Kuža007 Kuža007 komentáře u knih

Vánoce Vánoce Karl May

Knihu jsem četl již dávno, takže si ji moc už nepamatuju. Nezapomenutelné Mayovy postavy, kdy některé zavítali i na českou stranu Krušných hor. Bohužel na Poklad ve stříbrném jezeře to nemá.

31.03.2018 3 z 5

Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí Lucie Seifertová

Krásné začátky v dějepisu a historii.

28.03.2018 5 z 5

Smrt pro tři ministry Smrt pro tři ministry Zora Dvořáková

Kniha byla dobrá, naučná, faktografická. Asi nejvíce mi přišel smutný konec ministra Masaryka, myslím tím pádem z okna, i když tady se o něm píše spíše v souvislosti s tím prvním pokusem.

28.03.2018 4 z 5

Vojna a mír II. Vojna a mír II. Lev Nikolajevič Tolstoj

Druhý díl Vojny a míru byl především o osobních životech našich hrdinů. Tolstoj v tomto dílu krásně spisovatelky rozvláčňoval lásku mezi dvěma hlavními postavami, ale i mezi vedlejšími postavami. Bohužel pro mě tomuto dílu, narozdíl od toho předchozího, chyběl větší kontakt s historickými událostmi, jinak ale dobré čtení.

24.03.2018 4 z 5

Garfield - Sportem ke žraní Garfield - Sportem ke žraní Jim Davis

Jim Davis se vrací. Ještě to sice není na bouchání šampaňského, ale v tomto dílu dal do úst Garfieldovi patrně více pecek, popř. je zvládl lépe rozložit. Tak doufejme, že tento postupně vzrůstající trend bude nadále pokračovat. Nejlepší stripy:
"(Odie je zabalen jako vánoční dárek pro Garfielda) - (Odie objímá Garfielda) - Garfield: Vida, objetí se dá zabalit."
"(Jon přichází, práská dveřmi) - Jon: Tak to byl trapas. - Jon: Dostal jsem pokutu za rušení andělského klidu.; Garfield: Říkal jsem ti, ať nechodíš koledovat."
"Garfield (ukazující před sebe): Přede mnou není nic než beznaděj a zoufalství. - (přejde okolo něj Jon) - Garfield: A teď je za mnou."
"Garfield: Tady nikdy není jediná nudná chvilka. - Jon: Hele, Garfielde, pomůžeš mi třídit ponožky? - Garfield: Nudný život ovšem ano."
"Garfield: Hádej, kdo je to? - Arlena: Ahoj, Garfielde. - Garfield: Jak jsi to věděla?; Arlena: Komu jinému jsou packy cítit burákovým máslem."
"Jon: Haló? - Jon: Lyžovat? Vážně?! Jasně, Lízo! Už dávno jsem nebyl lyžovat! - Jon: Měj se, Garfielde! (Jon odchází, Garfield sedí u televize) - Čas: 13:00 (Garfield sedí u televize) - Čas: 15:00 (Garfield sedí u televize) - Čas: 18:00 (Garfield zapíná televizi) - Zprávař: Dnešní hlavní zpráva: Poprask na dětské sjezdovce!"
"Arlena: Nikdy mě nevezmeš jinam, než sem na plot. - Garfield: Pro je to 'Naše místečko'. - Arlena: To je tak sladké!; Garfield: A nic to nestojí."
"Jon: Já bych nemohl být superhrdinou, protože v legínách nevypadám dobře. - Líza: To je ten důvod? - Jon: Chceš říct, že vypadám dobře v legínách?; Garfield: Prosím, nepodporuj ho v tom!"
"(Garfield s Odiem jsou na pustém ostrově) - (Garfield s Odiem jsou stále na pustém ostrově) - (Garfield uvidí v dálce na moři bednu) - (bedna k nim připlouvá) - (oba dva vytahují bednu na ostrov) - (otevírají ji, je to zásilka 1000 míčku s rolničkou, Odie nadšený, Garfield vystrašený) - Jon: Noční můra?; Garfield: Už nikdy jalapeňo papričky před spaním."
" Jon: Koukej, jaké mám fotky v peněžence. - Jon: Lízu,... tebe,... Odieho... - Jon: a Magdalenu Rettigovou.; Garfield: Vynalezla jeho oblíbený koláč."
"(Jon se dívá na video v notebooku) - Jon: (směje se) Ha, ha, ha, ha, ha. - Jon: To je vtipné video! (přehrává znovu) - Jon: Ta kočka je tak tlustá, že uvízla ve dvířkách pro zvířata! - Jon: Garfielde, tohle musíš vidět... Hej, Garfielde! - (jde slyšet práskání a trhání) - Garfield: Co je? (Garfield přichází v uvíznutých dvířkách z futer vytrhnutých vchodových dveřích)"
"Líza: Objednáme si dezert.; Jon: Pst. Ne tak nahlas. - Líza: Jak to myslíš? - Garfield: Jone! Lízo! To je náhodička narazit na vás."
"Líza: É... - Líza: Jone, ve městě je dneska jarní zahradnická výstava... Nechtěl bys tam jít? - Jon: Opravdu?; Líza: No ano... - Jon: Jasně!; Líza: Vážně? - Jon: Rozhodně! Dej mi jen minutku! - Líza: Páni, to bylo snazší než jsem myslela. - Líza: Co je to?; Garfield: Prostě popadni kabelku a utíkej s větrem o závod. (Jon přišel v kostýmu květiny)"
"Garfield: Arleno, napsal jsem milostnou báseň. - Garfield: Chtěla bys ji slyšet? - Arlena: Je o tobě?; Garfield: Jmenuje se 'Oranžová je sexy barva'."
"Jon: Nikdy nezapomenu, jak jsem se tenkrát praštil do hlavy. - Jon: Nikdy nezapomenu, jak jsem se tenkrát praštil do hlavy. - Jon: Nikdy nezapomenu, jak jsem se tenkrát praštil do hlavy.; Garfield: Snaž se!"

Billy Kid Billy Kid René Goscinny

Sice jsem se s tímto dílem setkal téměř jako s poledním, ale o to více jsem byl překvapený a rozradostněný jeho příběhem, vtipností a nadsázkou. Velmi jsem si užil Lucky Lukovi snahy dostat Billyho Kida před soud, a i to, že musel zajít až za velmi krajní mez.

Asterix: Zlatý menhir Asterix: Zlatý menhir René Goscinny

Nikdy jsem si nemyslel, že si ještě přečtu, nějaký (staro)nový díl Asterixe z pera autorské dvojice René Goscinny a Albert Uderzo, ale naštěstí jsem se toho ještě dočkal. Tento sice velice prostinký příběh, určený převážně pro poslechové účely, ať již z gramofonu či počítače, čtenářům navrací krásné pocity, které jsme vždy zažívali s hrdiny původní autorské dvojice. Můžeme tak hovořit o krásných starých časech. A to nejen z hlediska čtení, ale i poslechu, i když opravdu nejsem znalcem francouzského jazyka.

IVK k nedávným evropským volbám IVK k nedávným evropským volbám Václav Klaus

Velice zajímavá sbírka určitých poznámek a glos k výsledkům nedávných voleb do Evropského parlamentu z pera členů IVK. Vše je podáno přesně, jednoduše, ale také humorně. Pro mě, jakožto historika, nejvtipnější a nejzajímavější glosa pana prezidenta Klause s názvem 1683 Revisited: Jak Turek porazil Rakušana.

14.08.2024 5 z 5

30 let polemiky o Evropě 30 let polemiky o Evropě Václav Klaus

Opět skvělý a vizionářský Václav Klaus, byť tentokrát mohl vyplnění svých negativních polemik o budoucnosti a vývoji EU dát jasný závěr a více ucelenější formu než jen záznamy svých starších spisů, projevů, poznámek či glos.

21.06.2024 4 z 5

Dílčí reformy jsou málo – řešením je systémová změna Dílčí reformy jsou málo – řešením je systémová změna Václav Klaus

Pan prezident Klaus v jedné ze svých nejnovějších knih opět uhodil hřebíček na hlavičku. V této své pomenší, spíše přehledové, studii jasně vytyčil problémy, které má dnešní ekonomika a hlavně a politika a zároveň s tím, v této útlé knížečce, poskytl jasné nápady na systémové změny, kterou mohou jak oživit ekonomiku, tak probudit společnost z letargie a celkově společnost může nastoupit na pozitivní vzrůstající trendy.

Nacifikace a moravští lékaři Nacifikace a moravští lékaři Zdeněk Štěpánek

Docela zajímavá odborná historiografická publikace Zdeňka Štěpánka na téma nacifikace a moravských lékařů z let 1939 - 1945. Zajímavý příspěvek do dějin moravské medicíny, byť občas autor až moc přistupoval k číselným údajům, statistikám či tabulkám.

Moravské vyrovnání z roku 1905 Moravské vyrovnání z roku 1905 Jiří Hanuš

Docela zajímavý sborník studií věnujících se tématice Moravského vyrovnání z roku 1905. Na této odborné publikaci pracovali jak nejvýznamnější moravští historikové z brněnské MUNI, tak i jejich kolegové z Rakouska.

Osobnosti moravských dějin 1 Osobnosti moravských dějin 1 Demeter Malaťák

Docela zajímavá publikace, kde ti nejvýznamnější moravští historikové podávají popisy životy jedněch z nejvýznamnějších osobností moravských dějin.

Dějiny selského stavu Dějiny selského stavu Kamil Krofta

I přes datum vydání této knihy se v ní dodnes dá najít spousty zajímavých, podstatných a dokonce i platných historicky platných faktů. Autor se samotným dějinám selského stavu věnoval od prvních zmínek ve středověku až po svou současnost. Ostatně celou tuto knihu psal se zřetelem k českému prostředí. Doporučuji všem k přečtení.

Znárodněné Československo Znárodněné Československo Jan Kuklík

Řekl bych, že se jedná docela o zajímavou historiografickou práci z oblasti hospodářských dějin a hlavně z oblasti dějin půdy. Autor se této problematice věnuje od pozemkových reforem První republiky až po nutnou privatizaci v 90. letech 20. století v rámci rozjetí ekonomiky.

Kapitál v 21. století Kapitál v 21. století Thomas Piketty

Velice zajímavá kniha historika a ekonoma Thomase Pikettyho. Autor se v této knize věnuje především podstatě kapitálu v 21. století. Ke svým závěrům se jednak dostává jak přes metody historické vědy, tak také přes ekonomické výzkumy a další ekonomické grafy. Na základě zjištěných dat se dopátral k jasným závěrům, ale bohužel také viníkům. Nemyslím si, že problémy, které určil jaké závěrečné a nanejvýš problematické v naší dnešní společnosti víceméně správně, ale bohužel za jasného viníka označil tržní ekonomiku. Což si nemyslím, že je úplně správně. Ekonomické rozdíly se bohužel prohlubují, ale obávám se, že tyto rozdíly vznikají právě kvůli zbytečným příkazům, zákazům a regulacím, které všechno prodražují, a samozřejmě také kvůli přebujelé byrokracii, jejímž výsledkem jsou nejen úředníci v politice, ale také úředníci v bankách. A na rozdíl od socialismus, marxismu či dokonce progresivismu, tak moderní kapitalismus, či spíše tržní ekonomika, umí nejen fungovat, ale dokonce i přežít smrtelná nebezpečí, což dokazuje hlavně v dnešní době. Takže si úplně nemyslím, na rozdíl od autora, že se bez trhu dá obejít a normálně žít. Ale i přes svou inklinaci k levici je to zajímavé čtení.

21.06.2024 4 z 5

Původ kapitalismu: delší pohled Původ kapitalismu: delší pohled Ellen Meiksins Wood

Velice zajímavá, byť občas trochu kontroverzní, kniha americké historičky s litevskými kořeny Ellen Meiksins Woodové. Autorka se snaží na základě historiografických metod vypátrat původ kapitalismu, byť ten původ hledá spíše v mladších dějinách a již např. moc nejde do antických dob. Zpět ke nize. Kapitalismus moderní doby sice možná vznikl souhrou náhod, ale na rozdíl od socialismu či ještě hůře progresivismu, dokáže fungovat a v kritických chvílích nakonec i přežít. Takže na rozdíl od autorky si nemyslím, že se konce kapitalismu či dnes spíše tržní ekonomky dočkáme. (I když je to v dnešní době trochu víc nahnuté.) Ale i přes svou levicovost je tato kniha docela zajímavým čtením.

21.06.2024 4 z 5

Karel VI. & Alžběta Kristýna - Česká korunovace 1723 Karel VI. & Alžběta Kristýna - Česká korunovace 1723 Vít Vlnas

Velice krásná historiografická práce historiků raného novověku, která je věnována poslednímu čistokrevnému Habsburkovi na českém, rakouském, ale také říšském trůnu, a zároveň též představiteli vrcholné vysoké barokní kultury. Kniha je zajímavě zaměřena především na osobu císaře a císařovny, pražskou korunovaci, císařské výjezdy, ale též i na jejich dvorské zvyklosti.

Za časů Ludvíka XIV. Za časů Ludvíka XIV. François Bluche

Velice krásná odborná kniha francouzského historika Francoise Bluchea, které pojednává o století Ludvíka XIV. Autor se v této přehledové práci snaží podat určitý ucelenější obraz panovnické doby Krále Slunce. Kromě důležitých otázek z politických dějin se zde věnuje také ekonomickým i kulturním aspektům jeho vlády. A do značné míry je zde věnována pozornost i jeho milenkám, které ho v některých otázkách často ovlivňovali.

Václav II. Král na stříbrném trůnu Václav II. Král na stříbrném trůnu Libor Jan

Jedná se asi o tu nejzdařilejší a nejlepší odbornou monografii o českém králi Václavu II. Je zde mapován jeho život od jeho narození, kdy se o něj staral i jeho otec Přemysl Otakar II. a na čas přestal se svými obvyklými jízdami po svých zemí, přes dvě pětiletky Oty Braniborského a Záviše z Falkenštejna, do doby, kdy se sám ujmul vlády a začal svědomitě spravovat svou zemi, a to až po jeho mocenské výboje do Uher či Polska, a stal se tak de facto prvním člověkem, kterému se velice úzce podařilo spojit středoevropský prostor. Neméně důležitou a podstatnou je i část, kdy se pan profesor věnuje ekonomické stránce jeho vlády a též i kulturní stránce. Určitě se jedná o nejlepší práci na téma Václav II. a jeho doba. Ale také jde o jeden z vrcholů odborné práce pana profesora Libora Jana, byť to není jediný a ani poslední vrchol.