobrém slova smyslu. Je pravda, jak se tu už zamýšlí i předchozí komentující, že u knihy je prapodivné právě to, pro koho má být určena, kdo má být jejím čtenářem a navzájem se to hodně bije. A hlavní hrdinka je fakt hodně "na ranu".
Velice zajímavé pojednání o knihách pro ženy, čtenářkách, hrdinkách, autorkách ... ten typ knihy o čtení, který Vás naláká přečíst si ještě něco podobného.
Bohužel musím souhlasit, že pan Ueda pro sebe využíval nevhodně velký prostor, pakliže "hlavní postavou" tady měl být Dalajláma. Dalajláma je velice moudrý muž s krásnými myšlenkami, které podle mě díky způsobu vedení rozhovoru moc nevynikly...
Bravurní thriller, napínavé, skvěle odvedená práce, ale asi jsem nebyla nějak správně naladěná... Chyť mě bylo o kapánek lepší.
Příběh má pár řemeslných much, ale rozhodně je za ním talent na svěží, čtivé a napínavé čtení. Jednou z těch much je například i to, že vraha a důvod jeho počínání lze odhalit velice brzy, ale i tak vás to nedonutí knihu odložit. Hlavní hrdinka je sympatická - možná až moc, téma aktuální, prostředí atraktivní, nechybí sex, nechybí krvavé zločiny, umírají špatní i dobří, celek je vyvážený a rozhodně zajímavý. Další díly si určitě přečtu.
Napínavé a chytlavé, něco na styl Indiana Jonese... spousta akce, útěk před pronásledovateli, nebezpečné honičky a hromada mrtvých kvůli přelomovému archeologickému objevu, který hodlají ti špatní samozřejmě zneužít a ti nahoře pro změnu zase ututlat (samozřejmě v rámci bezpečnosti). Oblíbené, ale ohrané - nesmrtelní hrdinové, kteří přežijí i kulku do hlavy, CIA infiltrovaná špiony, mocenské hry, dvojice sexy hrdinů.... nejzajímavější je právě to téma z norské historie, myšlenka Vikingů coby objevitelů Ameriky a pokus o znovuvzkříšení teorie o nadřazenosti konkrétní rasy, resp. plány na její uvedení do praxe. Tak akorát sci-fi, aby to unesl i nemilovník sci-fi :-)
Velice zdařilé! Napínavé, s propracovanou psychologií postav, přitažlivým vývojem děje a nečekaným rozuzlením. Akorát jsem trochu skeptická vůči netrénovaným mužům, kteří zabíjejí prostřednictvím jedné dobře mířené rány do hlavy... A na úplném konci jsem se nejvíc bála Nory! :D Linková mě příjemně překvapila a určitě vyzkouším i některou z jejích dalších knih.
Znáte takový ten pocit, že se k vám určitá kniha dostala v ten nejvhodnější okamžik, kdy jste si ji fakt potřebovali přečíst, aby vám toho ze sebe dala úplné maximum? Tak přesně to se mi stalo u Alice. Kombinace aktuální situace a problémů popisovaných v příběhu, které mají ve své podstatě spoustu společného, je pro mě něčím novým a velice přínosným. Takže asi nebudu moc objektivním hodnotitelem. Určitě mohu říct, že příběh podle mě rozhodně předčil Manželovo tajemství, byl velice poutavý a tak opravdový, silný... a člověk místy nevěděl, komu má vlastně fandit :-)
"Ten můj je jiný!"... Jo, ale především je úplně jiný než ty, než my, Evropané.
Je neuvěřitelně naivní pouštět se do vztahu s mužem z natolik odlišné kultury, obzvláště, když je v tom zapletené náboženství, které vaší vlastní kulturou pohrdá a bojuje proti ní. A stejně tak naivní je vrhat se do sňatku po tak krátké známosti, aniž by si člověk důkladně zjistil, do čeho jde, a alespoň teoreticky se připravil. Pár měsíců a ještě k tomu na dálku se dá velice snadno přetvařovat a předstírat přesně to, co chce žena vidět. Přesně jak bylo řečeno, není to o tom, kdo je ten zlý a kdo je ten hodný, jsme prostě jen strašně moc rozdílní, a nemůžete si vzít muslima, a potom se divit, že se chová jako muslim... Nejsem necita, i já vím, jaké to je být zamilovaný a dělat blbosti, ale nelze všechno házet jen na lásku... a proto mluvme o tom, a mluvme hodně nahlas, evidentně je pořád ještě moc žen, které nechtějí poslouchat!
Asi jsem od toho očekávala více. Je to vtipné - hlavně ze začátku, pak už další gradace a vývoj jaksi chybí, takové odlehčené podání radostí a strastí "mateřství". Ale působí to na mě hrozně nedospěle, fakt tak trochu jako asi o 5 let starší Nick Twisp od C. D. Payne, a to si - bohužel - myslím, že je v tomto případě na škodu.
Jooo, konečně je po Waalerovi! Ale že jsem se bála, že ho nakonec ušetří a "předá spravedlnosti". Ellen je konečně pomstěna ;-) Fakt skvělé, ale nevěřím tomu, že z Harryho bude taxikář, to by mě zklamal! ... a jsem upřímně zvědavá, kdo bude Harryho protivníkem v dalších dílech, Tom nasadil laťku poměrně vysoko 8-)
Další výborný díl v řadě, kterou je opravdu nutné číst postupně. Tento mi přišel lehounce slabší, asi je to tím, že zločiny jsou příliš promyšlené, překombinované a působí to těžkopádně a nereálně, když na to přijde zrovna někdo jako Harry... a důkazů je tak málo, že si myslím, že by to u soudu asi fakt neobstálo, ještě, že se mu nakonec všichni přiznají :-) Ale zapadá to do řady, tím "slabší" rozhodně nemyslím "špatná", netrpělivě očekávám vyřešení případu umlácené Ellen, zakroucení krkem proradnému Princovi a taky budu s napětím sledovat, jak se vyvine postava Beáty.
Ke Cormoranovi a Robin se budu vracet ráda. Je to příjemný protiklad k dnes běžným brutálním a uspěchaným detektivkám a krvavým thrillerům (a to jsem jejich milovníkem také, na to pozor!). Popisovaná vražda je samozřejmě také brutální a nechutná, ale nějak je to celé takové citlivější, propracovanější a promyšlenější. Je to detektivka klasického typu, kde se detektiv musí obejít bez policejních pravomocí - a proto mu to také trvá více stran. Už se těším na další případy ;)
Sladké, ale uvěřitelné, tak jak to umí jen Sparks. A ano, dojemné...:-)
Dovedu pochopit, že ne každému z běžných uživatelů češtiny Korektorovy stripy přijdou vtipné, kdekdo je možná ani nepochopí, ale milovníci češtiny, češtináři a především korektoři musí po celou dobu čtení jen souhlasně pokyvovat hlavou a pochichtávat se pod fousy :-)
Fakt nevím, jak tuhle "knihu" hodnotit :-) Pro lidi, co se potřebují uvolnit nebo nějakým způsobem ventilovat své emoce, je to jistě přínosné, já to beru spíše jako zajímavou zkušenost a poznání, co všechno se dá vydat :-)
Velice podařená detektivka, důkladně propracovaná zápletka, skvěle vykreslené postavy. Taky tam vidím trochu inspiraci Harry Holem od Nesba, ale nepovažovala bych to rozhodně za negativum. Už se moc těším na další příběh se Strikem a Robin.