lacinq

No...tyhle facebookové příspěvky, ačkoli někdy opravdu vtipné, v knížce prostě nevyznějí. Navíc jsou občas vázané na určitou událost, která se stala před lety a člověk už si ani pořádně nevzpomene, co to bylo, takže to ztrácí vtip. Tahle knížka se musí rozhodně dávkovat, ale za mě by to mělo zůstat online.

Půjdu proti proudu, ale mně tahle knížka přišla jak kompilace několika detektivek, z každé nějaký motiv, ale dohromady to nějak moc neladilo.

(SPOILER) Takova oddechovka, treba k mori. Extremni sislani dcery bylo nesnesitelne a pochybuju, ze by ji vzali dp skolky s takhle silnou vadou reci. Trochu mi vadil ten nahly prechod mezi puvodni situaci a novou realitou, kdy najednou byvaly znicehonic po letech naschvalu prozrel, ve stejnem obdobi nejak vzali dceru do skolky, ackoli predtim to byl z kapacitnich duvodu problem, najednou mela hrdinka hromadu prace a jeste bum, pan bozsky, se kterym fungovalo uplne vsechno. Vzhledem k predchozimu vyvoji situace hrdinky trosku nelogicke a zkratkovite, ale dobre. Takovy horsi Hartl, ale cetlo se to dobre.

Souhlasím s komentářem jakub8854. Popravdě...je to proste snůška "keců". První část knihy ještě jde, protože se jedná o souhrn myšlenek někoho jiného, což autor přiznává. Budiž. Ale pak se to už nedá číst, pan autor se je příliš zahleděný do sebe a měl by se zamyslet nad tím, zda peníze za knížku a jeho ego jsou tak důležité, aby případně někomu uškodil svými neodbornými radami. Autor je arogantní "samožer", který si i protiřečí. Ano, pár lidem jeho knížka prý pomohla, to nepopírám. Název knížky je vyloženě marketingový tah a popravdě smajlíky v knížce, případně vulgarismy dokládají pouze autorovu neschopnost použít argumenty, případně předložit text, který je sám o sobě dostatečně hodnotný, aby se podobných berliček dalo vyvarovat.

Zajímavé téma, střídání vypravěčů, krátké kapitoly, šokující, smutné a řekla bych i brutální události, a přesto jsem knihu nedočetla, nějak mi celkově nesedla, 2,5 .

Hezká knížka a pěkné ilustrace. Líbí se mi velký formát a vybraná zvířata/ptáci, o kterých knížka pojednává. Nicméně je třeba zdůraznit, že se jedná spíš o knížku pro děti, tedy aspoň já bych to tak chápala. Kniha má jen pár stran a rozhodně se nejedná o nějaký rozbor toho, kdy a kam přesně která zvířata putují nebo letí, jak jsem si myslela. Třeba u vlaštovek je řečeno, že by jim tu v zimě byla zima, a proto letí do Afriky. Nic víc, nic míň. Každému zvířeti je věnována dvojstránka, kdy text je defacto na jedné straně. Ilustrace jsou ale krásné.

Trochu americké, většina rad je zjednodušených, ale je to přeci jen kniha a ne sezení s terapeutem, tak to některým lidem může na začátek pomoct. Upřímně jsem ráda, že nejsem cílová skupina, protože být vysoce citlivý člověk v takové míře, jak autorka popisuje (a sama je), je dle mého neštěstí. Dřív se těmhle lidem říkalo "přecitlivělí" a opravdu jim není co závidět. Ale pár rad si v knize najdou i "normální" a citliví lidé (bez extrému). Oceňuju zejména popis jednotlivých typů lidí, kterým se vyhnout a když to nejde, jak se proti nim bránit (narcista, manipulátor, cholerik atd).

Dobrý thriller, několikrát jsem si říkala, že stát se to mně, asi bych to nevydržela. Některé zvraty byly překvapivé a konec možná až moc rychlý, ale jako celek to funguje.

Námět úžasný, ale měla jsem to opravdu problém dočíst. Jak už bylo i zmíněno níže, první část popisující autorčino dospívání je skvělá a člověk se nemůže odtrhnout. Indka vyrůstající v Honkongu (čínská kultura), navštěvující britské školy je fascinující rozjezd knihy. Druhá část, o rakovině a NDE, neboli zážitku blízké smrti, je velice zajímavý, a kvůli tomu si ji většina lidí přečte. Ale třetí část a zejména sekce otázek a odpovědí je jedna myšlenka popisovaná stále dokola na cca 50 stranách, což je prostě moc a je to otravné. Škoda, 150 prvních stran by stačilo.

Krásná knížka plná říkadel, krásné ilustrace. I pro dospělého je příjemné vidět svět očima paní Lukešové. Knížka mi přijde trošku opomíjená a je to veliká škoda.

Oceňuji netypický prvek pro detektivky a to, že vrah je znám od začátku a motiv se navíc objasní až později. Kniha je zároveň sondou do života lidí různých vrstev a především odhalení světa bohatých a kontrast ke světu chudých (a přístupu obou skupin) je poněkud znepokojující. Ke konci napětí graduje, protože i když víte, kdo je vrah, pátrání po něm je samo o sobě napínavé, to jsem se nemohla odtrhnout. Jen ten konec je vzhledem k předchozímu napětí poněkud rychlý. Úderný, ale až příliš náhlý. Dle mého je to napsáno poutavě a i když vztahy na kriminálce nejsou nejlepší a s hlavní hrdinkou, vyšetřovatelkou, se člověk těžko ztotožňuje, na zajímavosti to neubírá. Přišlo mi, že se člověk snáze vcítí do situace vraha než detektivů, což pro mě není negativum. Atmosféra knihy je trošku negativní a možná frustrující, ale pochopitelná, ale není temná jako je typické pro severské detektivky, líbila se mi.

Páni, už dlouho jsem nehltala nějakou knížku jako tuhle. A konec byl pro mě překvapivý, líbil se mi. Happy end, ale vlastně ne tak úplně. Žádný balast, žádná plytlost jako v knizkach B. A. Paris.

Typická česká přísloví vysvětlená spíše z hlediska duchovního rozvoje a práce na sobě samém.

Kratké básničky pobaví, druhá polovina knihy mi přišla vtipnější, tak namátkou: V Brandýse bydlel muž, byl ostřejší než nůž. A nebyl zlý, ba ani krutý, jen tepláky měl zaříznutý tam, kde to není slušné už.....

První třetina byla skvělá, druhá trochu rozvláčná a třetí jsem víceméně prolistovala. Pořád to samé dokola a i když mi popisy nevadí a jsem zvyklá číst knihy o 600 a více stranách, v tomhle případě mi rozsah knihy přišel až zbytečný.

Výborný nápad, škoda, ze kniha byla tak rozvleklá. Prvních a posledních 50 stran bylo velmi dobrých.

Kniha není ani thriller ani strhující (jak tvrdí anotace), nemohla jsem se občas začíst. Jedna hvězda za vykreslení obou hlavních hrdinek, jedna za téma a jedna za opravdu vtipné komentáře Maggie a její matky.

Velmi příjemná knížečka, co stránka, to jeden aforismus, často bych řekla "bohužel" pravdivý, když si člověk uvědomí, co se za krátkou větou skrývá. Velice se mi líbí i vizuálně, každá strana má jiné pozadí, vše industriální detaily (neumím to líp popsat), jedná se o fotografie Lubomíra Šedivého. Celkově trochu protiklad k těm spíše juchajícím a pestrobarevným knihám z oblasti esoterie, včetně jiných knih aforismů.
Několik příkladů:
"Mládí není zásluha a stáří není vina."
"Smutek je náš nejvěrnější přítel. Vždy je po ruce, když ho potřebujeme."
"Někdy stačí jediné slovo a všechna předchozí jsou v prdeli."
"Nelze být lepší na něčí úkor."
"Pokud někoho potřebujeme, je pouze naší potřebou."
"Někdy je větší umění prohrát než zvítezit."
"Kdybychom byli všichni stejní, stačil by jeden."

Souhlasím s Artep5244 a dodám, že byto chtělo nový překlad, nebo aspoň upravit do současné češtiny. Toto vydání je zastaralé, některé obraty jsou opravdu anachronismy a popravdě jestli tohle mají někde žáci v povinné četbě, tak bych jim doporučila film (a to jsem zásadně proti nahrazování četby filmy a veškerou doporučenou literaturu jsem vždy poctivě četla, ale toto mi trvalo 2x déle než se na tak útlou knížku sluší...)