kirkpatrick Online kirkpatrick komentáře u knih

Všímavost a Já Všímavost a Já Jan Benda

Tato kniha je především o psychoterapii zažitého traumatu v dětství a já jsem při čtení přemýšlel, kde moji rodiče udělali přehmaty a ne vše probíhalo ideálně a srovnával jsem svoje zkušenosti.
Jinak je to napsáno celkem dost odborně, že by to mohlo sloužit jako učebnice psychologie respektive psychoterapie. Skvělá kniha, ale ne všemu jsem úplně porozuměl.

15.12.2024

Milenec Milenec Rebecca Sacks

Vzpomínka na lásku, mladého izraelského vojáka Ejala, kterou prožívala o málo starší kanaďanka, která dostala stipendium na izraelské univerzitě a která díky této lásce prodloužila pobyt v Izraeli. Voják Ejal odjíždí do vojenského pásma okolo Gazy a neustále myslí na svou lásku.
Zajímavý pohled na izraelsko-palestinský konflikt ze současnosti.

04.12.2024 3.5 z 5

Sociopat Sociopat D. B. Peck (p)

(SPOILER) Souhlasím s komentářem VasnivaCtenarka, že nebylo poznat, kdo z dvou hlavních postav je více zvrácený nebo „blázen“. Jejich vzájemnému vyprávění ze svého života jsem oběma moc nevěřil. Očekával jsem trochu jiný závěr a hodnocením se přikláním k průměru.

22.11.2024 3 z 5

V poutech systému: Cesta zpět k sobě V poutech systému: Cesta zpět k sobě Michal Drienik

Další jedna z knih, která dává rady jak se zprostit uchycení v pavučině Matrixu. Některé myšlenky byly pro mě nové a některé dobré pro zopakování.
Četl jsem tuto knihu na čtečce a vadilo mi, že to bylo špatně zpracováno, že se často opakovaly chyby, kdy byly spojeny dvě různé slova a chyběly mezery mezi nimi.
Po obsahové stránce jsem spokojený.

08.11.2024

Přestaň být hodným klukem! Přestaň být hodným klukem! Robert Glover

V této knize jsem se dost poznal. Postavení muže v dnešním světě podána bez servítků a praktickými radami jak se postavit strachu v každodenních věcech.
Trochu mě překvapilo, že autor tuto knihu napsal a zpracoval už před dvaceti lety.
Tato kniha, bych řekl, by byla dobrá četba i pro ženy.

27.10.2024

Podraz Podraz Robert Mazur

Trochu drsný příběh od agenta Roberta Mazura, který se infiltroval do drogového kartelu. Našel jsem na netu o něm pár odkazů a jeho fotografie ukazuje na vzezření tvrdého chlapíka. Jen by mě zajímalo jak se oprostil od náročné profese a užívá dalšího života v těchto dnech.
Kolem 80% knihy je zaměřeno na samotnou akci v utajení, ale více mně zaujalo shrnutí autora na konci knihy a jeho názory jak by se dal zlepšit svět. Celkem zajímavá kniha.

21.10.2024

Soudcův seznam Soudcův seznam John Grisham

Skvěle napsaná detektivka nebo thriller, jedna menší okolnost v neprospěch knihy podle mě je až moc vybudovaná supermanovská postava viníka s nadlidskými schopnostmi, ale od toho by asi nevznikla tato kniha. Škoda, že jsem nečetl první případ v této sérii.

10.10.2024 5 z 5

Autismus bez masky: Odhalte tváře neurodiverzity a žijte autenticky Autismus bez masky: Odhalte tváře neurodiverzity a žijte autenticky Devon Price

Tak jsem se ponořil do světa autistů prostřednictvím této knihy a můžu říci, že to byla náročná četba. Orientovat se ve spletitosti odborných termínů a záludnosti této neurodiverzity, tak se nedivím, že sám autor píše, že o tomto tématu je knih jako šafránů a mnozí odborníci se nedokážou shodnout na konkrétní diagnóze.

28.09.2024

Tajné společnosti - válka svobodných zednářů Tajné společnosti - válka svobodných zednářů Jan van Helsing (p)

Škoda, že jsem se k této knize nedostal dříve, skoro patnáct let od vydání originálu přece jen svět někam pokročil a leccos se změnilo. Přesto jsou v knize zajímavé informace a jsem zvědavý, jak se svět bude dále vyvíjet.

18.09.2024

Dopisy od babičky Dopisy od babičky Veronika Doušová

Dvě životní linky mladých žen, babičky a vnučky, ukazují jak může být život spletitý a jak se obě ženy navzájem ovlivnily. Krásná oddychová četba.

13.09.2024 4 z 5

Fake Fake Arno Strobel

Začátek knihy nasadil hezký „drajv“ ve čtení a držel ho skoro do samého konce, pak jsem začal číst třetí část o soukromém detektivovi a rozuzlení tohoto thrilleru a následný vysvětlující epilog ve mně vyvolal velké rozčarování až směšnost.
Za ten závěr ubírám jednu hvězdu.

30.08.2024 2 z 5

Dalajláma – 31 tajemství, jak prožít přítomný okamžik Dalajláma – 31 tajemství, jak prožít přítomný okamžik Stéphane Garnier

Určitě skvělé myšlenky a mantry od Dalajlámy, jenž nás povedou na cestě životem, kdo si jde za svým cílem nebo jen tak pro životní inspiraci.

24.08.2024

Jezero Jezero Tadej Golob

Musím říci, že se mi to blbě četlo. Některé věty a odstavce byly zmateně napsány. Na omluvu sice zajímavý děj, trochu spíše rozvleklý a některé věci mi přišly nelogické, proto dávám o jednu hvězdu méně.

23.08.2024 3 z 5

Blázinec je před branou: Zpověď lékaře zlomených duší Blázinec je před branou: Zpověď lékaře zlomených duší Jaroslav Maxmilián Kašparů

Zajímavé nahlédnutí do života psychiatra a kněze Maxe Kašparů. Více mě zaujala druhá půlka knihy, kde jsou podána odbornější stanoviska nemocí, jaký je rozdíl mezi lékařem a knězem a taky pohled na naší současnou společnost.
Je to moje první kniha od této osobnosti respektive rozhovor s ním a snad se dostanu k jeho dalším knihám.

05.08.2024

Boží pěst Boží pěst Frederick Forsyth

Dobrá špionážní klasika spojující fakta s fikcí, kterou jsem četl víc jak měsíc. Dostal jsem knížku darem, asi bych si ji sám nekoupil, přesto hodnotím nadprůměrně.

25.07.2024 4 z 5

Evropa, náš domov: Od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině Evropa, náš domov: Od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině Timothy Garton Ash

Skvělá kniha napsaná o Evropě, skládající se z kapitol, které jsou vymezené rozdílnými tématy a dohromady dávající ucelený pohled od historie zhruba druhé světové války až po současnost. Tyto postřehy, názory, zkušenosti a shrnutí podal novinář, jenž má velké zkušenosti a procestoval celou Evropu.
Musím tuhle knihu zařadit do doporučených.

22.06.2024

500 otázek na mimozemšťany 500 otázek na mimozemšťany Zdeněk Schee junior

Knížku jsem přečetl, některé otázky k mimozemšťanům byly obecné a některé futuristické až dotýkající se fantaskna. Je otázka budoucnosti, jak se bude vyvíjet náš svět a případná budoucnost podle této knihy. Pro některé to bude určitě zapadat do kategorie nesmyslné literatury.

02.06.2024

Tenkrát v noci Tenkrát v noci Karin Slaughter

Série znásilnění žen, které mají spolu spojitost, tím se vine tato detektivka nebo thriller pod drobnohledem vyšetřování, kdy každý nový detail může napomoci k rozluštění této záhady.
Dávám plný počet, co se mi trochu nelíbilo, že jednotlivé kapitoly byly dosti dlouhé, ale jinak skvělé čtení.

28.05.2024 5 z 5

Ďábel se skrývá v lásce Ďábel se skrývá v lásce Katrin Ayad

Bohužel zařazuji do nedotčených, skončil jsem na 12% na čtečce. Souhlasím s komentářem uživatelky mi-nul-o; nechápu proč mu autorka furt reagovala na jeho zprávy a okamžitě to neukončila.

04.05.2024

Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Anna Lembke

Skvělá kniha o závislostech podána od psychiatričky a odbornici na adiktologii. Sice je to vedeno v takovém všeobecném pohledu. Na specifické určité závislosti by to nejspíš vyžadovalo samostatné knihy . Autorka popisuje své zkušenosti se svými klienty a vysvětluje i svou závislost s níž se sama potýkala. Myslím si, že na úvod do adiktologie je to docela povedená kniha.

01.05.2024