kirkpatrick komentáře u knih
V této knize jsou odhaleny způsoby práce tajných služeb a špionáže v zákulisí, kde se „ukuchtí“ příkazy a povely pro agenty pracující v terénu. Jenže došlo to v tomto příběhu tak daleko, že se přemlsali získaných informací a při předávání velení došlo k mnoha nejasnostem, které vedly ke krvavým důsledkům. Pro mě celkem velmi zajímavá kniha.
Úvod této knihy byl pro mne stejně tajemný jako ve srovnání s knihou Městečko Pines, téhož autora. Po odhalení kdo pravého Jasona vlastně nahradil jsem pocítil trochu zklamání a už jsem tušil jak se bude vlastně příběh vyvíjet. Trochu mě překvapil konec, když celá rodina vstoupí do krychle. Autor v závěrečném „Poděkování“ napsal, že to byla pro něj nejtěžší kniha. Řekl bych, že tato kvantová teorie je ještě dosti neprobádaná cesta a tato kniha je jen fantazie, která může někoho mile oslovit a pro někoho být jen průměrem, jako třeba pro mne.
Po téhle knize jsem sáhnul náhodně a částečně proto, že obdržela Pulitzerovou cenu za rok 2016. Nemám velké vědomosti o vietnamské válce, která probíhala v šedesátých letech 19. století a byl to zajímavý vhled do této události pohledem vietnamsko amerického míšence. Trochu mi tam neseděly pasáže při natáčení Filmu. V závěru knihy docela drsně popsaná scéna z výslechu.
Podobná kniha o válečném tématu na malajsiském ostrově Penang .
Dívka, která kopla do vosího hnízda je obrazný název pro tento třetí díl Milénia. Při čtení tohoto dílu jsem měl myšlenky, jak to asi vypadá ve skutečném světě, kdy v novinách vyjde nějaká zpráva, která tak zcela neodpovídá realitě a kdo měl zájem změnit určitý pohled na pravdivé události a jaký úkol v tom měly tajné služby. Bohužel nevíme, zda spisovatel Stieg Larsson měl v hlavě přichystaný další díl pokračování a tak se tohoto úkolu zhostil David Lagercrantz. Snad se zase ponořím do četby dalšího dílu.
Tato druhá část Milénia se mi zdála lepší než první díl, i když Sally působila jako Superman. Její hackerské umění plus neúprosný postoj v boji proti ostříleným motorkářům vypadal zcela neuvěřitelně. Jsem zvědavý jak se bude příběh vyvíjet v dalším díle.
Tato kniha je zvláštně napsána s takzvaným postupným odhalováním pravdy a psána pohodovým klidem, ačkoli se jedná o thriller. Tím bych řekl, že jde poznat, že tohle napsala ženská autorka, kdyby to psal muž, tak bychom se jistě seznámili s drastickým a krvelačným popisem.
Skvěle napsána kniha. Jen mám pochybnosti, zda některé fakta a historické události nejsou jen vymyšlená fikce. Pokud ne, tak tím to dává knize další velké plus.
Docela stejný styl psaní jako v této knize http://www.databazeknih.cz/knihy/cikan-je-cikan-293525 , kterou jsem četl před pár měsíci.