knihovniceS knihovniceS komentáře u knih

Osudová léta Osudová léta Marie Lamballe (p)

Kavárnu U Anděla - Osudová léta
Dočetla jsem druhý díl rodinné ságy Kochů. Teď už jsou příběhy veselejší, i když dozvuky války se promítají také v roce 1951. Osud členů rodiny a osudy dalších postav jsou propletené, napínavé a neodehrávají se jen v poválečném Německu. Autorka umí barvitě líčit prostředí, postavy a děj je místy napínavý, tak, že mě to nutí rychle číst a nedá pokoj, dokud nedočtu konec. Vrhám se na 3. díl zvědavě, co asi bude dál?
Dnes dávám 5 hvězd a doporučuji.

26.03.2022 5 z 5

Nová doba Nová doba Marie Lamballe (p)

Kavárna U Anděla - Nová doba
Právě jsem dočetla 1. díl trilogie. Tento díl je opravdu hodně smutný. Odehrává se v r. 1945 v několika zemích, jsou poslední válečné měsíce a utrpení je na všech stranách. Jsem smutná z toho co se nyní děje poblíž nás a ještě taková četba. Chtěla jsem knihu odložit, ale je tak poutavě napsaná, že jsem musela číst dál. Mám trochu zmatek v postavách a místech dění . Děj se odehrává na různých místech Evropy. Osoby, které spolu zdánlivě nesouvisí, nakonec najdou společný bod v Kavárně U anděla ... Čekala jsem, že se děj bude vyvíjet mírově. Nestalo se tak, jsme svědky utrpení poražených i vítězů až do konce roku 1945, kdy děj prvního dílu končí.
Dávám 4 hvězdy (za barvité líčení válečných hrůz a popisů zranění odečítám 1 hvězdu). Těším se na další díl, který už pokračuje v mírové době.

20.03.2022 4 z 5

Pavouk v síti Pavouk v síti Magda Váňová

Pavouk v síti
Včera jsem dočetla a jsem překvapená, že toto téma psala Magda Váňová. Mám ráda její knihy, píše čtivě a ani tato kniha není výjimka, ale překvapilo mě právě téma.
Příběh je plný intrik, lží a potvor. Jediná žena, která v příběhu vystupuje, není „normální“. Byla jsem zvědavá jak „holky“ dopadnou, ale nic. Ti chlapi jsou snad blbí! Kdyby jeden, ale je jich víc. Přemýšlela jsem, jestli je život opravdu tak neskutečný a mrchám vše vychází??? Nevím, já bych z takového života asi neměla radost.
Četlo se to dobře, občas mi šel mráz po těle. Dávám 4 hvězdy.

12.03.2022 4 z 5

Příběhy na lehátko Příběhy na lehátko Danka Šárková

Příběhy na lehátko
Dočetla jsem útlou knihu povídek, která mi nic nedala. Kniha je rozdělená na několik témat jak uvádí anotace. Myslela jsem, že ani nedočtu, protože první téma bylo deprimující. Další téma už se dala číst, ale rozhodně to není čtení na dovolenou ...Někomu se to možná bude líbit, ale já dnes dávám jen 2 hvězdy.

03.03.2022 2 z 5

Na Hradčanech Na Hradčanech Jiří Anderle

Na Hradčanech
Milé a laskavé, úsměvné i smutnější čtení o mně milých místech a o jeho obyvatelích, se kterými se autor malíř a grafik Jiří Anderle setkal v době, kdy tam bydlel a pracoval. Miluji Prahu, mám moc ráda pořad ČRo Dvojka „Láska za lásku“ , a při čtení mi v uších zní hlas autora jako v tom pořadu. Kniha je bohatě provázena ilustracemi – kresby tužkou s popisy těch lidiček. Kdo máte rádi Prahu a vyprávění o „starých“ časech, určitě si knihu přečtěte. Doporučuji a dávám 5 hvězd.

27.02.2022 5 z 5

Kam běží modrá liška Kam běží modrá liška Andrej Gjurić

Kam běží modrá liška
Jé, to bylo milé čtení. Jako knihovnice si občas ráda přečtu i knihu pro děti, abych mohla radit a doporučovat. Tato kniha není jen pro děti, určitě si ji vychutnají i dospěláci, kteří mají rádi tajemno, kouzla, nadpřirozeno a zajímavosti. Vyprávění je skoro detektivní, kdy se pátrá například po kapříkovi, po tajemném okně nebo ztracených vodách. Dostáváme se mezi pražské vodníky, bubáky, ale i obyčejné lidi z Kampy a Malé Strany prostě do světa strašidel i lidí. Dnes je to za 5 hvězd a vřele doporučuji.

20.02.2022 5 z 5

Než nastanou deště Než nastanou deště Dinah Jefferies

Než nastanou deště
Dočetla jsem zajímavý příběh. Děj začíná začátkem 20. stol. v Indii nevesele atentátem, kdy hlavní hrdinka malá Eliza přijde o svého otce. Po neštěstí se s matkou vrací do Anglie. Léta plynou a dospělá ovdovělá Eliza stále touží po Indii. Plní si sen a odjede fotit do Indie do paláce mahárádži. V románu je barvitě vylíčeno prostředí a život bohatých i chudých, jsou popsány i kruté rituály ... Čtenáři jsou svědky intrik a podlostí. O napětí není nouze, ani láska nechybí. Na závěr přijde překvapení ... Doporučuji, ale oproti předešlým románům autorky dávám o hvězdu méně.

15.02.2022 4 z 5

Návrat Návrat Anne Jacobs

Panský dům Návrat
Dočetla jsem 4. díl historické ságy, která původně byla trilogie. Ani tento díl navíc mě nezklamal. Pěkné čtení, méně veselé, byla doba krize, která se dotkla i rodiny Melzerů. Panstvo i personál se mělo co otáčet ... Ve vedlejší lince se „rozbalil“ příběh služebné chudé Lisy, která se rozhodla poznat vlastního otce (šlechtice) a jede za ním na statek... Nic neprozradím, jen že to je napínavé, ostatně jako i děj ostatní dalších postav. Celá sága stojí za přečtení, dávám 5 hvězd.

10.02.2022 5 z 5

Panský dům a jeho dědictví Panský dům a jeho dědictví Anne Jacobs

(SPOILER) Panský dům a jeho dědictví
Právě jsem dočetla 3. díl rodinné ságy. Je po válce, poměry se mění, mění se i lidé. Paul vede továrnu, Marii se splnil sen – má svůj ateliér. Paul s Marií mají neshody, Marie se odstěhuje ke švagrové a Paul by rád dostal Marii zpět. Ve vile vládne bývalá guvernantka (ta mi pila krev), která se stala pravou rukou stárnoucí Alicie. Ještě mi pila krev „baba“ Jordánová, která si zasloužila to, co ji potkalo, ale to si přečtěte.
Neshody Paula s Marií vyvrcholí , když se připravuje výstava obrazů matky Marie ... Ještě jsou v románu další osudy členů rodiny i personálu, o napínavý děj není nouze, ale to neprozradím. Doporučuji a těším se na 4. díl.

03.02.2022 5 z 5

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Plachetnice na vinětách
Včera večer jsem dočetla román ze současnosti. Potřebovala jsem něco na odreagování po válečné četbě (z 1. svět. války v 2.díle Panského domu) a Hájíček mě nezklamal. Příběh čerstvě rozvedené Marie – vysokoškolské profesorky, která pendluje mezi Prahou a Českým Krumlovem, kde má v blízké vesnici nemocné rodiče a sestru. Věčné výčitky a nesváry se sestrou, která Marii vyčítá, že práce je pro ni víc než rodiče ... Marie se proplétá mezi turisty v horkém létě a v duchu se „plácá“ v nevyjasněných otázkách, které by si chtěla vyřešit. V oblíbeném knihkupectví padne do oka mladému knihkupci, který se do ní zamiluje ... V Praze zase po ní touží kolega z fakulty ... Ale román není jen o lásce, je především o lidských vztazích. Hájíčková vesnická trilogie byla lepší, ale i Plachetnice má něco do sebe. Doporučuji.

29.01.2022 4 z 5

Panský dům a jeho dcery Panský dům a jeho dcery Anne Jacobs

Panský dům a jeho dcery
Druhý díl rodinné ságy je za mnou. To bylo hodně smutné čtení. Děj se odehrává za války od r. 2016 a krátce po válce do r. 1920. Normálně válečnou literaturu nevyhledávám, ale v rámci čtyřdílné série jsem tento díl přečetla, aniž bych řádek vynechala. Utrpení v bojích, ztráty na životech, utrpení rodiny , panský dům se přeměnil na lazaret. Po válce se hodně změnilo ... Opět čtivý díl.
Mám ještě 2 díly před sebou, ale dám si pauzu a přečtu si knihu od Hájíčka, pak se vrátím ke třetí části Panského domu.

26.01.2022 4 z 5

Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Panský dům
Přečetla jsem první díl románové ságy, který se odehrává začátkem 20. století. Příběh dívky Marie, která vyrostla v sirotčinci a najednou se ocitla v bohatém domě, kde ji zaměstnali jako pomocnici v kuchyni. Personál ji moc v lásce nemá, ale Marie je „od rány“ a snaží se získat si přízeň u panstva. Díky šikovnosti, zručnosti a uměleckého talentu se jí částečně daří, především u mladé slečny Kitty. Současně Marie pátrá po svém původu a kolem toho jsou různé zápletky. Kniha se čte dobře, těším se na 2. díl

21.01.2022 4 z 5

Já hlupák Já hlupák Magda Váňová

Já hlupák
Právě jsem dočetla další román od jedné z mých oblíbených autorek. Říkáte si zase oblíbená? Ano, mám víc oblíbených ... U paní Váňové se mi líbí popisy lidí a prostředí. Mám pocit, že jsem „přitom“.
Hlavní postavy Eva a Vincent se znají od mládí. Eva chce být kostýmní výtvarnice a Vincent je nadaný výtvarník – sochař, řezbář, malíř, který si hledá práci v uměleckém světě. Oba se postupně vypracují a z ničeho si pomalu budují společnou budoucnost. Dá to práci, ale daří se jim také pracovně. Eva pracuje v televizi jako kostýmní výtvarnice i krejčová. Vincent je na stáži ve Francii, kde vydělá peníze a získá další kontakty. Tentokrát jsem obdivovala navíc vyprávění z oblasti historie odívání, když Eva připravovala mladou dívku na maturitu na UMPRUM. Život ubíhá, mají se oba dobře díky svým schopnostem, ale Vincent má před Evou různá tajemství (prozrazovat nebudu), až jednou se něco provalí ... Vincent je hlupák a dopadne, jak si zasloužil. Dnes dávám 4 hvězdy a doporučuji.

17.01.2022 4 z 5

Minuta na rozloučenou Minuta na rozloučenou Hana Marie Körnerová (p)

Minuta na rozloučenou
Včera jsem dočetla krásnou, dobrodružnou a napínavou knihu od mé oblíbené autorky. Příběh rozmazlené Marianny, která už neví jak by se rozptýlila, se vnutí do družiny svého otce na výpravu do argentinského pralesa. Marianna se po přepadení ztratí v pralese, několik dní se „plácá“ jak se dá, hrozí jí smrt, ale na poslední chvíli je zachráněna. Jak kým a co bude dál, neprozradím. Jen prozradím, že se její názory na život zcela změní. Na DB knih jsou různé názory, mně se příběh líbil a dávám 5 hvězd. Doporučuji.

13.01.2022 5 z 5

Mamince se budeš líbit Mamince se budeš líbit Jaroslav Konvička

Mamince se budeš líbit
Krásná jednohubka na jeden večer. Pobavila jsem se. Beru to jako parodii na červenou knihovnu, která se promění v horor.
Příběh mladé učitelky angličtiny Alenky, které se nedaří v lásce, mezi kolegyněmi ve škole, ani v rodině. „Šedá myška“ bez temperamentu, večery tráví doma s knihou a sklenkou vína. Až jednou jí do cesty – přímo do louže „vjede vysněný princ“. Tady začíná změna, Alence se dvoří krásný mladý záhadný muž ... tajemný Kristián. Kristián Alence posílá dárky, objevuje se nepravidelně (je služebně na cestách) a je stále tajemný. Není jasné, kde bydlí, pro koho pracuje. Alenku mění k obrazu svému, stává se z ní divoch v milostných hrátkách ... Kam to až dojde si musíte přečíst sami. Úžasný děj, který mě nutil číst dál. Budete možná překvapeni jako já. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

10.01.2022 4 z 5

Tři sestry Tři sestry Táňa Keleová-Vasilková

Tři sestry
Dočetla jsem hezký román od jedné z mých oblíbených autorek. Její knihy jsou sázka na jistotu, vím, že nikdy nesáhnu „do prázdna“. Jedná se o příběhy tří sester (jak název napovídá), které jsou rozdílné jako by ani nebyly sestry, a jejich rodin. Sestry se navzájem odcizily a maminku to moc trápilo. Po úmrtí matky se v závěti dozví, že dostaly na venkově dohromady dům po babičce, který měly opravit a užívat spolu. Nejen okolo domu se rozvíjí děj, ale je zásadní v dalším životě sester. Konec je dobrý, „holky se daly dohromady“, ale ještě by se dal děj rozvíjet dál. Příběh se mi líbil a brala bych pokračování života v domě ... Dávám 4 hvězdy a doporučuji

09.01.2022 4 z 5

Babí léto Babí léto Magda Váňová

Babí léto
Tato kniha je složená ze tří delších povídek. To by mi nevadilo, ale vadí mi, že prostřední povídka Lví dvůr už byla v povídkové knize Holčičky, kterou jsem četla před půl rokem.
Jinak povídky – novely jsou z různých oblastí života a jsou čtivé.
První povídka je o stárnoucím bohatém muži, který si nechá poplést hlavou mladou „zlatokopkou“, ale když mu jeho paní domácí zachrání život, včas si uvědomí, kdo ho má rád.
Druhá je zmiňovaná povídka Lví dvůr, která může a nemusí být pravdivá. Příběh dvou kamarádek a jejich propletených vztahů (něco jako manželský trojúhelník). Myslím, že z mužů dělají blbce ...
Třetí povídka o potvoře Doris, která mi děsně lezla na nervy – manipulátorka, která ničí život všem v rodině. Když si to uvědomí v tíživé situaci na chalupě a chce vše napravit, její snaha trvá jen několik hodin, a jak je zpět doma, vše je při starém.
Doporučuji, dávám 4 hvězdy za duplicitu povídky Lví dvůr.

06.01.2022 4 z 5

Divadlo světla Divadlo světla Anne Delaflotte Mehdevi

Divadlo světla
je dílo francouzské autorky, která žila v Praze necelé 2 desítky let. Obdivuji, jak popsala události, které se v Praze udály v 18. století. Potkáváme řadu známých postav českých dějin, procházíme se po místech, které jsou známé, i když některé budovy už nestojí. Dějem nás provází Slávek synek mistra stavbaře, kterého v raném dětství postihlo neštěstí – přejel ho kočár hraběte Šporka. Měl obrovské štěstí, sice ochrnul, ale hrabě se o něj doživotně postaral. Zaměstnal ho ve svém divadle, kde zajišťoval osvětlení. V té době, kdy nebyla elektřina, se v divadle svítilo svícemi. Díky Slávkovi máme možnost poznat život v Praze a na Kuksu. Román se mi moc líbil a doporučuji.

31.12.2021 4 z 5

Nekonečná pláž Nekonečná pláž Jenny Colgan

Nekonečná pláž
Dala jsem si pauzu od autorky a za týden jsem přečetla jiné 2 knihy. Pak jsem se k Jenny Colgan vrátila a dočetla jsem druhý díl série Letní kuchyně „ Nekonečná pláž“, který je mnohem lepší a bavil mě. První díl „Kavárnička“ se neskutečně táhl a váhala jsem, jestli do druhého dílu jít. Nelituji, hezké pokračování příběhy Flory, její lásky Joela, bratrů a přátel. Nejvíc mě dostal příběh doktora Seida, arabského utečence , který se po několika letech shledal se svými dětmi a musel prokazovat, že je jejich otec. Smutné, dojemné ... Příběh bratra Flory – gaye, který se ožení, není moc veselý, ale nebudu nic prozrazovat, přečtěte si to sami.

19.12.2021 4 z 5

Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Dešťová hůl
Dočetla jsem pěkný román z prostředí jihočeské vesnice. Je to silný příběh ze současnosti, kde se řeší minulost. Vidíme, jaké se dělaly „sviňárny“ s pozemky. Hájíček píše poutavě a nenechá čtenáře v klidu. Doporučuji

09.12.2021 4 z 5