klaudiasmelkova Online klaudiasmelkova komentáře u knih

Prostonárodné slovenské povesti I. Prostonárodné slovenské povesti I. Pavol Dobšinský

Výborné slovenské rozprávky. Prvýkrát sme ich čítali ešte ako deti. Páčilo sa mi, že sú zachytené v jednotlivých slovenských nárečiach tak, ako boli zozbierané autorom od ľudí na Slovensku.

08.08.2024 4 z 5

Prázdniny na planéte Coleida Prázdniny na planéte Coleida Kir Bulyčov (p)

Knihy o Alici som čítala ešte ako dieťa a veľmi sa mi páčili. Bolo to jedno z mojich prvých stretnutí so sci-fi literatúrou, ktorú som si neskôr veľmi obľúbila. Teraz som sa rozhodla, že si ich prečítam znova, všetky som si požičala z našej knižnice, dokonca aj zopár, čo majú v origináli. Alica nesklamala, aj po toľkých rokoch sa mi ešte stále jej príbehy páčia.

24.08.2024 5 z 5

Zákon pre draka Zákon pre draka Kir Bulyčov (p)

Po prečítaní Aliciných príbehov som sa rozhodla aj pre ďalšie diela Kira Bulyčova. Začala som touto zbierkou poviedok. Najviac sa mi páčili poviedky s Pavlyšom. Už sa chystám prečítať Osadu, aby som sa s ním znovu stretla.

17.09.2024 4 z 5

Zajatci asteroidu Zajatci asteroidu Kir Bulyčov (p)

Autor opäť nesklamal, veľmi dobré príbehy, hlavne prvé dva. Čítala som ich prvýkrát až teraz. Pred rokmi, keď som čítala príbehy o Alici, sa mi táto kniha nedostala do rúk.
Potešilo ma, že v prvom príbehu Cesta do Indie sú hlavnými hrdinami Julka Gribkovová a jej kamarát Fima Koroľov, známi z Alicinho príbehu O sto rokov predtým. Páčilo sa mi opäť sa s nimi stretnúť a taktiež s Julkinou starou mamou, ktorá je v tomto príbehu brilantná.
V druhom príbehu Zajatci asteroidu je k mojej radosti nám známa Alica. Je to klasické sci-fi dobrodružstvo, ku ktorým sa Alica vždy “nejako nedopatrením dostane.
Priznám sa, že o Guslari som prvýkrát čítala až v tomto treťom príbehu. Nie je to doslova detská literatúra. Autor cez obyvateľov rôznych planét poukazuje na problémy s ekológiou, diktatúrou, terorom, atď. Tak som sa rozhodla, že si prečítam aj ďalšie diela autora, nielen tie, kde vystupuje Alica.

29.08.2024 5 z 5

O sto rokov predtým O sto rokov predtým Kir Bulyčov (p)

Po rokoch, čo som si znovu knihu prečítala, som zistila, že pre mňa nestratila nič zo svojej pútavosti. Vždy sa mi páčil pohľad autora na našu budúcnosť a hlavne jeho vykreslenie medziľudských vzťahov.

25.08.2024 5 z 5

Drobec Drobec Richard Bachman (p)

Zaujímavý príbeh, ale nedosahuje kvalít iných diel autora.

Nevedkove dobrodružstvá Nevedkove dobrodružstvá Nikolaj Nikolajevič Nosov

Ako školáčke sa mi kniha veľmi páčila. Aj pre dnešné deti je stále prínosom.

Prorokyňa a trkvas Prorokyňa a trkvas Jonas Jonasson

Je to druhá kniha od autora, čo som čítala a nesklamala ma. Veľmi vtipné, absurdné situácie. Prečítané jedným dychom.

26.10.2024 5 z 5

Prázdniny v ríši rozprávok Prázdniny v ríši rozprávok Kir Bulyčov (p)

Zo začiatku mi to prišlo trochu nudné, hlavne do polovice prvej časti, ale potom sa mi to už páčilo, druhá a hlavne tretia časť dosiahla úroveň predchádzajúcich prác série o Alici.

27.08.2024 5 z 5

Vlasy Bereniky Vlasy Bereniky Jozef Tallo

Veľmi zaujímavé a originálne poviedky z počiatkov slovenskej sci-fi literatúry. Pri čítaní si človek uvedomí, ako sa sci-fi za tie roky vyvinulo.

08.08.2024

Návrat Krále Šumavy Návrat Krále Šumavy David Jan Žák

Film Kráľ Šumavy sa mi vždy páčil, aj keď som vedela, že je to propagandistický film. Kniha o živote Josefa Hasila, Kráľa Šumavy, jeho vtedajší príbeh, je však oveľa zaujímavejšia, asi aj preto, že sa zakladá na skutočnosti.

08.11.2024 5 z 5

Signály ľadového sveta Signály ľadového sveta Jozef Žarnay

Tak ako prvá časť Kolumbovia zo základne Ganymedes, aj táto kniha sa mi veľmi páči, rozvíja ďalšie príbehy hlavných hrdinov z prvej časti, aj keď tentoraz majú k dispozícii aj pomoc dospelých, na rozdiel od predchádzajúcej knihy.

02.09.2024 5 z 5

Kolumbovia zo základne Ganymedes Kolumbovia zo základne Ganymedes Jozef Žarnay

Prvýkrát som to čítala ako dieťa a hneď sa mi kniha zapáčila. Aj po rokoch nestratil príbeh na pútavosti. Je nápaditý a vtipný.

02.09.2024 5 z 5

Kacíri Duny Kacíri Duny Frank Herbert

Pomalší rozjazd, ale potom to už naberalo grády. Veľmi sa mi páčil bašár Teg, škoda, že mu na konci nebolo venované viac miesta.

10.11.2024 5 z 5

Analýza lásky Analýza lásky Ali Hazelwood

Jedna z lepších kníh na dovolenku - oddychové čítanie.

Malý milionár Malý milionár David Walliams

Výborná kniha pre deti. Je to prvá kniha od autora, ktorú som čítala. Nemyslela som si, že sa mi bude až tak páčiť, keďže je určená deťom, ale stalo sa.

05.10.2024 4 z 5

Záhada zlodejov komiksov Záhada zlodejov komiksov William McCay (p)

Po rokoch som si prečítala ďalší príbeh zo série o troch pátračoch. V detstve som čítala len tie, čo vyšli ešte v neskrátenej verzii na Slovensku. Kniha je dobrá, aj keď už ma to tak nebavilo ako za mlada.

18.09.2024 4 z 5

Džínsový denník 6 Džínsový denník 6 Zuzana Šulajová

Veľmi zaujímavá sága, prečítala som ju jedným dychom.

08.08.2024 5 z 5

Vesmírne prípady Vesmírne prípady Jozef Žarnay

Predtým som čítala od autora len knihy pre mládež. Aj táto kniha poviedok je zaujímavá a prekypuje originálnymi nápadmi ako pri knihách pre mládež. Za mňa všetky hviezdy.

17.11.2024 5 z 5

Nevedko v Slnečnom meste Nevedko v Slnečnom meste Nikolaj Nikolajevič Nosov

Pamätám sa, že prvýkrát som čítala túto knihu v školskom veku. Vtedy sa mi veľmi páčila. Aj po čase bolo zaujímavé si ju prečítať znova. Detskému čitateľovi má stále čo povedať. Za mňa všetky hviezdy.

08.11.2024 5 z 5