knihyKeMne knihyKeMne komentáře u knih

Když hvězdy byly ještě bohy Když hvězdy byly ještě bohy Rudolf Drössler

Cílem knihy je, cituji, "informovat o tom, co si o Slunci, Měsíci, planetách a hvězdách mysleli staří národové, jakou úlohu tyto představy hrály v jejich každodenním životě a především v jejich kultech", a pak poslední kapitola nám "ukázala dlouhou cestu od mýtů k vědě". Korunu tomu nasazuje český profesor v doslovu, kde se hrdě hlásí k marxismu, překonanosti mýtů a chvalořečí vědu. Dokonalé :-D

Autor vychází především z umělecké tvorby dávných národů a vysvětluje nám jednotlivé zachycené symboly či scény. Hele co on tam všechno vidí... já to neviděla. Často si i něco domýšlí. Knihu provází řada perokreseb a také několik černobílých fotografií v extra příloze, bohužel asi tak u poloviny autor odkazuje na nesprávné číslo fotografie. Jako mýty se čtou dobře, ale jestli autor skutečně vychází jen z toho, jak si sám nainterpretuje staré vykopávky, trochu se obávám o věrohodnost.

Od dob nejstarších se přesuneme k astrologii (odmítavým postojem k ní se autor netají) a potom prakticky k historii vzniku dnešních názvů souhvězdí. Jsem netušila, že byly i snahy přejmenovat zvěrokruh podle dvanácti apoštolů :-D A tak pomalu přejde do moderní doby a vědy. To už tak zajímavé není.

17.04.2021 4 z 5

Symbolismus lidského těla Symbolismus lidského těla Annick de Souzenelle

Kniha plná hledání skrytých významů a souvislostí, která se dost špatně čte. Úsměvný je komentář pana Smotlachy na zadní obálce vydání Unitaria, tuším se i on trochu ztrácel :-)

Autorka prochází podrobně postupně celé tělo od chodidel nahoru, v té souvislosti prochází a vykládá též strom sefirot, to celé v souvislosti s duchovním vývojem člověka, potažmo celého lidstva. Do toho si hraje s hebrejským jazykem, přehazováním písmenek tvoří nová slova a hledá nové souvislosti, vypočítává jejich číselné hodnoty a neustále jí je všechno jasné. Zdá se být svým poznáním nadšená, ale tak úplně ho předat neumí. Navíc v tom nějak nevidím praktické využití. Když se mluví o symbolickém procházení branami do vyšších levelů vývoje, tak se stejně nedozvím, jak.

Zajímavé zato byly výklady řeckých bájí, takto jsem se na ně zatím nedívala.

15.04.2021 3 z 5

Prostě postava! Jednoduché základy kreslení postav Prostě postava! Jednoduché základy kreslení postav Christopher Hart

Zajímavá technika - autor vás naučí nakreslit torzo v různých úhlech, k němu se kloubově libovolným způsobem připojí končetiny a je to. Akorát s proporcemi si moc neláme hlavu, na to, že je to knížka pro začátečníky. U mužské postavy se ale bez anatomie neobejdete, autor ji do vás vtlouká jen pozvolna, na co zrovna narazí v dané póze. Tohle v hlavě nemám šanci udržet. Takže knížka dobrá pro naučení kresby modelek (tam totiž lze kašlat na proporce, aby se zdůraznila ladnost křivek), no a až budu chtít chlapa, budu muset vždycky znovu zalistovat.

11.04.2021 4 z 5

Vědomí léčí Feldenkraisova metoda dynamického zdraví Vědomí léčí Feldenkraisova metoda dynamického zdraví Steven Shafarman

Zázračná metoda na všechny tělesné problémy. Knížku napsal tajemník a žák Mosheho Feldenkraise. Kromě vysvětlení podstaty metody předkládá i 6 lekcí tak jako pro každodenní život, jak se udržet fit. Protože léčebná metoda je šita potom každému na míru. Lekce jsem si vyzkoušela, jde o to si uvědomit vlastně celou svou kostru a každý sval a každý pohyb. Pohybovat se vědomě. Pro mě to bylo těžké, nápor na mozek, což jen dokazuje, jak málo své tělo obvykle vnímáme.

11.04.2021 4 z 5

Sny a jak jim rozumět - Úvod do výkladu snů Sny a jak jim rozumět - Úvod do výkladu snů Stase Michaels

Srozumitelná a útlá knížka, která se může stát klidně i jedinou přečtenou literaturou na toto téma, pokud chcete s analýzou svých snů začít.

Autorka se považuje za odbornici (nikdy jsem o ní neslyšela) a předkládá svou osvědčenou pětikrokovou metodu (o které jsem taky dosud neslyšela), jak rychle porozumět svým snům. Jak uvádí - zanalyzujte si podle ní 15 snů a pak už to půjde samo.

Na to, jak je knížka stylizovaná (v rámci edice, kam patří podobně zpracovaná nauka o čakrách, auře, wicca apod.), působí obsahem přesto seriózně a myslím, že ji můžu doporučit.

10.04.2021 5 z 5

Podstata pouště Podstata pouště Michael Martin

Unikátní knížka, kde se dozvíte všechno o pouštích. Na můj vkus ale trochu nepřehledná a tak nějak povrchní. Začátek mě zaujal - jak se k lásce k pouštím autor dostal a co na nich vidí. I to rozdělení pouští podle jejich materiálu. Ale pak už je to taková všehochuť, na jejímž počátku je zřejmě snaha popsat konkrétní zajímavé pouště a zcela plynule to přejde k všelijakým aspektům, které se pouští týkají (obyvatelé, politika, současnost). Vše tak nějak stručně - ale jestli autor napsal 30 knih na toto téma, jak se v závěru zmiňuje, zřejmě měl pocit, že vlastně vše už řekl dřív.

Uvítala bych i větší přehlednost fotografií, tedy aby byly víc k tématu. Autor se např. rozplývá nad Eyrovým jezerem a to si holt musíte jen představit, zatímco v obrazové příloze najdete notoricky známou Coloradskou plošinu, o které naopak nepíše.

Ale tak na seznámení s tématikou pouští je kniha fajn.

10.04.2021 4 z 5

Minulé životy Minulé životy Atasha Fyfe

Dobře napsaná knížka na dané téma.

Zatím jsem se vždycky setkala při pátrání po minulých životech pouze s regresními metodami, zde jsem našla poprvé běžný život jako dobrý začátek - přesně to vystihuje tato věta z knihy: Naše současnost je plná odkazů na minulé životy a najdeme v ní mnoho nejrůznějších vodítek a stop.

Autorka se podrobně věnuje jednotlivým aspektům života, které nás můžou navést. Postupně přejde ke konkrétním metodám, jak se dozvědět víc a hlavně jak s nabytými informacemi naložit. Tedy jak nám může znalost minulého života pomoct zkvalitnit ten současný.

08.04.2021 5 z 5

Tíwanaku – klenot And Tíwanaku – klenot And Václav Šolc

Pro mě srdcovka. S knihou jsem se seznámila už v dětství a jsem ráda z opětovného shledání. Je neuvěřitelné, co všechno se nakonec dozvíme, ačkoli na začátku jsme měli jen ruiny, o kterých nikdo nic nevěděl. Autor zpracovává téma systematicky a postupně odkrývá jednotlivé oblasti života dávné říše. Nepřišla jsem na nějaké velké fantazírování, jen jsou naznačeny všechny teorie s upozorněním, že pravdu neznáme. Líbilo se mi, jak se vždycky všichni snažili aplikovat to, co našli, na evropské poměry, takové úsměvné, jak podle sebe soudím tebe :-) a jak nakonec museli uznat, že tato kultura se vyvinula opravdu nezávisle na zbytku světa, a začli hledat paralely se současným životem a hlavně mentalitou tamějších indiánů. Kniha ukazuje stav poznání a dohadů, jaký byl v roce 1986, zajímalo by mě, jak jsme pokročili...

08.04.2021 5 z 5

Jak na to Jak na to Randall Munroe

Hej hej hej, pane IHT, vzal jste mi slova z úst! No, takže, pan autor je velmi, velmi, velmi vtipný a velmi, velmi, velmi chytrý, a pan překladatel mu zdatně sekunduje. Knížka, u které se velmi pobavíte a zároveň i něco naučíte. Mě tedy zas dostala moderně přebásněná pranostika na červánky.

Doporučuji!

07.04.2021 5 z 5

Mystik a učitel František Drtikol Mystik a učitel František Drtikol Karel Funk

Přečetla jsem prvních 100 stran knihy a odkládám. Pan Funk na něj napsal opravdu chvalozpěv. Zároveň však vysvětlil, že buddhismus byl překonán Kristem a tak být probuzený je prý cesta, která měla smysl dřív, dokud jiné nebylo. Docela mi tím zamotal hlavu, takže jestli pan Drtikol byl "jen" buddhista, nějak ze mě vyprchal zájem si od něj něco vzít.

06.04.2021

Skrze sebe změním tebe Skrze sebe změním tebe Jan Menděl

Anotace neupozornila, že vlastně nejde o knihu, ale o pidi sbírečku citátů autora (plus sem tam někoho jiného). Na každé stránce jedna hláška, jedno moudro, jak žít. Dvě, tři slova, jedna, dvě krátké větičky. Nic nového, ani nic, co by mě oslovilo, třeba že jé tohle si vyvěsím na viditelné místo. Možná dřív, než jsem tohle všechno věděla, bych ocenila jinak...

06.04.2021 2 z 5

Léčivá síla intuice Léčivá síla intuice Kurt Tepperwein

Já nevím, něco mi tam vadilo, nedokážu napsat, že tohle je bomba kniha, i když bych moc chtěla. Možná autor předkládá své názory příliš sebejistě, možná popisuje techniky příliš stručně, možná cítím, že nemít už hodně načteno, jen těžko bych jeho strategii přijímala... A možná prostě nebyl zrovna ten správný čas na tuhle knihu.

Technika je prostá a díky jiným ukecanějším knihám i uvěřitelná. Prostě se radíte ve stavu meditace se svým nitrem, vyššími silami, čímkoli na co věříte. Na začátku vám autor stručně představí dvě metody, jak se dostat do správného rozpoložení, a pak už jen probírá různé aspekty uzdravování a předkládá hromadu cvičení na daný aspekt. Všechna ve smyslu "použijte metodu 1 nebo metodu 2 a pak se zeptejte na to a to a čekejte na odpověď".

Vážně nevím, co mám s knížkou za problém, každopádně si ji zatím schovám a budu-li někdy potřebovat, vyzkouším.

05.04.2021 4 z 5

Pampeliškové víno Pampeliškové víno Ray Bradbury (p)

Ačkoli jde o jednoho z mých nejoblíbenějších autorů, toto dílo jsem dosud neznala. Za mě překvapení. Je to takové divné, když to není sci-fi. Ale autorův rukopis je silně znát, některé okamžiky mi připomínaly atmosféru jeho některých povídek. Silně poetické dílo. Hořkosladké.

04.04.2021 4 z 5

Tajemný jazyk snů Tajemný jazyk snů David Fontana

Kniha klade velký důraz na grafickou stránku, ta je opravdu profesionální. Je to první, čeho si všimnete.

Nezbytný úvod o historii práce se sny představí i různé pohledy na výklady snů. Tady mě překvapilo, že se kniha neomezila jen na Freuda a Junga, takže pro takový celkový přehled doporučuju.

Stěžejní část knihy je věnována hlavním symbolům, které se ve snech objevují, s možnostmi jejich výkladu. Zde vidím určité nedostatky, jako by obsah ustupoval grafickému zpracování. Příliš letem světem a příliš stručný nástin významu.

Závěrečná část se věnuje praktickému návodu, jak se sny pracovat - jak si je pamatovat, jak na lucidní sny, techniky freudovských nebo jungovských asociací.

Ačkoli stěžejní část pokládám za málo propracovanou, teoretická část je zpracována až encyklopedicky, pěkně vše, co o tématice snů potřebujete vědět, stručně a výstižně. No možná i ta výkladová část není k zahození, našla jsem tam všechny symboly mých snů, které mě momentálně pálily.

04.04.2021 4 z 5

Léčení jako návrat k přirozenému stavu Léčení jako návrat k přirozenému stavu Radomíra Mědílková

Tahle paní léčitelka opravdu nemá dar srozumitelně psát. Je to takové jak když vám něco vypráví dítě a předpokládá, že si hodně domyslíte. Výjimkou byla dlouhá pasáž se konci knihy, zaměřená filozoficky, o vlivu doby a politiky na člověka. Ovšem ta tam zas podle mě tak nepatřila, to si jen autorka potřebovala vyřídit účty s komunismem.

První část byla tradičně nejzajímavější - jak se k léčitelství dostala, jaké byly začátky. Potom letem světem probrala své zkušenosti s léčbou jednotlivých tělních systémů - počínaje rakovinou (o které píše úplně stejně jako by to byla běžně léčitelná nemoc), přes srdce, alergie, po pohybový aparát. Příliš stručné. Zato bohatě doprovázeno podrobnými obrázky neznámého původu pro daný orgán, zřejmě autorce slouží k upřesnění diagnózy.

Následuje obecnější pasáž o tom, jak je potřeba mít též zdravou duši, která zvolně přechází až k té politice. Poslední částí je dlouhý rozhovor, opět neznámého původu, jako by autorku zpovídala nějaká reportérka pro časopis. Snad to tak i bylo, ale kdo ví.

Kniha má své nedostatky, ale docela dobře si uděláte obrázek, co obnáší být léčitelem v téhle republice a podrobnosti o tom, s čím se takový léčitel může setkat a jak se sebevzdělává. Takže jako osobní svědectví dobrý.

03.04.2021 3 z 5

Tajemství mužů, která by každá žena měla znát Tajemství mužů, která by každá žena měla znát Barbara De Angelis

Nejdřív jsem myslela, že půjde o odlehčené zábavné dílo o rozdílech v mužském a ženském myšlení, jakousi kopii knih na toto téma, které jsou známější. Ale dostala jsem víc.

Autorka má s partnerskými problémy opravdu mnoho zkušeností a nemluví jen takové obecné poučky. Naopak, je to jakási partnerská poradna v knižní verzi, mající za cíl minimalizovat nedorozumění mezi partnery.

Každý problém je nastíněn krátkým případem ze života. Následuje zamyšlení, proč takto ženy reagují. Jak to vidí muži. A na konci je vždy pár dobrých rad, jak z toho ven. Autorka si všímá i neshodám v sexuální oblasti.

Kniha mi přijde opravdu užitečná.

02.04.2021 5 z 5

Kontakty s duchovním strážcem Kontakty s duchovním strážcem Penny McLean

Autorkou je svého času prý v německy mluvících zemích známá zpěvačka. Knihu formátu A5 rozdělila do čtyř částí.

První část obsahuje její životopis; jak se ke kontaktu s duchovními strážci dostala, co s nimi všechno zažila... Tohle je asi nejzajímavější část každé podobné knihy - osobní svědectví.

V druhé části udílí rady, jaké předpoklady musíte splňovat, abyste sami mohli své strážce uslyšet. Tedy jak "produchovnit" svou osobu. A taky co lze od takového kontaktu čekat.

V třetí části se s vámi podělí o techniku harmonizace čaker, bez níž nebude možné "komunikační kanál" technicky otevřít.

Ve čtvrté části dostanete praktický návod, jak komunikovat pomocí seancí, kyvadla a quija desky, i jak se chránit před nízkými bytostmi. Autorka výslovně varuje, že jakmile se jednou pro komunikaci "otevřete", může to být i nebezpečné. Toto varování se mi líbí. Protože v podstatě zde jde o navázání kontaktu s druhým světem obecně.

Ach ten překlad. Možná už sama autorka se vyjadřuje nesrozumitelně, připočtěte k tomu překlad á la skrz překladač, s výraznými prvky slovenštiny a mořem překlepů. No téměř se to nedalo číst. Ale zas třeba věk vodníka (nikoliv vodnáře) docela pobavil :-)

01.04.2021 3 z 5

Odhalte své paranormání schopnosti Odhalte své paranormání schopnosti Martin Bensdorf

Tak nějak nevím, co si o tom myslet. Tato útlá knížka se nejdřív tváří vážně; prvních pár "testů" jsou vlastně testy osobnosti. Neboť nejvíc schopností má podle autorů člověk tak nějak správně vyladěný - dokonce se to "vyladění" shoduje s klasickým návodem na štěstí.

Pak si lze udělat ty testy, jak jste na tom se schopností telekineze, telepatie, předvídání nebo ohýbání lžiček :-) Stále mi unikal smysl knihy - nač testy? Pokud ty schopnosti máte, pak jste je jistě už dávno odhalili :-)

Takže mi z toho vychází, že jde jen o takovou zábavičku pro dlouhé večery - většina testů probíhá s kartami nebo kostkami, všechny mají též variantu "pro dva". Jednou autoři dokonce popřejí hezkou zábavu...

No a pak dojdete k poslednímu testu, vyhodnotíte svou míru úspěšnosti v něm, a je konec. Hodil by se aspoň závěr, nějaká gratulace, pokud by vám vyšla vysoká míra para schopností, nějaký náznak, co dál, ale ne, prostě nic.

31.03.2021 2 z 5

Váš mozek se dokáže uzdravit Váš mozek se dokáže uzdravit Norman Doidge

O téhle knize by měl každý vědět. Škoda, že je tak málo čtená. Uvádí konkrétní případy nových neuroplastických metod, díky kterým může dojít až k zázračně znějícímu zlepšení při různých poruchách mozku - při parkinsonovi, roztroušené skleróze, po mrtvici, úraze hlavy, po oslepnutí (wow, tohle znělo vážně neuvěřitelně), ADHD, autismu i dalších vývojových vadách.

Celé je to založené na tom, že mozek je plastický, a co jednou ztratil, může přepojením relativně dobře kompenzovat. Lékaři se totiž obvykle ještě stále drží toho, co je učili ve škole - "s tímto stavem se smiřte, maximálně se bude zhoršovat".

Je to i o průkopnících moderních metod, které si stále ještě hledají cestu do mainstreamového léčení. Určitě ale stojí za to si nastudovat víc o těchto zázracích:
Moskowitzova technika na zmírnění chronických bolestí,
boj s parkinsonem pravidelnou rychlou chůzí (Pepper),
léčba laserem nízké intenzity (Kahn),
Feldenkraisova metoda léčby bdělým uvědomělým pohybem (Feldenkrais :-) ),
jazyková neurostimulace pomocí zařízení PoNS (Danilov + Tyler + Kaczmarek),
přestavba mozku posloucháním upravené Mozartovy hudby (Tomatis).

Doporučuji!

31.03.2021 5 z 5

Hmyz je docela jiný Hmyz je docela jiný Marcel Safír

Autor je magor! :-D Tedy magor do hmyzu... Úžasné. S jakou láskou píše. Jak se stále dívá kolem sebe a ke každému hmyzímu jednání má spoustu otázek. Když ho něco zaujme, řekne si, že tohle ještě nikdy nikdo neviděl a s připraveným foťákem civí na místě třeba několik hodin. To nadšení, když zdokumentuje něco úplně nového! Těch vykřičníků! Hmyz ho náležitě udivuje, personifikuje ho a neustále hloubá, zda pozorované jednání bylo skutečně takové, jak vypadá - statečné, sobecké, podlé apod. Je to instinkt nebo promyšlené?

Nedivím se, že naše knihovna zařadila knihu do oddělení pro děti. Jedná se vlastně o spoustu každodenních příhod ve světě hmyzu, u kterých autor náhodou (a občas i cíleně) byl a pro nás je zdokumentoval. Nejdřív mi vadilo, že většina fotek je černobílých a mizerné kvality, přece jen je to stará kniha, ale pak vás zaujme to povídání a jste rádi, když popisovanou situaci můžete šmírovat jakkoliv, i bez barev.

V knize nechybí ani pověstná krutost přírody v boji o přežití a autor nás o ní zpravuje až s nechutnou reportážní podrobností, takže děcka bacha, ať nejste moc smutní.

Nakonec dávám plné hodnocení, jako takovou kuriozitku, takovou knihu už dneska jen tak neuvidíte :-)

28.03.2021 5 z 5