kindlic komentáře u knih
Dávam 5 hviezdičiek (príbeh má slušné tempo, neprehnané reálie, pekne vyprofilované postavy), no niesom si zcela istý, či ma dokáže 2. časť zaujať a tak si ju odkladám na horšie časy.
Síce mám rád tvrdú hudbu ale True Norwegian Black Metal ide tak trochu mimo mňa (s tým, že pojmy ako Gorgoroth, Mayhem, Burzum, Darkthrone mi nie su úplne neznáme ale, že by som mal napočúvané celé diskografie to zasa nie. Pri úvodných stranaách som si myslel, že Erichsen ponúkne notoricky známy príbeh Euronymousa a Varga, prípadne Deada... škaredo som sa mýlil. Príbeh sa točí okolo mladého metalistu o ktorom vonkoncom nič nevieme (vzťah s rodičmi by si istotne pýtal väčší rozsah) a jeho kamarátovi pre ktorého je black metal viac ako len hudba alebo ideológia...
Knihu som zhltol za 1 večer a 4* dávam len za ojedinelú tematiku a spomenutie kapiel ktoré sa sem tam ocitnú v mojom prehrávači. Inak by to bolo tak 3*. A teraz si idem pustiť posledný inštrumentálny album od Burzum a predstavovať si atmosféru temného nórskeho lesa...
Tak ako napísal vorenus "Neuvěřitelné, že tohle napsal slovenský autor a to poměrně mladý."
Výborná kniha, super tempo. Skvelo zpracované slovenské reálie, zúrivé 90. roky, špina vo vysokej politike, to všetko tam je.
Pomalší rozjazd ale tempo ktoré dostane kniha v poslednej tretine je úchvatné. Nesbo i Hole stoja pevne a dúfam, že ešte pár rokov budú.
Pre mňa zatiaľ najlepší Hole. Uvidíme ako dopadne Spasitel, Sněhulák. Pentagram obsahoval presne to čo som chcel pri minulých dieloch. Výborné, doslova filmové tempo od začiatku po koniec. Žiadna zbytočná plnka, čistá akcia.
Harryho osobná línia je veľmi silná, dozvieme sa ako to dopadne s Princeom a pre českú skupinu čitateľov sa tu skrýva nečakaný bonus ktorý prípad ovplyvní veľkým spôsobom...
"...protože v tom bylo cítit i něco jiného. Sladkého. Ne kovového. Chutnalo to po vejcích."
Tak to som si dal... jedna z najdlhšie čítaných kníh s akou som mal tú česť sa stretnúť. Začiatok zaujímavý, stred absolútna nuda a koniec úplne niekde inde ako by mal byt... hodnotenie "zachraňuje" len v podstate celkom precízna atmosféra zimného severu ale na to aby sa hovorilo o Keplerovi ako o ďaľšom Larssonovi to učite nestačí. Vidím to na dlhšiu pauzu kým sa odhodlám na Paganiniho zmluvu.
Výborný Hole, Fly Emirates a pár dresov Arsenalu :) Polícia ma už teraz slušnú štartovaciu pozíciu na to, aby sa stala vrcholom (uvidíme :P ).
Výborný štýl písania - jednoduchý, úderný a cez to všetko dostatočne zložitý aby dokázal zaujať. Príbeh sám o sebe je drsný až až.. (žiadna čalamádka). Určite to nie je posledná kniha od McCarthyho, ktorú si prečítam.
Nesbo nesklamal ani tentokrát kde zvolil veľmi thrillerový štýl a zaplietol do toho Harryho osobnú rovinu ešte viac ako inokedy... za 5* :)
"Chceš-li, aby nepřítel sám o své vůli přišel k tobě, nabídni mu snadný zisk. Chceš-li zabránit nepříteli, aby k tobě přišel, ukaž mu nebezpečí, do jakého by se vydal."
Tak túto knihu som aj dostatkom času lúskal takmer 2 mesiace. Ešte na takých 60% som si myslel, že tomu nedám viac ako 2-3 *. No koniec, dejová linka s Bjarnem Møllerom a "vyriešenie" prípadu u mňa vystreľujú hodnotenie až na 4*. Možno je to preto, že postava Harryho Hole-a je tak geniálne vyprofilovaná, možno preto, že človek čaká záver v štýle amerického filmu MOŽNÝ SPOILER! (klišé s koncertom a záchodovým oknom) KONIEC SPOILERU! a ono to nakoniec skončí úplne inak...
- "Čestnost je cnost lenochů a lidí bez vizí."
Jedna z najatmosferickejších (ach.. to je slovo) kníh, ktoré som kedy čítal.
Som zvedavý na Kubrickovu adaptáciu s Nicholsonom.
- "Ty svině. Tys mě zabila!"
- DROM (REDRUM)
-"Spánek rozumu rodí monstra" - Goya.
Moja druhá Kingova kniha (po Full dark, No stars / Bezhviezdna tma / Černočerná tma). Kniha je dosť krátka, číta sa veľmi dobre ale zasa na druhú stranu by jej neuškodilo viac vyprofilovať postavy - a to by si žiadalo aspoň ďalších 50-100 strán. Inak na to, že je to prvotina pôsobí fakt super a naznačuje Kingovu cestu na vrchol...
Teším sa na film s Chloë Moretz v hlavnej úlohe - jar 2013
Úvod fajn, stred na môj vkus strašne rozvláčny, rozťahaný, ale záver už chytil tempo a na úplnom konci som si uvedomil, že sa to číta veľmi dobre. Ak by sa osekal stred, tak by z toho bola výborná kniha ktorá by mohla mať aj pod 350 strán :) (na druhú stranu mám Nesba rád a cením každú stranu)
Môj prvý Hole, druhý Nesbo. Sem tam som sa strácal v menách (hlavne kvôli 2 dejovým líniám). Zápletka fajn, postavy pekne vyprofilované a záver vo veľkom štýle.
Vynikajúci severský thriller! Mám pocit, že sem tam omnoho atmosferickejší než knihy s Holem.
Jo Nesbo vás nenechá vydýchnuť a od začiatku nasadil vysoké tempo, ktoré vyvrcholí v úchvatnom závere. Kniha o tom, že všetko môže byť trochu inak ako sa na prvyý pohľad zdá.
Nadčasová klasika, ktorá sa dočkala nemenej kvalitného filmového spracovania.
Jsme průměrný děti historie. Lidi, který jsou k ničemu. Nezažili jsme válku, velkou depresi. Naše válka je duchovní válka. Naše deprese je náš život. Byli jsme televizí vychovaný k víře, že jednou se z nás stanou milionáři, filmoví bozi nebo rockový hvězdy, ale kdepak... my si to uvědomujeme... a začínáme bejt dost vzteklí.
Tažko hľadať slová. Láska na prvý pohľad, myšlienky silnejšie než kyanid. Je to len efektne napísaná hovadina, alebo je to fakt "také super"? Medzi genialitou a brakom je fakt tenká hranica, a ak po nej niekto ešte v dnešnej dobe dokáže kráčať (pripomínam - kráčať, nie balancovať alebo preskakovať z jednej strany na druhú) tak je to Palahniuk. Vím to, protože to ví Tyler.
Druhý diel rovnako kvalitný ako prvý. Dokonca som ho prečítal ešte rýchlejšie. Štýl písania je neskutočne chytľavý.