kolby komentáře u knih
Celá séria bola tak trochu cez čiaru. Extrémne násilie za Extrémne krátky čas na Extrémne malom priestore, postavy s Extrémnymi náturami a Extrémnymi vzťahmi. Výborne sa to číta, pán Ahnem je veľmi dynamický ujo písač. Užil som tie jeho Extrémy. Istotne sa ešte časom zduje a napíše nám nejaký ten Extrémny epilóg s Dunjou (Extrémnou). Teším sa
Desivá kniha. Tak príšerná, že som si ju nevychutnal. A to som sa nebál. Len som sa po celý čas cítil veľmi nekomfortne. Párkrát som ju chcel odložiť a viac sa k nej nevrátiť. Dočítané z úcty k Majstrovi. Majster pera, Majster zápletky, Majster charakterov, Majster príbehu, Majster emócií - najmä NEGATÍVNYCH. Ak mal v úmysle vo mne vyvolať to, čo som cítil počas čítania, tak sa mu to podarilo. Jednoducho Majster. Alebo starnem...
Zo začiatku som snahu o kontinuitu v archaickom štýle pána Stokera seniora oceňoval, potom ma to začalo unavovať. Od polovice knihy som čítal už iba z úcty tradícii. Pre mňa ploché, nezáživné, postavy nezaujímavé. Možno nemám správny vkus, alebo ma rozmaznal perfekcionizmus a fenomén Mr. Kinga
Veľmi útla konšpiračná knižôčka. To je výčitka. Takýto materiál má potenciál na stráviteľných a svižných 500 strán so zárukou plnej pozornosti "čítača". Štýl písania svižný, "čtivý", nenudilo to ani sekundu, fikcia, ktorá ani zďaleka nemusí byť iba konšpiráciou, ale hrozostrašnou realitou... Škoda. Skrátené a zjednodušené na úkor kvality zápletky. Moderní čítači sú citliví na logické lapsusy. Odporúčam novelu nafúknuť na román a dať si záležať na uveriteľnej logike deja (dostať bez námahy neprevereneho amatéra na takéto miesta si vyžaduje veľkú dávku mágie, ktorou nedisponuje žiadna česká, či slovenská ozbrojená zložka - to chce plán, stratégiu, taktiku, zdroje... ;-))
Mladý pán Twardoch je Kráľ. A chlapci z Absyntu majú výborný vkus (čítané v slovenskej verzii od Absyntu). Filozofické, mystické, strhujúce, šokujúce. Štýl autora vycibrený k absolútnej dokonalosti (vďaka za kvalitný preklad). Lahôdka
Mierne kontroverzná knižka z pohľadu reprezentanta najväčšej a najstaršej existujúcej civilizácie. Pánovi Cixinovi by našinec aj vyčítal trošku tej predpojatosti voči západným ľudkom, keby (ruku na srdce) nebola založená na kúsku veľkej pravdy. Kolonializmus, novodobé vojny atď,atď. Kniha je veľkým zamyslením nad mentálnym stavom súčasného sveta, ktoré ujo Liou zjednodušil cez detský filter. A voilá: netriafal až tak ďaleko od terča...
Z pohľadu konzumenta - čítača som zažíval schizofrenické stavy od úvodného nadšenia, cez mierne znepokojenie, znechutenie (čo za hovadiny to tu chalan splieta), cez úžas - až po veľký CVENG na konci knihy keď mi docvakla úplna pointa a knihu autora som tak, ako všetky jeho ostatné počiny zaradil do kategórie Fíha! (WAU!). Záverečný dojem umocnený autorovým dodatkom. Gúd džahb Liou!!!
Colter Shaw je vítaným osviežením. Mr.Rhyme už začínal trošku unavovať. Napriek prudkej čitateľnosti všetkých diel od pána Deavera, z tejto poslednej knižky trošku zaváňa strata zmyslu pre detailnú logickú stavbu, rafinovanosť a najmä uveriteľnosť konania postáv. Je to celé omnoho priamočiarejšie, čierno-biele, keď Shawovi nepomohli jeho nadštandardné schopnosti, tak mu napomáhalo šťastie, či prekvapujúco geometricky narastajúci počet spriaznených duší. Prekážky sa odstraňovali temer samy od seba, žiadne šokujúce a striktne logické rozuzlenie sa nekonalo. Pán Deaver, nepodceňujte inteligenciu svojich čítačov, začnú byť sklamaní...
Pán Minier nadviazal na vysoký štandard z prvých 3 knižiek. Vrátil sa naspäť do reality, motívy, činy, konanie protagonistov uveriteľné, aj keď štandardne šokujúce. Spoločensko - politický kontext vysoko aktuálny, úvahy nad smerovaním západnej civilizácie brilantné, zrozumiteľné, alarmujúce, znepokojivé - relevantné. Bravo!
Spočiatku vznikal dojem, že emocionálno-teenagersko-romanticko-hysterická linka bude leitmotívom celej "dvojky", po preklopení sa cez druhú polovicu knižky sa to celé pretransformovalo do absolútnej brutálne nadupanej pecky plnej skvelej akcie, bojových scén, vojenskej taktiky. Labúžo. To pravé orechové. Klobúk dolu pani Strachotová (v ďalšom románe o kus menej tej nevyzretej romantiky, bo ma picne, prosííím)
Prvá prečítaná kniha od autorky - príjemné prekvapenie. Trošku rušivá emocionálno-romanticko-hystericky teenagerská zápletka, patriaca do vekovej kategórie 14-16. Ale to je skôr problém čitateľa, nie "písačky". Fajné "počteníčko", svižné, akčné, zaujímavý a prepracovaný svet, nadmieru kvalitne popísané akčné scény - až taká rozkoššš.
Pokiaľ je to naozaj románová prvotina, tak "smekám klobouk". Výborný príbeh, postavy, zápletka, akcia, vďakabohu za otvorený koniec - potenciál obrovský. Románu aj autora. Len tak ďalej pán Sekerka!
Prečítané hneď po Vládcoch strachu od Majstra Kulhánka. Majster bol prvý, Mr.Kyša (o pol generácie mladší) - jeden z druhých. Najlepší z druhých. Úctyhodný pokračovateľ tradície vysokooktánového a vysokozábavného žánru. Niekto frčí na prekurzoroch, my frčíme na Double K... A baví nás to.
Majstrov prvý román, na svojom "čare" nestratil ani po rokoch, ani po nejakom 4.-5. prečítaní. Pán Kulhánek je prvý svojho druhu na území Česka a Slovenska, za čo mu patrí náš nekonečný rešpekt a obdiv. Všetci ostatní sú iba tí druhí. Škoda, že stratil chuť do písania.
Gomora bola sklamaním, Pirane veľkým a príjemným prekvapením. Krátky pohľad do života na inej planéte, kde by našinec neprežil ani prestávku na autobusovej stanici. Tiež Európa, tiež 21. storočie. Trochu inak. Pán Saviano vstúpil do sveta veľkej literatúry. Bravo
Naozaj kvalitné dielko s obrovským potenciálom. Škoda tých iba 323 strán. Stret 3 diametrálne odlišných civilizácií v atraktívnom prostredí nehostinného podmorského sveta by sa kľudne zmestil na dvojnásobok bez rizika nudy. Pán Cambias nám určite má čo povedať a už teraz sa teším na ďalšie knižky z jeho pera. Možno sa nakoniec osmelí a rozpíše sa do dlhších formátov.
Epický príbeh rodiny s extrémnym poňatím vlastnej, pre všetkých zainteresovaných deštruktívnej morálky. Napriek tomu sa nedalo Royovi nefandiť a neprežívať s ním jeho bolestnú cestu životom. Čitateľsky ťažšie konzumovateľné v porovnaní s bežným "Nesbo štandardom". Možno preto o hviezdu menej. Napriek tomu povinné čítanie pre každého "čítača" kvalitnej, atmosférickej, depresívnej škandinávskej literatúry. Stojí to za to a teším sa na ďalšiu knižku Mistra Jo.
Pán Dán znova v perfektnej kondícii. Pekne napísané, vysoko uveriteľné, policajtský humor na vyššom leveli, iné (lepšie) ako posledných 5-6 kníh. Žiadna "autorecyklácia". Parádna jazda.
Veľmi, veľmi slušné Mrs. Fields. Na ten "ružový" podmaz sa zvyknúť dá, zápletka, postavy, dej, štýl fenomenálne. Žeby reinkarnovaná Mrs. Christie? V modernejšej verzii.
Slušný príbeh, dej odsýpa, dobré čítanie. Len ten americký pátos a moralizovanie je aktuálne pre našinca tak trochu mimo misu.
Absolútna klasika dnes už patriaca do klasiky "brakovej" literatúry. Zbesilá jazda v podaní majstra Kulhánka. Každému skalnému fanúšikovi srdce krváca, že nás tak zanedbávate