Kuža007

Nádherná kniha s detektivní zápletkou. Případ zkombinovaný s filozofickými úvahami. Krásné podání středověké inkvizice. Navíc úžasně zfilmované.

Další zajímavý Čapkův román. Vědci opět vytvořili látka, která dokáže zničit lidstvo. Opět zde jde o rychlý vývoj techniky a stagnaci ba i propadu morálky a pracovitosti. V tomto románu Čapek vytvořil absolutnu, což je význam pro Boha či božskou částici. Tady v tomto ohledu vidím malou podobnost s knihou Andělé a démoni.

Dvacet tisíc mil pod mořem je skvělá kniha. Nezapomenutelná postava kapitána Nema.

Náš pan prezident Miloš Zeman nám v této knize představuje své názory, na kterých si trvá a bude trvat, dále zkušenosti, se kterými se tak dlouho udržel v politice a především nám ukázal a stále ukazuje lidi, kteří nesnesou žádnou myšlenku, která se odkloňuje od jejich smýšlení a také nedokážou unést svou politickou porážku.

Krásná nostalgie dětství. Knihou Zemí Škipetarů pokračuje hexalogie Ve stínu pádišáha, která představuje jedno z nejlepších děl Karla Maye. Příběh pokračuje tam, kde skončil předešlý díl. Kara a jeho přátelé pokračují v boji s Mübarekem. Pronásledují ho až do Skopje a Severní Makedonii. Cestou musí projít přes nebezpečné Škipetery (Albánce), podplacené turecké četníky a soudce až se nakonec opět utkávají s Mübarekem. Mübarek se sice zraněn, ale dál i s tajemným Žutem uniká. Příběh graduje a dostává se do finální fáze. Na motivy tohoto románového cyklu vznikly i tři filmy, které sice kvalitou knihám nedosahují, ale mají skvostné herecké obsazení: Lex Barker jako Kara ben Nemsí, Ralf Wolter jako Hádží Halef Omar al Gossarah a Marie Versini coby hlavní ženská hrdinka každého tohoto příběhu.

Jednoznačně nejlepší román Milana Kundery. Každá postava je neuvěřitelné propracovaná. Silně humanistická, drsná, ale i satirická próza. Věrné i je filmové zpracování režiséra Jireše v hlavní roli s Jiřím Somrem. Navíc ten film se natáčel v mém rodném Vlčnově a jako bonus se můžu chlubit tím, že můj praděda tam dělá komparz v pár záběrech.

Román o náboženském fanatismu a zbytečnosti Řádu německých rytířů (zvláště v dnešní době). Úžasné historické rytířské psychologické dílo, kde se vyskytuje souboj dvou ideí. Náboženské idee rytíře Armina a filozofii obyčejné člověka, který se chce vrátit zpátky k normální životu, bez řádových povinností jeho kamaráda Ondřeje. Opět skvělé filmové zpracování Františka Vláčila v hlavních rolích Jan Kačer jako Armin a Petr Čepek jako Ondřej.

Jedna z nejlepších her dua S+S. Nejlepší hlášky:
"Jen počkej ty hajzle"
"Učí se dobře, to nemohu říct."

Krásná kniha, která shrnuje vzpomínky jednoho z našich nejvýznamnějších generálů 20. století - Ludvíka Svobody. Je v ní velice krásně popsána ta strastiplná cesta ze Sovětského svazu do naší vlasti s cílem osvobodit ji od nacistů.

Úžasné Čapkovy detektivní povídky. I když trochu krátké. Ale krásně vyřešené pragmatismem.

Skvělá knížka. Navíc jen díky ní vznikl i skvělý muzikál Balada pro banditu.

Naprostá klasika od Hemingwaye. Nádherná válečná romance z doby španělské občanské války.

Úžasný hororový příběh. Frankensteinovo monstrum i sám doktor Frankenstein vytvářejí zajímavou knižní dvojici. V určitých částech mi připomněli českou starší verzi Frankensteina, Rabi Löwea a Golema.

Hrabě Monte Christo je dle mého názoru nejlepší dílo od Alexandra Dumase.

Krásná nostalgie dětství. Knihou Žut se uzavírá hexalogie Ve stínu pádišáha, která představuje jedno z nejlepších děl Karla Maye. Příběh pokračuje tam, kde skončil předešlý díl. Mübarek je dopaden, dostávají z něj informace. Kara, Hádží a další přátelé proto pokračují v pronásledování Žuta. Dostávají se až na Šarskou planinu. V okolí řek Vardar a Treska nalézají množství vypálených vesnic. Ale poté odhalují identitu tajemného Žuta a dokonce i vrahy muže z pouště z prvního dílu. Se všemi se musejí naši hrdinové utkat. Tato cestovní sága z Orientu nakonec končí dojemným rozloučením přátel. Na motivy tohoto románového cyklu vznikly i tři filmy, které sice kvalitou knihám nedosahují, ale mají skvostné herecké obsazení: Lex Barker jako Kara ben Nemsí, Ralf Wolter jako Hádží Halef Omar al Gossarah a Marie Versini coby hlavní ženská hrdinka každého tohoto příběhu.

Krásná nostalgie dětství. Knihou Z Bagdádu do Cařihradu pokračuje hexalogie Ve stínu pádišáha, která představuje jedno z nejlepších děl Karla Maye. Příběh pokračuje tam, kde skončil předešlý díl. Z Kurdistánu cestují naši dva hrdinové zpět do Persie, do Bagdádu, při cestě do Damašku potkají karavanu smrti a onemocní morem. Ovšem jelikož mají silnou fyzickou konstituci, tak se uzdraví. Dostávají se do Damašku a poté nakonec i do Cařihradu. Na konci tohoto dílu se již přesouvají do Evropy, jsou v Drinopoli. Na motivy tohoto románového cyklu vznikly i tři filmy, které sice kvalitou knihám nedosahují, ale mají skvostné herecké obsazení: Lex Barker jako Kara ben Nemsí, Ralf Wolter jako Hádží Halef Omar al Gossarah a Marie Versini coby hlavní ženská hrdinka každého tohoto příběhu.

Opět velice zdařilá detektivka od Agathy Christie s Herculem Poirotem v hlavní roli. Mrtvola nalezená na golfovém hřišti a poté dlouhá napínavé pátrání až do samotného rozuzlení. Navíc Hastings si najde svou milovanou ženu a přestane konečně toužit po jiných. Skvělé filmové zpracování s Davidem Suchetem a Hughem Fraserem.