konicekbily komentáře u knih
Historická část kromě napětí nabízí i spoustu informací o vývoji lékařské vědy.Popisy vývoje porodnictví, začínající vědecké lékařství - objevena nutnost hygienického přístupu v lékařství. Dobře popsána zdravotní péče na počátku 19. století - až z toho mrazí v zádech. Samotná detektivní zápletka je dobře promyšlená.
První polovina se trochu vleče, potom děj nabírá na rychlosti. K plnému chápání souvislostí mi pomáhá, že čtu HB pěkně popořádku od počátku.
Povedený příběh s velice zajímavou zápletkou, nečekaným rozuzlením. Možná je to napsáno až moc do šířky, zbytečně navíc jsou některé vztahy mezi hlavními protagonisty a tím je to o cca 100 stran delší, než by bylo záhodno.
Velice dobrá detektivka. Žádné široké rozehrávání do široka, má přímý tah na branku. Autor patří určitě mezi nejlepší ve svém žánru.
S novou švédskou spisovatelkou jsem smířen a vyhýbat se jí určitě nebudu. Seznamování s hlavními hrdinkami a hrdiny nové série nebylo únavné a otřepaná zápletka s prostitutkami z bývalého Sovětského svazu je zpestřena účastí domorodců na kuplířství. Závěr typicky urychlený a překvapivý. Jdu číst druhý díl - Chlapec, který přestal plakat.
Připadá mi, že se autorka věnuje spíše popisování svého koníčku - GC - než samotné zápletce a jejímu postupnému odhalování. Lovené kešek věnuje podstatnou část knihy.
Moc hezký rozjezd plný napětí, střední část je zbytečně natahována a závěr je bez objasnění, Pouze odhalení Sběratele a konec!
Tento výběr je opravdu zdařilý. Přečteno poprvé ihned po vydání - Zlatá šedesátá!
Kniha se autorovi povedla. Něco jsem o tomto věděl ze studia historie a pomohla mi si o tom udělat lepší obraz.
Druhý příběh mi připadal lepší než první. Je to normální Perry pro znalce autorova díla. Průměr,nic zvláštního..
Po několika filmech ,autorky scénářů, jsem si v rámci rekonvalescence po operaci srdce přečetl i tento román. Tento propletenec vztahů stojí za přečtení, nejenom pro ženy.
Není to detektivka. Je to spíše thriller, který vyvolává rozdílná hodnocení. Žádnou cenu bych knize neudělil, jako psychologický thriller je kniha průměrná.
Další dva příběhy - první je pokusem o vylíčení řádění mafie/gangsterů ve Francii - moc se to autorovi nepovedlo, druhý příběh už je "normální" komisař Maigret.
Asi jsem starý popleta nebo senilní dědek. Chci napsat komentář - a vidím, že už tu jeden mám - ten však patří k jiné knížce - a nevím, ke které!!! Autor napsal spoustu příběhů s podobným názvem, že se názvy neobtěžuji. Pokud narazím na knihu, ke které původní komentář patří, ihned ho tam přesunu. V této novele je čísnička-možná budoucí herečka - zatažena do vícenásobných podezření. Ale Perry je ve formě a v soudní síni se předvede!
Autorovi se to moc nepovedlo. Má to obvyklý spád, více případů najednou, nějak jsem se v ději nestačil "aklimatizovat". Ale jako "dovolenkové čtení" se to dá.
Není to úplně typická detektivka tohoto amerického autora. Nové postavy vyšetřovatelů. Kromě detektivního příběhu mne zaujaly úvahy o propojenosti politiků a orgánů činných v trestním řízení. Knížka vyšla v USA v roce 1949 - po druhé světové válce a už to tenkrát bylo žhavé téma. Asi se to nezmění!
Autor psal i jiné knihy, než jenom o svém komisaři Maigretovi. Dobrodružný psychologický román mne kromě příběhu založeného na skutečnostech, které se staly, seznámil s prostředím, jak asi vypadala kolonizace Afriky a jakými prostředky se o výnosy z této činnosti vedly souboje.
První příběh, pro Maigreta netypický, kdy se komisař utkává s gangstery z Ameriky, mne zaujal méně než typicky "maigretovská detektivka" v příběhu druhém, kdy je komisař vyhledáván kvůli banalitě a stane se z toho zajímavý případ.
Dva bonbónky z Paříže mají společné to, že zavražděnými jsou podnikatelé z "horních pater" tehdejší společnosti. Už tehdy to bohatí lidé neměli jednoduché!!! Hodně se jim závidělo, a byli nenáviděni, až to odskákali. Moc se mi knížka líbila.
Je to řešní přes dvacet let staré příhody v souběhu se současným děním. Styl psaní mi připadl až moc pro mne nějaký divný, Na víc než průměr to nevidím. Dokonce ani jako odpočinkovou četbu nedoporučuji..