Knihomolka506 Knihomolka506 komentáře u knih

Jmenuji se Olenka Jmenuji se Olenka Lenka Rožnovská

KV: kniha , která výjde v roce 2023

Příběh malé školačky začíná klidně, očekávání na další školní den , pokračuje však útěkem. Před kým?
" Spala jsem když mě máma vzbudila. "
Začala válka a rodina Olenky se musí schovat. Spolu s chytrým psem, který by mohl každou chvíli psát do novin , o tom, co je právě děje. Kam půjdou, když jsou v zemi vojáci a hra ve sklepě nebyla hra , ale opravdu se něco děje? Holky nic neví, je to tak lepší myslí si rodiče. Jedou pryč, utíkají . Samy bez táty. Ten zůstal, jet nemohl .
Cesta vlakem začíná, štěstí, že má chlupatou podporu a vlastně i kamaráda. Koho?
Olenko, mámo Aňo a ostatní vyprávějte své příběhy...

05.07.2023 5 z 5

23 způsobů, jak se stát ekohrdinou 23 způsobů, jak se stát ekohrdinou Isabelle Thomas

Předchozí komentář od Broskev28 je tak výstižný, že nevím, co bych dodala :)
Jak oslavit Den Země - připomenutí recyklace a povídání o ekologii a životním prostředí?
Knihou !

04.07.2023 5 z 5

Hitlerovi sirotci Hitlerovi sirotci David Laws

3 roviny napínavého příběhu z války.
Na samém začátku se seznamujeme se skupinou letců, kteří ve svém letounu museli nečekaně přistát a našli dlouho hledané útočiště v opuštěném mlýně.
V průběhu čtení nás překvapí nejen další dva osudy jiných postav, ale také odvaha a schopnost udržet vše v tajnosti na úkor životů dalších lidí a špionáž, kterou disponují. Příběh mladé učitelky , která se vzepřela režimu a pomáhá s ukrýváním dětí s viditelnou "jinakostí".
Zatímco se Claudia bojí nejen o svůj život, vstupuje na scénu špión Peter. Dostane za úkol zničit železnici na úkor zdraví a životů svých přátel. Při úkonu se seznámí s Claudii a dětmi skrytými v tajemném" bludišti." Ty dva spojuje nejen odvaha pomocí druhým, ale vzpomínky na událost pár let starou, tzv. dětský transport, pomoc v exportu židovských děti neznámo kam, ve kterých oba sehráli menší roli jako dobrovolníci.

29.01.2023 5 z 5

Střípek nebe Střípek nebe Jarmila Dědková

" stokrát nic umořilo osla."
Chtěla jsem napsat stokrát nic umořilo mě, protože jsem schopná nad takovou malichernosti přemýšlet 10 minut pokud ji neznám :) Naštěstí jsem využila služeb moderní technologie a význam již vím.
Ke knize: podle mé vtipné hrátky se slovem si můžete myslet, že jde o veselý příběh, ale po pár stránkách věřím, že pointa dojde každému.
Příběh nejen o zranění, které musí malá holka léčit celý život a k tomu žije už jen s maminkou , protože jedna smrtelná nemoc je připravila o tatínka a manžela, ale hlavně o tom , jak přijmout v jakémkoliv kolektivu nejen v tom třídním žáka, člověka s postižením . Smutný příběh, který ale těm, kdo se zrovna s někým takovým v kroužku, škole setkali pomůže pochopit, co cítí a jak pomoct.

10.01.2023 5 z 5

Dobrý den, lvíče! Dobrý den, lvíče! Nathalie Choux

Výzva: databázeknih, téma 14. : kniha, která je součástí série
Moje první přečtená série a kniha tohoto roku- Dobrý den :
7 dní sedmi různých zvířat a věcí. Od letadélka po lvíčka,
úsměv nám udělá červená líčka.
Krátké texty popisují celé dny,
divím se, že dětských recenzi nejsou plné noviny.
Jsou psány ve verších,
kratších, ale o to krásných .

Na celé edici se mi líbily jak ilustrace tak text přibližující, co zhruba zvířata dělají jak zkrátka tráví dny po svém. Jo a nesmím zapomenout na ono plechovo- kovové monstrum :)

01.01.2023 5 z 5

Sága rodu Reissových Sága rodu Reissových Hana Whitton (p)

Do slova a do písmene hodně pojatý historicko- romantický příběh o životě osudech jednoho rodu.
Antonín Reiss se spolu s rodinou stěhuje, po válce, ve které bojoval o život , ale má však stále noční můry i když valka už dávno proběhla, očekávají tak nějakou naději v lepší život.
Jenže přijdou kruté časy...
Po nečekané smrti otce se jeho tři dcery a manželka zkouší s bolestnou ztrátou smířit. Je to těžké, ale Johana, Karolína a Antonie se časem vdaly a založily rodiny. Pokračující rod... nebo snad ne ?

08.12.2022 5 z 5

Bezpečně online Bezpečně online Louie Stowell

Příručka o online světě napsána hravou formou pro děti. Internet umožňuje snad vše. Nejen sdílet informace nebo hrát hry a sledovat videa. Také na něm číhají lidé, kterým se říká hackeři. Ti se mohou dostat do našich PC , proto je nutné být hodně opatrný a vědět, kde se na internetu můžeme pohybovat. Ale aby kniha nebyla jen o virech a podobných " strašidlech" nabízí spoustu tipů proč milovat internet a jeho vymoženosti. Můžete třeba vyrobit výtvor a sdílet ho s kamararady nebo jen tak brouzdat a hledat doplňující informace o věcech, které nás zrovna napadnou :)

23.11.2022 5 z 5

Můj skřítek Šalvěj Můj skřítek Šalvěj Markéta Vydrová

Pozor, dveře do světa fantazie se otevírají. Nejdřív pomalu, ale pak to dětskou zvědavost strhne a samo dítě je málem vyrazí z pantů!
Tohle je tak trochu biografický příběh mladé ženy, která ráda kreslí a vypravuje. Hlavně o svém šotkovi Šalvěji, o kterém slíbila napsat knihu. Tady je spolu s příběhy, které zažil a vyprávěl malé Markétce.

08.11.2022 5 z 5

Taje olivového háje Taje olivového háje Daniela Krolupperová

Bylinky opět v hlavní roli jako v knize Jde sem lesem. Ale tentokrát potkáváme čtveřici víl v tajemném olivovém háji. Něco hledají, snad cestu zpět domů nebo toho, komu patří brýle... Kdoví a kdo to chce vědět ten se to brzy dozví.

05.09.2022 5 z 5

Velký závod Velký závod Katy Hudson

Příběh o tom, že  vyhrat je skvělý pocit , ale mít jeden druhého je důležitější.

Veverka už několik let po sobě vyhrála závod o zlatý plod dubu. Tento rok se stane změna. Nebudou závodit každý jednotlivě, ale ve skupinách. Zvládne šedá chlupatá koule připravit své malé seskupení?

02.09.2022 5 z 5

Démanty noci Démanty noci Arnošt Lustig

KV: databáze knih.cz, téma 13: cena Franze Kafky
K povídkám: Příběhy nijak veselého tématu, z lágrů a koncentráků psané z velké části autorova prostředí, kde byl nucen několik let žít. Spisovatel stejně jako nespočet dalších,  co měli štěstí a přežili napsal velké množství knih na výše zmíněné téma. Krádež chleba a únik zastřelení v povídce druhé kolo je ve filmu Colette.

02.09.2022 5 z 5

Ježíšek Ježíšek Hana Skálová

Několik pohádek na vánoční téma.

04.05.2022 5 z 5

Co se děje v Podpostelí? Co se děje v Podpostelí? Hana Lehečková

Příběhy na dobrou noc z jiného kraje.

21.04.2022 5 z 5

Zuzanka a ježeček Zuzanka a ježeček Daniela Krolupperová

Přečtená v knihovně 2/3.

Vyprávění pro děti o tom, jaké je mít zodpovědnost za malé nalezené zvíře.

28.03.2022 5 z 5

Čarokrásnické světy Roalda Dahla Čarokrásnické světy Roalda Dahla Stella Caldwell

"Víkendovka"
Ke kniham mě to váže snad celý život.
Zejména dnes je výjimečný den, připadá mi to jako sen.
Opět o rok starší jsem,
22 let je stále málo, stále "jen"
Ale zpět ke knížce, potěšila mě převelice:

Nemůžu popsat údiv v mých očích, když otáčím stránku za stránkou,
Otevřeli jsme pomyslné dveře kupé, do světa fantazie, cestujeme vlakem za pohádkou.
Každá kniha je představená,
Z ilustrací a grafiky jsem na hlavu postavená :D
Matylda knihy má a Karlík Wonkův ticket,
Nad žádným z těchto kouzelných příběhů není třeba ani trochu přemýšlet :)
Co skrývá obrovská broskev nebo tajemná bílá obálka? Kdo si počká ten se dočká, ale nebude to polárka :)

13.03.2022 5 z 5

Mezi nebem a peklem Mezi nebem a peklem Ivanka Devátá

Příběhy oslavujicí ženy a bytí , existenci.

12.03.2022 5 z 5

Co sežral žralok Co sežral žralok Ludmila Bakonyi Selingerová

Žralok, tvor nejen hravý a dravý,
jak můžeme vidět také hodně žravý.
Sklo, plast , stůl nebo židle,
je schopný do sebe obrátit i vidle.
Osminožec s houkačkou a v bílém plášti ke zde,
Obává se, že jinak než operativně to nepůjde.
Dopadne to však dobře,
Pamatuj : moc "jidla" škodí obře.

11.03.2022 5 z 5

Dvakrát dospělá Dvakrát dospělá Lenka Lanczová

" Z doby kamenné "
Dita je jako my, průměrná holka , která si sem tam z rebelie udělá pěkný průšvih. Že jí ten její poslední málem připraví o možnost studovat nevěděl nikdo... přechází na novou školu, hledá si kamaráda , ale hlavně začíná osobní lov na kluka . City jsou tady to hlavní!

07.03.2022 5 z 5

Anička malířka Anička malířka Eduard Petiška

" Z doby kamenné "
Hodnocení trilogie : s malou, ale chytrou Aničkou se naučíme psát narozeninové básně, hrát na flétnu a také kreslit malovat. K tomu všemu nám pomůže kouzelná mluvící kočka Zlatuška. Krásné ilustrace Heleny Zmatlíkové jen potvrzují, že je to to pravé pro děti

06.03.2022 5 z 5

Od svítání do šera Od svítání do šera Marie Fischerová-Kvěchová

"Do vaničky, do vodičky,
tam já první utíkam.
Nepůjdeš-li honem za mnou,
já tě Mančo postříkám!

"z doby kamenné "
Soubor méně známých říkadel pro děti s krásnými starodávnými ilustracemi . Dobré jako čtení dětem před spaním.

05.03.2022 5 z 5