LadikRS LadikRS komentáře u knih

Laskavé bohyně Laskavé bohyně Jonathan Littell

Fiktivní paměti důstojníka SS. Dějový popis knihy výše je velice výstižný, nicméně co mně zaujalo nejvíce je "obraznost" s jakou je kniha napsána. Autor musí mít neskutečnou představivost, připomíná mi to trochu romány Louise Ferdinanda Celina. "ich" forma dodává knize velice intenzivní psychologický náboj. Můj osobní názor je, že mnoho lidí, kteří se angažovali v SS, případě jiných strukturách nacistického Německa v podstatě mohli události kolem sebe vnímat s osobní odtažitostí, jaká je prezentována v této knize, tzn. snažili se uplatnit v systému a nevnímali jej jako zločinný. Zajímavá je kombinace skutečných (např. Himmler, existující členové einsatzgruppen a wehrmachtu) a fiktivních postav (stranický lobbista dr Mandelbrod, nutriční specialista Dr Hohenegg, specialisté na kavkazské národy Dr Voss a Dr Weselohová, a mnoho dalších). Podobné postavy možná existovaly a podílely se na chodu nacistické mašinerie, jen o nich třeba nikdo nenapsal, nebo nenatočil film.
Kdo hledá možné odpovědi na otázky jako mohli lidé páchat tak odporné zločiny, měl by si tuto knihu určitě přečíst.

20.07.2021 5 z 5

Z Izrastiny s láskou Z Izrastiny s láskou Jakub Szántó

Exkurz do vybraných částí dějin Izraele v kombinaci s osobními zážitky autora především ze setkání se zajímavými lidmi a to jak s pamětníky některých událostí, tak jen se zážitky ze současného běžného života. Kniha není příliš ucelená, má spíše reportážní strukturu bez nějakého širšího kontextu, což ale lze vzhledem k profesi autora pochopit. A naopak, je to i předností této knihy, že je postavena především na osobních postřezích autora a jeho vnímání historických událostí. Pokud se zajímáte o dění v Izraeli, vřele doporučuji, kniha ve vás při čtení vyvolá zájem dohledávat si další informace a souvislosti.

20.07.2021 4 z 5

Anděl v podsvětí Anděl v podsvětí Juraj Červenák

Po slabším Lese Přízraků je zde pan Červenák v plné formě. Námět zachází možná až příliš daleko je pokud jde o sexuální bizarnost odhalovaných zločinů, ale má spád typický pro celou sérii a čte se velice dobře. Už se těším na další pokračování :)

07.06.2021 5 z 5

Osada na pahorku Osada na pahorku Asaf Gavron

Vynikající kniha popisující bizarní prostředí malé vznikající osady na západním břehu. Osadou není žádný luxusní kibuc postavený z politických důvodů, ale opravdu osada na okraji pouště, kde lidé bydlí v karavanech, které ani nejsou jejich, a kde se řeší ani ne tak nějaký odpor palestinců, jako spíš vnitřní problémy jednotlivých obyvatel. Velmi živě poukazuje na ambivalentní stav, kdy osadníci jsou na jedné straně trvale chráněni IDF, na druhou stranu jsou považování byrokracií samotného státu Izrael za ilegály. Do tohoto prostředí je vsazen příběh dvou bratrů Roniho a Gabiho Kupperových - dvou sirotků, kteří se po několika letech odloučeného života plného zvratů v osadě setkávají, aby nastavili svá další životní směřování. Celá kniha je napsána s pro Izraelce příznačnou přímočarostí, v některých pasážích působí až parodicky, ale takový je asi život v tomto dynamickém prostředí.

07.06.2021 5 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Velice dobře ztvárněná postapokalyptická atmosféra. Některé části jsou poněkud úmorné - pořád dokola se popisuje pohyb hlavního hrdiny v tunelech metra. Další části poněkud naivně absurdní (hvězdy na kremlu, návštěva bytu hlavního hrdiny). Ale celkově ve mně kniha zanechala dobrý pocit. S odstupem mám chuť přečíst si další díl...

24.11.2020 4 z 5

Rabínova dcera Rabínova dcera Reva Mann

Velice zajímavý a naturalisticky pojatý vhled do života ortodoxních židů v Jeruzalémě, konkrétně ve čtvrti Mea Sharim. To místní určení zdůrazňuji. Život charedim v osadách, nebo např. v ortodoxních komunitách v New Yorku asi vypadá trochu jinak... Hlavní hrdinové k ortodoxnímu pojetí židovství dospěli sami, nebyli takto vychováváni. V podstatě svádějí vnitřní boj sami se sebou, což zřejmě musí v nějaké životní fázi podstoupit každý příslušník tohoto výjimečného národa. Vřele doporučuji, kniha není dlouhá a o to intenzivnější zážitek ve čtenáři zanechá.

25.11.2020 5 z 5

Zajatci Minecraftu Zajatci Minecraftu Petr Heteša

(SPOILER) Koupil jsem na doporučení od známého a pokoušel jsem se číst sedmiletému synovi před spaním. Děj knihy samotný mi připadá dost ujetý, ale pro současné děti je atraktivní, budiž. Ovšem jazyk, kterým je tato kniha napsána mi opravu nešel přes ústa - arogantní vyjadřování mezi dětskými hrdiny, plno vulgárních výrazů a ohavně počeštěných anglických slov. Při čtení jsem musel části vět měnit, to se fakt nedalo. Nechci aby můj syn takto komunikoval byť se svými vrstevníky. Asi jsem ze "staré školy" ale upřednostňuji raději klasické dobrodružné knihy pro děti. Dvě hvězdičky dávám za atraktivitu pro dnešní mládež, za mne osobně je to odstrašující literární odpad.

25.11.2020 1 z 5

Jirkův tajný klíč k vesmíru Jirkův tajný klíč k vesmíru Stephen William Hawking

Bohužel nesdílím zde většinový názor recenzentů. Kniha má zajímavý námět, ale z mého pohledu je to slátanina plytkých exkurzů o vesmíru zasazená do triviálního ničím nezajímavého příběhu. Připadá mi to trochu jako prezentace Stephena Hawkinga - pořád čekáte že se něco dozvíte a v podstatě se nedozvíte nic, kromě toho že o tom nicu všichni říkají jak je to geniální a převratné...

24.11.2020 1 z 5