kirkpatrick komentáře u knih
Tato kniha je asi spíše více určena pro pokročilejší žáky jógy a mystiky, o které mistr Vacek učí. Nicméně jsem to přečetl, ale trochu jsem se v tom ztrácel.
Moje první kniha, kde jsem se trochu seznámil s životem obyčejných lidí žijících v Severní Korei mimo hlavní město. Je mi jasné, že to byl jen vhled očima dospívajícího muže a přesto zajímavý a drsný. Při četbě jsem se rozpomínal, co jsem dělal kolem roku 2000 a řešil svoje problémy a co se děje na druhém konci zeměkoule, kde je život podstatně jiný.
Tahle kniha je takový zajímavý cestopis na němž Dan nalézá duchovní pravdy. Řídí se podle své intuice a náhody a dojde do úspěšného završeného konce.
Zajímavé nahlédnutí do nitra katolické církve při volbě nového papeže. V komentářích tu už bylo snad asi řečeno vše – intriky, politikaření a zvláštní konec. I když nejsem přímo ateista a ani velký uznavač víry, bylo to dobré čtení.
Naprosto perfektní kniha. Vzpomněl jsem si na některé pasáže z Tibetské knihy mrtvých, kterou jsem četl asi před 30 lety i na zmiňovanou knihu Život po životě od Raymonda A. Moodyho. Blízko k tématu mají i knihy o astrálním cestování nebo provozování lucidního snění. Těžko říct jak se bude vyvíjet vztah k psychedelickým látkám k provozování léčebné praxe na těžce nemocných a na druhé straně k zábavným experimentováním.
Celkem dobrý thriller, ale hlavní hrdina měl až příliš mnoho štěstí ve svém boji za pomstu svých spolubojovníků, proto ubírám jednu hvězdičku. Nemůžu to srovnávat s „Já, Poutník“, protože jsem tuhle knihu zatím nečetl, ale snad se pustím do druhého dílu Rubiconu.
Vítejte ve snech. Přečetl jsem tuto knížečku za odpoledne. Autorka asi silně prožívá své sny a dává nám pozvánku jak můžou i ostatní poznat své snové světy a že náhoda vlastně neexistuje. Patřím do kategorie lidí, kteří si své sny pamatují a občas je podrobuji důkladnému přemýšlení, co asi mohou znamenat a co se mi snaží říct moje podvědomí. Malá knížečka, která by mohla být i jako povídka v nějakém časopise.
Velmi pěkná detektivka, dobře se mi to četlo. Nejspíše už kriminalistické metody pokročily od vydání originálu této knihy, ale i tak zajímavá knížka.
Krásný příběh z Katalánska 14. století. Malou výtku bych měl jen ke stylu a použití současného jazyka a ještě ke „sladkému“ závěru, kterému jsem moc neuvěřil, vzhledem k době, kdy panoval těžký středověk. Do podobných knih zařazuji román Křídla ve větru, který se mi zdál podobný z pohledu otroků a jejich těžkého údělu.
Tahle kniha je moje první přečtená od téhle autorky léčitelky. V hrubých obrysech jsem se seznámil s Theta léčením, je to zajímavá filozofie, kde se seznamujeme, co vlastně člověka ovlivňuje a co může sám ovlivnit na různých rovinách života.
Velmi zajímavý thriller tentokráte z finančního světa, kdy se ze špatných obchodů hroutí velká švédská banka a jaký to má dopad na samotné finančníky a dále na zaměstnance banky. Tato kniha by se dala doporučit jako doplňková četba pro finanční gramotnost, zvláště v dnešní době, kdy se z televize valí reklamy na finanční půjčky, ale kdo je schopen splácet se tolik neřeší.
Tato kniha sice je psaná jako thriller, ale spíše bych řekl, thriller pro ženy, protože se děj neustále točí v ženském světě a občas se tam připlete nějaký chlap.
Krátká příručka jak se orientovat v životě a v různých situacích podle svých emocí.
Skvěle vykonstruovaný špionážní thriller v němž, oproti jiným podobným knihám, vystupuje v hlavní roli americká teenagerka, která se snaží zachránit nezvěstného diplomata, tedy svého tátu, ve spleti tajných služeb a organizovaného zločinu. Některé pasáže jsou těžko uvěřitelné, ale zajímalo by mne jaképak by bylo asi pokračování :-).
Tato kniha nás zasvěcuje do tajů Indie, Tibetu a Himaláje prostřednictvím budhismu a hinduismu. Jsou zde představeni slavní svatí, jež navštěvuje i mnoho západních turistů. Je zde věnovaná kapitola Dalajlamovi s nímž je uveden i rozhovor a připomínka jeho přátelství s Václavem Havlem. Ke konci knihy je ukázána slavnost Mahá Kumbhaméla, na níž se setkává několik miliónů poutníků z celého světa. Publikace je vydána i s několika fotografiemi poutních míst a svatých mužů.
Příběh tří německých žen z období těsně před vypuknutím druhé světové války, kdy ztrácejí své muže, kteří byli v německém hnutí odporu a snaží se nějak přežívat se svými dětmi v období války. Dozvídají se hrůzostrašné příběhy o koncentračních táborech a krutém násilí nacistů proti židům.
Ačkoli tato kniha vyšla v originále v roce 2002 a já ji přečetl začátkem roku 2018, musím říct, že je velice aktuální. Autor charakterizuje podobu světa v dnešní době, na neutěšující stav světa a přírody. Zmiňuje zajímavé statistiky o špatném stavu lidstva a jak vypadá svět po osudovém 11.září 2001. Hloubá nad myšlenkou jak proti sobě promlouvají náboženství Východu a Západu. Hledá přitom v čem se stala chyba, že proti sobě jenotlivá náboženství bojují a snaží se nalézt odpovědi v Bibli.Předkládá citace a zamyšlení z Bible a z jeho interpretace, lze vidět, že mezi jednotlivými náboženstvími jde nalézt shodu. Podtrhuje jak svět je v jednotlivostech velice rozdílný, i mezi lidmi a přesto jde nalézt společný konsensus, z toho tedy název Důstojnost v rozdílnosti.
Na začátku této knihy mi chvilku trvalo než jsem se naladil na vlnu této knihy. Je fakt, že tato kniha je pro čtení dost komplikovaná a dosti náročná. Sice se tu člověk dozví hodně informací a znalostí z různých oborů, ale mohla by být trošku zeštíhlená. Měl jsem i problémy orientovat se, kdo vlastně jednotlivé kapitoly vypráví, občas se to střídalo.
Kniha o práci svérázného právníka Sebastiana Ruddyho, o jeho, ne vždy, výhodné práci a nástrahách, kterého čekají mimo soudní síň. Celkem se to dobře četlo.
Pokračování série Milénia spisovatelem Lagercrantzem je o dosti jiné než předchozí díly od Stiega Larssona. Na začátku knihy je celkem předvídatelné, že nadaný autista je schopen stvořit kresbu otcova vraha. Vdruhé polovině mě kniha více zaujala, když se tam objevila Kamila, o které Larsson psal jen okrajově a nabralo to na obrátkách. Celkově, bych řekl, že je to o jeden stupeň horší oproti Larssonovi. Původní série mě dokázala v některých pasážích více překvapovat než nový díl a nejsem si jist, zda se pustím i do dalšího dílu.