Kuža007 Kuža007 komentáře u knih

Horalka Horalka Alberto Moravia (p)

Horalka je bezesporu nádherný historický válečný román z doby druhé světové války, navíc ze ženského pohledu a to se málo vidí. Bohužel dávám jen čtyři, protože jsem měl pocit, že občas je příběh upozaděn, a to díky zdlouhavým popisům krajiny, popřípadě jiného okolí, kde se Cesira a Rosetta vyskytovaly.

28.08.2019 4 z 5

Cirkus Humberto Cirkus Humberto Eduard Bass (p)

Knížka pana Basse je stejně skvělá jako seriál, podle které byl natočen.

12.06.2019 5 z 5

Klapzubova jedenáctka Klapzubova jedenáctka Eduard Bass (p)

I když nejsem vůbec žádný zarytý fanoušek fotbalu tak mě tato kniha velice dobře rozesmála a pobavila.

12.06.2019 5 z 5

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Opět skvělý Čapků román, který překročil svou dobu. Opět varuje před hrozbou války. Opět varuje před zmanipulováním a zfanatizováním fašismu.

18.05.2019 5 z 5

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Bílá nemoc je asi Čapkovo nejznámější dílo. Je to drama, které čtenáře baví číst pořád. Tímto dílem varoval před fašismem a diktaturou. Navíc ještě film z roku 1937 je dokonalé zpracování tohoto dramatu.

18.05.2019 5 z 5

Host do domu Host do domu Jiří Wolker

Naprosto epochální a neuvěřitelně krásná poezie. Škoda, že Jiří Wolker zemřel tak mlád a nenapsal takovéto poezie mnohem více.

08.05.2019 5 z 5

Manifest komunistické strany Manifest komunistické strany Karl Marx

Marxovo stěžejní a nejznámější dílo. Manifest komunistické strany. Díky Karlu Marxovi a jeho manifestu, který sepsal spolu s Bedřichem Engelsem, vznikl základ moderních levicových socialistických myšlenek, bohužel právě v době vrcholného kapitalismu 19. stol. Karel Marx sice řekl, že komunismus porazí kapitalismus tak, jak kapitalismus porazil feudalismus, ale věřím, že se to tak nakonec nestane. Jak ukazuje historie, tak jakákoli snaha o beztřídní společnost nakonec ztroskotá právě kvůli tomu, že jí chybí výraznost a hospodářská soutěž. Proto je asi tržní ekonomika jediným smysluplným funkčním systémem.

15.02.2019 3 z 5

Kapitál I Kapitál I Karl Marx

V tomto prvním díle Kapitálu Karel Marx jasně vytyčil své levicové ideje, které se i snažil jakkoli podepřít důkazy. Tímto dílem se též pokusil vytyčit socialistické myšlenky a nevýhody kapitalismu. Ne úplně se mu to však podařilo. Většinu ekonomických tezích obšlehl od daleko propracovanějšího Adama Smithe, tudíž Marx přidává jen své výpady proti tržní ekonomice. Ano, kapitalismus má své mouchy, ale má tu výhodu, že se je snaží, co nejlépe napravit.

15.02.2019 3 z 5

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

O myších a lidech bylo pro mě lepší čtení než Na východ od ráje nebo Hrozny hněvu.

18.01.2019 4 z 5

Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Kniha o proradnosti církve. Takové knihy mám velice rád.

02.01.2019 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Mám rád knihy George Orwella. 1984 je kniha, která působí na můj mozek, ale na Farmu zvířat nemá.

02.01.2019 4 z 5

Tajemný hrad v Karpatech Tajemný hrad v Karpatech Jules Verne

Sice většině fanoušků verneovek přijde tento román jako by ho nepsal sám autor, ale mně se tento román docela líbil a zvlášť, když si vzpomenu na naši filmovou verzi.

25.11.2018 5 z 5

Ocelové město Ocelové město Jules Verne

Jeden z nejlepších Verneových románů. V této knize dal typickou nevraživost Němců na Francouze. A také skvělý československý film Zkáza Ocelového města.

25.11.2018 5 z 5

Havran (dvojjazyčná kniha) Havran (dvojjazyčná kniha) Edgar Allan Poe

Nejznámější báseň od mistra hororu Poea. Pro mě velice emotivné báseň.

07.10.2018 5 z 5

Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Svatopluk Čech

Nejlepší autorova kniha. Na tomto díle jde vidět, že autor má velkou zálibu v historii a je českým vlastencem. Čech velice rád v této knize satirizuje smetánku jeho doby, měšťana Matěje Broučka, a srovnává ji s měšťanstvem v době husitských válek. Jasně jde vidět jak kritizuje nabubřelost měšťanů autorovy doby a upřednostňuje husity z 15. století.

14.07.2018 5 z 5

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

První velký politický spis. Machiavelli je můj oblíbený filosof renesance. Účel světí prostředky. Pořád, ale nepochopím to, že Cesare Borgiu viděl jako inspiraci pro dokonalého vladaře.

03.04.2018 5 z 5

Green Deal – Zelený úděl Green Deal – Zelený úděl Tomáš Břicháček

Skvělá kniha o problémech a celkové nesmyslnosti Zeleného údělu, který je prosazován úřady a byrokraty EU. Skvělá vědecká studie na toto velice kontroverzní téma a jasné body řešení tohoto problémy: zničení Green Dealu. Tato kniha by měla být povinnou četbou pro všechny lidi, od těch, co již od počátku nevěří v úspěch tohoto plánu EU, přes váhající a nerozhodnuté motoristy, kteří by měli chránit spalovací motor a další podobné věci jakožto symboly své osobní svobody, až po zelené Khmery, kterým by se možná alespoň trochu otevřeli oči.

21.06.2024 5 z 5

Na Río de la Plata Na Río de la Plata Karel May

Oba dva díly Dobyvatel Gran Chaca patří k těm nadprůměrným románům z jeho tvorby. Přestože na trilogii o Vinnetouovi a hexalogii Ve stínu pádišáha to jistě nemá, tak toto jihoamerické dobrodružství vedle knihy Poklad Inků patří k těm nejlepším, které Karel May ve své tvorba zpracoval. Velice čtivé, velmi dobrý nadstandartní překlad. Hlavní hrdina - německý cestovatel, který se nápadné podobá Old Shatterhandovi, přijíždí do Uruguaye s cílem ji poznat. Brzy je však zde zaměněn, díky fyzické podobě, za vůdce místní politické strany, která chce svrhnout vládu. Ale díky své dobré povaze se nakonec přidává na stranu práva a spravedlnosti.

03.07.2023 5 z 5

Rusko za starého režimu Rusko za starého režimu Richard Pipes

Jedno z nejskvostnějších děl amerického historika polského původu Richarda Pipese. Pipes v této knize skvěle popsal příčiny, které ovlivňovaly Rusko od jeho vzniku do jeho současné podoby. Je považován za jednoho z nejvýznačnějších historiků své doby, což mu nakonec vyneslo křeslo poradce amerického prezidenta Ronalda Reagana v jeho prvním funkčním období pro záležitosti střední a východní Evropy. Hned v úvodní kapitole se Pipes věnuje přírodním podmínkám Ruska a poukazuje na to, že jeho půda není převážně vhodná k zemědělským pracím. V další části popisuje důvody, proč se stalo patrimoniálním státem (dlouhá doba pod mongolskou nadvládou). Dále poté popisuje jednotlivé struktury obyvatel: šlechta, která nemá ambice vzdorovat carovi, absence měst, církev jako instituce spravovaná carem a stav rolníků, na rozdíl od západní Evropy, je téměř pořád stejně bídně. V závěrečné části se pak věnoval krátce ruské inteligenci a jejím bojem a carským státem, kterým se měnil na stát policejní, jehož praktiky poté zdokonalili až komunisté. Četba aktuální i pro dnešní čas.

27.06.2022 5 z 5

Zabiják Zabiják Ed McBain

Skvělá napínavá detektivka. Vrah je sice docela dlouho znám předem než ho odhalí, ale skvělý vstup do románů o policistech z 87. revíru. Násilí je zde naturalistické avšak ne bezdůvodné, jak ho můžeme vidět z severských kriminálkách. Naopak, postupy zdejších kriminalistů odpovídá skutečnosti a podléhá přísné logice a příkazům.

17.07.2021 5 z 5