Knihotyna komentáře u knih
Publikace je velmi povedená, ty barvy a styl jsou prostě krása! Dozvíme se něco málo ze života, o kapele i o největších hitech!
Krátké, svižné, krásně doplněné ilustracemi - na poznání hudební legendy jako dělané :).
Dočkala jsem se a tahle kráska se objevila i u nás v knihovně!
Patřím k lidem, kteří měli v této oblasti štěstí a češtinu měli vždy rádi především díky skvělým učitelkám/profesorkám :) a tahle knížka mi skvěle sedla!
Charaktery našich českých spisovatelů jsou vykresleny dokonale. Jan Neruda a K. H. Borovský jsou partneři ve zločinu i přes věkový rozdíl. Neruda a Žofie Podlipská jsou poprvé zamilovaní. B. Němcová je silnou ženou, která stále věří na lásku. J. K. Tyl je klasická stará škola.
Skutečné osobnosti, reálná Praha 19. století a fiktivní detektivní zápletka, do které se zapletou ne jen výše zmíněné osobnosti!
Parádní! Zamilovala jsem si K. H. Borovského, takový rebel! Ale se srdcem na správném místě :). Jana Nerudu a sestry Rottovy jsem vyhlížela na každé straně a čekala, jak se jejich úvahy vyvinou :). Rozuzlení mě překvapilo (ale o to přece jde! :)).
Skvělé ne jen pro studenty. Úžasné doplnění ne jen českého jazyka, ale celé jedné doby a české kultury. Přiblížení se nám. A snadné zapamatování si ne jen jmen, ale i dat či článků, časopisů a osudů českých spisovatelů!
V knihovně na mě vykoukl komiks o běhání. Říkala jsem si - No, proč ne?
Za začátku se mi komiks líbil, ale pak mi styl autora přestal sedět (uvědomila jsem si, že letos už jsem jeden komiks od autora četla - jeho humor a styl mi nesedl už tenkrát).
Co se mi líbilo:
- mnohdy trefný pohled na člověka 21. století - jeho záliby, výmluvy, omluvy - zkrátka fakta "proč něco nejde"
- nakouknutí do tématu "běhání" - především to, jak autor běhání vnímá a jak to dokáže čtenáři předat - není nutné běhat na sílu, vstávat brzy ráno či být nejlepší
- komiksová část zabývající se lidmi ve fitku a tím, co si myslí byla opravdu trefná - a dědeček měl stejně pravdu! :)
Co se mi nelíbilo:
- vulgarity
- přirovnávání k intimním partiím (a to docela často)
- tento humor a já si asi nerozumíme :)
Co se mi líbilo:
- Wilson je zeť Noaha a Noah je prostě kouzelný v jakémkoliv věku :)
- příběh o lidech, kterým už je přes 50 let, ale vrací se i do minulosti
- láska celé rodiny - sourozenců, dětí, manželů, Noaha :)
- dárek k výročí
- to, o co v celé knize jde - wau!
- uvědomění si Wilsona, kde dělal chybu, co mu scházelo, co své ženě nedával
- vztah dětí a Wilsona (upřímnost nadevše)
Celou dobu jsem četla a říkala jsem si, aha, no dobrý, aha, a co teď? Aha a jakože co bude dál? A pak - wau! Slzy tekly proudem :D. Doporučuji!
Etiketa pro naše nejmenší od Ladislava Špačka :).
Naše první kniha z této série :).
Musím říct - díky za to - že veškeré naše situace jsme měli dle etikety správně a řešíme je dobře :).
Ale každé děťátko má určitě nějaké místo, které mu dělá problém - u nás je to pochopení, že obchod není hřiště a musíme respektovat ostatní, nehlučet, neběhat.
Příběhem nás provází malá Viktorka a její dědeček (zapojí se i zbytek rodiny), ten Viktorku provádí slušným chováním pomocí příběhů ze života či pohádek.
Líbí se mi, že nenásilnou formou je zde dědeček vnímán jako autorita.
Příběhy nás zavádí do situací jako je - školka, kino, obchod, restaurace, ale i situace v domácnosti :).
I ve výčtu pojmů lze vidět, že se počítá s tím, že se dítě bere do společnosti jako je hotel či restaurace! Což je skvělé! Já musím říct, že jsme obě situace zažili poprvé v batolecím věku a paráda! Co jsme se naučili při první návštěvě dodržujeme do teď! A nikdy jsme neměli problém :).
Ideální čtení pro nejmenší, protože každý si chce být někdy jistý, že i někdo jiný udělá chybu (což se Viktorce stane :)), ale svět se nezboří a naučí se jak a proč je to správně :).
Komiksový příběh jedné mladé slečny - Fredy, se kterou se rozešla přítelkyně. Už zase. Jenže obě vědí, že se k sobě zase vrátí, až se Lauře bude chtít. Ale je tohle vztah, který někam vede? A má Fredy taky čas na něco jiného, než na to, aby čekala až se Laura ozve? Co její přátele?
Komiks je sladěný do černo-růžových tónů. Ilustrace jsou vyvedené, zvládnout vyprávět příběh a přenést emoce.
Příběh jako takový je zasazen do středoškolského prostředí. Každý z nás možná někdy potkal či ve svém životě měl takovou Lauru - oblíbená, krásná, stačí písknout a člověk přijde. Ale neztrácí tím sám sebe? A je tohle ještě vůbec vztah? Je to láska či pouhá setrvalost? A co se stane, když jednou člověk řekne ne?
Životní příběh Alice Prinové - "Kiki" - podaný formou komiksu. Jedná se o obsáhlý komiks (přes 400 stran! :)), provedení je černobílé a provádí nás celým životem Kiki - od narození až po její smrt.
Klíčová slova: modelka, Francie, dvacátá léta minulého století, dadaismus, surrealismus, 1. světová válka, užívání života, 2. světová válka
Dílo je krásně zpracované. Získáte ucelený přehled o jedné z nejslavnějších žen v oblasti umění ve Francii 1. pol. 20. století. Její život nebyl lehký už od samého počátku a chybělo jí to hlavní - láska. V mnoha ohledech bylo jednání se ženami ještě stále "za opicemi", jenže Kiki se nebála prosadit svou a pustit se do roztržky. Nebyla také klasickou kráskou, ale bylo v ní něco, co lidé vyhledávali a co je vábilo. V díle narazíme na slavné umělce této doby (např. Tristan Tzara, Man Ray). Nahlédneme do zhýralého života Kiki, poznáme její sny a touhy.
Jedinou výtkou je za mě fakt, že po čase se mi někteří vyobrazení umělci pletli a když se objevilo po dalších sto stranách, nebyla jsem si jistá, kdo to je, takže jsem se někdy musela vracet, abych se ujistila :).
Jedna doba. Jeden život. Jedna múza.
Třetí díl je pro mě asi na úrovni prvního :). Druhý díl u mě jasně vede! :)
Co se mi líbilo:
- Jackova láska k Benovi a jeho uvažování - "co bude nejlepší pro syna"
- Griff :D - to je prostě správný malý kluk - a klobouk dolů před Nolou, že se o něj dokázala celou dobu sama starat :)
- přátelství a vzájemné ovlivňování Bena a Griffa :)
- Chris - ty hlášky a styl humoru se nezapomíná :D
- mobily, SMSky a automatické opravy - taky se vám to stává? I když v kontextu zprávy, kterou posílala Nola to bylo opravdu něco :D
Co se mi nelíbilo:
- nemám ráda, když se v knihách naskytne moment, kdy jedna postava chce té druhé něco vysvětlit, ale ta jí nenechá - celou dobu mě potom drásá, že já přece vím, jak to bylo a kdy si to konečně vyslechne ta druhá strana! - tady tenhle moment byl :) - ale samozřejmě - měl tam svůj účel :)
Tak tohle dílo byl bezva úlet :D.
Jedná se o komiks, který nás prakticky hodí do centra dění a musíme se rychle zorientovat. Není to však tak těžké, hlavními aktéry jsou - profesorova dcera (Lilian) a slavný egyptský vládce Imhotep IV.!
Egyptský vládce má jasno, Lilian se musí stát jeho ženou! Co na tom, že on je stará mumie a navíc majetek svého objevitele. A co si o tom budou myslet otcové obou hlavních postav?
Krátký komiks, který rozhodně nečekáte :D. Dvoření se britské královně opravdu pobaví :). A jak celé dílo skončí? Koukněte se po něm a zjistěte více. Já jsem takový konec možná čekala, ale to, jak k němu došlo by mě nikdy nenapadlo! :)
Věděli jste, že existuje kniha o české hymně pro malé čtenáře od 5 let?
Já ne! Až do včerejška! A hned jsem ji musela mít :D.
Knížkou děti provádí brouček Týlek. Publikace děti provádí první slokou naší hymny (napsáno vždy velkými písmeny) a na vysvětlení se potom brouček Týlek baví s různými obyvateli české krajiny. Nakonec však dojde k názoru, že doma je nejlépe :).
Knížka je obohacena o informace o vývoji hymny, autorech či státních symbolech.
Krásné čtení, které dětem pomůže text pochopit :).
(SPOILER) Co se mi líbilo:
- příběh je ne jen od české autorky, ale je zasazen do českého prostředí! Česká jména, prostředí střední školy (žádné kampusy!) a popis hodin angličtiny a matematiky tak, jak si to každý ze své vlastní střední školy vybaví :)
- když se maminka dozví o problémech své dcery Lady, neváhá a nabízí ji pomoc psycholožky
- máme tady i verzi "zlehčovače", kterým je tatínek - ten naopak věří tomu, že psychologové jsou pro lidi, co mají skutečné problémy a prášky přece vůbec nejsou potřeba
- Lada si připadá jako blázen - sama se potřebuje ujistit, že navštívit psychologa není ostuda!
- veškerý popis "stavů" Lady - ten, kdo se někdy setkal s někým, kdo trpí úzkostí nebo ji sám zažil bude přesně vědět, co Lada prožívá - úzkosti, strachy, deprese, třesy, panika, neschopnost vstát z postele - na druhé straně však logické uvažování, které ví, že není třeba se strachovat, tělo však reaguje po svém nezávisle na logických argumentech
- Lada je bývalá booktuberka :)
- krásně popsaná náladovost Lady a Marty - obě kamarádky si na sebe mnohdy vzájemně vylijí zlost či stres, který prožívají mimo školu - i přesto to jejich vztah neohrozí :)
- pochopení Marty
- reálný základ - počítání, které Lada dělá, aby zmírnila úzkosti či nemyslela na něco, co ji onu úzkost způsobuje je reálná "berlička", říká se, že mozek se zaměstná něčím jiným - doporučuje se také počítat těžké příklady z hlavy :)
Co se mi nelíbí
- chování psychiatra Fialy - za mě totální nezájem o pacienta, pár vět a léky - nesedí, dáme jiné - a tak stále dokola - ten mi tedy k srdci nepřirostl a doufám, že v reálném světě to takto nechodí
Senzačně napsaná kniha! Jsem nadšená! Oceňuji navíc, že na konci knihy jsou odkazy na pomoc pro lidi, kteří se sami trápí!
(SPOILER) Recenze může obsahovat spoilery :)
Klíčová slova tohoto díla by byla za mě byla - sourozenci, sourozenecké pouto, sourozenecká láska, domácí násilí, nevlastní rodič, nevlastní bratr, útěk, sebeúcta, sebeláska, budoucnost.
Na knize se mi líbil styl vyprávění - čteme e-maily, které si mezi sebou (až na pár výjimek vyměňují naši hlavní hrdinové :)
Bohužel, i když kniha řeší vážné problémy, mě více za srdce nechytla. Nevím, zda to bylo stylem psaní - knihu jsem měla přečtenou za tři dny - ale něco mi "vadilo" - možná to byl "styl", kterým sourozenci o svém životě mluví, časté opakování, vlastně nedořešení příběhu ze strany matky.
Mými oblíbenci se staly vedlejší postavy :) - především Franco a pak Terrence a jeho rodina (krásný popis toho, jak se Terrence zastane a přizná svůj vztah s Ezrou a reakce jeho rodičů :)).
Devět navzájem propletených příběhů, v nichž jednotliví hrdinové a hrdinky střídavě obsazují hlavní a vedlejší role.
Wau! Kde začít?
Jako první vás trefí do očí fakt, že tato kniha v sobě skrývá QR kódy, ve kterých objevíte instrumentální hudbu (a ne jen tu :)), které Eliška složila sama. Doplňují každý příběh. Pokud máte rádi instrumentální hudbu, navíc klavírní, sežeňte si knihu už jen kvůli nim! Krásně doplní a vyjádří ne jen příběh, ale jsou hotovým pohlazením po duši. Tohle je ta hudba, která Vám hraje do uší, když cestujete MHD a zaobíráte se krásou kolem sebe, vším všedním i nevšedním.
Eliška má obrovský dar předat příběh ne jen melodií a hudbou (protože mě osobně opravdu dané melodie seděly k jednotlivým příběhům). ale taky slovem. Věty a slova, která jsou v knize volena se Vás dotknou přímo u srdce, na tom správném místě a na konci knihy vše zapadne tam, kam má :).
Kniha je psaná od konce k začátku, ale pokud máte obrazovou paměť (nebo jste vycvičení :D), snadno si po dočtení knihy příběh poskládáte i od začátku ke konci - aneb od zvonečků k zvonům :).
Každá povídka je jedinečná a geniální, neobjeví se zde postava, která by Vám nebyla sympatická (snad) :).
Dala jsem si tu práci a snažila se seřadit jednotlivé povídky dle mé oblíbenosti (aneb všechny jsou na prvním místě :D)
1. Sádrový tuleň
2. Dvacet šestka (Evžena do každého vlaku! :))
3. Odchylka
4. Socha z Uranu (plakala jsem)
5. Ester
6. Apoziopeze
7. Hledání Godota (plakala jsem)
8. Zvonky
9. Zvony
Eliška také připojila ke knize Dohru a krásné poděkování, které stojí za to přečíst :).
O rodinném životě z pohledu jedné maminky. Komiksová forma, která nikdy nezklame - vždy se k ní dostanete, nenavazuje na sebe a pokud máte doma děťátko, mnohdy se v lecčem najdete :).
Druhý díl Malé mámy se humorem, stylem a "příběhem" vyrovná prvnímu dílu :). Jen miminko trošku povyrostlo, už mluví a někdy to opravdu stojí za to :).
Hlubina temných strachů. Sbírka 101 komiksů. Autor původně kreslil, aby se vyrovnal se svými strachy a fobiemi, lidé byli nadšení a tak mu začali posílat své vlastní strachy a Fran Krause je nakreslil. Navíc jsou autoři těchto strachů na konci knihy všichni zmínění :).
Komiks je kreslený barevně, jednoduše, pochopitelně.
(SPOILER) Předválečná doba. Příběh o rodině obuvníka Bursíka, který se s rodinou přestěhuje do Prahy - na Žižkov - za vidinou lepších zítřků. Bojuje však s Baťovými výrobky i jeho cenami a tak pomalu ale jistě krachuje, ale nedokáže se s tím smířit. Přijde o ženu. Dcera odejde. Se starším synem Pepanem nevychází. A jediný, kdo s ním kloudně mluví je nejmladší syn Kajda.
V knize se setkáváme se všemi postavami, ale hlavní je Kajda. Student, který touží se stát básníkem a zažívá svou první lásku s mladou Pájou. Jenže se do toho vmísí Pepan.
Co se mi líbilo:
- Kajda :), taková čistá duše :)
- styl psaní - kniha odsýpá - stylem mi dialogy mezi Pájou a Kajdou připomínají dialogy mezi Pavlem a Ester (Romeo, Julie a tma) - Pája mi přijde i podobně "bláznivá" jako Ester (až na nerozhodnost Kajda-Pepan)
(SPOILER) Lars se dostane do vlaku, který se však náhle rozjede, spolu s ním je ve vlaku i malý tygřík, který hledá cestu domů. Lars neváhá a nabízí svou pomoc :).
Co se mi líbí:
- tím, že jsme v ruce měli až 4. díl se mi Lars zdál odvážnější :), už není ten, kdo potřebuje pomoc, ale kdo ji nabídne
- líbilo se mi, že se obě rodiny "bály" té druhé - Lars se tygrů bál a následně tatínek tygr vypadal dosti překvapeně, že dospělý lední medvěd dosahuje takové velikosti
Příběh o přátelství, seznámení, cestě domů :).
(SPOILER) Knížka vypráví dětem příběh malého medvíděte Larse, nejdříve poznáváme krajinu a zvyky, kterým se Lars snaží naučit od svého tatínka, během noci se však od tatínka vzdálí a dostane se až do dalekých končin, kde nic není bílé a je tam hrozné teplo. Díky novým kamarádům však dokáže najít cestu zpět :).
Co se mi líbí:
- opětovné spojení dua TÁTÍNEK-SYN
- lehké seznámení dětí s jinakostí světa - někde je zima a chlad, někde naopak teplo a slunce
- krása seznámení se s novými "kamarády" a ochota pomoct neznámému
- když se Lars vrátí, poučí tatínka o věcech, které na vlastní oči viděl, ale tatínek je znát nemůže :)
Kniha o poznání jiných světů a touze pomáhat, touze nabídnout pomocnou ruku :).
Kniha je nádherná po grafické stránce. Ilustrace v odstínech zemitých barev a lesa k příběhu zkrátka sednou :).
Jedná se o krátký příběh dvou rodin, které žijí v dubu. Jenže se nikdy nepotkávají. Jedni totiž žijí ve dne a druzí jsou bdělí v noci. Jenže malá mláďátka najdou způsob, jak se vzájemně poznat a být stále ve spojení :)..
Pokud se zajímáte o hudbu a to především tu klasickou mohu Vám doporučit knihu Skladatelník :).
Kniha je sice pro čtenáře od 8 let, ale myslím, že ani dospělý se nebude nudit a v knize si jistě najde něco, co nevěděl či zapomněl, popřípadě objeví skladatele, který mu byl až dosud neznámý!
Skvělé grafické zpracování knihy. Vše je přehledné, stručné, ale zároveň věcné. Zkrátka ideální :).