kopeceli kopeceli komentáře u knih

Salon Eliott Salon Eliott Jean Marsh

Příběh pro podzimní dny, hodí se pro mladší i starší ženy,je psaný lehkým perem. Tak pěkně mi čtení plynulo, že mě překvapilo, když už byl konec. Na odpočinek velmi doporučuji.

11.11.2021 5 z 5

Básně - Spisy II Básně - Spisy II Karel Kryl

Kryl byl hračička s češtinou, to se ví. Co vše s ní dokázal, to ukazuje tato kniha básní. Baví mě, je to kniha nadčasová ve všech směrech.

24.10.2021 5 z 5

Snídaně v posteli Snídaně v posteli Sandra Brown

Teda jestli je nějaká kniha těžký brak, tak je to tato. To přece nemohla napsat SB? Škoda času s touto knihou.

22.08.2021 1 z 5

Dům u jezera Dům u jezera Kate Morton

Neuvěřitelná vypravěčka Kate Mortonová. Její příběh je i můj, po dobu čtení neexistuje nic jiného a potom ještě několik dní s obtížemi vnímám realitu dní. Tato kniha je stejná. Nevidím na ní chyby, jsem pohlcená.

28.03.2021 5 z 5

Vražda potřebuje reklamu Vražda potřebuje reklamu Dorothy L. Sayers

Náramné počtení! Inteligentní zápletka, humor a konverzace, prostředí reklamní agentury se všemi těžkostmi vytvořit úderný reklamní slogan a přežít v kolektivu. A právě krafání ve spisovně a po místnostech oceňuji jako bývalá členka velkého kolektivu snad nejvýš. Já se tak bavila, že jsem zapomněla i na epidemii. Jdu na další knihu s Lordem Petrem!

15.03.2021 5 z 5

Kmotr Mrázek Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta

Člověku je až úzko z toho, co se dozvídá. Politika se nemění a lidé kolem ní také ne. Je to systém.

27.02.2021 5 z 5

Zločin jako profese Zločin jako profese Janek Kroupa

Ne úplně náhodou jsem po této knize sáhla nedlouho po přečtení vzpomínkové knihy policisty Šlachty. V době vyšetřování uvedených kauz jsme vše sledovali. Soudy se táhly, média se věnovala novým kauzám a já čekala, kdy se provalí, že obviněné potichoučku propustili, protože se nepodařilo najít průkazné důkazy, ostatních výše trestu sotva pokryla vazbu. Pak mě to přestalo bavit. Přišla rodina, jiné starosti. A teď čtu a dohledávám, kdo byl jak potrestán. Teď už jsou informace zveřejněné. A současně se v TV můžeme ve zprávách kochat pohledem na zločince, jak v pandémii relaxují při lyžování v Alpách. Málokdo už dnes ví, jaký je to výsměch. Dnes už společnost zapomněla... V době probíhajících soudů byla tato kniha senzace. Teď má historický význam. A zlo zůstalo nepotrestáno.

24.02.2021 5 z 5

Botanicky významná území České republiky Botanicky významná území České republiky Jan Čeřovský

Precizně vypracovaná publikace!
Vyhovuje mi přehledný seznam jednotlivých území v obsahu. Tato jsou pak podrobně popsaná - charakteristika území, ochrana, význam, výzkum, využití...
Plusem je kvalitní obrazová příloha.

11.02.2024 5 z 5

Plody planých a parkových rostlin Plody planých a parkových rostlin Alois Mikula

Kvalitně zpracovaný atlas. Kromě stromů a keřů obsahuje i velké množství bylin. Rozděluje je na jedlé a jedovaté, zároveň uvádí různé způsoby zpracování v kuchyni, prospěšnost pro ptáky a hmyz.

04.02.2024

Veveřácká Kronika Veveřácká Kronika Kateřina Mojžíšová-Soukupová

Čtivě vyprávěné pozorování divoké veverky. Také je kolem domu máme a jejich způsobu života si všímáme.
Takhle podrobně, jako v knize, jsem je ale nikdy neměla možnost pozorovat, proto jsem se do knihy zakousla s chutí. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí, líbily se mi fotografie, péče o mláďata. Ale kniha má 521 stran a musím říct, že to je na mne moc. Po půlce jsem začala odpočívat a číst souběžně jinou knihu. Nicméně dočetla jsem a knihu doporučuji, je velmi zajímavá, jen je možná moc podrobná.

08.10.2023 4 z 5

Noční obloha - Praktický průvodce po hlavních souhvězdích Noční obloha - Praktický průvodce po hlavních souhvězdích Mark Westmoquette

Velmi dobře zpracované. Líbí se mi, že hlavní souhvězdí mají své karty, které lze jednotlivě brát s sebou ven. Usnadňuje to orientaci na obloze. Kniha je určená k základní orientaci ve hvězdách, proto je stručná, přehledná, jednoduchá. Moc se mi líbí.

03.09.2023 5 z 5

Litomyšl Litomyšl Milan Skřivánek

Kniha útlá textem, ale silná obrazovou přílohou. Největší hodnotu má pro obyvatele Litomyšle nebo rodáky. Ale řekla bych, že si ji přečíst může každý, je zajímavá, přehledná, nezabíhá do detailů.

04.08.2023 5 z 5

Angličtina pro samouky + klíč Angličtina pro samouky + klíč Ludmila Kollmannová

Velmi dobře podaná gramatika, dostatečná slovní zásoba. Mladším ročníkům mohou cvičení k upevnění látky stačit, ale těm, kdo s angličtinou běžně do styku nepřijdou, doporučuji ještě cvičebnici. Pro mne nepostradatedatelná kniha, srozumitelná, přehledná.

20.07.2023 5 z 5

Stínová hůlka Stínová hůlka Laurie Forest

Trošku slabší díl, ale zase s menším počtem gramatických chyb... Ani mi tak nevadily časté "energetické dráhy", jako opakování podstaty. A umělé prodlužování. Přesto je i třetí díl nadstandardně čtivý a udrží pozornost téměř po celou dobu čtení.

18.06.2023 4 z 5

Když se smějí paragrafy Když se smějí paragrafy Ivo Jahelka

Kdo pamatuje, ten ví... Vtipné a přitom buď úplně inteligentní nebo alespoň ne hloupé. Výborné na polepšení nálady a pohledu na svět. Čili veskrze pozitivní ať je doba jaká chce a toho není nikdy dost.

12.05.2023 4 z 5

Můj odpočinkový rok Můj odpočinkový rok Ottessa Moshfegh

Hodně prapodivné čtení. Zatím si nejsem jistá, co ve mně kniha zanechala. Možná prázdnotu.
Rozhodně by se nic nestalo, kdybych ji nečetla.
Co prožívá autorka takovéto knihy? Jejíž literární talent je nesporný?

22.04.2023 3 z 5

Velké myší spiknutí Velké myší spiknutí Roald Dahl

Poměrně štíhlá kniha s většími písmeny, takže si ji děti od osmi let mohou číst samy. Příběh je roztomile dětský téměř do konce. Ale na konci se vytáhla maminka a já bych udělala to samé!

28.03.2023 5 z 5

Cesta mistra meče Cesta mistra meče Charlie Greenberg

Mnoho spisovatelů píše také kratší povídky kromě velkých knih. Nejprve proto, aby se vypsali, později, aby zúročili menší nápady a čtenářská obec lačnící po dalším díle byla uspokojena, třebaže nápad na novou knihu nepřichází.
Toto dílko bych zařadila k těm prvním, tedy, aby autor získal cvik k větší tvorbě. A v tom případě hodnotím poměrně vysoko, protože povídka má myšlenku, je srozumitelná, zajímavá.
Já jsem zklamaná nebyla.

04.03.2023 4 z 5

Vita nostra Vita nostra Sergej Djačenko

Totální fantasmagorie. Sice se přečte rychle, ale... Pořád jsem na něco čekala, proto jsem stále četla, i když už mě to moc nebavilo. A najednou, v jednom odstavci, přišel konec a nestalo se nic.
Celou četbu jsem přemýšlela nikoliv nad dějem, ale nad tím, jestli autoři u psaní hulili trávu nebo zapíjeli léky vodkou...
Za mě prostě kniha sice vymakaná, ale úplně o ničem.

27.02.2023 2 z 5

Kapitán a jeho sestra Kapitán a jeho sestra Alice Belis

Klasická historická romanťárna, pohádka pro dospělé, tedy Harlequin. Do dvou třetin zajímavé, dobře vyprávěné. A pak střih a přeslazený konec. Tak ten mne zklamal a za něj hvězdy dolů.

17.02.2023 3 z 5