konicekbily komentáře u knih
Rozvláčný děj popisující prostředí ve Francie své doby a věřím, že i klidný život policejních komisařů v pohodě konající svou práci a krůček po krůčku směřují k rozluštění kriminálních záhad.
Hodně nevydařený příběh, více se zabývá až moc osobními životy obou hrdinek a vlastní děj thrilleru je na vedlejší koleji. Ale asi to není thriller, moc napětí jsem si neuži. Mnohé navíc zůstává nevysvětleno.
Zajímavě pojatá kniha - sestává se ze tří monologů. Autor se asi asi inspiroval "Měsíčním kamenem" a jako jeho prvotina Kniha zrcadel vůbec není špatná. Každý z vypravěčů přináší s sebou i nový okruh "nepřímých svědků", čímž se navyšuje počet postav nad běžnou normu uznávanou českým čtenářem. Mně to ale nevadilo.
Děj mi připadá roztažený, vyprávění a činy hlavní hrdinky někdy postrádají logiku, ale autor umí psát a tak se vrhám na mnohými z Vás vychvalovaný titul. Doufám, že "Dřív,než půjdu spát" přečtu dříve, než usnu.
Dobře napsaná kniha, velice pomalu se rozvíjející, přináší hodně o ženských vjemech, pocitech, nerozhodnosti a úvah - co bylo a co bude. A je to také popis psychologie velmi narušeného člověka a nutí čtenáře ke stálému zamyšlení. Na to, že je to kniha z počátku autorčiny dráhy, je velmi dobrá, vzhledem k době, kdy ji psala.
Americká autorka se pokusila popsat odboj mládežníků v okupovaném Nizozemsku. Mám pocit, že se jí to moc nepovedlo.
Autor napsal několik dobrých detektivek - za minulého režimu - a tato k nim rozhodně patří.
Škoda, že zajímavá řada detektivek z britské historie je u konce.
Autorův pokus o nastavení obrazu reality v naší společnosti se mi líbil a odpovídá skutečnosti.
Ať to udělal, nebo neudělal - pravdu nikdo už nezjistí. Ale je to dobrá literatura faktu.
Těžko se mi posuzuje, zda to byl thriller, detektivka, román pro ženy anebo nějaká "huspenina". Abyste neměli problémy jako já, nepůjčujte, nekupujte, nečtěte.
Vždycky jsem toužil vědět, jak to ten nejznámější tenisový trenér dělá, že dobře pracoval a vychoval taková tenisová esa. Už to vím: stačilo rozvinout myšleku "učit se, učit se a učit se" génia VŘSR na "dřít, dřít a dřít" aspoň- tedy nejméně- čtyři hodiny denně ve velkém horku po celý rok na Floridě a esa získala vše potřebné k tomu, aby byla nejlepší! Ale vážně: kniha je velice dobrou metodickou pomůckou!
Autorka používá elektronickou komunikaci k tomu, aby nás při zprávách FB hodně utahala. Plno "prázdných stránek" určitě snese přiměřenou kritiku! Snad se příště polepší.
Oba příběhy jsou spjaty s filmem, v prvním se řeší vražda obstarožního režiséra a druhý je přepracovaný filmový scénář.
Oba příběhy stojí za přečtení.
Více dějů současně, poměrně rozvláčné, kdyby byla polovina stránek . moc bych se nezlobil. Nevím jak pojmou šachovou partii s diagamy nešachisté? Průměrný Lincoln a průměrná Amálie.
Detektivka ze sportovního prostředí univerzirního sportu se zajímavou zápletkou a následným vyřešením včetně vysvětlení, jak bývá u starších detektivek zvykem.
Autorovi se celkem zdařilo transformovat divadelní hru do románu. Snažil jsem se zpětně se vmyslet do divadelní hry, jak to asi vypadalo na jevišti a srovnával jsem s "Pastí na myši", kterou jsem viděl na divadelních prknech.