Kortez komentáře u knih
Poslouchal jsem audioknihu, většinou v práci na noční. Nevím jestli mi nesedl rétor, nebo to způsobilo množství jmen ve kterých jsem se přestával orientovat, každopádně zklamání, konec sice ve snaze gradovat dej, no za mně jenom průměr.
Tak za mně ne, sorry mistře Dyere, ale asi jsem při výběru téhle knížky udělal velikou chybu. Ani ryba, ani rak. Ani detektivka, ani historický román. Jenom plácání o ničem ve " staročeštině" a fragmenty že současnosti jako vytržené z kontextu. Nějaká trapná snaha spojit tyhle dvě časové linie, ale slabá, hodně slabá snaha. Mám takový blbý zvyk knížku dočíst. U téhle jsem se musel hodně nutit a trvalo mi to půl roku :-(
Čtenářská výzva mě dokopala k cestopisu. Očekával jsem nudné popisování kudy a kam, kolik ještě kilometrů, kdy tam budeme a pod. chuťovky. Nic takového! Vyřknul bych opakující se příběhy v knize a pak v přepisu z FB, jinak všechno v pořádku, všechno zajímavé a až tak, že jsem měl chvílemi pocit že vezmu kolo a ujedu někam hodně, hodně daleko.
Já se u téhle prvotiny bavil víc než u profláklých krimi od světových autorů. Důvod byl jasný, domácí prostředí je mi sympatičtější než předměstí amerického velkoměsta, styl vyprávění mi připomínal Philla Marlowa, na kterém jsem ujížděl jako malý prcek. A jedna skvělá a na dnešní dobu odvážná hláška na konec: "výkřik proletěl pokojem jak břitva cikánskou čtvrtí".
Nejdřív jsem se do čtení nutil, všechno se odehrávalo na jednom místě, v jednom dni a přišlo mě to zdlouhavé. Až poslední čtvrtina knihy dostává spád a vysloveně poslední stránky vyvažují předešlou nudu. Takže nakonec za mně průměr.
Lincoln Rhyme mě zaujal v prvním díle, dal jsem šanci i dalšímu dílu. Pohodové čtení, někdy ne až tak napínavé jak bych čekal, no stále lepší detektivka. Rozhodně půjdu i do dalších dílů.
Vypočuté ako audiokniha s Mariánom Geišbergom a ako vždy silný zážitok. Síce sa žiadne mimoriadne mordy nekonali, jeden zavraždený teraz vystačil na celú knihu, nevadí. Viac mi na začiatku chýbali vraždári s ich večnými vtipmi, keď sa kniha a príbeh v nej venovali bankárskym aktivitám. Koniec nebol podla môjho gusta, o to viac bol uveritelnejší. Tak to v živote chodí...
Dofajčené, ohorok odfrčknutý do minulosti. Pán Marián Geišberg mi zasa svojím perfektným prednesom sprostredkoval ďalší príbeh Pána Dominika Dána. Užil som si páni!
Teším sa na ďalšiu "cigaretku" z novej krabičky.
Pan Geišberg právě dočetl další z knih o oddělení vražd v Našem Městě. Tenhle příběh byl drsný nejen témou nucené prostituce, nelegálního kšeftování s lidskými orgány, ale především koncem životní pouti Kukiho mámy. Tady se něco zamotalo a pak to mělo ještě následky v jiném příběhu...nechci prozrazovat. I taková blbůstka na dánovkách mě bere, že se někdy jen tak z ničeho nic nenápadně propojí zdánlivě k sobě nepatřící události.
Kniha poslechnutá díky skvělému přednesu Mariána Geišberga.
Každá dánovka je tak krásně jiná a přitom všechny mají něco společného. Soukromí a v tomhle případě i zdravotní problémy osazenstva oddělení vražd. Jiná zase příběhem, který začal na smetišti, netradičně.
Další, už nevím kolikátá Dánovka a zase úplná spokojenost. Dávám plný počet hvězdiček, měl jsem štěstí že jsem tento příběh nemusel ždímat z českého překladu, ale poslouchal jsem Mariána Geišberga. Tím jeho podáním měl příběh jiný, vyšší level.
Velmi zajímavý příběh z časů sametové. Sám jsem měl možnost v těch dobách pálit v kamnech různé dokumenty jako voják západního okruhu a tak jsem se zájmem sledoval i pálení dokumentů tajných policajtů v Našem Městě.
Zase plný počet hvězdiček a to jsem neocenil neocenitelného Mariána Gaišberga který mi knihu četl do sluchátek při práci.
Díky audioverzi v podání paní Cibulkové jsem měl možnost příběh procítit víc než kdybych ho četl sám. Emoce se málem nevtesnali do uší, tekli mi sem tam slzy, až jsem se styděl. Velice silný příběh.
O pochodu smrti jsem měl povědomí, no až ponoření hloub do tématiky může otevřít oči i srdce.
Taky jsem se koukal na netu který to prezident může mít syna Ivana, případně doktora. Jo, Ivan "Ivanovič" může mít reálný základ... Děj měl spád, žádné hluché místo, velice čtivé a taky uvěřitelné. Plný počet hvězdiček!
Zdolal jsem to jako audioknihu s úžasným vypravěčem panem Geišbergem. Strhující příběh který mrazí v zádech, protože jsem v tom čase žil na Slovensku a události jsem sledoval ... teda alespoň to co prosáklo na povrch. Dobu, kdy v Našem Městě vybuchovali audiny jedna za druhou nezapomenu.
Jako prvotina dobré čtení, chvílemi jsem se ale nudil u zdlouhavých pasážích jak se kdo cítí a celkově z díla čouhalo příliš ženských emocí a následného zpracovávání v hlavě nejen hlavní postavy.
Jeden z nejlepších počinů Dominika Dána. Pár knih už mám za sebou od tohoto autora, ale u téhle nejen že jsem koukal s otevřenou pusou v závěru, ale taky jsem musel dočíst a neodložit. Pak jsem šel spát v půl páté s tím že za 2 hodiny vstávám :-)
Taky se v tomhle dílu tak nějak více zapíjelo, ale je fakt že bylo co. Neskutečně kladný čtenářský zážitek.
Další Dánovka a žádné překvapení se nekonalo, kniha byla jako vždy velice čtivá a nenechala mne ani na chvíli oddechnout.
Na různé preskačky v čase, postavách, lokacích i vyprávěcích jsem už zvyklý a tak jsem v pohodě proplul až na konec další Dánovy knihy.
Kniha staršího data, takže pobavil opis technologií, v té době nejnovějších, jinak napínavá detektivka se zajímavým sériovým vrahem který vraždí podle staré knihy.
I když jsem viděl nejdřív filmové zpracování, rozhodně tuto detektivku doporučuji a určitě sáhnu po dalších s Lincolnem Rhymem a Amélií Sachsovou.
Tenhle pokus se podle mého soudu příliš nevydařil. Po přečtení sice vše dávalo smysl, všechno do sebe zapadlo, ale napětí které nabízejí jiné detektivky všeobecně se zde nekonalo, čtení bych srovnal se skládáním dílků puzzle, to taky není napínavé a jediný cíl je dokončit dílo ať vynikne co vyniknout má.