knih-o-mol komentáře u knih
souhlasim s nightybird - podle teto knihy jsem sam na zakladni skole za komaru zacal cvicit a naucil se prvni asany a nauli. Pani na obalce mi pripominala sfingu. Prvni jogova kniha meho zivota.
Poměrně děsivá vize vývoje intseligentních strojů - autor je profesotem kybernetiky. Knihu jsem četl v době absolvování kurzu programování průmyslových robotů.
Klasicke dilo Hathajogu. Nevydaný překlad Zdeňka Jaroše pro soukromou potřebu lze studovat na stránkách Arahat.cz
Klasicke jogove dilo, které by měl číst každý jogin. Mimo popisu technik obsahuje informace, které v běžných příručkách nenaleznete. Naučíte se levitaci a transmutci výkalů ve zlato. Osobně si myslím, že transmutaci výkalů ve zlato v našem kulturním prostoru mnohem lépe zvládli zemědělci, o čemž se každý může přesvědčit, pokud se neživí pouze pránou. Co se týká levitace, jde o Pranajamu, tedy vědomé zastavení dechu, a s ním spojené změny vědomí.
Pro hudební interprety neocenitelná příručka, mohou přizpůsobit styl provedení jednotlivým tanečním formám a získají lepší představu o tom co vlastně hrají.
Porovnání bilologické a technologické r/evoluce prozrazující zkušenost práce autora sci-fi s tématem vývoje a budoucích technologií. Pokud bych si měl vybrat jednu Lemovu knihu, tak je to tato.
Populárně napsaná kniha, která může pomoci se vyrovnat se slabším základem, kterého se dostává studentům v některých vzdělávacích ústavech a bezezbytku naplňuje název.
Jedna z nejkrásnějších sbírek čínské poezie, která u nás vyšla. Obsahuje informaci o básnících, obrazová příloha dobře ilustruje básně, navíc je inteligentně uspořádána, obrazovou přílohu lze vyjmout a v klidu prohlédnout. Dle mého názoru zastiňuje u nás profláknuté hvězdy např. Li Po a u nás mnohem známější básníky japonské poezie.
Smutná věc, která svoji nudou a servilitou vybočuje z řady knih které autor napsal. Nemohu si pomoci, ale spatřuji v tom jistou politickou angažovanost, která ani v roli poradce nevyšla. Tohoto by se ředitel mého oblíbeného nakladatelství a knihkupectví neměl dopouštět, zvláště pokud by vědecké instituce měly zůstat apolitické.
Geniální dílo na kterém si můžete procvičit čtení básní psaných štětcem přímo v originálním tvaru. Jednotlivé stránky jsou zobrazeny, básně očíslovány, jsou přepsány do čitelné podoby, společně s přepisem do latinky a překladem. Za pozornost stojí i poznámky a studie připojené ke knize vějířů. Ojedinelé dílo, podobně jako o 4 roky později vydaná sbírka 100 básní.
Standardní, jedna z nekonečné řady fotografických příruček selekcí několika asan hathajogy. pokud Jogu takto "cvičíte", můžete běhat na pásu, nebo jezdit na rotopedu a výsledek bude obdobný. Budete lépe odolávat stresu, lépe se soustředit a nudit se nebudete, pokud si nastavíte odpovídající obtížnost. Nebo můžete cvičit venku a na to si nemusíte lehat, nebo sedat jako u některých asan, navíc pocítíte blahodárný vliv přírody.
Nejsilnější a asi jediná podstatná část řady.
Přestože mne Joga zajima na toto jsem nemel nervy. Pokud praktikujete Jogu kvuli získání magických schopností siddhi a rádi si čtete o kejklířích, je tato kniha pro vás. Chcete-li se o Joganandovi neco dozvedet tak bych volil serii Moudrost Joganady, kterou ale považuji za problematickou.
nejslabší z řady, nepřinášející nic mimo reklamy.
Pokud nepřijmete indické kocepty karmy a reinkarnace jsou rady naprosto bezcenné. Například se asi nepodaří vysvětlit rodičum, kteří přišli o dítě, nebo ho mají postižené, že je to vina samotného dítěte, jelikož udělalo v minulých životech chybu. U nás pro většinu neakceptovatelné, nepochopitelné a kruté.
Legendární kniha o zenu, dost jsem se nasmál. Málo zenu, zato hodně humoru. Jak sleduji další knihy autora, humor ho neopustil ani v dalších titulech. Sice se nic nedozvíte, zase se dobře pobavíte a možná objevíte nějaké cesty kudy se nevydat. Můj nejoblíbenější duchovní humorista.
Knihu jsem četl jako dítě na základní škole a pomohla mi pochopit že jazyk není jen nástroj určený k mučení nebohých dítek diktáty, vyjmenovanými slovy, povinnou četbou a nesmyslnými gramatickými rozbory. Jazyk sám je kniha ve které je zapsána historie každodenního života. Geniální kniha.
Také vlastním starší vydání s ilustracemi. Novější je krásná tlustá doplněná s fotografiemi, ale nedá se nikam nosit, ani si brát sebou na cesty i listování je v ní složitější. Hlavní je praxe, pokud máte jistotu bude vám vyhovovat vydání z roku 1990, pokud si nejste jisti pořiďte si novější, koukněte se na jejich skvělý web nebo choďte na kurzy této školy.
Pobavilo mne Feynmanovo studium Japonštiny a filosofie. Knihu jsem četl jako adolescent, na rozdíl od jiných Feynmanových knih ji zvládnou i mladší ročníky, kterým se bude líbit nespoutanost a přímočarost se kterými přistupuje k věcem.