kirkpatrick Online kirkpatrick komentáře u knih

Laila Laila Josef Rubáš

Zajímavý futuristický román nebo thriller. Zvláštní děj, který se pohybuje mezi slátaninou, jak už tu někdo poznamenal v komentářích, až k sofisticky napsanému příběhu. Chvilku jsem si to užíval a chvilkami jsem nevěděl o co jde, ale jako prvotina se mi to líbilo.

05.07.2019 4 z 5

Kyberšpion Kyberšpion David Ignatius

Válka mezi špionskými agenturami USA a Číny, kde jde o kvantové technologie a nové vědecké poznatky v tomto oboru, přičemž jedni mají ve své základně zrádce, který dává informace na druhou stranu. Oproti předchozímu komentáři, mě to celkem zaujalo.

15.06.2019 4 z 5

Divoká mysl - Průvodce lidskou psychikou Divoká mysl - Průvodce lidskou psychikou Bill Plotkin

Nedočetl jsem to. Moc mě to nebavilo.

12.06.2019

Špionova dcera Špionova dcera Adam Brookes

Tento díl z celé trilogie mi připadal nejzajímavější a docela dobře přehledně napsaný oproti předchozím dílům, proto dávám pět hvězd.

31.05.2019 5 z 5

Podivné počasí v Tokiu Podivné počasí v Tokiu Hiromi Kawakami

Opravdu křehký příběh ze současného Japonska doprovázený kulinářskými zážitky, ale bohužel, tohle není můj šálek kávy, proto hodnotím jako průměr.

18.05.2019 3 z 5

Náhradník Náhradník Nicole Lundrigan

Bohužel jsem to nedočetl. Nebudu to ani hodnotit hvězdami, protože bych byl hodně kritický. Nelogické vyprávění jsem vzdal zhruba ve čtvrtině knihy. Očima filmových kritiků bych to přirovnal k béčkovému filmu, tedy literární béčko.

14.05.2019

Šťastné hororové mládí Šťastné hororové mládí Václav Upír Krejčí (p)

Začátek byl smutný a trochu jsem se bál zda nebude taková celá kniha. Potom už mě přiváděly k smíchu různé historky a všelijaké postavičky z Rakovnicka. Dobrá odpočinková četba.

11.05.2019 4 z 5

Překvapivá naděje Překvapivá naděje Nicholas Thomas Wright

Tak to byla pro mne trochu těžší knížka, však jsem ji taky četl s přestávkami tři měsíce. Jsou zde používány časté odkazy na Bibli a jelikož jsem Bibli nedočetl celou, tak jsem se v tom trochu ztrácel. Větší potěšení z četby této knížky asi budou mít hluboce věřící a ti, kdo dobře znají pasáže evangelií Bible.

10.05.2019

Střih Střih Nathan Hill

Zajímavé čtení, které se vine ve dvou liniích roku 1968 a 2011. Příběh učitele a jeho matky, s jejich osobními příběhy na panoramatu války ve Vietnamu a voleb na prezidenta. Díval jsem se na web autora a zaujala mě více originální obálka než u českého vydání a snad by se i dalo souhlasit o názvu, jak píše v komentáři Sandy007. Opravdu dlouhá kniha za kterou jsem chtěl dát původně čtyři hvězdičky, ale vše vysvětlující závěr změnil mé rozhodnutí na pět a ještě ji zařadím do doporučených.

18.04.2019 5 z 5

Načítání Načítání Vadim Petrov

Opět krátká kniha, přečetl jsem ji za dva dny. Autor sice knihu napsal jako příběh, ale především jde o palčivá témata dnešního světa ve kterém se děj odehrává nebo v rozhovorech hlavních postav. A to potvrzuje i doslov na konci knihy.

03.03.2019 4 z 5

Kde se skrývá ďábel Kde se skrývá ďábel Craig Russell

Už jsem četl od tohoto autora jednu knihu ze série komisaře Fabela a zařadil jsem ji do doporučených knih, nejinak to bude u tohoto horroru i když ne každému se budou líbit morbidní a mrazivá popisovaná témata. Je to barvitý příběh z Československa roku 1935 o pevnosti Orlí hrad a jeho tehdejších chorých obyvatelích.
Sice mě trochu zklamal závěr knihy, ale přesto je to výborná kniha.

01.03.2019 5 z 5

Nedokonaný čas Nedokonaný čas Bronisław Wildstein

V anotaci se uvádí, že je to sága rodiny Broků. Hlavní linie příběhu v prvním díle se děje kolem manželské dvojice Brokových, kdy manželka Zuzana se pohybuje mezi disidenty a pomáhá jím v odbojné činnosti proti komunistické straně. Oproti tomu její manžel je novinářem pro týdeník Republika a svými kontakty nejednou zachrání Zuzanu z nepříjemných chvil, kdy byla chycena státní bezpečností. První část vlastně vypovídá o protikomunistické a disidentské činnosti v Polsku. V druhém díle se děj točí okolo jejich syna Adama. Popisuje jak vnímal své rodiče a atmosféru v komunistickém Polsku, následně potom radostné zážitky, kdy se komunistický režim hroutí v celé východní Evropě a kdy Polsko kráčí vstříc nové budoucnosti.
Zajímavý pohled na Polské dějiny v zajetí komunismu a státní bezpečnosti. Přesto příliš dlouhá kniha, některé pasáže mě nebavily, třeba o sovětských pogromech sepsaných v deníku.

17.02.2019 3 z 5

WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít Tim O'Reilly

V této knize dost zavádějící název, co přinese vlastně budoucnost, jak už to tu napsal v předešlém komentáři martin3683, s nímž se dá jen souhlasit. První polovina knihy je o začátcích internetu a vznik firem, které díky internetu a propojenosti světa začaly prosperovat.Vlastně do poloviny knihy mě to moc nebavilo a myslel jsem, že už to vůbec nedočtu. Druhá polovina knihy mě zaujala více, kdy byla zmíněna finanční neúměrnost bohatství, kde jedno procento vyvolených vlastní přes devadesát procent celkového majetku. Jsou zde zmíněny cesty jak by se mohlo postupovat pro blaho všech lidí. Dále se už psalo o budoucnosti a zamyšlení v některých jednotlivých oborech jaký může být vývoj, kdy stroje a roboti nahradí lidskou práci a bude nuceno přistoupit v odměňování lidí pro každého základním nepodmíněným příjmem.

03.02.2019

Dětská hra Dětská hra Max Karpov

V této knize je vymyšlen fiktivní příběh, jak se můžou vyvíjet vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy americkými. Velice aktuální kniha, kde je vidět diplomatická hra a informační válka. Spletitý příběh kde se neví co je pravda a co fake news a co může ve svých následcích ovlivnit celý svět.

20.01.2019 4 z 5

Makléř Makléř Martin Kodýdek

Dá se říct, že celou knížkou se nese apel, co pro nás vlastně znamenají peníze, i když tomu podtitulek naznačuje. Ze začátku jsem byl trochu zklamaný, protože čtečka mi ukazovala, že to bude tenká knížka, ale obsahově velmi čtivá a rozhodně jsem se nenudil. Vadilo mi, že se autor trochu více nerozepsal o stycích s rodinou a kamarády na Valašsku, kde byl vidět velký kontrast mezi financemi v Praze a skromném důchodu matky Ondry.
Do podobných knih zařazuji severskou „krimi“ Zaslepení, která je podobná z pohledu burzovního a bankovního světa.

24.12.2018 4 z 5

Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi Jamie Kirchick

Při četbě této knihy se mi zjevovaly souvislosti o kterých jsem neměl ani ponětí. Nesledoval jsem politiku do takových detailů, jaké jsou vykresleny v této knize, ale začal jsem je tříbit do nového pohledu. Stav světa a nejen Evropy se vyvíjí takřka každodenně, kdo ví, jaké situace nastanou v dalších letech.

21.12.2018

Štvanec Štvanec Michael Robotham

Od začátku do zhruba poloviny knihy se vine otázka, proč Audie vlastně uprchl a poté se objevují první náznaky, kde je odpověď na tuto hádanku. Neuvěřitelný příběh, který trval 11 let a ukazuje na vytrvalý boj Audieho za pravdu. Zdá se mi to trochu odtržené od reality, něco jiného je to ve skutečnosti a něco jiného v knize.

03.12.2018 4 z 5

Boží poselství světu Boží poselství světu Neale Donald Walsch

Velice odvážná kniha. Velmi propracované logické informace o Bohu. Věřím tomu, že pokud by tento americký autor napsal tuto knihu někde v nesvobodné zemi, byl by za tato slova pronásledován, zdali ne něco horšího. Pokud budou lidé slepě číst a následovat Bibli a další náboženské texty, které jsou několik stovek let staré, nebudou moci žít svobodně v pravdě a lásce.

13.11.2018

Hry špionů Hry špionů Adam Brookes

Vystihující název pro tuto knihu Hry špionů. První díl Philipa Mangana jsem četl před rokem, tak mi chvilku trvalo než jsem se naladil na tento thriller, jenž se odehrává v Etiopii, Thajsku, Anglii a samozřejmě v Číně. Mocenské politické hrátky mezi diplomatickými agenturami.

10.11.2018 4 z 5

Šaman Šaman Martin Fendrych

Začátek této knihy mě moc nebavil, kdy autor líčil šamanovo mládí a vztahy v rodině a s otcem. Zhruba v polovině se to změnilo a postupně jsem se vcítil do povahy šamana, jeho trenérské práci v tenise i léčitelské praxi. Četlo se to dobře, ale očekával jsem něco více, nějaký hlubší smysl.

17.10.2018 3 z 5