konicekbily konicekbily komentáře u knih

Záhrada kostí Záhrada kostí Tess Gerritsen

Historická část kromě napětí nabízí i spoustu informací o vývoji lékařské vědy.Popisy vývoje porodnictví, začínající vědecké lékařství - objevena nutnost hygienického přístupu v lékařství. Dobře popsána zdravotní péče na počátku 19. století - až z toho mrazí v zádech. Samotná detektivní zápletka je dobře promyšlená.

21.11.2016 4 z 5

Poslední kojot Poslední kojot Michael Connelly

První polovina se trochu vleče, potom děj nabírá na rychlosti. K plnému chápání souvislostí mi pomáhá, že čtu HB pěkně popořádku od počátku.

07.11.2016 5 z 5

Němá dívka Němá dívka Hans Rosenfeldt (p)

Povedený příběh s velice zajímavou zápletkou, nečekaným rozuzlením. Možná je to napsáno až moc do šířky, zbytečně navíc jsou některé vztahy mezi hlavními protagonisty a tím je to o cca 100 stran delší, než by bylo záhodno.

09.10.2016 3 z 5

Černá skříňka Černá skříňka Michael Connelly

Velice dobrá detektivka. Žádné široké rozehrávání do široka, má přímý tah na branku. Autor patří určitě mezi nejlepší ve svém žánru.

19.06.2016 5 z 5

Dívka se sněhem ve vlasech Dívka se sněhem ve vlasech Ninni Schulman

S novou švédskou spisovatelkou jsem smířen a vyhýbat se jí určitě nebudu. Seznamování s hlavními hrdinkami a hrdiny nové série nebylo únavné a otřepaná zápletka s prostitutkami z bývalého Sovětského svazu je zpestřena účastí domorodců na kuplířství. Závěr typicky urychlený a překvapivý. Jdu číst druhý díl - Chlapec, který přestal plakat.

12.06.2016 4 z 5

Pět Pět Ursula Poznanski

Připadá mi, že se autorka věnuje spíše popisování svého koníčku - GC - než samotné zápletce a jejímu postupnému odhalování. Lovené kešek věnuje podstatnou část knihy.

05.06.2016 3 z 5

Sběratel polibků Sběratel polibků James Patterson

Moc hezký rozjezd plný napětí, střední část je zbytečně natahována a závěr je bez objasnění, Pouze odhalení Sběratele a konec!

27.04.2016 3 z 5

Záhada španělské truhly Záhada španělské truhly Agatha Christie

Tento výběr je opravdu zdařilý. Přečteno poprvé ihned po vydání - Zlatá šedesátá!

19.03.2016 5 z 5

Operace Bruneval Operace Bruneval Jiří Šulc

Kniha se autorovi povedla. Něco jsem o tomto věděl ze studia historie a pomohla mi si o tom udělat lepší obraz.

07.12.2015 4 z 5

Případ svorných sester / Případ záhadné zpronevěry Případ svorných sester / Případ záhadné zpronevěry Erle Stanley Gardner

Druhý příběh mi připadal lepší než první. Je to normální Perry pro znalce autorova díla. Průměr,nic zvláštního..

13.09.2018 3 z 5

Návrat domů Návrat domů Rosamunde Pilcher

Po několika filmech ,autorky scénářů, jsem si v rámci rekonvalescence po operaci srdce přečetl i tento román. Tento propletenec vztahů stojí za přečtení, nejenom pro ženy.

10.09.2018 5 z 5

Vřesoviště Vřesoviště Belinda Bauer

Není to detektivka. Je to spíše thriller, který vyvolává rozdílná hodnocení. Žádnou cenu bych knize neudělil, jako psychologický thriller je kniha průměrná.

14.06.2018 3 z 5

Noc na křižovatce / Maigret se mýlí Noc na křižovatce / Maigret se mýlí Georges Simenon

Další dva příběhy - první je pokusem o vylíčení řádění mafie/gangsterů ve Francii - moc se to autorovi nepovedlo, druhý příběh už je "normální" komisař Maigret.

31.05.2018 4 z 5

Případ roztěkané rusovlásky Případ roztěkané rusovlásky Erle Stanley Gardner

Asi jsem starý popleta nebo senilní dědek. Chci napsat komentář - a vidím, že už tu jeden mám - ten však patří k jiné knížce - a nevím, ke které!!! Autor napsal spoustu příběhů s podobným názvem, že se názvy neobtěžuji. Pokud narazím na knihu, ke které původní komentář patří, ihned ho tam přesunu. V této novele je čísnička-možná budoucí herečka - zatažena do vícenásobných podezření. Ale Perry je ve formě a v soudní síni se předvede!

21.04.2018 4 z 5

Hlas Hlas Arnaldur Indriðason

Autorovi se to moc nepovedlo. Má to obvyklý spád, více případů najednou, nějak jsem se v ději nestačil "aklimatizovat". Ale jako "dovolenkové čtení" se to dá.

02.04.2018 3 z 5

Svědectví zhaslé svíčky Svědectví zhaslé svíčky Erle Stanley Gardner

Není to úplně typická detektivka tohoto amerického autora. Nové postavy vyšetřovatelů. Kromě detektivního příběhu mne zaujaly úvahy o propojenosti politiků a orgánů činných v trestním řízení. Knížka vyšla v USA v roce 1949 - po druhé světové válce a už to tenkrát bylo žhavé téma. Asi se to nezmění!

02.04.2018 4 z 5

Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá Georges Simenon

Autor psal i jiné knihy, než jenom o svém komisaři Maigretovi. Dobrodružný psychologický román mne kromě příběhu založeného na skutečnostech, které se staly, seznámil s prostředím, jak asi vypadala kolonizace Afriky a jakými prostředky se o výnosy z této činnosti vedly souboje.

19.03.2018 4 z 5

Maigretova gangsterská partie / Maigret a bláznivá stařenka Maigretova gangsterská partie / Maigret a bláznivá stařenka Georges Simenon

První příběh, pro Maigreta netypický, kdy se komisař utkává s gangstery z Ameriky, mne zaujal méně než typicky "maigretovská detektivka" v příběhu druhém, kdy je komisař vyhledáván kvůli banalitě a stane se z toho zajímavý případ.

18.03.2018 4 z 5

Stínohra / Maigretův nezdar Stínohra / Maigretův nezdar Georges Simenon

Dva bonbónky z Paříže mají společné to, že zavražděnými jsou podnikatelé z "horních pater" tehdejší společnosti. Už tehdy to bohatí lidé neměli jednoduché!!! Hodně se jim závidělo, a byli nenáviděni, až to odskákali. Moc se mi knížka líbila.

16.03.2018 5 z 5

Temný les Temný les S. J. I. Holliday

Je to řešní přes dvacet let staré příhody v souběhu se současným děním. Styl psaní mi připadl až moc pro mne nějaký divný, Na víc než průměr to nevidím. Dokonce ani jako odpočinkovou četbu nedoporučuji..

10.03.2018 3 z 5